Črna kronika

Na prehodu za pešce trčila v peško

Kranj, 11. 01. 2016 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V petek zgodaj zjutraj je voznica v Tržiču z osebnim avtomobilom na prehodu za pešce trčila v peško. V bližini prehodov je treba prilagoditi hitrost vožnje in upoštevati razmere, ki lahko močno podaljšajo pot ustavljanja.

Trčenje
Trčenje FOTO: PU Kranj

V petek zgodaj zjutraj je voznica v Tržiču z osebnim avtomobilom na prehodu za pešce trčila v peško, ki se je v nesreči hudo telesno poškodovala.

Kot opozarja Bojan Kos, tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj, je treba, predvsem v bližini prehodov za pešce in na mestih, kjer je mogoče pričakovati pešce (šole, naselja), prilagoditi hitrost vožnje. Pojasnil je, da pri samo 40 km/h vozniki vsako sekundo prevozijo približno 11 metrov in da se bodo na mokri cesti pri tej hitrosti ustavili šele po slabih 30 metrih.

Še bolj previden je treba biti v temi, ob zmanjšani vidljivosti in neugodnih vremenskih razmerah, kar je v zimskih mesecih precej pogosto. Dodal je, da morajo biti očiščena tudi vsa stekla na vozilih, kar zagotavlja ustrezno preglednost iz vozila na dogajanje na cesti in ob njej.

Izven naselij naj vozniki vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču. Prav tako pa naj vozniki med vožnjo ne telefonirajo, saj to bistveno zmanjšuje zbranost in osredotočenost na dogajanje v prometu. 

Pot ustavljanja
Pot ustavljanja FOTO: PU Kranj

Opozorilo pa velja tudi pešcem. Kos je poudaril, da naj poskrbijo, da bodo vidni, nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost, upoštevajo naj prometne predpise, cesto pa naj prečkajo na označenih prehodih za pešce in hodijo po pločnikih oz. ob levem robu vozišča v smeri hoje. Poskusijo naj tudi predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

V nesrečah prisoten tudi alkohol

Kos je še sporočil, da so ta konec tedna kranjski policisti obravnavali tudi dve prometni nesreči, v katerih je bil prisoten alkohol. V petek zvečer je voznik v Škofji Loki drugemu udeležencu, ki je bil pod vplivom alkohola (0,76 mg/l), izsilil prednost in povzročil prometno nesrečo z materialno škodo, v nedeljo zgodaj zjutraj pa je nesrečo na gorenjski avtocesti pri Radovljici zaradi neprilagojene hitrosti in alkohola (0,60 mg/l) povzročila še voznica z osebnim avtomobilom. Trčila je v zaščitno ograjo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
12. 01. 2016 18.33
+2
Včeraj sem na nemški Tv spremljal debato glede dogodkov spolnega nasilja nad ženskami, v večjih mestih Evrope, predvsem v Nemčiji, za časa praznovanja novega leta, ( Koeln). Pojavila se je zahteva da sodišča reagirajo hitreje. Sploh pri težjih kaznivih dejanjih, da bi to bila edina prava rešitev , sploh pa odločna odvrnitev storilcev, v tem, da se zmanjša čas postopkov pred sodišči . Če je sedaj pri njih, do sodbe trajalo dve, tri leta, bi moralo v bodoče , glede na reakcijo, trajati samo mesec ali dva, tri. ( Kako to uskladiti pri nas, ko postopki trajajo celo deset ali dvajset let? Ali se odpovedat nekomu na sodišču, ali policiji ali tožilstvu. Vse tre institucije skupaj pomenijo samo neobvladljiv skupinski problem. Sodišč ne potrebujemo. Tožilstva pa sploh ne. Kajti, Za "Balkance " je dovolj, muslimanski pregovor, da "Kadija tuži in da kadija sudi".
kapljač1
12. 01. 2016 18.36
+2
Veš koliko stanejo sodišča, tožilstva in pravobranilstva davkoplačevalskega denarja. Sodniki in Co se obnašajo pa kot Cerarjevi in Mramorjevi profesorji. Ne vedo, kje bi si višali plače. Delo jih ne zanima.
kapljač1
12. 01. 2016 18.21
+3
Takoj Rest in pet let prepovedi vožnje. Če na zebri pešec ni varnejši kot na ostalih delih prometnih poti, kje je še lahko.
mackon08
11. 01. 2016 11.56
+10
Zato pa je treba spremenit zakon, in to tako da pešci ne bodo imeli prednost. Saje že zdaj tako, da se mora pešec prepričati če je varno prečkanje ceste. Vendar kure pred prehodom to ne delajo.
relos
12. 01. 2016 08.34
pa še prišparali bi na farbi za prehode za pešce
piko112
11. 01. 2016 11.09
+14
Sem se navadil pred prehodom za pešce počakati da mi voznik odstopi prednost. Nikoli ne veš kdo te bo spregledal in dovolj je da te eden. Sploh danes ko vidiš da vsi gledajo vsepovsod samo na cesto ne, tako pešci v svoje telefone kot vozniki ki delajo vse drugo samo vozijo ne.
Ramzess
11. 01. 2016 11.17
+5
Saj, ... jaz tudi vedno počakam, ... od spredaj je težko oceniti ali voznik zavira in upočasnjuje, ...
poluks25
11. 01. 2016 11.23
+17
tocno to, kot pesec in kolesar vedno pocakam da mi avto ustavi oz se spogledam z voznikom v oci, oapzam pa vse vec ljudi ki jih malo briga za to in so raje zatopljeni v telefone (velja tako za pesce kot za voznike) oz ignorantsko stopijo na prehod ces sej imam jaz prednost. Ko te en povozi ker te je spregledal ti ta prednost nic vec ne pomaga....
Ramzess
11. 01. 2016 10.59
+5
Na dogodek je treba gledati celostno, dvostransko, ne enostransko, ... avtomatska obsodba voznika.
KrofKrof
11. 01. 2016 10.29
+6
Nisem presenečen, ker je v Tržiču res nekaj nevarnih prehodov za pešce, tako da moraš biti res previden, ko tam prečkaš cesto.
mackon08
11. 01. 2016 10.34
+20
Pa ne prečkaj če se avto pelje. Prehod za pešce ne pomeni da ga lahko prečkaš kot kakšna kura.
KrofKrof
11. 01. 2016 10.42
+0
Praviš, da prečkam cesto, ko pelje avto? Ja, dobro da sem še živ. Sicer pa enako velja za voznike, ki na teh prehodih sploh ne prilagodite hitrosti. Vi divjate kot ene kure. Seveda, ne govorim za vse, da ne bo pomote. Nekateri pa lepo ustavijo in pustijo, da prečkamo cesto ...
piko112
11. 01. 2016 11.11
+23
Tisti ki se lepo ustavijo in se jim pešec zahvali za prednost je neizmerno polepšanje dneva za oba udeleženca v prometu in da kanček upanja v možnost prevzgoje kulture v prometu.
number46
11. 01. 2016 11.33
+12
Vsi moramo pazit eden na drugega pa bo vse ok.