Črna kronika

Z Grobnika morala na intenzivno nego

Ljubljana, 28. 04. 2010 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eden od Slovencev, ki so bili udeleženi v nesreči na dirkališču Grobnik, je bil huje poškodovan, njegovo stanje pa še vedno ni stabilno. Drugi udeleženi Slovenec se zdravi v Ljubljani.

V nesreči pri Starem Logu je motorist zapeljal na nasprotni vozni pas in trčil v kombi.
V nesreči pri Starem Logu je motorist zapeljal na nasprotni vozni pas in trčil v kombi. FOTO: Radio Krka

Praznični torek je bil črn dan za motoriste. Umrla sta dva motorista, ki sta bila na poti na t. i. slovenski dan na reškem dirkališču Grobnik.

Letos je umrlo že devet slovenskih motoristov.

Dan pa je dodatno očrnila še nesreča na dirkališču Grobnik, v kateri so bili, kot so za 24ur.com povedali na primorsko-goranski policijski upravi, udeleženi trije Slovenci. Enega so prepeljali v reški klinični center, saj je bil huje poškodovan, njegovo zdravstveno stanje pa je še vedno resno. Drugi poškodovani se zdravi na travmatološki kliniki v Ljubljani, njegovo stanje naj bi se stabiliziralo, tretji pa naj ne bi dobil resnih poškodb. Na primorsko-goranski policijski upravi so nam dejali, da podatke o nesreči še zbirajo.

Spomnimo, včeraj se je prva nesreča zgodila pri Starem Logu na Dolenjskem, ko je motorist zapeljal na nasprotni vozni pas in trčil v kombi. Le uro pozneje je osebni avtomobil pri Delnicah na Hrvaškem zaprl pot motoristu iz Kranja. Osebni avtomobil je izsilil prednost motoristu, zaradi česar je prišlo do trčenja. Kljub hitremu odzivu nujne medicinske pomoči iz Delnic je slovenski motorist zaradi hudih poškodb kmalu po nesreči umrl.

Največ nesreč v naseljih

Analiza nesreč v zadnjem obdobju, v katerih so bili udeleženi motoristi, je pokazala, da je največ teh nesreč v naseljih. Tam se zgodi 50 odstotkov smrtnih prometnih nesreč voznikov motornih koles in do 80 odstotkov smrtnih nesreč voznikov koles z motorjev. Največ nesreč se sicer zgodi v poletnih mesecih, ob koncih tedna in v popoldanskem času, veliko povzročiteljev pa je precej alkoholiziranih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tepee
01. 05. 2010 21.53
+1
Hitrost ubija,žal.Če voziš počasi in umirjeno,je večja verjetnost,da preživiš v nesreči,ki ne počiva nikoli.
shemica
30. 04. 2010 12.54
kateri je umrl, tisti v reški bolnišnici??
laznivec_velik
30. 04. 2010 10.01
+1
Dajte no, ne modrujte tisti, ki nimate poguma za na motor in potem sovražite motoriste. Je že tako kot je, in s tem se moramo vsi sprijazniti, avtomobilisti se počutijo(mo) varne in so na cesti šlampasti, tako pač je, motoristi se zavedamo svoje ranljivosti in pazimo. Koliko pač lahko, zavedamo pa se, da prednosti na cesti nimamo nikoli, le lastna previdnost nas koliko toliko rešuje.
tinkara22
30. 04. 2010 09.54
+1
sožalje svojcem bila sem na grobniku ko se je to zgodilo in bilo je res grozno.......vedno se zgodi takemu ki ni nič kriv.....
LEGIONER
29. 04. 2010 21.01
k bojo vozil po predpisih bo precej bolš
smrketa_24
29. 04. 2010 15.06
sožalje svojcem :(
lmperator
29. 04. 2010 12.28
Ponesrečenec iz Grobnika je včeraj v bolnišnici umrl. Sožalje svojcem.
pssst
29. 04. 2010 10.40
+1
Ok, zakaj vozniki avtomobilov tok ne marate motoristou? a so vm kei naredl oz vm kei hočjo? pač usak člouk ma svoj način zabave in tko pač je. ni treba zdej bremzat direkt pred njimi pa jim težit, tko da se nečete umaknt k hočjo it mim. sama nimam motorja, ga ma pa oči in vidm kok so eni šoferji nestrpni do njih. zakaj? sej je res d grejo mau več kukr je omejitev, sam kai ni jih treba zart tega j... u glavo pa jih igrožat pa mislt kaj si zdj k vozš mau večjo stvarco!!! usak bi se lah mau zamislu kak šofer je pa kok kei gleda za sabo k voz!!
smrketa_24
29. 04. 2010 09.46
+1
Zigi78 28.04.2010, 22:17 2 izoplotnice Ti dam primer Vodice Ženska vozi avtomobil odloči se da bo zavila pogleda levo pogleda desno .mislim da je na tem odseku omejitev 70 kmh Desna stran ravnina leva stran cca 50 m nato ovinek vidi da je cesta prazna zavije kr naenkrat pa jo zadaneta dva motorist eden spredaj drugi zadaj . Rezultat prvi cca 70 m stran od nesreče drugi brez okončine cca 50m stran oba mrtva Kdo po tvojem mnenju je krivec za prometno nesrečo in kaj je vzrok nesreče. @ ljudje si zapomnite samo takšne nesreče, a se kdo spomni tega : http://24ur.com/novice/crna-kronika/v-nesreci-umrl... Motorist je za seboj pustil otroka 8starega od 3 do 5 let) in seveda ženo. Zarad gospoda, ki sede vsako drugo nedeljo za volan. Jaz ne rečem, da ni motoristev, ki so "norci" ampak teh je BORE MALO!
Anubis666
29. 04. 2010 07.46
+1
Jej..K gledam te komentarje se kr malo nasmiham. Veliki večini dam prav,vendar so tui taki k motorja še nikoli v življenju niso držali, tako da raje tiho bodte s svojimi izjavami. Kumi čakam da bom kupil motor..Ker voziti je potrebno z glavo, pa ni važno kaj vozš,magari kolo... P.S. Živi se samo samo enkrat. Bolje 30 let dobro kot pa 70 slabo.. Lep pozdrav
dusan72
29. 04. 2010 02.12
Sam sicer že dolgo let nisem več motorist. V mladosti je bil to tomos automatic ali apn6, vendar... Ker mi je vsaj približno jasna okretnost motorja ali mopeda mi na kraj pameti ne pade, da bom v prometni konici/infarktu fouš nekomu, ki mu ni treba čakati 50 avtomobilov v vrsti pred semaforjem. Če se le da, spremljam v ogledalih dogajanje za seboj in se diskretno umaknem za pol metra ali meter k robu vozišča. V mestu je to lažje, na hitri cesti malo težje. Saj, če nekdo z motorjem "šiba" s 150 km/h, jaz pa vozim recimo 130 km/h to še gre. Je pa res, da se nekateri adrenalinci mogoče ne zevedajo, da če nekdo vozi 160 km/h po avtocesti, da ima občutek, da je praktično najhitrejši. Prvo tak voznik niti ni več toliko pozoren na dogajanje za seboj, ker mora pri tej hitrosti gledati predvsem pred sebe. In tega se nekateri vozniki motorjev, ki stisnejo 250 ali več km/h ne zavedajo. Meni je vseeno, le me nekdo v mestu kjer stojim prehiti s 30 km/h ali pa na avtoceti s 300 km/h. Je pa res, da pri višjih hitorstih tudi vozniki osebnih avtomobilov nimamo oči spredaj-zadaj kot pajki. Upoštevajte to.
jalatim
29. 04. 2010 01.13
Pa da ne bo pomote: sploh nimam nič proti motoristom. Nasprotno! Gledam jih s strahospoštovanjem, ko me prehitijo, eni res totalno obvladajo. Res verjamem, da je adrenalinsko. Ampak ne na prometni cesti! Pa ne, da stavijo, da se da speljati ovinek z 200 km/h, potem se pa zalepi na škarpo in je konec stave. Tako se je končalo eno življenje. Sorry, to so primitivci, ampak ne mečem vseh v isti koš, tko tudi avtomobilistov ni treba.
jalatim
29. 04. 2010 01.01
ninjica636 Se ZELO strinjam o tistem z gsm-i, na križiščih absolutno motoristi naprej pa še o čem. Vendar pomisli, koliko procentualno je v Sloveniji avtomobilistov in koliko motoristov. Torej? Je več možnosti, da vidiš "bumbarja", kot praviš, v avtu, kot na motorju, kajne? Ampak, zame so "bumbarji" tudi na motorjih. V avtu se marsikatera neumna poteza voznika lažje prikrije, motoristi ste pa s tako rekoč golimi telesi izpostavljeni, zato res ne bom razumela, zakaj je treba dirkati po prometnih cestah, kot je recimo Lj - Kočevje - Brod na Kolpi. Pred nekaj leti sva z možem na tej cesti pomagala ponesrečenemu motoristu, ki je skupaj s še dvema prijateljema dirkal na Grobnik dirkat. Ponesrečeni ni čutil svojega telesa, njegova prijatelja sta povedala, da so bili štirje. Pri Ribnici so izgubili prvega, zdaj drugega, preostala dva pa sta razmišljala, če naj nadaljujeta pot ali naj se raje vrneta. Zgrozila sem se, res. Takim pa mirno lahko rečem najmanj "bumbarji"!
Ninjica636
29. 04. 2010 00.43
Tudi sam sem motorist, avtomobilist, kolesar, tekač, pešec... Nikar ne bodite tako kritični do motoristov predvsem tisti, ki imate samo B kategorijo... Raje se zamislite vsakič, ko Vam v avtu zazvoni GSM in je pomembno vse ostalo... Ravno danes sem imel pred seboj (jaz na motorju) na dveh semaforjih 2 voznika.. Oba telefone v roki, zelen semafor, pa se še premaknila nista... Nista opazila stvari, ki sta jo pričakovala... Kako naj takšna "vestna" voznika opazita motorista, katerega niti pričakujeta ne.. Bodite strpni! Tudi pohupal jima nisem. Sem pa odločno zapeljal pred njiju v zeleno luč in se spraševal, kaj sem sploh počel na motorju pred semaforjem četrti v vrsti...... Kdo je že govoril, zakaj se motoristi rinemo pred semafor? Mogoče zato, ker imamo samo dva ogledala, katerih ne uporabljamo za jutranje ličenje.. Kaj bi šele vozniki avtomobilov komentirali, ko bi pred seboj zagledali motorista, ki vneto debatira po gsmu in ne opazi zelene luči.... Je že kdo videl takega "bumbarja" na motorju? Jaz jih v avtu vidim vsak dan, in ne samo dva... :)))
amirk
29. 04. 2010 00.31
mal poglejte statistiko prometnih nesrec cez leto,potem pa komentirajte gdo so nesposobni vozniki !!!!! vecinma komentarjev tukaj je napisana od avtomobilistov NESPOSOBNEZEV !!! zakaj cez zimo ko beremo o tragicnih nesrecah ne pisemo motoristi cez voznike avtomobilov ??? razen v primerih ko so to vinjeni vozniki ! sram vas je lahko ko nekateri pisete same kozlarije pospravite pred svojim pragom pol pa naprej ... SOZALJE SVOJCEM
jalatim
29. 04. 2010 00.25
-1
tgorazd Hvala za nasvete! Kaj pa motoristi? Imate le pravice ali tudi dolžnosti!? Kaj pa vi naredite za varnost na cesti? Vsak vikend se z dvema majhnima otrokoma v avtu peljem proti Brodu na Kolpi, vsak vikend se srečujem z motoristi, videla sem že kar nekaj nesreč in dvakrat pomagala. Prizori mo bodo ostali pred očmi vse življenje! Nemalokrat pa sem se komaj izognila motoristovi glavi na svojem voznem pasu. Žal, tako pač je. Ob vsaki tragični novici sem besna, ker mi je žal (največkrat) mladega življenja. Cesta ni poligon in vedno boste morali računati na ljudi, ki imajo dovolj dobre reflekse in tudi dovolj močne avtomobile za varno speljevanje na prednostno cesto, po kateri se vozilo pripelje po predpisih ali malenkost hitreje, ne zadostujejo pa za hitrosti, ki jih dosegate motoristi. Sožalje svojcem umrlih, motoristu, ki se bori za življenje pa želim zmago v boju.
armagnac
29. 04. 2010 00.13
Preštejte koliko od teh motoristov so bili krivi sami in koliko slepih starcev ali senilnih babnic so jih izsilili.Pri nas še vedno velja ,da je avto glavni na cesti.Ker sem se včasih sama vozila z motorjem,prekleto dobro vem kaj se je dogajalo.Tudi meni ni na kraj pameti padlo,da bi čakala zadnja na semaforju,zato pa je prednost motorja,da si bolj mobilen.Sedaj me je pa še na kolesarski stezi s kolesom strah avtomobilistov.Malo se peljite po evropskih državah,pa vam bo jasno lak je kultura na cesti
sandi101
29. 04. 2010 00.09
Prekleti motorji, pomeni enako kot si za ceno adrenalina z motorjem izbrati smrt ... Se čudim,da tega ni še več!!!
timering
28. 04. 2010 23.43
eni motoristi so res norci ni besed..žalostno je edin to ker vse mečete u isti koš..nisem motorist sam eni so vsaj kokr tolk normalni..-....
5lamca
28. 04. 2010 23.26
@stigma... po mojem bo tut to to...lepa naša foušija...če more on na semaforju čakat četrti v vrsti...zakaj pa še motoristi ne bi...noben ne pomisl na pretočnost