Črna kronika

Na Češkem že 19 žrtev strupenega žganja

Praga, 12. 09. 2012 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi zastrupitve z žganjem je na Češkem od preteklega tedna umrlo že 19 ljudi, 24 pa jih je še v bolnišnicah. Mnogi so v umetni komi, nekateri so celo oslepeli, saj je žganje vsebovalo metanol.

Žganje
Žganje FOTO: Thinkstock

Zaradi zastrupitve s tihotapljenim žganjem, v katerem je bil očitno zelo nevaren metanol, je na Češkem po zadnjih podatkih umrlo že 19 ljudi, 24 pa se jih je znašlo v bolnišnici. Mnogi od zastrupljenih v bolnišnicah so v umetni komi. Njihovo stanje je kritično. Nekateri so oslepeli, so poročali češki mediji.

Največ žrtev najhujše zastrupitve z alkoholom v zadnjih treh desetletjih na Češkem beležijo na vzhodu države. A od minulega četrtka, ko so zabeležili prvi dve smrtni žrtvi, se preplah širi. O zastrupitvah poročajo tudi iz okolice Prage.

Policija je v povezavi z zastrupitvami v minulih dneh priprla dva moška, ki pa naj ne bi bila kriva za zastrupitve. Izvaja tudi nenapovedane kontrole v restavracijah, kantinah in trgovinah z alkoholnimi pijačami. Za zdaj je videti, da je vir zastrupljenega žganja en sam.

Ob domači proizvodnji žganih pijač včasih nastaja metanol namesto alkohola. Za razliko od alkohola pa je precej bolj strupen – ob zaužitju lahko povzroči slepoto in okvaro jeter, v visokih koncentracijah pa je smrtonosen. Uporabljajo ga sicer pri izdelavi sredstev proti zamrzovanju ali pri proizvodnji goriv.

Češka se lahko "pohvali" z največjo porabo piva na prebivalca na svetu, medtem ko jo v zaužitju alkohola med odraslimi prekaša le Moldavija, kažejo lanski podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ietsspesiaals
20. 09. 2012 09.45
+1
kadte travo nau nuben slep pa ne umru :)
HooplaToopla
13. 09. 2012 23.30
+3
V moji mladosti, smo namenoma pili metanol, da je bolj zadelo.
Dvomljivec
13. 09. 2012 14.27
+7
Dragi kemijsko nepismeni avtor članka: Metanol pravtako kot etanol spada med alkohole. Edina razlika je v številu ogljikovih atomov v molekuli "alkohola"... Metanol:CH3OH; Etanol: C2H5OH....Te spojine definira reaktivnostna skupina -OH oz. končnica v poimenovanju -ol (metanol, etanol, butanol, propanol....ter še neštete različice). Sicer pa normalna razgradnja etanola poteka preko metanola v aldehide, ki so dejanski problem (slepota, okvara jeter, smrt...). Zato te pa ob zastrupitvi z metanolu našopajo z etanolom (preprečimo prehitro nastajanje aldehidov, saj se etanol hitreje in z večjo afiniteto veže na encime kot metanol, ki ga lahko potem večinoma sproti izdihamo oz. nadaljnje razgradimo v sicer relativno neškodljivih koncentracijah). Pa na zdravje
Ramzess
13. 09. 2012 13.16
-5
Kako vedo, da so slepi, če so v komi, in ne morejo povedat, ...
Sinter_Cvarkes
12. 09. 2012 22.53
+0
Najte se nalevati s tom bučkurušom. Gemišt je najbolje, što može doleteti moga požeraka, he, he, he....