Črna kronika

Maribor: Za 6000 evrov kupili mladoletnico in jo spremenili v sužnjo

Maribor, 31. 03. 2014 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družina iz Maribora je za 6000 evrov v Makedoniji kupila mladoletnico. Dekle so v Makedoniji poročili s 25-letnim sinom, nato pa so jo odpeljali v Slovenijo, kjer so jo imeli zaprto v stanovanju, jo silili delati in se nad njo fizično izživljali.

Dekle je 24. januarja pobegnilo pred svojimi ječarji in se zateklo na policijsko postajo Maribor.
Dekle je 24. januarja pobegnilo pred svojimi ječarji in se zateklo na policijsko postajo Maribor. FOTO: Thinkstock

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v mesecu januarju 2014 obravnavali kaznivo dejanje trgovine z ljudmi, ki so je osumljeni 25-letni moški, njegov 50-letni oče in 44-letna mati, ki so vsi državljani Slovenije. Navedena družina je osumljena, da je aprila 2013 v Makedoniji kupila mladoletnico, jo prepeljala v Slovenijo in jo nastanila v svojem stanovanju v Mariboru, kjer so jo fizično in psihično zlorabljali.

Dekle so imeli za sužnjo

Oškodovanka je morala za sedemčlansko družino opravljati vsa gospodinjska dela, pri čemer so ji omejevali hrano, spanje, dnevni počitek, ogrevanje, zdravstveno oskrbo v času bolezni, brez plačila pa je pod njihovim nadzorom morala opravljati tudi delo na njivi, težka fizična dela pri gradnji hiše in vinogradih, kamor so jo vozili osumljeni, da je za plačilo, ki so ga prejemali osumljeni, obirala grozdje.

Obljubili so ji varno življenje v Sloveniji

Kriminalisti so ugotovili, da je navedena družina aprila 2013 odpotovala v Makedonijo. Tam so se s starši mladoletnice dogovorili za njen odkup in poroko s 25-letnim državljanom Slovenije. Očetu mladoletnice so zanjo plačali 6000 evrov. V Makedoniji sta se 25-letni osumljeni in mladoletnica poročila, nakar so jo s pretvezo prepeljali v Slovenijo. Kmalu po prihodu v Maribor so oškodovanki vzeli potni list, prepovedali so ji izhode iz stanovanja in stike z drugimi osebami ter omejili in nadzorovali njeno komunikacijo s svojci. Oče in mati 25-letnega osumljenega sta jo neprestano nadzorovala, jo ustrahovala in zmerjala. Sina sta sproti obveščala o njeni nepokornosti in neposlušnosti, zaradi česar je le-ta nad njo izvajal fizično nasilje.

Po desetih mesecih pekla ji je uspelo pobegniti

24. januarja letos je oškodovanka uspela pobegniti iz stanovanja osumljenih in se zatekla na Policijsko postajo Maribor. Oškodovanko so nastanili v krizni center Karitas v Ljubljani, od tam pa v oskrbo društvu Ključ – centru za boj proti trgovini z ljudmi pri nevladni organizaciji. 10. februarja so kriminalisti PU Maribor odvzeli prostost vsem trem osumljenim in na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Mariboru opravili hišne preiskave. Zasegli so več predmetov, med katerimi je potni list oškodovanke, ki so ji ga po prihodu v Slovenijo odvzeli.

25-letni osumljenec je bil s kazensko ovadbo priveden dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zoper njega odredil prepoved približevanja oškodovanki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3