Črna kronika

Žrtev domnevno podtaknjene nepoznane droge: Zbudil sem se privezan, policaji so me umirjali

Jesenice, 27. 03. 2015 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H./STA/B.G.
Komentarji
206

Gorenjski policisti opozarjajo pred morebitnim pojavom nove droge. Jeseničan, ki sumi, da mu je nekdo podtaknil drogo v pijačo, je novinarjem v kamero zaupal svojo izkušnjo. Nenadzorovane agresije, ki jo je stresal nad reševalci in policisti, se ne spomni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na Jesenicah več zastrupitev, domnevno z neznano drogo
    03:10
    Iz 24UR: Na Jesenicah več zastrupitev, domnevno z neznano drogo
  • Iz 24UR ZVEČER: Milan Krek, vodja nacionalne informacijske točke, o nepoznani drogi
    04:52
    Iz 24UR ZVEČER: Milan Krek, vodja nacionalne informacijske točke, o nepoznani drogi

Jeseniški policisti so v soboto zjutraj obravnavali 19-letnega domačina, ki je doma razgrajal in se pretepal. Med intervencijo se je spravil tudi na jeseniške reševalce, ki so hoteli pomagati domačim, in na policiste, ki so nasilneža hoteli pomiriti. Ko so ga policisti obvladali, so ga zaradi nekontroliranega in agresivnega vedenja prevzeli reševalci.

Več očividcev poroča o nenavadnem obnašanju mladih pod domnevnim vplivom nepoznane droge.
Več očividcev poroča o nenavadnem obnašanju mladih pod domnevnim vplivom nepoznane droge. FOTO:

'Zbudil sem se privezan, policaji so me umirjali'

Kot je eden od Jeseničanov zaupal novinarjem oddaje 24UR, se je med vračanjem iz neke zabave ustavil v enem od lokalov, popil pijačo, nakar se je pričel počutiti zelo nenavadno. Šel je domov. Nato se vse do prihoda policistov ničesar ne spomni. "Zbudil sem se privezan, policaji so me umirjali," pravi.

Nek drugi domnevni očividec, ki je videl obnašanje svojih prijateljev, pravi, da ve, da nihče od njih ne uporablja drog, da so športniki, a da so se tokrat nekateri obnašali zelo čudno. Ko je želel pomagati enemu od njih, je opazil, da je ta nag, poleg tega pa je kričal na vse grlo. "Želel sem mu pomagati, a bilo je nemogoče, nikogar ni pustil blizu," pripoveduje.

Policisti so prejeli še eno podobno prijavo. Neka ženska je zaradi težav s spominom poiskala pomoč v zdravstvenem domu. Tako moški kot ženska sta bila napotena v nadaljnjo obravnavo v psihiatrično bolnišnico v Begunje, kjer so opravili tudi teste na droge.

Na končne rezultate analize, za katero drogo naj bi šlo, policisti še čakajo.
Na končne rezultate analize, za katero drogo naj bi šlo, policisti še čakajo. FOTO: Thinkstock

Po neuradnih informacijah naj bi teste opravili pri treh ljudeh, a naj bi bili vsi negativni na običajne droge, medtem ko bi lahko šlo v tem primeru za novo drogo. Vsem primerom je bil skupni imenovalec obisk koncerta, več očividcev pa poroča o nenavadnem obnašanju mladih pod vplivom droge.

Policisti končne rezultate analize še čakajo, je povedal predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos in dodal, da preiskava še poteka.

Nikakor ne eksperimentirajte, pazite na podtikanje!

Policisti svarijo pred eksperimentiranjem z drogami, hkrati pa opozarjajo, da je na prireditvah in drugod možno tudi podtikanje drog v pijačo. Ljudem svetujejo previdnost, saj lahko postanejo žrtve kaznivih dejanj. Pred pitjem je zato treba preveriti, ali je plastenka oziroma pločevinka zaprta, odsvetuje se uživanje pijač, ki jih ponujajo drugi, svojega kozarca pa se ne sme puščati brez nadzora.

Slovenske novice poročajo, da so po neuradnih podatkih prejšnjo soboto na Jesenicah zdravniško obravnavali šest ljudi, ki so nevede zaužili nenavadno učinkovino. Poleg agresivnega moškega in ženske z izgubo spomina, naj bi obravnavali še moškega, ki je hotel skočiti z balkona ter tri druge moške, pri katerih je bilo moteno delovanje živčnega sistema.

Gorenjski glas piše, da je bil o dogajanju prek sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi obveščen tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje, kjer prav tako še ne vedo, za katero drogo gre, saj bo treba počakati na rezultate analize.

Pijana punca
Pijana punca FOTO: Thinkstock

Na inštitutu pojavljanje novih psihoaktivnih snovi spremljajo od leta 2005, samo v lanskem letu pa so v okviru sistema zabeležili 38 novih psihoaktivnih snovi, ki so se v Sloveniji pojavile prvič. Zadnja leta se soočajo s povečanjem števila zastrupitev z mamilom GBH, ki bi bil lahko vzrok zastrupitve tudi v jeseniškem primeru.

Vse več je novih drog

Nove droge se zelo hitro razvijajo, lani so samo v Evropski uniji odkrili preko 100 novih drog, nekaj tudi v Sloveniji. Teh drog je zelo veliko in imajo različne učinke, so pa zelo slabo poznane, pravi Milan Krek z Zavoda za zdravstveno varstvo Koper. Največja težava je, pravi Krek, da jih slabo poznajo tudi zdravniki. "Zdravniki nimamo testerjev za te nove droge," pojasnjuje.

Nove droge izdelujejo v improviziranih laboratorijih in jih zelo hitro razdelijo lokalnemu prebivalstvu. "Ker je novih drog vse več, bomo sklicali delovno skupino in pripravili izhodišča, kako ravnati ob vse pogostejših primerih zastrupitev z njimi," je dejal Krek.

Ko kakšno novo substanco odkrijejo, jo takoj uvrstijo na seznam prepovedanih drog. "Ko se znajde na tem seznamu, pa proizvajalci prenehajo ali zmanjšajo izdelavo te substance in razvijejo novo," pravi Krek. Vsaka sprememba molekul pa lahko ima drugačne učinke na človeški organizem.

Nove droge se pojavljajo v različnih oblikah. "Najpogosteje so v obliki tablet. Lahko pa so tudi v spreju, s katerim substanco nato nanesejo na marihuano in to potem kadijo, pojavljajo pa se tudi v raztopini ali prahu," pojasnjuje Krek.

Pri zastrupitvah z neznanimi drogami je ključno, da vzorce krvi in urina pošljejo na Inštitut za sodno medicino. "Tam imajo posebno tehnologijo, ki iz vzorcev ugotovi, za katero substanco gre," pravi Krek. Policija je odredila odvzem vzorcev dveh primerov, ki jih preiskujejo, a jih na Inštitutu za sodno medicino še niso prejeli.

KOMENTARJI (206)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheMafiaDon
29. 03. 2015 09.57
+4
Kupil je slabo "robo" :) malo denarja, malo muzike. V nekem lokalu pravi... naj pove v katerem? V Ljubljani so to lokali "narko mafije" Top, Cirkus, Cezar, itd...tam podtikajo drogo v pijače...največ naivnim mladim bodočim misicam :)
FIGEC
28. 03. 2015 21.55
-10
Če bi "žrtve" bile kje, kjer bi se za take ure bolj spodobilo, se jim tega ne bi zgodilo. Nikakor ne morem razumeti ne (v bistvu) otrok, ne njihovih staršev, da je v "lajf" treba iti ob 22. ali 23. uri. Tega nekoč ni bilo. Takrat smo se ob takih urah vračali domov. Če pa starši puščajo svoje otroke ven ob najbolj nemogočem času pa si naj posledice neljubih dogodkov kar sami pripišejo. In v poletnih počitnicah se to dogaja kar noč za nočjo. V gosto naseljenih soseskah oz. v vešstanovanjskih skupnostih tako delovni ljudje sploh ne pridejo do pravega počitka. In prav ti ljudje s svojimi davki omogočajo tej kasti, da se zastonj izobražuje, da ima otroške doklade, da ima subvencionirane avtobusne vozovnice itd., itd.....
Poisoned
28. 03. 2015 22.44
+12
Živimo v 21. stoletju in vsak lahko živi in se zabava kakor hoče. Če greš ven spit pijačo, še ne pomeni da si neodgovoren in nihče ti nima pravice podtikat droge v pijačo (ali kamorkoli drugam). Nikakor pa za to niso krive žrtve!!
wolf666
29. 03. 2015 15.59
+3
se pač fešta tud do jutranjih ur...in to že vsaj 20 let pa ne govort da ni drgač...
mulc113
30. 03. 2015 10.38
+2
Talični: Pa se ti sprijazni s tem, da po osmi uri ne smeš več ven, ker te lahko doleti kaj podobnega ali hujšega. Jaz kot starš in občasen gost nočnih lokalov, na to ne pristajam! Raziskat in kriminalce zapret na dob, kjer takšni izm.ečki dobijo lekcijo tudi od sostanovalcev!
flojdi
28. 03. 2015 12.50
+5
. z zabave še na pijačo ?? Podtaknjena droga ?? ..Možno. ( pomislim pa , če smem, lahko tudi na dobro poznano : podrejeniAlkoholu so Krasni Manipulatorji...
bigstar
28. 03. 2015 11.42
+1
Mogoče pa gre za 2-CB drogo. Na Nizozemskem so v januarju tudi eksperimentiral s to drogo in opis obnašanja je bil zelo podoben. Just a tip :)
GODFATHER3
28. 03. 2015 08.36
+5
men se je enkrat prav nek podobnega zgodilo šel sem v gostilno na pir k sem se vračal iz hribov bil sem na pohodu , in se usedem spijem pirček naročim še enega grem na wc in se vrnem k šanku spijem še tega ter grem domou. Doma padem skupaj in zbudim se k je bla zraven mene zdravnica in reševalec . Dobu sem eno inekcijo se ne spomnem kaj točn. padem skupaj in se zbudim v rešilcu kateri je vozu z lučkami proti kliničnem . naslednji dan ko sem prišel k sebi niso znali povedat kaj sem dobu v pijačo vem pa da sem mel tis dan tok energije da bi lahka laufal na triglav in nazaj ........ roke so se mi tresle noge poskakovale komaj sem zdrzal ......
Jimi1
28. 03. 2015 10.53
+9
Že pred cca 20 leti sva šla s kolegom na pir... Jaz sem naenkrat začutil čudno obnemoglost in zaspal do jutra v avtu cca 4 km stran od te oštarije.... Kolega je sicer prišel s svojim avtom do doma in je enako zaspal do jutra na svojem dvorišču. Ne eksperimentirajo ti zablojenci z nami od včeraj....
Dzeki Hadzic
28. 03. 2015 08.19
+5
Žalostno da se nekateri tu gor ki pišejo komentarje ne zavedajo kaj pomenijo razne substance.
sebograhh
28. 03. 2015 07.20
-9
Tolk nedolžen pa s kapuco gor k če bi ga videli znanci bi vsi lahko potrdili da je drogeraš
Maffia
28. 03. 2015 06.59
+24
mogoče so pa gorejnci dobli našo haloško šmarnco za pit hahaha
Qork
28. 03. 2015 06.47
+13
Jaz moji tudi recem po prekrokani noci da se nicesar ne spomnim. Sam zgleda da je inteligentnejsa od nekaterih bralcev in pisalcev saj mi ne verjame;-)
Qork
28. 03. 2015 06.45
+8
Tuki ni noben nich podtaknu, so se ga mali uesekal. Zdaj ko pa grozi kazen od policije pa problem pa izgovori, in kot vsi vemo kazni za upiranje osebi pregona niso majhne. To je isto kot da bi Macek reku da je alkohol kriv on pa nic je sam pr sanku stal, kelnarca pa mu je nalivala. Alkohol na vsakega drugace deluje, en postane miren drugi smesen tretji zelo agresiven. Ista zgodba pri drogah. Ce ves da si nor ko pijes ne pij. Isto z drogami.
Angela Franko
28. 03. 2015 06.38
+10
ZATO BI PA TOMIČEVA LEGALIZIRALA HAŠIŠ DA NI TREBA ISKATI NOVE POCENI SVINJARIJE ;BRAVO VIOLETE !!!
mccm
28. 03. 2015 09.56
+19
ko boš videl agresivnega človeka z jointom v roki, potem veš da so mu nekaj podtaknili
Jimi1
31. 03. 2015 10.10
+1
Agresiven pa joint ne gresta skupaj... Ne reče se zastojn " v rožicah"....
sebograhh
28. 03. 2015 05.31
+6
Zadrogeru se ga je, kaj zdej joka!?
Domen Dolenc 1
28. 03. 2015 00.34
+5
uh, končno da se nekaj premika v tej smeri. poznam podoben primer, pa se je kasneje izkazalo, da je fant, ki naj bi bil najslabši- tisti kateremu se je zmešalo, bil izobčen iz družbe zaradi vplivnih staršev, katerih otroci so kasneje obiskovali komune. seveda je bil fant tistih 5,6 ur out, njihovi otroci so še danes. Žal mi je tistega fanta, ker vem da je bil krasen fant, pa so ga vsi obsojali dolgo časa, ker se mu je malo zrolalo pod vplivom podtaknjene droge. Pa mu niso verjeli.
496344
28. 03. 2015 05.59
+9
Verjetno je taksnih primerov veliko,le,da si ne upajo spregovoriti,ker jih je sram...
E10
27. 03. 2015 23.17
+6
ko sem gledal po tv tole sem se samo smejal
muhacece
27. 03. 2015 22.39
+27
Bogi policaji, s cim imajo opravka. Lahko bi jih kdo pohvalil za strokovno ravnanje...
Eitipatapa
27. 03. 2015 22.15
-2
Meni ne gre skupaj že to, da je marsikatera droga menda cenovno draga in zaradi cene in dolžništva pri drogah tudi nastanejo številni problemi, zamere, prepiri.. Kar nakazuje na to, da to ni majhna stvar. In zdaj naj bi nekdo tako drogo kar prosto in zastonj nameščal nekomu v pijačo... Ma dajte no, to so bučke. S kakšnim namenom bi to kdo počel? Kaj ima od tega razen, da je zapravil svojo drogo? Pa še na Gorenjskem, kjer so pregovorno ljudje veliko bolj škrti in ničesar ne podarjajo kar tako... Ne verjamem, mulci so sami krivi.
Romerquelle
27. 03. 2015 22.38
+6
Neja Šmid
27. 03. 2015 23.11
+15
Drogo se lahko načrtno podtika iz več razlogov; zato, da bi pridobil nadzor nad opravilno trenutno nesposobnim posameznikom (npr. da posameznika, ki je pod vplivom, laže obvladajo med posilstvom, pa še spomni se ne dobro dogodkov), da bi preizkusili vpliv droge na širši populaciji, ali pa da bi škodovali komu tretjemu (npr. lastniku lokala). To zdaj tako, iz glave. Treba se je tudi zavedati, da pri takih in podobnih drogah ne gre nujno za občutke ugodja pod vplivom (kot npr. pri kokainu, heroinu, travi, ekstaziju in drugih popularnih drogah). Sintetične droge (kot kaže je tudi opisana taka) so cenovno lahko zelo dostopne, kot je bil pred časom t. i. sladoled, katerega cena je bila izredno nizka in so ga na veliko kupovali tudi mulci z žepnino.
OpaZokiStyle
27. 03. 2015 21.39
-3
Sem se spomnil na film 'Fifth Floor'. Baje po resničnih dogodkih.
Hellsrael
27. 03. 2015 21.30
+11
Hvala bogu da starsi dolocenih ne berejo teh komentarjev....zgodbice za lahko noc....droga imenovana NINJA naj bi bila mesanica tripa in..... zauzijes jo lahko samo....... no ja pustimo uradnim osebam naj zaklucijo preiskavo
Romerquelle
27. 03. 2015 22.03
+5
Ja lahko bi povedal :) mene zanima, kako deluje :)
Romerquelle
27. 03. 2015 22.39
+6
Kr jst ko cujem ninja takoj pomislim na NINJA TURTLES :D
Hellsrael
27. 03. 2015 23.50
+1
TellingTheTruth
27. 03. 2015 21.26
+0
Vse droge legalizirat! Bo ze evolucija opravla svoje haha
DonMiltonFriedman
27. 03. 2015 22.45
+33
Bo ja evolucija. Bos reku evolucija k se bo natripanc zaletu vate z avtom. Al pa k te bo nakriziranc stihnu pred bajto
Moni N
27. 03. 2015 21.22
+4
zdej so vsi drugi krivi....podn!!!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.