Črna kronika

FOTO: Povzočitelj nesreče vozil prehitro in pod vplivom alkohola

Kranj, 26. 09. 2014 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na gorenjski avtocesti pri Voklem proti Kranju se je zgodila prometna nesreča, v kateri so trčila štiri vozila. Avtocesta je bila tam dve uri zaprta. Nastal je kaos, nekateri so obračali na CP Torovo, kar je zelo nevarno!

Nesreča na avtocesti pri Voklem.
Nesreča na avtocesti pri Voklem. FOTO: B.G.

Na gorenjski avtocesti pri Voklem se je zgodila prometna nesreča, v katero so bila vpletena štiri vozila. Tri osebe so poškodovane.

Na tem delu je bila avtocesta dve uri zaprta, zato je nastal kaos, je sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos.

Vozite samo trezni. Ne posegajte po alkoholu, saj ogrožate sebe, predvsem pa druge, na katere bi tudi morali misliti, ko vozite.

Kos je naknadno sporočil, da je voznik avtomobila nesrečo na gorenjski avtocesti povzročil zaradi neprilagojene hitrosti vožnje in vpliva alkohola (0,37 mg/l). Med prehitro vožnjo po prehitevalnem pasu je namreč silovito trčil v avtomobil, ki je po istem pasu vozil pred njim in povzročil verižno trčenje. Poleg vozila povzročitelja so bili v nesreči udeleženi se trije avtomobili, vsi so se pred avtomobilom povzročitelja eden za drugim pravilno peljali po prehitevalnem pasu, tri osebe pa so telesno poškodovane.

Policisti v nesreči zbirajo obvestila o sumu kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa, povzročitelju pa so odvzeli vozniško dovoljenje, je zapisal Kos.

Zastoj na gorenjski avtocesti.
Zastoj na gorenjski avtocesti. FOTO: B.G.

Dodal je, da take nesreče zgolj potrjujejo že večkrat izpostavljena nevarna dejstva o alkoholu in neprilagojeni hitrosti vožnje. Zaradi alkohola voznik ni sposoben normalno miselno presojati. Prepričan je, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje ipd.

Tako nevarnost pri vozniku povzroča ze minimalna stopnja alkohola, ki npr. že pri 0,14 mg/l oziroma pri 0,3 promilih alkohola poveča možnost za udeležbo v nesreči za kar petkrat, 1 promila oziroma 0,48 mg/l alkohola pa celo za 25-krat.

Nekateri obračali

Policija ima tudi podatek, da so nekateri vozniki na cestninski postaji Torovo sneli verigo, ki ločuje smerni vozišči avtoceste, in tam z vozili obračali nazaj proti Ljubljani. Kos opozarja, da je to zelo nevarno in prepovedano.

Zastoj na gorenjski avtocesti.
Zastoj na gorenjski avtocesti. FOTO: B.G.

Gorenjska avtocesta zaprta že dopoldne

Na gorenjski avtocesti med galerijo Moste in izvozom Lesce se je že dopoldne zgodila prometna nesreča. Na tem delu je bila avtocesta nekaj časa zaprta.

V nesreči je bilo udeleženo eno vozilo, eno osebo pa so prepeljali v bolnišnico, a naj ne bi bila huje poškodovana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jasnovidec Cosmos
28. 09. 2014 18.10
+0
Problem je,ker so radarji na takih mestih kjer niso potrebni kjer bi pa morali biti jih pa ni.Ravno prejšnjo krat sem v enem naselju v Prekmurju videl na svoje oči kaj se dogaja po naseljih in ne samo v enem ampak skoraj vseh.Na mestu kot sem omenil to je v Dokležovju pri veržeju mimo hiš v smeri Ižakovci in obratno katere so skoraj strnjene z neverjetnimi brzinami divjajo neki ogromni traktorji in tovornjaki kateri neprestano prevažajo zadeve za neko bio plinarno.Ogromne cisterne na katerih piše JURUS in podobno drvijo z hitrostmi cirka tudi po 90 km/h in pričnejo bremzat šele skoraj že v križišču.V smeri od križišča proti Ižakovcem pa seveda nabijejo ravno tako že zelo veliko hitrost čez celoten predel naselja.Kot so mi povedali stanovalci se jim tresejo hiše,pokajo fasade,razne zadeve od sten naprej v hišah ne stori pa nobeden kljub prijavam policiji in predsedniku na krajevni skupnosti nič.Kar nekaj časa sem stal tam na enem dvorišču in opazoval ali je to res ali ne.Res je in še huje kot so povedali krajani.Predstavljal sem si kaj bi bilo,če na cesto stopi kakšen otrok.S takimi hitrostmi kot se vozijo omenjeni niti z najboljše opremljenim avtomobilom kljub ABS-u in podobno ni mogoče ustaviti,da ne bi otroka povozil.Mačke so jim že povozili tako ali tako vse psov pa niti skoraj ne upajo zaradi tega imeti razen tisti kateri jih imajo pač zaprte.Ko sem pa videl še nekaj mimo drvečih posameznih motoristov mi je pa že vsa slika bila jasna.Kljub temu,da so tem tovornjakom in ostalim vozilom katere imajo neprestano naložene ogromne tone nekateri tudi zemlje in podobno ni tam popolnoma vsaj enega ležečega policaja s katerim bi se tole vsaj malo omililo.Naredili so za te zadeve posebaj cesto z manjšim obvozom oziroma,da bi tak promet potekal mimo hiš a ga sploh ne upoštevajo tako,da je sedaj že tista cesta skoraj zapuščena.Ko so neštetokrat klicali policijo se ni zgodilo nič z raznimi izgovori od njih.Enkrat so se postavili nekje tam zašili par teh vozil za kazen od tedaj jih pa tja več ni.Stojijo pa baje vedno tam v bližini na mestu kjer sploh ni potrebno. In,če se tako dogaja vsepovsod potem se res ni za začuditi da ni še ogromno več nesreč.
bise2x
27. 09. 2014 11.58
+5
lahko je biti pameten za računalnikom....ko si vsaki dan na AC in vidiš kasj se dogaja, te pa glava boli, najhujši so vozniki kombiniranih vozil, čeprav tudi drugi razni kaskaderji za njimi ne zaostajajo veliko...pa tudi to bi se dalo hitro uredit samo interes je potreben....tudi pri nas je bilo potrebno kar nekaj časa in veliko prigovarjanja, da so postavili radar...v eni uri je bilo prehitrih več kakor 40 voznikov in najhitrejši z 117 izmerjenimi km7h ( omejitev v naselju pa je 50km/h)...tako se je v tej sezoni podražila pot kar precej turistom, a rezultat je da sedaj se le redki ne držijo omejitve...
civitasstain@gmail.com
28. 09. 2014 10.46
-5
Nekje sem bral ;"Učimo se raje drug od drugega in poučujmo manj drugega!" To velja tudi zate. Vsi na cesti imamo vozniško dovoljenje, torej imamo znanje in se moramo ravnati po njem!
Ramzess
27. 09. 2014 10.07
+3
Če bi se del policije ukvarjal z ostalimi čakajočimi vozili in vozniki, in jim omogočil varne izvoze in obračanja, oni ne bi tega nezakonito počeli. ker pa vsi ukvarjajo samo z nesrečo, je pač tako. Organizacija šepa.
SuperX
27. 09. 2014 09.15
+6
Nekaj nikoli ne bom razumel. Na avtocesti sem videl že ogromno prometnih nesreč, pa so vsi tako nesposobni, da to res ni. V prvi meri pacienti, ki se ne znajo razvrstiti skrajno levo in skrajno desno, kje so tu policaji???? Jaz bi povrsti hodil od avta do avta pa pisal kazni, pa če je tega za 5km, prav, bi se pa naučil reda! Kot drugo, če je prometna nesreča, mar ne bi naši slavni darsovci s pomočjo policije raje poskrbeli, da se ves promet preusmerja na izvoze z avtoceste, kot pa da nastajajo kilometerski zastoji in potem nekateri še obračajo na avtocesti. Če že ni blizu izvoza pa bi spet lahko naši darsovci odstranili pregrade in spravili ves promet čez po nasprotnem pasu seveda z vso urejeno signalizacijo. Je to tako težko? Tudi, če bi za to porabili 1 uro, bi bilo še vedno hitreje kot pa da 2 ali 3 ure stojiš v koloni. BRAVO! Res ste talenti. In še kot tretje, kdaj boste nekateri znali vozit po omejitvah, držat varnostno razdaljo IN KJE JE VEČ POLICIJE NA AVTOCESTAH????? Lani sem naredil v enem tednu več kot 1000km po naših avtocestah pa enega policaja nisem videl. Kdo bo začel delat red v tej frdamani državi?
LLLEPI
27. 09. 2014 10.33
jedupan?pil
28. 09. 2014 10.17
+1
Osebni Ste?aj
27. 09. 2014 09.00
+1
Kdaj bo te morije konec?
jedupan?pil
28. 09. 2014 10.18
civitasstain@gmail.com
28. 09. 2014 10.54
-1
Jedupa. Tu je problem. Vse več nesposobnih in malo je tako sposobnih kot ti? Na cesti ni treba biti sposoben, ampak se ravnati po pravilih! Je danes bolj megleno se vozi počasneje! Nova vozila imajo bolša stekla, boljše luči itd, Torej vozijo lahko hitreje. Stara vozila so slabša za v meglo, se vozi bolj počasneje in to se pri "normalnih " voznikih tudi upošteva. Torej upošštevaj to tudi ti!! Zakon pravi. Upoštevaj vremenske razmere, stanje ceste, prometa, pa tudi tvoji sposobnost!
motorka57
27. 09. 2014 09.00
+3
.En zaužiti pir na nekatere ljudi deluje različno. Drugi pa,če popijejo dva so čist normalni,ne vidiš razlike ! Zato taki,ki vozijo po avtocesti med 80 km/h in 110 delajo največjo gužvo na cesti.Zakaj? Tovornjakar špediter ga začne prehitevat in kolona je tu! Pol se pa na koncu na prehitevalnem pasu najde en tak,kot je opisan v zg. prispevku je kaos na cesti neizbežen.Moja misel je,ko ga biksamo v bifeju,se nam nikamor ne mudi,na cesti pa lovimo minute,kako hitro moramo priti do cilja.Bil sem letos v ZDA.Kak red je tam na cestah,pa to ne moreš verjet,če ne doživiš.Če je tabla na avtocesti 75 milj ,ni človeka ,ki bi to ignoriral,divjal in se selil iz pasa na pas,da bi kaj profitiral !!!
Prassek
27. 09. 2014 09.07
+3
Res je. Vendar je malo tistih ki si upajo voziti 30 tam kjer je omejitev 75.
motorka57
27. 09. 2014 09.24
+2
Tam avtocesta ni peskovnik,TROJKA !! Pa ne s takimi,dej kak bl resen komentar !
civitasstain@gmail.com
28. 09. 2014 11.06
+1
Če je na avtocest omejitev 80 kmh,( iz bilo kakega razloga) in se bom držal omejitve, bom ostal sam na cesti. Tudi tovornjaki me bodo prehiteval To se zgodi samo v Sloveniji, v tujini redkeje!
Klavdij Volk
27. 09. 2014 08.58
+4
KAJ BODO DELALI POLICISTI,KO NE BO VEČ PIJANCEV IN ZADROGIRANCEV NA CESTI?
Prassek
27. 09. 2014 09.06
+5
Lovili bele ovratnike, ki so v mnogih primerih najvecji lopovi.
LLLEPI
27. 09. 2014 10.37
+1
Beli ovratniki so zakonsko zasciteni.Sponzorirajo nase politike sodnike,ustvarili pa so si tudi svoje advokate,ki bi morali biti na listi kriminala se visje kot oni sami
LLLEPI
27. 09. 2014 10.40
+1
Mi ne potrebujemo trojke se bomo sami med sabo pozrli. Cil Eu pa je lahka vodljivost taksnih drzav kot smo mi.To je pa najlazje ko je drzava v razsulu in ekonomsko nesamostojna
civitasstain@gmail.com
28. 09. 2014 11.07
Lovili bodo divjake. Teh je tudi dosti na cesti!
Prassek
27. 09. 2014 07.17
+16
Ko se bodo vsi zavedali da nosijo ODGOVORNOST tudi za druge in to ne samo na cesti tudi policaji ne bodo imeli veliko dela. Gre pa za osnovna zivljenjska nacela, ki jih ze dolgo nihce vec ne uposteva. Najsi gre za voznjo, delodajalce, zaposlene, zdravnike....tudi policaje. Gre za miselni vuorec ki je iz leta v leto bolj pokvarjen.
civitasstain@gmail.com
28. 09. 2014 11.09
111111112
27. 09. 2014 07.07
-2
Mislim, da če spiješ vrček ali dva ni nobene krize, če se seveda znaš potem obnašati kulturno na cesti in še vedno imaš glavo na svojem mestu, vendar pa kar se dogaja, je žalostno in popolnoma ne odraslo, saj lahko z tem narediš ne verjetno škodo in celo človeku ogrožaš, da je do konca invalid ( katastrofa). Ne vem, mislim, da je odkrivanje, kako rešiti ta problem popolnoma ne smiselno in zaključka se ne vidi, vendar pa bi bilo bolje veliko več policistov in če bi se močno ustavljajo tudi zgolj za kontrolo prometa, zadeva bi bila bolje urejena, vendar v naši državi te tople vode odkrivati, je misija ne mogoče. Težko je priti živ dan danes iz celja do ljubljane ali obratno, huh! Lažje prideš na tursko goro ali kamorkoli drugam :(
dobri?ina
27. 09. 2014 06.41
+4
V Nemčiji teče promet, kot namazan, na veliko AC NI OMEJITVE HITROSTI, pri nas pa določeni penzionerji vozijo od 110 naprej po prehitevalnem pasu in ti tu pišejo, kako previdni vozniki so.... in kakšni norci so ostali. Smo pač zblojen narod......
civitasstain@gmail.com
28. 09. 2014 11.19
+1
V Nemčiji teče promet radi discipline voznikov, pa ne radi ne omejitev! Tu je že tvoja prva napaka. Pač tipično za Slovenca iz muhe napraviti slona! Na splošno v zakonu v Nemčiji na avtocesti res ni omejitev hitrosti so pa skoraj povsod omejitve!!
drimtim
27. 09. 2014 05.26
+15
kdaj bo prišel dan ko bodo naredili nekaj več in spravili s cest pijance in divjake.za volanom bi moralo veljati 0,0
jedupan?pil
28. 09. 2014 10.20
sej tudi pri 0.0 ljudje ne znajo vozit. izpit bi moral bit 5000EUR, od tega 100ur najprej na poligonu :) potem pa še 100 na cesti
civitasstain@gmail.com
28. 09. 2014 11.23
Tu je tvoja največja napaka. Drugi ne znajo voziti.Kaj pa če ti ne znaš? Počohaj se za svoj nos, pa pojdi na računalnik, pa probaj reševat vozniške pole! Boš z mano vred pri teoriji padel!
tuptup
26. 09. 2014 23.00
+14
PREPOVEDAT ALKOHOL, več ubije ljudi od travce, sicer nisem uporabnik nobenga
civitasstain@gmail.com
28. 09. 2014 11.24
Saj je alkohol prepovedan, če avto voziš Nisi vedel? Z drogo je isto.
zmaja112
26. 09. 2014 22.46
+6
bolje biti mrtvo pijan , kot pa trezen mrtev !
civitasstain@gmail.com
28. 09. 2014 11.25
periot22
26. 09. 2014 21.46
+6
Če bi bil zakon o.o bi bilo drugače tako pa narod še vedno pije ker si upa!!!!!!!
tepee
26. 09. 2014 22.12
+19
Tudi,če bi bil zakon 0,0 bi se pijanci vozili in divjali po cestah,ker kar se Jože nauči,to Jože zna.
tepee
26. 09. 2014 20.14
+55
Že ko prehitevaš par kamionov s hitrostjo 140 km/h se ti v momentu prilepi na odbijač BMW,AUDI,terenec in ti vozi na odbijaču in dokler se mu ne umakneš ti blenda kot zmešan.Ne vem kaj je z ljudmi,ki pijani norijo po cestah.Policija se še zaveda koliko pijancev je na cesti.Od 300.000 registriranih pijancev v Sloveniji se jih vsak dani vlači po cestah vsaj 20.000
natinat
26. 09. 2014 20.43
+32
oprosti, ampak na odbijač se ne limajo samo bmw, audi, terenec,,limajo se VSI avtomobili, ki imajo za volanom norca!!
tepee
26. 09. 2014 21.25
+4
tudi to je res,pijanec za volanom misli,da se pred njim ne more nič pripetiti
civitasstain@gmail.com
26. 09. 2014 21.30
-10
Tepe, ti ko tak rad poučuješ, koliko je pa dovoljena največja hitrost na avtocesti v Sloveniji?
tepee
26. 09. 2014 21.41
+17
130 km/h,pa 10 % lahko prekoračiš,to je 13 km/h,kar je če voziš trezen zanemarljivo,za pijance pa je absolutno preveč,še več,pijanci so za ozdravit v bolnici in ne za zavolan.
civitasstain@gmail.com
28. 09. 2014 11.31
-2
Tepe Ni prav kar praviš! Prekoračit ne smeš niti 1km preko dovoljene hitrosti! To dovoljeno prekoračitev hitrosti, dela policija radi možne nepravilnega tvojega tahometra, oziroma netočne njihove meritve, ki lahko odstopa od realne meritve!
FIGEC
28. 09. 2014 15.18
Vsi avti kažejo pri radarskih 130 km/h najmanj 15 km/h več.
Janko Ig
26. 09. 2014 19.54
+0
Ne pišite neumnosti. Kriv je bil alkohol, hitrost je le posledica alkoholiziranosti . V kolikor človek ni pijan tudi hitrost( primerna za AC je 150 povsem normalna) ni problematična saj so reakcije normalne ( ne pri vseh-žal ampak to je druga tema ).
24Ppkur
26. 09. 2014 20.00
-1
hitrost 150kmh je previsoka in krepko zmanjša reakcijski čas voznika v treznem kaj šele v opitem stanju .... in to prav pri vseh, brez izjem
tepee
26. 09. 2014 20.07
+9
felix59 drugič
26. 09. 2014 20.46
+0
Patriot/ za tvoje reflekse je še 50 prehitro. Nismo vsi tako počasni v reagiranju!
civitasstain@gmail.com
26. 09. 2014 21.33
-4
Felix Seveda si najboljši v refleksu, si še v drugih stvareh tudi? Kake šole in poklic imaš? Si tam tudi med najboljšimi?
METKA102
26. 09. 2014 21.58
+5
Avtoceste so projektirane za hitrost 130 km/h, pri upoštevanju pravilne varnostne razdalje. Poskusite obvladati vozilo pri tej hitrosti, če se npr. zgodi kaj nepredvidljivega. Meni se je zgodilo, da je padel bicikelj s pred menoj vozečega avtomobila. Sekunde so bile dolge kot ure, še danes ne vem, kako se mi je uspelo rešiti, mogoče mi je pomagal tečaj varne vožnje, da me ni zgrabila panika. Ne vem.
.jest
26. 09. 2014 22.13
+3
Tudi, če bi imeli avtoceste, kot so v Nemčiji, ki so na določenih odsekih brez omejitev, bi bila pri nas dovoljena še vedno najvišja hitrost 130 km/h.
24Ppkur
27. 09. 2014 10.32
+2
večina slovencev, tudi teh ko komenitrajo ta komentar ni sposobnih za vožnjo ... samo nekaj se širokoustite, ko pa ste na uvozu na avtocesto pa vklopite desni smerokaz ....
LovecNaKomuniste
26. 09. 2014 19.37
+35
Tu bo treba nekaj naredit. VSAK DAN se že odvija tako stanje na naših avtocestah, s kolonami ipd. Eden in edini ukrep ki ga jaz tu vidim je, da se vsaj tovor premakne na železnico. Avtoceste so namenjene udobju ljudi, kot simbol hitrega in udobnega potovanja, ne pa tovoru, ki mu je popolnoma vseeno ali se pelje 30 km/h po železnici ali pa 90 km/h s tovornjakom.
24Ppkur
26. 09. 2014 20.05
+19
povsem se strinjam da je potrebno tovornjake prestavit na železnico .... ta se itak utaplja v rdečih številkah, avtoceste pa so zaradi tovornjakov iz dneva v dan potrebne večljih popravil in zaradi pomanjkanja sredstev in volje postajajo čedalje nevarnejše za voznike ....
Hugh_Mungus
27. 09. 2014 08.21
+2
Kaj pa če je tovora že brez tovornjakov preveč za naše predpotopne železnice? Kako dolgo se že o 3. Tiru govori? Pa 3. Tir je pogoj da bo zgolj luka KP nemoteno delovala... kje so še vsi tovornjaki ki si jih želimo na vlakih.
24Ppkur
27. 09. 2014 10.35
tir je domeni vlade, ki očitno ne razume, da brez njega ne bo več luke Koper .... no bo, vendar bodo vse večje tovore prevzemale drige luke kota sta Trst in Rijeka ... samo to dotajčit tem na vladi je misija nemogoče
civitasstain@gmail.com
28. 09. 2014 11.35
+0
Na cesti ni nobenega mešetarjenja kako se vozi! Imamo zakone in po njih se moramo ravnati! Samo ravnat se po njih, pa ne druge poučevat!
butalistan
26. 09. 2014 18.18
+24
dobro da se še ne streljamo
tepee
26. 09. 2014 21.23
+5
kako,da ne saj je fanatik ubil policista,pa še kaj bo,kmalu......
civitasstain@gmail.com
28. 09. 2014 11.37
To je pa vzgoja in morala kriva, ne pa ceste!
Nowotny
26. 09. 2014 18.07
+37
aha.. vzporednih cest? Katerih pa? Kolovozov? Verjetno tistih, ki že od Titovih časov niso bile popravljene.