Črna kronika

Ogroženi pešci: v dveh dneh povozili kar pet pešcev, od tega sta dva umrla

Celje/Ljubljana, 20. 10. 2016 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S./U.Z./STA
Komentarji
0

45-letna peška je prečkala cesto na prehodu v velenjskem Šaleku, kjer je vanjo trčil 34-letni voznik kombiniranega vozila. Umrla je na kraju nesreče. Umrl je tudi pešec, ki ga je kombi povozil v Mengšu. Nesreča, v kateri je bil udeležen pešec, se je zgodila tudi v Ajdovščini.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Umrla dva pešca
    02:10
    Iz SVETA: Umrla dva pešca
  • Iz 24UR: Tri hude nesreče s pešci
    02:19
    Iz 24UR: Tri hude nesreče s pešci

Na prehodu za pešce v Šaleku na območju Velenja se je okoli 6.20 zgodila prometna nesreča, v kateri je umrla peška.

Na Policijski upravi Celje so pojasnili, da je 45-letna peška prečkala cesto na prehodu, kjer je vanjo trčil 34-letni voznik kombiniranega vozila, ki je vozil iz smeri Slovenj Gradca proti Velenju. Peško je nato odbilo še v osebno vozilo, s katerim je iz smeri Velenja pripeljal 35-letni voznik. Peška je na kraju nesreče poškodbam podlegla.

Prehod za pešce
Prehod za pešce FOTO: 24ur.com

Na PU Celje so še dodali, da sta bili med letošnjimi 17 smrtnimi žrtvami prometnih nesreč na njihovem območju kar dve peški. 

Pešec umrl tudi v Mengšu

Prometna nesreča s smrtnim izidom se je po podatkih ljubljanske policijske uprave zgodila tudi na Slovenski cesti v Mengšu. Nesreča se je zgodila okoli 7. ure. 47-letni voznik kombija je vozil iz Kamnika proti Trzinu, 78-letni pešec pa je cesto prečkal izven prehoda za pešce. Umrl je na kraju nesreče. Preiskava okoliščin prometne nesreče se še nadaljuje. 

Nesreča, v kateri je bil udeležen pešec tudi v Ajdovščini

O prometni nesreči, v kateri je bil udeležen pešec, poročajo tudi s Policijske uprave Nova Gorica. Zgodila se je nekaj pred 7. uro zjutraj. Po zdaj zbranih podatkih je 53-letni voznik osebnega avtomobila v Ajdovščini vozil po Tovarniški cesti v smeri hitre ceste. V križišču (nedaleč stran od tamkajšnjega zdravstvenega doma) je cesto na prehodu za pešce prečkal 19-letnik, voznik osebnega avtomobila pa ga je spregledal in zadel s prednjim delom osebnega avtomobila. Mlajšega pešca je po pojasnilih policije vrglo na pokrov motorja in nato na vozišče. V prometni nesreči je bil pešec predvidoma huje telesno poškodovan (sum zloma desne nadlaktnice).

Voznik je moral prestati tudi preizkus alkoholiziranosti, ki pa ga je padel, saj je rezultat pokazal 0,42 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Poškodovancu so na kraju prvo pomoč nudili reševalci NMP ZD Ajdovščina, nato pa so ga odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Po statističnih podatkih se je na območju PU Nova Gorica od začetka letošnjega leta do vključno 15. oktobra zgodilo skupno 670 prometnih nesreč, kar je enako kot lani. V omenjenih prometnih nesrečah je bilo udeleženih 17 (lani 24) pešcev, a k sreči nihče ni umrl, dva (lani trije) pešca sta utrpela hude in 14 (lani 20) lahke telesne poškodbe.

Spregledal peško z otroškim vozičkom

O nesreči, v kateri se je sinoči okoli 19. ure poškodovala peška, poročajo tudi iz Novega mesta. 43-letna voznica osebnega avtomobila je v ovinku zaradi neprilagojen hitrosti izgubila oblast nad vozilom in trčila v 68-letno peško, ki je hodila ob robu vozišča. Poškodovano peško so reševalci odpeljali v bolnišnico, kjer so ji oskrbeli lažje poškodbe, so zapisali na PU Novo mesto.

Včeraj popoldne pa je policija v Idriji obravnavala nesrečo, v kateri je voznik avtomobila vozil po Levstikovi ulici v smeri glavne ceste. V križišču je zavijal desno v smeri središča Idrije, pri tem pa je spregledal 23-letno peško z otroškim vozičkom, v katerem je bil otrok. Voznik jo je zadnji trenutek vendarle zagledal in zaviral, kljub temu pa jo je s prednjim delom vozila zadel v nogo, zadel pa je tudi voziček, ki pa se k sreči ni prevrnil. Na kraju so mamo z otrokom najprej oskrbeli reševalci NMP ZD Idrija, po pregledu pa so ju z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnji pregled v ljubljanski klinični center. Po prvih podatkih je peška utrpela predvidoma lahko telesno poškodbo, otrok naj ne bi bil poškodovan. Prometni policisti bodo 48-letnemu vozniku izdali plačilni nalog.

Pešci so v temnejšem delu leta še bolj ogroženi

Letos je bilo med pešci že 19 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa 11.

Na policiji opozarjajo, da so pešci v jesenskem in zimskem času, ko je vidljivost zmanjšana zaradi teme in slabšega vremena, med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise.

Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun je pojasnil, da so najpogostejše napake, ki jih storijo pešci, prečkanje ceste izven zaznamovanega prehoda, hoja po vozišču in neupoštevanje svetlobne prometne signalizacije. Na strani voznikov pa so to hitrost, izsiljevanje prednosti na zaznamovanih prehodih za pešce in premiki z vozilom, kot je vzvratna vožnja, med katero pešca ne opazijo.

Pešce zato opozarjajo, naj se kljub prižgani zeleni luči na semaforju ali prečkanju ceste na prehodu, vedno prepričajo, da so se ostala vozila tudi dejansko ustavila. Poskrbijo naj, da so vidni: nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo njihovo vidnost, odsevne trakove in kresničke. Upoštevajo naj prometne predpise, cesto naj prečkajo na označenih prehodih za pešce, v semaforiziranih križiščih ob zeleni luči, hodijo naj po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča.

Tudi vozniki morajo biti na pešce še posebej pozorni. Odstopijo naj jim prednost, hitrost svoje vožnje naj prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo hitrostne omejitve. Še posebej previdno naj vozijo na območjih, kjer se zadržujejo pešci, v naseljih in pred šolami. Zunaj naselij pa naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

Kapun je predstavil tudi aktivnosti policije in rezultate akcije za večjo varnost pešcev, ki so jo izvajali med 3. in 16. oktobrom. V tem obdobju so izvedli več kot 2000 ukrepov proti pešcem, ki niso upoštevali cestnoprometnih predpisov, in voznikom, ki so izsiljevali prednost pešcem. Zoper pešce so izrekli približno 1700 represivnih ukrepov, nekaj manj kot 400 so jih opozorili, ukrepov zoper voznike pa je bilo med 200 in 250, je še pojasnil. V tem času niso zabeležili smrtnih žrtve med pešci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni