Črna kronika

Mastno služili s preprodajo marihuane

Praga, 18. 08. 2010 21.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Skupina Vietnamcev je na Češkem oblikovala kriminalno mrežo, ki se je ukvarjala s pridelavo in preprodajo marihuane. Večino pridelka so prodali v sosednjih državah. Letni zaslužek naj bi bil kar štiri milijone evrov.

Marihuana
Marihuana FOTO: Reuters

Češka policija je razbila obsežno mrežo pridelovalcev in preprodajalcev marihuane ter pri tem aretirala 21 Vietnamcev. Večina marihuane je bila namenjena v tujino, vrednost letnega zaslužka od prodaje pa je bila ocenjena na kar 100 milijonov kron oziroma štiri milijone evrov.

Kot so sporočile oblasti, so mrežo sestavljali izključno Vietnamci, ki so bili odlično organizirani, marihuana pa je bila v glavnem namenjena v Avstrijo, na Madžarsko in Slovaško.

Med 21 osumljenci dvanajstim grozi od deset do 18 let zapora, devetim, ki so delali na gojiščih marihuane, pa od dve do deset let, so sporočile oblasti.

Skupna operacija češke policije in carine, ki sta jo pripravljali šest mesecev, je potekala od 4. avgusta v več regijah na severu in zahodu države. V operaciji, med katero so odkrili osem velikih gojišč marihuane, je sodelovalo več sto pripadnikov policije in carine.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shpongle
18. 12. 2010 14.00
Shpongle
18. 12. 2010 14.00
drugače pa 10 do 18 let ? :O :O :O omg za preprodajo ene rastline? seme v zemljo pa zalivaš pa zraste ''droga'' =?=? nerabiš jo predelovati samo skadiš? in 10-18 let? ma dej je be sh ta ** nepošten svet... --grem si enga prpalt da se pomirim :D
Shpongle
18. 12. 2010 13.57
4 miljoneee ? OOOHH če je ena kila 2,5tisoč evra(če se poznaš dobr z ''dilerjem'' ane) potem je to...uf velik kilogramov :D HUDOOO
variolog
19. 08. 2010 17.54
Tako je to ,če nimaš dela ,se pač moraš z nečem ukvarjat.
Spetsnaz
19. 08. 2010 13.49
janez666a ne kadim ampak sem za legalizacijo. Konec koncev je to RASTLINA !
73sla
19. 08. 2010 12.46
škoda da niso še pr nas. bi blo vsaj neki vredo tega tule, ne pa zdj ko te netgnejo al pa ni vredo.
Amasakul
19. 08. 2010 12.16
na nizozemskem je to dovoljeno kaditi,prodajati ko prideš za šank naročiš to kaj bi rad stestiral popiješ še kak sok ali kavo in si pribit k strela in ti nobeden ne teži in ne kontrolira kdo ina kaj si. V Švici pa imajo drug zakon ,to kaj dobijo od dilerjev dajo zasvojencem zastojn ,ker nato imajo dilerji probleme z prodajo ,ker itak robo dobijo zastojn od policajev. V sloveniji pa te dobijo z baklo in dobiš sodnika za prekrške in nato temu primerno višino kazni, odvisno kak lep si taka kazen sledi..... Prodajajo pa travo že skoraj vsi...
rko
19. 08. 2010 11.48
na češkem so itak pametnejši od nas saj so legalizirali droge za lastno uporabo tj. manjše količine
Erin Straus
19. 08. 2010 11.42
janez666a ne pozabiti tudi da 14. aprila 1937 je Marihuana bila prepovedana delno tudi zaradi tega, ker so začeli govoriti da belke gredo v postelje z črnci, ki so bili igralci đez glasbe, ki je nastala ob reki mississipi! 100% resnično!
Erin Straus
19. 08. 2010 11.38
dejte no še napišite kako so v indiji preprodajalci gojili in prodajali konopljo v pakistan! pa koga še to zanima?!? a je zmanjkal domačih novic! da ni damjan murko kako všpičil pa steška verjamemo!
shishmish
19. 08. 2010 10.50
Šokantno!!!!!!
nosferatu
19. 08. 2010 09.46
Me zanima, kdaj bo trdim bučam kapnilo, da se nič od tega več ne bi dogajalo, če bi marihuano legalizirali in bi si jo vsak lahko sam gojil. Je pa že janez666a vse lepo razložil :)
urbans13
19. 08. 2010 09.18
alkohol je droga..
urbans13
19. 08. 2010 09.18
alkohol je droga...
janez6bbb
19. 08. 2010 08.18
Poglejmo si primer filma Reefer Madness in sporočila, ki jih je navajal: * nasilen narkotik * dejanja šokantnega nasilja * neozdravljiva norost * pod vplivom droge, je ubil celotno družino s sekiro * resnejša in nevarnejša, kot druge škodljive droge (heroin, kokain), je grožnja, ki jo predstavlja marihuana! Film se ni končal z običajnim "The End", temveč z opozorilom na ekranu: SPOROČITE OTROKOM! Ljudje so nasedli... 14. aprila 1937 je Marihuana Tax Law ali predlog zakona, ki je prepovedal konopljo pripeljan pred House Committee on Ways and Means, glavni pisci davkarije v državi. Predsednik tega komiteja je bil Rober Doughton, podpornik DuPonta, in oseba ki je spravila zakon skozi kongres. Sledilo je pričakovano. Septembra 1937 je kongres konopljo prepovedal v vsega 90. sekundah. Najuporabnejši pridelek je po novem postal zgolj »droga«, in bila zamenjana s petrokemičnimi nadomestki, ki so v uporabi še danes. ZDA so poskrbele da se po drugi svetovni vojni marihuana prepove tudi drugod po svetu. To so naredile tako skrbno, da se po 1940. letu, o konoplji sploh ni učilo v šolah. Konoplja je bila izbrisana iz vsakodnevne zavesti. Kongres je prepovedal konopljo, ker naj bi bila to droga, ki povzroči največ nasilja. Anslinger, vodja Komisije za droge pri kateri je služil 32 let, je promoviral idejo da marihuana povzroča pri uporabnikih ekstremno nasilje. V 50-tih, pod komunistično grožnjo, je Anslinger trdil ravno nasprotno - marihuana te naredi pacifista, tako, da se niti vojaki nočejo boriti. HEHE KERE PRAVLJICE V KATERE VRJAME SAMO TISTI LAIK; KI Z TO RASTLINO ŠE NI IMEL OPRAVKA: ZGORNJI ČLANEK JE TUT LEP PRIMER MANIPULACIJE; v 60 letih, kako šele danes manipulirajo z nami glede vseh stvari.
janez6bbb
19. 08. 2010 08.16
Zarota in medijska manipulacija William Randolph Hearst in njegov Hearst Paper Manufactoring Division so bili lastniki velikih gozdnih območij. Podjetje, ki je proizvajalo papirnate izdelke iz dreves je hitro spoznalo grožnjo, ki jo prinaša konoplja in milijonske izgube na njen račun. V igro je leta 1937 vstopilo DuPont, danes drugo največje kemično podjetje na svetu, ki je patentiral proces izdelave plastike iz nafte in premoga. Letno poročilo je pozvalo delničarje naj vlagajo v njihovo novo petrokemično divizijo. Sintetične stvari, kot so plastika, celofan, teflon, najlon idr. so bile lahko po novem izdelane iz nafte. Po prepovedi konoplje istega leta, so bila po novem vsa vlakna narejena petrokemično (t.i. najlon) – lahko si predstavljate dobičke, ki so sledili. Andrew Mellon, DuPontov veliki investitor, je postal Hooverjev finančni minister. Svojega nečaka po zakonu, Herry J. Anslinger-ja, je nemudoma postavil za vodjo Urada za narkotike in nevarne droge. V času razvoja avtomobilske industrije, času ko je postajala nafta pomembnejša iz dneva v dan, je konoplja pri teh oblastnikih izzvala veliko ogorčenje, saj je ogrožala njihov (bodoči) milijonski imperij. Kako lahko pustimo, da se celotno ljudstvo preživlja s plodovi ene same rastline?! Konoplja daje moč zemlji in posamezniku, ki ima zemljo, nafta pa le peščici ljudi, ki jo lahko upravljajo. Glavni cilj je bila seveda centralizacija v finančnem smislu. Začeli so uporabljati mehiški slengovski izraz "marihuana" in ga vsilili ameriški zavesti, namesto že obstoječega »konoplja« (hemp-cannabis), ki je bil v uporabi do sedaj. Ljudje se niso zavedali, da s prepovedjo "marihuane" prepoveduje tudi konopljo. Konoplja, rastlina, ki jo je človek zavestno uporabljal preko 10 tisoč let, se je bližala svojemu koncu. Rumeni tisk, ki je vladal med poznimi 20. in 30. letih prejšnjega stoletja s Hearstovimi časopisi na čelu, je objavljal zgodbe o grozoti, ki jo prinaša v človekov vsakdan prav marihuana. Ljudje so nemudoma vsemu verjeli in marihuana je dobivala prve strani tiska. Bralci so sčasoma spoznali, da je kriva za vse – od avtomobilskih nesreč, do izprijene morale.
janez6bbb
19. 08. 2010 08.15
Nekaj resnic o konoplji in zakaj je tako osovražena oz zatirana s strani oblasti, vse sega spet čez lužo v 60. leta prejšnjega stoletja: Marihuana je NEVARNA, vendar ne človeškemu telesu in umu. Marihuana ne predstavlja grožnje ljudem - temveč naftnim gigantom, alkoholni in tobačni industriji ter številnim večjim kemičnim korporacijam. Številne velike korporacije, z velikim svežnjem dolarjev in vplivom, so prikrile resnico pred javnostjo. Združene države prikrivajo dejstvo, da je 130 let nazaj, pa vse do 4000 p.n.š., 80% naše ekonomije in do 20% zdravstva temeljilo na uporabi te neverjetne rastline. Resnica je, da bi v primeru legalizacije marihuane, le-ta, s svojim širokim spektrom uporabe, povzročila industrijsko atomsko bombo! Podjetniki žal o tem niso nič poučeni. Elita neverjetno močnih in bogatih ljudi, je kot nič kolikokrat prej, razširila napačne in nasprotujoče si informacije o tej koristni rastlini, ki bi ob pravi uporabi uničila njihova podjetja. Od kot izvira izraz "marihuana"? V 30 letih preteklega stoletja je bila ta beseda ustvarjena z namenom uničiti in oblatiti dobro ime, ki ga je imela konoplja v vsej svoji neverjetni zgodovini. Naj navedem nekaj primerov: * vsi šolski učbeniki do leta 1880 so bili narejeni iz konoplje, prav tako je bilo 80% tekstila, oblek, odej ipd. do leta 1820, ko je bil uveden stroja za odstranjevanje bombaževih semen. * povsem legalno je bilo plačevanje dajatev s konopljo v Ameriki med leti 1631 in začetki 1800, poleg tega je bilo med 17. in 18. stoletjem ne-gojenje konoplje sankcionirano po zakonu! V Virginii, si med leti 1763-69 lahko šel v zapor, če si nasprotoval gojenju konoplje! * do 20. stoletja je bila konoplja največji pridelek v številnih zveznih državah! Leta 1850 je bil višek proizvodnje za Kentucky, kjer so pridelali 40.000 ton konoplje. * najstarejše najdišče konopljinih izdelkov sega v obdobje pred 12.000 leti, leži pa na območju današnje Kitajske. Tam so našli ostanke peščenih loncev, katerih površino so krili vzorci iz konopljinih trakov. * blago iz konoplje naj bi izdelovali že v 8. tisočletju p.n.š. * leta 1916 je ameriška vlada predvidevala, da bo do leta 1940 ves papir prihajal iz konoplje ter da ne bo potrebno posekati nobenega drevesa več! Študije so kazale, da bi 1 hektar konoplje zadostoval 4,1 hektarju dreves. * Mechanical Engineering Magazine (feb. 1938) je objavil članek z naslovom "Najprofitabilnejši in najbolj zaželeni pridelek, ki ga lahko gojite". Članek navaja, da če bi konopljo gojili z tehnologijo 20. stoletja, bi le ta postala največji agrikulturni pridelek v ZDA in drugod po svetu.
janez6bbb
19. 08. 2010 08.12
evlog73 sej kej druzga že nimamo na izbiro no vsaj do sedaj nismo imeli oz ni bilo nobene razlike med kriminalci ne glede ali so bli primitivci z leve ali desne strani, vse je isti k.
Kritik19
19. 08. 2010 06.24
To niso nobeni kriminalci!! To so trgovci, ki so prodajali nelegalno robo. Kriminalci so osebki, do katerih roka pravice ne seže in jih raja v Sloveniji tako rada voli.
polnjenapaprika
19. 08. 2010 01.58