Črna kronika

Moškemu, ki je v Limbušu s sekiro ubil partnerico, 18 let zapora

Maribor, 25. 09. 2014 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborsko sodišče je Aleksandru Begantu za umor življenjske sopotnice izreklo 18 let zapora. Dejanje je priznal, češ da je zadnja leta bolj ali manj sam skrbel za otroka, medtem ko naj bi se njegova pokojna žena večinoma posvečala le službenim zadevam.

Mariborsko sodišče je Aleksandru Begantu za junijski umor svoje življenjske sopotnice Elene Begant, nekdanje ravnateljice mariborske podružnice valdorfske šole, nazadnje pa direktorice Centra za državljansko vzgojo, izreklo 18 let zapora.

Obdolženi se pred dvema tednoma o krivdi še ni želel izreči, saj je takrat zaprosil za dodatno izvedensko mnenje psihiatra. Sodnica Danila Dobčnik Šošterič je njegovi želji ustregla le deloma, saj je za dopolnjeno mnenje zaprosila izvedenca Mladena Vrabiča, ki je v njem zapisal, da je Begant, ki je sicer v času od dejanja že nekajkrat skušal narediti samomor, povsem sposoben spremljati sojenje.

nasilna smrt v Limbušu
nasilna smrt v Limbušu FOTO: POP TV

Pred izrekom sodbe je Begant povedal, da se je krvavo dejanje zgodilo zgolj zaradi njegovega očitno neuspešnega poskusa, da ohrani družino, potem ko je zadnja leta bolj ali manj sam skrbel za otroka, medtem ko naj bi se njegova pokojna žena večinoma posvečala le službenim zadevam. Sodišče je zaprosil za milo kazen, v olajševalne okoliščine pa je njegov zagovornik Slavko Vesenjak med drugim navedel dosedanjo nekaznovanost.

Tožilka Ivanka Slana je sicer v primeru priznanja na predobravnavnem naroku zahtevala 20 let zapora, a je sodnica pretehtala, da 18 let zapora ustreza vsem okoliščinam, zaradi česar se bo tožilstvo na kazen skoraj zagotovo pritožilo. Sodnica je ob tem zaradi dolgoletne kazni Beganta oprostila plačila stroškov postopka, hkrati pa mu iz ponovitvenih razlogov podaljšala pripor do začetka prestajanja kazni.

nasilna smrt v Limbušu
nasilna smrt v Limbušu FOTO: POP TV

Družinska tragedija se je zgodila junija letos, Begant pa je bil kmalu po dogodku utemeljeno osumljen umora. Svoje sledi je pustil na sekiri, s katero je umoril ženo, mladoletnima otrokoma pa je pustil tudi pismo, v katerem je priznal, da ga je k dejanju pripeljalo ljubosumje. Sam je skušal s skokom v Dravo storiti samomor, a se ni utopil, iz vode pa ga je podhlajenega rešil ribič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1