Črna kronika

Mačka ni bilo na sodišče

Celje, 19. 10. 2009 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Če se ne bo končala gonja proti moji stranki, zagotavljam, da ne bo prišlo do sojenja, ker ga Branko Maček ne bo dočakal," opozarja odvetnica. V spomin žrtvam nesreče pri Arji vasi so prižigali sveče.

Povzročitelj smrtne prometne nesreče, 46-letni Branko Maček, ki je v vinjenem stanju 2. oktobra oktobra pri Arji vasi zavil na avtocesto v napačno smer, zaradi česar so umrli trije mladi ljudje, se na Okrožnem sodišču v Celju ni udeležil zaslišanja, ker je v Psihiatrični bolnišnici v Vojniku.

Prižiganje sveč pred celjsko občino
Prižiganje sveč pred celjsko občino FOTO: Kanal A
Branko Maček
Branko Maček FOTO: POP TV

Po besedah njegove zagovornice Nuše Maček tudi po zakonu o kazenskem postopku ni pogojev za njegovo zaslišanje. Na vprašanje, kako komentira današnjo akcijo staršev umrlih mladostnikov, ki so pred celjsko občino v opomin in spomin na svoje otroke prižigali sveče, je odgovorila, da to ni primerno, zlasti ne danes, ko se pričenja zaslišanje njene stranke. Prepričana je, da starši umrlih mladostnikov in njihov odvetnik Franci Matoz nimajo nobenih razlogov za današnjo opozorilno akcijo. ''Gonji oziroma linču'' njene stranke nasprotuje.

"Odvetnik Matoz se javno hvali, da je on zaslužen za to, da je to zaslišanje tako hitro na sodišču, torej po 14 dneh od nesreče, kar ni res. Današnje zaslišanje je posledice tega, da je okrožno državno tožilstvo v bistvu predlagalo začasni odvzem vozniškega dovoljenja Mačku, torej je to razlog, da smo danes tako hitro na sodišču, in pri tem odvetnik Matoz nima nobenih zaslug," je zatrdila. Poudarila je, da Matoz s takšnim govorjenjem zavaja tako starše kot javnost. Dodala je, da bi moral ravnati povsem drugače, kar pomeni pomiriti strasti in se častno ter dostojanstveno udeleževati kazenskega postopka.

Mačkova prav tako ne odobrava napovedi izdelave plakatov s slikami umrlih mladostnikov ter imenom in priimkom povzročitelja prometne nesreče, v kateri so umrli. Meni namreč, da s tem ne bodo ničesar spremenili, nesreče so se dogajale in se bodo še naprej. "Opozarjam starše in odvetnika Matoza, naj si pogledajo reklamni spot na komercialni televiziji, ki prikazuje voznika, povzročitelja prometne nesreče, ki je nesrečo povzročil v takšnem stanju, v kakršnem se danes nahaja Branko Maček. V kolikor se bo takšno ravnanje staršev in njihovega odvetnika nadaljevalo, zagotavljam, da ne bo prišlo do sojenja, ker ga Maček ne bo dočakal," pravi njegova zagovornica.

Starši želijo pravično kazen

Alojz Kračun, oče umrlega 24-letnega voznika Petra Kračuna, je povedal, da so sveče prižgali v spomin na umrle otroke in v izogib nadaljnjim žrtvam. "Vsi tisti, ki imajo otroke, morajo nemudoma ukrepati. To je naš morilec, ki je stavo dobil s tri proti nič, in to tukaj vidite," je dejal. Mama umrlega Petra, Marjana Kračun, pa je tudi danes poudarila, da jo izguba sina grozno boli. ''Umrl je mlad, premlad zaradi nemarnosti in objestnosti vinjenega voznika.'' Po njenih besedah opravičila Mačka glede nesreče ne morejo sprejeti, "saj ga je izrekel toliko dni po nesreči, ki jih je pahnila v povsem drugo življenje in drugačno razmišljanje".

V nesreči pri Arji vasi so umrli trije mladi.
V nesreči pri Arji vasi so umrli trije mladi. FOTO: POP TV

Starša umrle 22-letne Nataše Godec, Sonja in Martin Godec, prav tako zavračata Mačkovo opravičilo, ki ga je izrekel pred televizijskimi kamerami, saj menita, da bi moral priti osebno še isti dan, ko se je nesreča zgodila, ali vsaj naslednji dan. Takrat bi njegovo opravičilo še sprejeli. "Najine ljube hčere nam ne more nihče več povrniti," sta opozorila. Mama umrle 21-letne Tjaše Koštomaj, Karmen Hrastnik Koštomaj, je dejala, da jim je nesreča vzela vse, v kar so polagali svoje upe, hčerko, ki je imela pred seboj še veliko načrtov za življenje. "Bila je zelo ambiciozna, pridna, bila je naša sreča in ponos. Prišli smo zato, da počastimo njen spomin in si želimo čim hitrejšega sojenja in čim bolj pravične kazni," je strnila svoje občutke.

Matoz se sprašuje o ponovitveni nevarnosti

Pooblaščenec staršev Franci Matoz je pojasnil, da so starši z današnjim prižiganjem sveč opozorili na to, da so v prometni nesreči umrle tri mlade osebe po nepotrebnem. Po njegovi oceni se je dejansko prvič zgodilo, in to po zaslugi medijev, da je bil osumljeni voznik zaslišan tako hitro po nesreči, kar bi morala postati sodna praksa. Vprašal se je, ali takšni vozniki, kot je Maček, sodijo na prostost, ali ne bi bilo morda smiselno odrediti pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, saj ni nobene garancije, da ne bi takšnega dejanja ponovil.

Glede opravičila Mačka družini umrlih mladostnikov je povedal, da si človek, ki se ni sposoben opravičiti družini osebno, ampak to stori prek medijev, ne zasluži sprejetja opravičila. Ob tem je dodal, da mediji ne bi smeli dati Mačku možnosti za opravičilo, saj gre za zlorabo medijev. Matoz je napovedal tudi nadaljnje aktivnosti, med njimi tudi izdelavo plakatov s slikami umrlih mladostnikov in imenom ter priimkov povzročitelja prometne nesreče. Kdaj bo ta plakat narejen, Matoz danes ni mogel povedati oziroma naj bi ga natisnili, ko se bodo dogovorili z zavodom Varna pot.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maja Furlan 1
20. 06. 2012 17.27
to kar so presodili je dokaz kako skurumpirano sodstvo imamo in da v tej drzavi vladajo kriminalci kateri imajo pod svojem okriljem tudi sodstvo in organe pregona
creep
24. 10. 2009 21.32
Kot prvo..iskreno sožalje vsem svojcem žrtev. Smrt je zagotovo nekaj hudega, nepričakovana pa še toliko bolj! Na začetku naj poudarim, da nikakor ne branim, podpiam, ali karkoli, dejanja Braneta Mačka. Skrajno neodgovorno se je ustesti pijan za volan, se absolutno strinjam...se mi pa zdi realno vprašanje koliko taglasnih tule še nikoli ni sedlo niti malo podkrepljenih za volan? Večkrat vam/nam na strani stoji velika mera sreče, prej kot pameti.. ampak to, kar počno mediji se mi zdi pa grozljivo. Mogoče je Maček neodgovoren, ampak je pa pomoje definitivno kolikor toliko čuteč človek in teh ljudi ni ubil namerno, četudi je pjan "zavedno" sedel za volan. Že to, da se je javno opravičil zahteva zadostno mero poguma, koliko povzročiteljev drugih nesreč bi to naredilo? Naslednje vprašanje, ki se mi poraja.. zakaj se takole medijsko ne izpostavlja vseh tovornjakarjev, ki so za volanom zaspali in s tem povzročili nesrečo?Poznam par primerov, ko so takole v nesrečah umirali ravno tako perspektive polni ljudje. Je morda poanta v tem,da je šlo v Mačkovem primeru za več mladih hkrat in da se starši nikakor ne morejo sprijazniti s smrtjo? Precej patetično pa se mi zdi tudi ravnanje Matoza, ki na nek bolan način pobira slavo na račun umrlih in se igra zvezdo. In ja, popolnoma se strinjam s komentarjem itswuu. Dejte folk, mal premislat o reakcijah, odzivih in besedah. Pa ne glejte vedno na žviljenje kot črno in belo.. Maček se pomoje še preveč zaveda svojega dejanja in ga pošteno obžaluje, o tem priča že podatek, da se ta trenutek nahaja v psihiatrični bolnišnici. In normalnega človeka te stvari zaznamujejo za celo življenje, prav tako mislim, da bo zaznamovan Maček, brez kakšnih dosmrtnih kazni.
ncnau
21. 10. 2009 11.56
Samo nekaj!! Toliko sovražtva od staršev do tega gospoda Mačka, da sem dobil občutek, da bi starša bila zadoščena, če bi ga javno obesili ali zažgali! In to bi bila za njih pravična kazen! In vaši glupi komentarji da je morilec, objestnež in nevem kaj še vse...ko pa kdo s nožem ali pištolo ubije človeka pa napišete samo v zapor s njim! kva je tuki razlika??? Aja pa še to...rad bi vas videl kako vozite po cesti!! RAvnina, 90 omejitev vi pa lepo turistično 70 s izgovorom češ, da je tako bolj varno kajne? IDIOTIZEM!!
trueC
21. 10. 2009 04.25
tony_abcde, mam cenejsi predlog, ce bi bil to eden od mojih otrok, bi se sam vsedel za volan, pred tem popil dost da bi napihal ene 0.26 tulk da grem za kak tedn dva pod isto streho kot macek, sam poslihtam stvari in ciao amore,.. :))))
Buena Vita
21. 10. 2009 01.21
PRAVILNO JE DA SE JAVNOST VPREŽE, MOGOČE BO ZA TISTE ŽIVE VEČ VARNOSTI,VSAKO ŽIVLJENJE ŠTEJE,POSEBEJ MLADO
Buena Vita
21. 10. 2009 01.19
NEMOREM RAZUMETI,PA SEM DOST STARA ZAKAJ VEDNO ENI TE ISTI PODPIRAJO VSE KRIMINALNE STORITVE,BODISI VOJNE ZLOČINE,BODISI TEŠKE KRAJE,BODISI ROPANJE,BODISI HUDE PREVARE,BODISI UBOJE,BODISI PRETEPE Z UMOROM,BODISO POŽIGALCE,,,VEDNO IN POVSOD SE OGLAŠAJO DOLOČENE,MISLIM DA TOČNO DOLOČENE OSEBE KI TAKA DEJANJA PODPIRAJO,TAKIM DEJANJEM IŠČEJO TISOČ IN ENO OPRAVIČILO KRIMINALEC JE TAK ALI DRUGAČEN,VEMO KAJ JE ZA KRIMINALCE,PLAČUJEMO ORGANE KI SO ZA TE STVARI UREJAT,ČE NISO SPOSOBNI PA KNJIŽICO IN NA ZAVOD
mjolnir
21. 10. 2009 00.16
tony_abcde Joj, KONČNO kak pameten komentar!!! Pol teh ki se tu javljajo je očitno na plačilnem seznamu te gospe odvetnice!!
tony_abcde@yahoo.com
20. 10. 2009 22.15
To kar odvetnica naklada nikogar ne zanima. Vsa ta igra, ki jo je naumila za javnost je navadna farsa tako, da večina ve kam pes taco moli.
mjolnir
20. 10. 2009 21.31
pajtlerblanka Jaz te podpiram, sam zgleda da na večini teh novičk o totem Oslu...pardon, Mački vladajo akoholik in pijani vozniki.
Kat..
20. 10. 2009 20.54
Ne razumem kako lahko zahteva odvetnica ga Maček, naj bodo starši strpni do povzročitelja nesreče. Kaj, če bi se njeni hčeri to naredilo? Bi bila istega mnenja ali bi želela, da se ravna pravično kar pomeni, da se povzročitelja zapre za dolgo časa? Iskreno sožalje staršem, bratom in ostalim sorodnikom in upam, da bo pravici zadoščeno, da bo Maček zaprt in da bo to kazen tudi odslužil!!!
Oboa
20. 10. 2009 20.25
pajterblanka si ti mogoče pozabil/la vzet tablete. Najprej preberi in ne posplošuj nesreč ter komentarjev.
Buena Vita
20. 10. 2009 19.38
TAKO ITEVS,OBOA IN OSTALI KAKO BOSTE ZAGOVARJALI MORILCA VAŠEGA OTROKA NA CESTI TUDI TO JE MOGOČE
Buena Vita
20. 10. 2009 19.35
ITEVS BOG BI MI POMAGAL ČE TE PRIME V ROKE NESPOSOBEN ODVETNIK,VEDI,ŽELIM TI TO Z VSEM SRCEM SE ZAVEDAŠ KOLIKIM MATOZ POMAGA POLNOMA ZASTONJ,PREDVSEM TAKIM KI SO JIH TOTAL-ZAJEB------ IN MATOZ SE NE BOJI SKORUMPIRANIH SODNIKOV,KOT SE YES ODVETNIKI KI SI POTEM DOBIČKE RAZDELIJO,POD MIZO ,PO SRBSKO
mjolnir
20. 10. 2009 19.29
trueC V nobeni zvezni državi ZDA ne moreš dobiti smrtno kazen zaradi nenaklepnega uboja... to so samo izmišljotine tistih ki so proti vsaki smrtni kazni. Je pa res, da bi ga dobro dobro kaznovali, ne pa ujčkali kot se bo mu verjetno zgoilo pri nas.
Buena Vita
20. 10. 2009 19.29
OBOA KOLIKO SI JIH TI POMORIL NA CESTI,PIJAN ALI DIVJAK SAMO MORILEC ZAGOVARJA MORILCA SLOVENSKA SODIŠČA SO DOKAZANO PODKUPLJIVA,MATOZ KOT DIREKTOR POLICIJE POZNA ZADEVE PRI PREISKAVAH,ZATO BODI SREČEN ČE SE TE TAK ODVETNIK USMILI IN TE BRANI KAJ PA DELAJO STARŠI JA BESEDA ZA SLOVENSKE RAZMERE;;;;SVETI STARŠI , -----IZRECNO PREMALO,TO SO STARŠI KI SO HVALA BOGU PRIPRAVLJENI ŽRTVOVATI SEBE ZA SREČO DRUGIH DANES JE SPET NA SLOVENSKIH CESTAH OB ŽIVLJENJE OTROK---DO KDAJ DO KDAJ DO KDAJ MATOZ ,ZMOREŠ,,,DEJ SE USMILI STARŠEM IN SPRAVI ZLOČINCE V ZAPOR,,,,ČIMPREJ,ČIMVEČ
mjolnir
20. 10. 2009 18.42
trueC V nobeni zvezni državi ZDA ne moreš dobiti smrtno kazen zaradi nenaklepnega uboja... to so samo izmišljotine tistih ki so proti vsaki smrtni kazni. Je pa res, da bi ga dobro dobro kaznovali, ne pa ujčkali kot se bo mu verjetno zgoilo pri nas.
trueC
20. 10. 2009 18.17
se dobro da se macku to ni zgodilo nekje na zahodu, ker v vecini ameriskih drzav bi dobil do 30 let zapora brez opcij, plus po zebu bi ga usekal... google Vehicular homicide, ker to je tocno kar se je zgodilo, in ce bi bil v texasu ali californiji kjer se vedno verjamejo v "capital punishment" kar enostavno pomeni v zakonu: "if you kill someone, we kill you back" ! :) sozalje druzinam otrok, res skoda, samo cas je bil kdaj se bo macku to zgodilo, glede na njegove "alko navade".
mjolnir
20. 10. 2009 17.15
Dmx Saj ravno v tem je finta!!! Če bi se res zgodilo nekaj vsaj malo manj drastičnega, kar se lahko marsikomu, npr, da zgubi nadzor ker je utrujen, nezbran ali kaj podbnega, bi tudi MANJ OBSOJALAI IN NAPADALI!!! Sam v takih manj drastičnih primerih tudi noben ki ni slep ali nor vozil po napačnem pasu!
Tama79
20. 10. 2009 15.49
Ampak moraš pa bit reden hepan oz. klinično mrtev, da po parih kilometrih ne štekaš, da voziš v napačno smer!!!!!! Naj ga hudič vzame!!!!!!
Oboa
20. 10. 2009 14.55
Če dejansko drži, da je šlo za stavo, potem vzamem vse nazaj kar se včeraj napisal. Potem pa ni nobenega razloga, da ga Matoz, svojci žrtev ter mediji dodobra uničijo. Ker v tem primeru je pa najvišja kazen po KZ daleč premala.