Črna kronika

VIDEO: Mariborski kriminalisti v preiskavi trgovine z ljudmi ovadili devet fizičnih in eno pravno osebo

Maribor, 17. 11. 2017 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.I. / Ti.Š.
Komentarji
39

Mariborski kriminalisti so zaključili preiskavo suma trgovine z ljudmi, ki je bila v prvi vrsti povezana predvsem s prostitucijo in v kateri so sodelovali tudi z avstrijskimi varnostnimi organi. Identificirali so 56 žrtev kaznivega dejanja, ovadili pa devet fizičnih in eno pravno osebo.

S Policijske uprave (PU) Maribor so sporočili, da so mariborski kriminalisti v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi v torek, 14. novembra izvedli zaključno akcijo predkazenskega postopka, ki ga je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije ter ob mednarodni pravni pomoči avstrijskega tožilstva na območju Slovenije in ob tem identificirali 56 žrtev trgovine z ljudmi.

Kot je na novinarski konferenci v Mariboru potrdil Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, so policisti v zvezi z utemeljenim sumom storitve kaznivega dejanja trgovine z ljudmi ovadili devet fizičnih oseb in eno pravno osebo. O konkretnih oseb Munda ni želel govoriti.

Mariborski kriminalisti so identificirali 56 žrtev trgovine z ljudmi.
Mariborski kriminalisti so identificirali 56 žrtev trgovine z ljudmi. FOTO: iStock

Kriminalisti PU Maribor so zoper osumljene več mesecev zbirali obvestila in zoper več osumljencev iz Slovenije in Avstrije izvajali prikrite preiskovalne ukrepe. Pri tem so slovenski varnostni organi aktivno in dobro sodelovali z avstrijskimi varnostnimi organi, so pojasnili na PU Maribor.

Gre za kriminalistično preiskavo, ki so jo vodili slovenski varnostni organi, k sodelovanju pa pritegnili tudi avstrijske varnostne organe.

Preiskava je potekala na širšem območju Maribora, Gradca, Beljaka in Dunaja, je povedal Munda. "Kriminalisti smo izvedli devet sklopov hišnih preiskav," je pojasnil Munda in dodal, da je bilo od tega v Sloveniji opravljenih šest sklopov hišnih preiskav zoper šest osumljencev in osumljeno pravno osebo, v Avstriji pa trije sklopi hišnih preiskav zoper dva osumljenca.

Na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku so po besedah Munde nato odvzeli prostost in pridržali štiri osebe. "Pripor smo nato odpravili, ko so prenehali razlogi za to," je še pojasnil kriminalist.

Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor Robert Munda je pojasnil, da so v sklopu preiskave izvedli tudi devet sklopov hišnih preiskav.
Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor Robert Munda je pojasnil, da so v sklopu preiskave izvedli tudi devet sklopov hišnih preiskav. FOTO: PU Maribor

Z zbranimi obvestili so kriminalisti ugotovili, da je hudodelska združba z izvrševanjem kaznivih dejanj trgovine z ljudmi novačila, nastanjala in v erotično masažnem salonu v Mariboru izkoriščala dekleta iz 11 različnih držav. Nekatera dekleta so periodično selili med več javnimi hišami v Avstriji in v erotično masažni salon v Maribor, hudodelska združba pa jih je izkoriščala vse od marca 2016 naprej.

S kriminalistično preiskavo so  kriminalisti identificirali 56 žrtev trgovine z ljudmi: 18 Romunk, 18 Madžark, devet Slovakinj, štiri državljanke Dominikanske republike, ter po eno Venezuelko, Španko, Portugalko, Filipinko, Poljakinjo, Slovenko in Bolgarko.

V postopek naj bi bil vpleten tudii nekdanji mariborski politik in podjetnik Gregor Jager, ki pa je v četrtek zanikal kakršno koli vpletenost v trgovino z ljudmi. Jager zatrjuje, da je vedno posloval zakonito, z domnevno prostitucijo, ki naj bi jo izvajali v prostorih v njegovi lasti, pa da nima nič.

Po poročanju časnika Večer so se torkove hišne preiskave tako nanašale na posle v zdaj že zaprti Hiši erotike v Melju. Glavni organizator domnevnega nezakonitega početja naj bi prihajal iz sosednje Avstrije.

Kazenska ovadba tudi zaradi prepovedanega prehajanja meje

Mariborski kriminalisti bodo na pristojno državno tožilstvo prav tako podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve nadaljevanega kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. 

Člani hudodelske združbe so na območju Kitajske in Bangladeša zbirali ljudi za nezakonito preseljevanje ter jih zaposlili na območju držav Zahodne Evrope, to je izven Republike Slovenije.

Kot je pojasnil Robert Munda, so z zbranimi obvestili kriminalisti namreč ugotovili, da sta "dve fizični in ena pravna oseba s sostorilci iz Kitajeske, Bangladeša in Nemčije preslepili pristojne organe glede namena prestopanja meje tujcev". Po njegovih besedah so za državljane tretjih držav (Kitajske in Bangladeša) pridobivali enotna dovoljenja za prebivanje in delo in tako s preslepitvijo pristojnih organov organizirali nezakonito preseljevanje tujcev, ki drugače ne bi izpolnjevali pogojev za pridobitev dovoljenj in vstop v Republiko Slovenijo.

"Njihov namen namreč ni bil zaposlitev delavcev v Sloveniji, kjer takšnih kadrov primanjkuje, pač pa v drugih državah Evropske unije, kjer so z njihovim delom pridobili večjo premoženjsko korist," je še izpostavil Munda.

Hudodelska združba je preslepila pristojni organ glede pravega namena vstopa teh delavcev na ozemlje Republike Slovenije, saj njihov namen ni bil zaposlitev delavcev na območju Republike Slovenije, kjer teh poklicev primanjkuje, ampak v drugih državah Evropske unije, kjer so z njihovim delom pridobili večjo premoženjsko korist.
Hudodelska združba je preslepila pristojni organ glede pravega namena vstopa teh delavcev na ozemlje Republike Slovenije, saj njihov namen ni bil zaposlitev delavcev na območju Republike Slovenije, kjer teh poklicev primanjkuje, ampak v drugih državah Evropske unije, kjer so z njihovim delom pridobili večjo premoženjsko korist. FOTO: POP TV

Gre predvsem za varilce, za katere so pridobivali enotna dovoljenja za prebivanje in delo brez kontrole trga dela, saj  je  navedeni poklic naveden v Odredbi o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela in Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje izda soglasje brez preverjanja pogoja, da v evidenci zavoda ni domačih brezposelnih oseb oziroma oseb, ki so glede pravic do zaposlitve, izenačeni z državljani Republike Slovenije.

Z do sedaj zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da so na ta način pridobili dovoljenja za delo v Sloveniji za 16 tujcev, so še pojasnili kriminalisti.

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
19. 11. 2017 11.31
+2
Slovenija je en sam kupleraj. Ljudstvo se pusti Cerarjevi bratiji onegaviti v glavo, popolnoma zastonj; ženske pa so vsaj nekaj zaslužile...
kek?e
19. 11. 2017 10.18
+3
KAKO... mam že ćist odprto od prostituiranja naših politikou pa je kdo že za kej odgovarju??
korintos23
19. 11. 2017 09.11
-1
Spodaj eni umetniki zagovarjajo prostitucijo, poleg tega po toliko poštenih deklet dedca nima, kaj lepega vidite v tem da žensko plačate za tiste pol urice!?!?
nightangel
18. 11. 2017 19.00
+4
Ta prepotentni Jager pa bi moral biti že zdavnaj za zapahi.
žlikrofi
18. 11. 2017 18.48
+1
žan mulo iz sds ma polna jaj bi mu ful pasal da ba zgnetejo indildota v go bec
wertex
18. 11. 2017 14.55
+1
glede na to da je imel ta urbenhaus zokijev kolega, ga je le ta kdaj obiskal?
flojdi
18. 11. 2017 14.42
.trgovina z ljudmi je tudi švercanje nJIH. / Ograje so pa itak Nastale zaradi zaslužka enim in v škodo srnicam in zajčkom
minnaema@yahoo.com
17. 11. 2017 22.57
+0
zopet administrator NE objavi komentarja datum je 17.11.2017. ob 22;56 uri bomo se čuli v uradnih dnevih-tam kjer je potrebno!
minnaema@yahoo.com
17. 11. 2017 22.55
+4
Ojej, nekateri ljudje za DENARNE KORISTI počenjajo tudi zelo NEčedna dejanja-to pa so resne stvari & v "KEHO" takšne dobičkarje, ki pomagajo USTVARJATI tudi veliko ZDRAVSTVENE škode. ki je žal latentno stanje a stvarnosti so prisotne in je potrebno takoj sanirati in KAZNOVATI takšne združbe, saj "Ein fauler Apfel steck den anderen an" kar bi smiselno pomenilo, da eno gnilo jabolko okuži še naslednje"-smo se razumeli kajne & naj bo vse dobro !
sre?a3
17. 11. 2017 21.32
+4
Take zgodbe me zmeraj spomnijo na to, da naj bom hvaležna, ker živim drugačno življenje kot one...
nightangel
17. 11. 2017 17.58
+13
Ubogi politiki,zdaj se bodo morali začet ukvarjat z zvodništvom,ker imajo premale plače.Jaz sem za to,da zaćnemo zbirati zamaške.
bracobaldo
17. 11. 2017 17.44
+25
Če legalizirajo prostitucijo in travo se bosta morala policija in sodišča ukvarjati z pravimi lopovi. Tam smo pa bosi.
frako
17. 11. 2017 18.34
+6
Fifi 24
17. 11. 2017 20.21
+0
frako ne drži v slo ni kazniva ni pa legalna v avstriji je legalna in tam plačujejo davke
HOLAJ SLOVENIJA
17. 11. 2017 17.17
+6
Že v Avstroogrski in pozneje v Kraljevini,je bila prostitucija legalna in so obstajale javne hiše. Sedaj pa smo bolj papeški od papeža in pod krinko neke morale,dopuščamo nemoralno početje raznih lopovov. Legalizirajmo javne hiše pa bo trgovina z ljudmi usahnila.
flojdi
18. 11. 2017 14.46
ni_mi_vse_eno
17. 11. 2017 16.37
+3
Ko bo enkrat zadeva legalizirana, potem ne boste več videli dacarje pri branjevkah na solati, ampak pri prostitutkah - in to dnevno. Pregledati bodo morali vsako transakcijo in pri strankah preverjali, če imajo ustrezne račune. ☺ Mogoče jim država da za eno rundo, da se bodo pretvarjali kot stranke - vse v imenu polnenja proračuna. Če so bili pri solati tako uspešni, si predstavljate kako bodo uspešni tu. ☺
ni_mi_vse_eno
17. 11. 2017 16.34
+0
Prostitucija je nelegalna, saj če ti ga soseda povleče (frako) in ji daš 100 € bo dacar poleg gledal hotel 22%. Naj se postavi obrt, SP, plačuje davke in delavke zaščiti. V drugih branžah si zaščiten, teče pokojninska doba, če zboliš imaš bolniško ... itd. Legalizacija preprečuje delo na črno in trgovino z ljudmi.
frako
17. 11. 2017 18.36
+3
ja jst sm za to da se ta problem reši kot se je rešil v avstraliji. Tam je prostitucija dovoljena ampak samo v javnih hišah, kjer je poskrbljeno za varnost deklet, so pod zdravniško kontrolo ipd.
emilzapata
17. 11. 2017 16.22
+2
s prostitucijo je podobno kot z drogami, bolj kot se vmešava država, bolj posel cveti, in bolj cene letijo v nebo.
Sentis
17. 11. 2017 15.42
+13
Naša država je pa res ena krivična država, pri nas so vsi nedolžni in vsem se dela krivica. Če bi kdo s prve priznal krivdo bi bilo že čudo in bi ga odpeljali na psihiatrijo.
hondoid
17. 11. 2017 15.25
+7
Ali bodo dobili visoke zaporne kazni ali visoke odškodnine,spremljamo,ugibamo... verjetno odškodnine
HouseBeatz
17. 11. 2017 15.04
+14
Ljudje ki trgujejo z ostalimi ljudi... za to sploh ni izgovora. smrtna kazen!!!
flojdi
18. 11. 2017 14.47
+2
CIGU MIGU
17. 11. 2017 14.49
+3
nekateri so imeli fafing dratis

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.