Nasilnežema, ki sta pri Krškem do smrti pretepla 26-letnika, grozi 15 let zapora, onadva se branita: Bila sva neprištevna

Začelo se je sojenje 20- in 29-letniku, ki ju obtožnica bremeni, da sta februarja do smrti pretepla 26-letnika in napad objavila na družbenem omrežju Facebook. Osumljenca krivdo zanikata in se branita, da sta bila v času dejanja vinjena in da se vsega ne spominjata.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Osumljenca na sodišču

Osumljenca na sodišču (Foto: Staša Lozar)

Na Okrožnem sodišču Krško se je začela glavna obravnava v sojenju nasilnežema, ki ju obtožnica bremeni, da sta februarja brutalno pretepla 26-letnika, zaradi česar je ta kasneje umrl, in napad objavila na družbenem omrežju Facebook. Glavna obravnava se je začela z njunim in zaslišanjem nekaj prič.

V okviru glavne obravnave, ki poteka pred petčlanskim sodnim senatom, v katerem so ob dveh sodnikih še trije porotniki, je sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek najprej zaslišala osumljenca, ki jima tožilstvo očita kaznivo dejanje umora in neupravičeno snemanje in ki krivdo zanikata.

'Nisem mu želel smrti'

20-letnik je med zaslišanjem povedal, da naj bi žrtev žalila ugled njegove matere, zato ga je sprva pozval k merjenju moči, tudi pri poznejšem pretepu pa mu, kot je poudaril, ni nameraval vzeti življenja oz. mu smrti ni želel.

"Ni šlo za umor ali naklepni umor," je zatrdil in dodal, da tej trditvi v prid govori tudi to, da je na koncu poškodovanca, da se ta ne bi zadušil, obrnil na bok.

Med drugim je dodal, da se zaradi močne alkoholiziranosti dogodka jasneje ne spominja, a je kljub temu navedel še kar nekaj podrobnosti, kako je zadeva potekala.

Na alkohol in slab spomin se je izgovarjal tudi 29-letnik, ki je sicer povedal, da je prvo merjenje moči, ki naj bi ga izzvalo žrtvino izzivanje in žaljenje, kasneje preraslo v pretep, pri katerem je sam sodeloval z nekaj brcami v žrtvin hrbet in glavo.

Je pa pretep posnel, pri čemer je zatrdil, da mu je telefon, pripravljen za snemanje, dal 20-letnik in da pri tem ni vedel, da gre za neposreden prenos dogajanja na spletu. Po njegovih besedah so inscenirane pretepe sicer snemali tudi že pred tem, prvo snemanje pa da je predlagal celo pozneje umrli 26-letnik.

Starejši od osumljencev je dodal tudi, da je na koncu predlagal, da bi za pretepenega poklical reševalce, a se mlajši s tem ni strinjal.

Usodne so bile brce

Pred sodišče je stopil tudi izvedenec sodne medicine Borut Štefanič, ki je ocenil, da so večino žrtvinih poškodb povzročile brce. Za pretepenega pa ob prihodu reševalcev ni bilo več pomoči.

Na koncu je sodnica zaslišala še psihološkega izvedenca Mateja Kravosa, ki je dopustil možnost, da je zaradi močne alkoholiziranosti vseh treh udeležencev pretepa – šlo je namreč za tridnevno popivanje – in različnega besednega obkladanja, vsem prekipelo. Pri tem pa zaradi vajenosti do alkohola po njegovi oceni ni šlo za dejanje v afektu, temveč za stanje večje brezbrižnosti.

Kravos je dodatno ocenil, da snemanje in njegova zahtevnost kažeta, da je bilo v ozadju vendarle "nekaj razuma".

Kot je po obravnavi ocenila tožilka Mateja Roguljič je pristop obrambe, katere argumenti temeljijo na tem, da sta bila obtožena v času dejanja vinjena, kar je potrdila tudi ustrezna analiza, in da se vsega ne spominjata, povsem logičen.

Glede na to, da skuša obramba 29-letnega osumljenca dokazati, da je njegova odgovornost za omenjeni napad manjša in da je do tega prišlo na pobudo 20-letnika, pa za zdaj vztraja pri obtožnici za oba, da gre za umor v sostorilstvu, za kar je zagrožena najmanj 15-letna zaporna kazen, je še dejala.

Glavna obravnava se bo z zaslišanjem prič nadaljevala v ponedeljek, 24. julija.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: