VIDEO: Na kliniki za splave pet ur zadrževal talce in ubil tri ljudi

Trije mrtvi in devet ranjenih. Strelec je v mestu Colorado Springs napadel kliniko za načrtovanje starševstva, kjer opravljajo splave. Po petih urah se je predal policiji. Motiv napada še ni znan, je pa deloval sam, je prepričana policija. Napadalec je imel vojaško orožje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Med mrtvimi sta dva civilista in en policist. Vseh devet ranjenih, od tega pet policistov, je v stabilnem stanju, so sporočili tamkajšnji policisti.

Kaj se je zgodilo?

Streljanje v Coloradu Springsu

Evakuacija dveh žensk iz stavbe, v kateri je še vedno bil strelec. (Foto: Reuters)

Oborožen moški je v petek okoli 11.30 po lokalnem času v mestu Colorado Springs v ameriški zvezni državi Kolorado vdrl na kliniko za načrtovanje starševstva, kjer opravljajo splave in svetujejo o načrtovanju nosečnosti. Začel je streljati.

Na kraj dogodka so se nemudoma odpravili policisti, na katere je moški streljal, oni pa so na napad odgovorili. Po petih urah se je napadalec le predal, tako da je trenutno v priporu.

Policija je potrdila, da gre za 57-letnega Roberta Lewisa Deara, sicer iz Severne Karoline. Motiv napadalca še ni jasen.

Je pa jasna direktorica klinike Vicki Cowart, ki opozarja, da se je v ZDA ustvarila izredno negativna klima, ko gre za vprašanje splava. Tako zelo negativna, da posamezniki izvajajo napade na podobne klinike. Zaskrbljena je, tako kot številni drugi posamezniki, ker domači ekstremisti ustvarjajo strupeno okolje, v katerem se razrašča domači terorizem. Neprofitna organizacija se je v zadnjih mesecih znašla pod plazom kritik republikanskih predstavnikov, ki so zahtevali, da se kliniki ukine državno financiranje dejavnosti, saj naj bi služila denar s prodajo splavljenih zarodkov za znanstvene raziskave.

Je pa Cowartova opozorila, da so številni v stavbi ubežali strelcu tako, da so se držali varnostnega protokola in so se skrili v varne sobe, ki so vgrajene znotraj stavbe.

Klinika je bila v preteklosti tarča protestov zoper splave in načrtovanje nosečnosti, nekateri protestniki so bili tudi nasilni. Kliniko so zato preselili, nasprotniki pa so ugotavljali, da je vodstvo ustvarilo pravo trdnjavo. Kar se je očitno izkazalo za dobro odločitev, saj so varne sobe in poseben protokol, ki so ga izdelali v primeru napada, rešile številna življenja.

Streljanje v Coloradu Springsu

Aretacija napadalca (Foto: Reuters)

Ena izmed žrtev je 44-letni policist Garrett Swasey, ki je bil sicer policist v tamkajšnjem univerzitetnem kampusu, a se je takoj po informaciji, da se na kliniki odvija napad, pridružil skupini policistov, ki je prva prišla na kraj.

Srhljive izjave na Twitterju

Kar je izredno zaskrbljujoče, je dejstvo, da so se na družbenih omrežjih pojavile izjave nasprotnikov splava in načrtovanja nosečnosti, ki v strelcu vidijo heroja, ki rešuje življenja otrok. Do žrtev ne kažejo nikakršnega spoštovanja in empatije.

Obama: pozval k zaostritvi zakonodaje

Ameriški predsednik Barack Obama se je na zadnji v vrsti strelskih napadov v državi odzval ogorčeno. "Kar je preveč, je preveč," je dejal in vnovič pozval k zaostritvi zakonodaje. "Nekaj moramo storiti glede lahke dostopnosti vojaškega orožja ljudem, ki jim ni namenjeno. Pika," je dejal.

Razkril je tudi, da je imel napadalec vojaško orožje in da je na kliniki, od koder je streljal v večurnem spopadu s policijo, zadrževal talce. Druge podrobnosti o napadu na kliniki, ki jo vodi organizacija Načrtovano starševstvo, niso znane.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 150
piu 29.11.2015 12:56:36
Tako na pri uč, bi bil dobra poli salama....
Več komentarjev