Črna kronika

FOTO in VIDEO: Napadi na policiste vse bolj kruti. 22-letni Nemec pri Brežicah zabodel mladega policista

Brežice, 29. 06. 2016 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./N.Š.K.
Komentarji
0

V okolici Brežic je 22-letni nemški državljan z nožem zabodel policista v prsi. Hudo poškodovanega 30-letnega policista so reševalci odpeljali v bolnišnico, kjer je umrl. Storilec je po napadu pobegnil in si z nožem sodil sam. Kot so poudarili v vodstvu policije, so napadi na policiste zadnja leta vse bolj kruti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V Sloveniji vsako leto več kot 200 napadov na policiste
    01:20
    Iz SVETA: V Sloveniji vsako leto več kot 200 napadov na policiste
  • Iz SVETA: Okoliščine napada na 30-letnega policista
    01:42
    Iz SVETA: Okoliščine napada na 30-letnega policista
  • Iz SVETA: Ozadje napada na policista
    01:47
    Iz SVETA: Ozadje napada na policista
  • Iz 24UR: Policist žrtev napada
    02:26
    Iz 24UR: Policist žrtev napada
  • Iz 24UR: Policija ovita v črnino
    01:36
    Iz 24UR: Policija ovita v črnino

Nekaj pred 12. uro je v okolici Brežic v kraju Žejno nad Čatežem ob Savi moški z nožem zabodel policista v predel prsi, so potrdili na Policijski upravi Novo mesto. Policisti so bili na kraj napoteni zaradi klicev občanov, da se po vasi potika neznani moški. Hudo poškodovanega 30-letnega policista so reševalci odpeljali v bolnišnico, kjer pa je pozneje zaradi hudih poškodb umrl. Neznanec je po napadu zbežal in si v bližini z nožem sodil sam, so še pojasnili na PU Novo mesto. 

Za 30-letnega policista je bila rana usodna. Umrl je slabi dve uri po napadu.
Za 30-letnega policista je bila rana usodna. Umrl je slabi dve uri po napadu. FOTO: DolenjskaNews

Storilec 22-letni nemški državljan, ki so ga na tem območju opazili prvič

O tragičnem dogodku sta spregovorila namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar in direktor policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin

Kot je dejal Ogulin, so bili nekaj pred 11. uro policisti obveščeni, da v naselju tava mlajši moški. Dve policijski patrulji, ki sta prišli na lokacijo, moškega nista našli, so pa policisti občanom naročili, da jih obvestijo, če moškega znova opazijo. Okoli 11.45 ure so domačini znova poklicali policijo, saj so moškega spet opazili. Patrulja, v kateri je bil tudi 30-letni policist, je moškega opazila, kako sedi ob makadamski cesti. Ko se mu je policist približal, je moški zamahnil proti njemu in ga zabodel v prsni koš. Ranjenemu policistu so nemudoma nudili prvo pomoč ter ga odpeljali v bolnišnico, kjer pa je okoli 13.30 umrl.

Janez Ogulin je nad dogodkom zelo pretresen. Govoril je že s starši pokojnega policista, obenem pa je svojcem in vsem policistom, ki so s pokojnim delali, javno izrekel sožalje.
Janez Ogulin je nad dogodkom zelo pretresen. Govoril je že s starši pokojnega policista, obenem pa je svojcem in vsem policistom, ki so s pokojnim delali, javno izrekel sožalje. FOTO: POP TV
Osumljeni je 22-letni nemški državljan, ki so ga na tem območju prvič opazili, domačine pa naj bi v angleščini spraševal za delo. Moški je po napadu pobegnil okoli 100 metrov stran in se zabodel v prsni koš ter izkrvavel, je še pojasnil Ogulin, ki je dejal, da ne gre za begunca. 

Po sedanjih podatkih ni šlo za primer, ki bi mu lahko pripisali maščevalne okoliščine, je še dejal Ogulin. Sam je nad dogodkom zelo pretresen, govoril je že s starši pokojnega policista, obenem pa je svojcem in vsem policistom, ki so s policistom delali, javno izrekel sožalje. Policist je bil sicer doma iz sosednje vasi.

Bobnarjeva: Napadi na policiste vedno bolj kruti

Bobnarjeva pa je dejala, da so v policiji pretreseni in šokirani, saj so ponovno soočeni z najhujšo zgodbo. "Izgubili smo sodelavca, ki je zjutraj nič hudega sluteč odšel na svoje delovno mesto, da bi služil drugim. In sedaj naj nekdo stopi pred ljudi in reče, da je poklic policista priimerljiv z ostalimi poklici v javnem sektorju," je dejala Bobnarjeva in v imenu vodstva policije izrekla sožalje svojcem policista. Prav tako je dejala, da je bila policistom nudena tudi psihološka pomoč. 

Bobnarjeva je dejala, da je v zadnjih letih okoli 200 napadov na policiste letno, kar je nekoliko manj kot v preteklosti, a so napadi na policiste iz leta v leto vse bolj kruti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ministrica: Ta dogodek znova dokazuje, kako nevaren je poklic policista

Se je pa ob tragičnem dogodku odzvala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki je dejala, da jih je vest o smrti policista globoko pretresla. Ministrica je družini, svojcem in sodelavcem pokojnega policista izreka iskreno sožalje. "Ta tragičen dogodek znova dokazuje, kako nevaren je poklic policista in v kako nepredvidljivih situacijah se lahko policistke in policisti znajdejo pri svojem delu. Zato se moramo vsi skupaj zavedati pomembnosti njihovega poslanstva in nevarnosti, ki so jim vsakodnevno izpostavljeni," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bo ministrica še naprej vlagala maksimalne napore v izboljšanje kadrovskega, materialnega in finančnega stanja v policiji. 

Odzvala sta se policijska sindikata

Sindikat policistov Slovenije je na Facebooku zapisal: "Vsak brutalni napad na policista je zavrženo dejanje, vredno vsakega obsojanja. Današnji dogodek je tako ponovno dokazal, kako nevaren poklic opravljamo policisti, ki pa moramo kljub temu v prvi vrsti imeti v mislih lastno varnost in varnost naših sodelavcev."

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) so dejali, da so na žalost takšnih tragičnih novic deležni prepogosto. Le-te dokazujejo, kako nevaren je poklic policista in s kakšnimi situacijami se podcenjeni slovenski policist vsakodnevno srečuje pri zagotavljanju varnosti državljanom. "V imenu članic in članov PSS ter v svojem imenu družini pokojnega policista, vsem sodelavkam in sodelavcem in vsem, ki so pokojnega kolega poznali izrekamo iskreno in globoko sožalje. Policistke in policiste, ki so s svojim delom in nalogami vsakodnevno izpostavljeni nevarnostim pa pozivamo, naj bodo pri svojem delu skrajno previdni in v prvi vrsti poskrbijo za lastno varnost, saj pri opravljanju policijskih nalog nikoli ni mogoče predvideti izid slehernega postopka," so sporočili v PSS.

Uroševič: V tem primeru tudi boljša oprema ne bi pomagala

Takšni dogodki se zdaj očitno dogajajo že vsako leto in bojim se, da bo samo še huje. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je dejal, da se takšni dogodki zdaj očitno dogajajo že vsako leto in da se boji, da bo samo še huje. Po Uroševičevih besedah se dela policista ne da primerjati z delom uradnika ravno zaradi njegove izpostavljenosti in kontakta, ki ga ima z ljudmi.

Po oceni predsednika sindikata je težko reči, ali so policisti v Sloveniji kaj bolj izpostavljeni tovrstnim dogodkom kot drugje, saj ima statistične podatke o tem policija.

Na vprašanje, ali so policisti dovolj opremljeni, da lahko oprema prepreči najhuje, pa odgovarja, da pri takšnih zahrbtnih napadih, do katerega naj bi danes prišlo v Brežicah, tudi oprema ne more veliko pomagati.

Slovenska policija se je ob tragičnem dogodku odzvala na Twitterju:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3