Črna kronika

VIDEO: Novič po odpravi pripora odšel na prostost

Ljubljana, 07. 12. 2016 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Milko Novič je zapustil prostore na Povšetovi, kjer je bival skoraj dve leti. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč po zaslišanju nemškega izvedenca, ki je postavil dvom v trdnost dokazov, odpravilo pripor obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Več videovsebin
  • Milko Novič odšel iz pripora
    00:55
    Milko Novič odšel iz pripora
  • Iz 24UR: Milko Novič na prostosti
    02:40
    Iz 24UR: Milko Novič na prostosti
Milko Novič je odkorakal iz pripora.
Milko Novič je odkorakal iz pripora. FOTO: POP TV

Milko Novič je po današnji odločitvi sodišča o odpravi pripora ob 16.50 tudi zapustil prostore na Povšetovi, kjer je bival skoraj dve leti, je potrdil generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Tako bo obtoženi za umor direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika nadaljevanje sojenja spremljal s prostosti.

Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč po zaslišanju nemškega izvedenca odpravilo pripor Milku Noviču. Sodnica Špela Koleta je namreč odločila, da je danes slišano zadostna podlaga, da Noviča, ki je v priporu že skoraj dve leti, izpustijo na prostost. 

Nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu Novič je v priporu že od decembra 2014, njegovi odvetniki pa so večkrat skušali doseči odpravo pripora. Ustavno sodišče je 19. julija letos ugodilo Novičevi pritožbi ter razveljavilo odločitvi okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani glede pripora. Zadevo je ustavno sodišče tedaj poslalo v ponovno odločanje okrožnemu sodišču, ki je dan kasneje za Noviča znova odredilo pripor, 29. julija pa je to odločitev potrdilo še višje sodišče. Novič se je znova obrnil na ustavno sodišče, ki pa v drugo o priporu še ni odločilo.

Odločitev o odpravi pripora so danes pozdravili tudi podporniki Odbora 2014, ki ves čas spremljajo Novičeve obravnave in vztrajajo, da se mu godi krivica.

Naslednja obravnava bo 4. januarja.

Nemški izvedenec balistične stroke Axel Manthei je v pričanju v sojenju Milku Noviču za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika na vprašanja sodnice Špele Koleta pojasnil, da na podlagi delcev, najdenih na rokah Noviča, ne more neizpodbitno trditi, da je ta 14. decembra 2014 dejansko streljal.

Na Novičevih rokah, laseh in jakni so našli malo delcev, ki so značilni za streljanje. Razlog bi lahko bil tako to, da Novič tistega večera pred lokalom na ljubljanskem Viču ni streljal na svojega nekdanjega direktorja Jamnika, ali pa tudi to, da so bili vzorci vzeti šele 23 ur po streljanju, je pojasnil Manthei. Možno bi bilo tako, da bi delci v 23 urah že odpadli oz. bili oprani, kot tudi, da bi bili najdeni delci preneseni od drugod. 

Kot je sodnici pojasnil Manthei, so s kolegi v najširšem možnem smislu prišli do enakih rezultatov kot strokovnjaki slovenskega nacionalnega forenzičnega laboratorija. Drugačna je le razvrstitev kategorij vzorcev. Nemci vzorce kategorizirajo v kategorije od A do D, pri tem kategorija A ustreza delcem, ki po elementarni sestavi ustrezajo orožju, najdenem na kraju. V kategorijo B spadajo delci, ki so nastali kot posledica streljanja, a ne ustrezajo popolnoma tej definiciji, delci C pa lahko nastanejo pri streljanju, vendar ne nujno, najdejo pa se ob streljanju. Delci, ki so jih našli na laseh obtoženega, so iz kategorije B, je pojasnil Manthei.

Sodišče je po zaslišanju nemškega balističnega izvedenca odpravilo pripor za Noviča.
Sodišče je po zaslišanju nemškega balističnega izvedenca odpravilo pripor za Noviča. FOTO: POP TV

V tulcu so bili najdeni elementi svinec, barij, antimon in kositer. Delci z rok so vsebovali ali kombinacije svinca, barija in antimona oz. svinca, barija in kositra, noben delec pa ni vseboval vseh štirih elementov, je dejal Manthei in ob tem poudaril, da pri nekem streljanju nastanejo delci iz kategorij A, B in C.

Tudi delec z Novičeve glave, ki je vseboval vse štiri elemente, je imel tako intenziteto, da bi bil lahko uvrščen v kategorijo A. Prav tako se ne da glede na obliko teh delcev določiti, ali so posledica streljanja ali morda kakega drugega izvora.

Kontaminacije vzorcev ne more izključiti

Manthei je danes potrdil, da kontaminacije vzorcev na katerem koli delu telesa ne more izključiti. "Enkrat si z roko sežemo v lase in imamo možnost, da prenesemo te delce. Moramo govoriti tudi o oddaljenosti delcev. V časovnem razponu 23 ur lahko te delce izperem z umivanjem rok in tuširanjem. Obe variaciji sta možni, tako naknadnega vnosa kot spiranja," je pojasnil.

Nemški izvedenec je kot popolnoma možno ocenil tudi možnost, da bi bili delci, najdeni na Novičevi jakni, ostanki streljanja izpred enega leta. Novič namreč trdi, da je sam res streljal leto dni pred umorom na strelišču.

Milko Novič
Milko Novič FOTO: POP TV

Kaj se je dogajalo z jakno?

V nadaljevanju je izvedencu vprašanja zastavljala tožilka Blanka Žgajnar, ki je predvsem želela izvedeti, ali bi bilo mogoče, da bi se delci z Novičeve jakne, ki so posledica streljanja, ob poznejšem rokovanju z njo prestavili v forenzičnem laboratoriju, na tožilstvu, sodišču in tudi v laboratoriju za biokemične preiskave.

Manthei je pojasnil, da v Münchnu niso jemali novih vzorcev, temveč so analizirali vzorce, ki so jih odvzeli že slovenski preiskovalci. Zato stvari, ki so se z jakno dogajale po odvzemu vzorcev, na njihovo delo niso imele nikakršnega vpliva.

Manthei je še pojasnil, da so s kolegi v najširšem možnem smislu prišli do enakih rezultatov kot slovenski strokovnjaki. Kljub temu pa je nemško mnenje bistveno manj obremenilno za Noviča kot mnenje slovenskega balističnega izvedenca Franca Sabliča. Ta se je danes tudi direktno soočil z Mantheiem.

Soočenje slovenskega in nemškega balističnega izvedenca

Tako je Sablič na podlagi pregleda izsledkov Nacionalnega forenzičnega laboratorija prepričan, da sta bila strela proti Janku Jamniku izstreljena iz pištole AP66 madžarske proizvodnje brez dušilca, da je storilec streljal z razdalje več kot 20 ali 25 centimetrov, pri streljanju od bližje bi se na koži okoli strelne rane poznala t. i. tetovaža. Strelec je po mnenju Sabliča streljal v pol čepečem ali klečečem položaju.

Nemški strokovnjak je bil danes manj določen. Kar se tiče razdalje streljanja, je Manthei ocenil, da je bilo na Jamnika streljano z razdalje 10 ali več centimetrov. Ker je glava gibljivi del telesa, bi bilo po njegovem mnenju možno, da je bil kot streljanja tudi drugačen in da se je Jamnik, ko je zagledal strelca, instinktivno sklonil. Čeprav je dušilec za navedeno pištolo zaradi njene oblike izjemno redek in postane taka pištola z dušilcem nepraktična, pa je dopustil tudi možnost, da strela nihče v okolici ni slišal zaradi uporabe dušilca.

Sablič je klub izpovedbi nemškega kolega danes ponovil, da vztraja pri svojem izvedeniškem mnenju. Zaradi tega mu je zagovornik Noviča, Žiga Podobnik, očital, da v svojem mnenju izhaja iz predpostavk, ki niso znanstvene. Kritični so bili do Sabliča predvsem zato, ker v svojem mnenju "ne pušča nobenega dvoma". "Morda je njegova razlaga ena od možnih, ni pa edina in ni znanstveno dokazljiva," je dejal Podobnik.

Odprava pripora

Ob koncu soočenja mnenj nemškega in slovenskega balističnega izvedenca je Novičev zagovornik, Jože Hribernik, na podlagi mnenja nemških izvedencev sodišču znova predlagal, da odpravi njegovemu klientu pripor. "Novič že dve leti trpi, čas je, da se odpravi ta nesmisel," je dejal.

Tožilka Blanka Žgajnar se z odpravo pripora ni strinjala. Kot je dejala, se razlogi za pripor kljub izvedenskemu mnenju niso v ničemer spremenili in ob tem izpostavila podatek o bazni postaji ter o Novičevem t. i. "seznamu za fentanje". Ob tem je predlagala, da bi sodišče v nadaljevanju zaslišalo še drugo avtorico nemškega izvedeniškega mnenja ter izvedenko Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) Ester Ceket.

Sodnica Špela Koleta ni upoštevala stališča tožilstva in je sprejela sklep o odpravi pripora Noviču. Tudi glede baznih postaj je spomnila na mnenje izvedenca Telekoma, ki je dopustil možnost, da se je bazna postaja vklopila ravno v času streljanja. "Sodišče zaenkrat nima dvomov v ugotovitve NFL," je ob tem dodala.

Ker nemško izvedeniško mnenje glede krvnih sledi še ni dokončano, je za prihodnji teden predvideno obravnavo prestavila na 4. januar. Tedaj naj bi zaslišali nemško strokovnjakinjo in izvedenko NFL. Nemško izvedeniško mnenje glede krvnih sledi pa bo v tem času tudi prevedeno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
10. 12. 2016 09.07
-1
Kako se v sodstvu zgodovina ponavlja,od kar smo v samostojni državi.Kmalu bomo obveščeni o odškodnini,katero bo Milko Novič zahteval od države.
Darko32
12. 12. 2016 10.46
To odškodnino mora sodnica in vsi, kateri so kakor koli vpleteni v zadevo. Pobrati jim vso premoženje inprodati na dražbi, ter poplačati oškodovanca. Šele tako bomo naredili red.
Razumnež
08. 12. 2016 13.21
+0
Zakaj se ga pa ne da na poligraf ?
suomynona5
08. 12. 2016 12.30
+6
..ahhh...smo ga spet đabe pribijali na križ..knede 24pop??...OOoooO
helter skelter
08. 12. 2016 12.25
+2
Pravici bo zadoščeno, ko bo sodnica plačala Noviču odškodnino in šla v zapor za kriminal, ki ga je povzročila! Prav tako bo pravici zadoščeno šele, ko bo odstopil Klemenčič in tudi sam poravnal Noviču odškodnino iz lastnega žepa!!!
Darko32
12. 12. 2016 10.47
To je edina rešitev, da se vzpostavi pravna država.
slovenc001
08. 12. 2016 11.24
+7
Še en dosežek slovenskega političnega krivosodja. V dveh letih tožilstvo ni predstavilo niti enega vzdržnega dokaza. Človek pa 2 leti v arestu. Grozljivo!!! To je možno samo v banana smc Sloveniji.
Darko32
12. 12. 2016 10.36
+1
To je zato, ker so vsi delali na podlagi domneve in kar čez palec obtožili nekoga. ZAto pa smo po sistemski korupciji v sodstvu in pPOLIICJIJI tako visoko. Jaz pravim, da je potrebno začeti delo natančno in tukaj bi že rešili več kot 75% primerov in ne bi bilo teh zgodb. ŽAl so krivi tudi novinarji, ki podpihujejo takšne priere in delajo obsodbe na podlagi domnev. Sedaj smo videli, da je to izredno nevarno početje.
Karantanija
08. 12. 2016 10.23
-1
Taki nerazrešeni uboji žal vedno pustijo dvom.
janez1967
08. 12. 2016 09.14
+12
Ta krivičen pripor bo nas davkoplačevalce veliko stal. Kaj ko bo plačali tisti, ki so odgovorni za to krivico?!
Justice1
07. 12. 2016 22.57
+2
rde?kar
07. 12. 2016 22.56
+5
Pravilno ,da odkoraka domov .
rde?kar
07. 12. 2016 22.55
+2
Menda so tudi spermo iskali .A je bila nezna nihče povedati
rde?kar
07. 12. 2016 22.53
+2
Vse nesposobne in lopove na zatožno klop.
rde?kar
07. 12. 2016 22.46
+2
Sedaj pa naredit zamenjavo.
marjeticaas
07. 12. 2016 22.07
Zakaj naj bi ga odstranila italijanska mafija?
Frigo
07. 12. 2016 21.58
+5
Te nase sodnike bi bilo treba zapret nesposobne
Felipao
07. 12. 2016 20.31
+17
Še laikom je bilo jasno, da Noviča s takimi dokazi nikdar ne bi smeli obsoditi. Tožilcu in sodniku bi bilo potrebno zaračunati stroške sojenja, kajti oba sta zadevo peljala vse do sodnega procesa kljub temu, da ni bilo niti promil možnosti, da bi Noviču dokazali krivdo brez vsakega dvoma.
Jure Strle
07. 12. 2016 19.13
+10
ja sej ni čudn da so ga odpustili.. ker ga je ubila italijanska mafija!!!
Ramzess
07. 12. 2016 19.06
+15
Vedno znova preseneča, vendar zakaj neki, kako zviti kot preste ali še bolj, so tožilci pri uporabi, prikazovanju, razlagi dokazov, domnevnih dokazov, dejanskih, posrednih dokazov, itd. Človek pa se naj brani kakor ve in zna, ... ko mu enkrat ta uniči življenje je ožigosan za vedno.
kakafonijaprava
07. 12. 2016 18.47
+30
Sodnikom je potrebno odvzeti trajni mandat! Itak se oni vse dogovorijo že pred glavno obravnavo!
bema1201
07. 12. 2016 18.42
-2
Rdeča mafija, bivši revolucionarji in sedaj njihovi nasledniki že desetletja ropa državo in pospravlja ljudi. To so začeli že leta 1941, ko so izkoristili okupacijo in z revolucijo prišli na oblast in postali največji krvniki svojega naroda. V vseh državah po svetu kjer so prišli na oblast z revolucijo so spravile države v revščino in pobili na tisoče svojih ljudi, ki se niso strinjali z njihovo ideologijo, ki je bila dobra samo za takozvane osvoboditelje.
Bald
07. 12. 2016 19.00
+9
pravzaprav so od 1945 praktično iz nič zgradili vse kar je bela mafija naropala od 1991 naprej
Jure Strle
07. 12. 2016 19.14
+2
piko2263
07. 12. 2016 20.04
-1
Bald, pa mi naštej podjetja, ki so jih rdeči od leta 1945 naprej ustanovili. Jaz ti bom pa naštel vsa ki so jih podržavili-beri ukradli pa da vidiva kdo bo boljši....
rde?kar
07. 12. 2016 22.45
+0
Pa kje vidiš bele direktorje. Mogoče bele miške.
proofreader
07. 12. 2016 18.40
+21
Bodo padale sodniške glave? Klemenčič?
BožidarMacur
07. 12. 2016 19.02
-7
Klemenčiča pa pusti ga osebno poznam in ne se delat frajerja
.jest
07. 12. 2016 19.10
+9
Klemenčič? Baje frajer rad zajoka, če ga dobijo.