Črna kronika

Delavec lesnopredelovalnega obrata streljal na sodelavce, trije so mrtvi, sedem ranjenih

Zurich, 27. 02. 2013 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./M.K.
Komentarji
36

V streljanju v tovarni v švicarskem kraju Menznau so umrli trije ljudje, sedem je ranjenih. Vzrok streljanja še ni znan, direktor družbe pa je povedal, da je bil strelec pri njih zaposlen deset let, bil pa je prijazen in marljiv delavec.

Tovarna v Švici
Tovarna v Švici FOTO: Reuters
Švico pretresa nov strelski pohod. Ob devetih je prišlo do streljanja v lesnopredelovalnem obratu v kraju Menznau.

Ko so sporočili s policije, naj bi 42-letni delavec, ki je bil v podjetju zaposlen deset let in ni nikoli povzročal težav, najprej začel streljati v proizvodnji, nato pa se je odpravil še v jedilnico. Prvi podatki kažejo, da je žrtve izbiral načrtno.

"Trije ljudje so mrtvi, sedem pa poškodovanih, od tega pet hudo, eden srednje hudo in eden lažje," je povedal tiskovni predstavnik policije Simon Kopp. Med umrlimi je tudi strelec, ki si je sodil sam.

Kot poroča Blick.ch, območje tovarne ostaja zaprto, na delu so preiskovalci.

Pri pomoči ranjenim so sodelovali tudi trije helikopterji, ki so štiri najhuje ranjene prepeljali v dve okoliški bolnišnici.

Podjetje je del družbe Kronospan, v kateri so nad dogajanjem pretreseni, je povedal član uprave družbe Urs Fluder in napovedal, da bo podjetje finančno poskrbelo za družine žrtev.

Tovarna v Švici
Tovarna v Švici FOTO: Reuters

Podjetje pred prestrukturiranjem

Vzrok streljanja še ni znan. Mediji so sprva ugibali, da bi lahko moškega v dejanje gnalo nezadovoljstvo zaradi napovedanega prestrukturiranja podjetja, ki bi lahko vključevalo tudi odpuščanje, a je direktor Mauro Capozzo na tiskovni konferenci takšne navedbe zanikal. Pravi, da zadnje čase o odpuščanju ni bilo nobenega govora. Dejal je še, da je bil strelec umirjen, prijazen človek, ki je bil pri njih zaposlen kot upravljavec strojev.

Kronospan AG je del koncerna Swiss Krono Group, ki je v zasebni lasti, zaseda pa enega večjih tržnih deležev na področju proizvodnje izdelkov iz lesa.

Z nekaj več kot 100 delovnimi mesti velja podružnica podjetja v kraju Menzau za enega najpomembnejših delodajalcev.

Švica spada med države z največjim deležem orožja na prebivalca, a hkrati je to država, v kateri so zločini, povezani z orožjem, sorazmerno redki. Zadnje streljanje je sicer bilo v začetku letošnjega leta, ko je 33-letni moški v vasi Daillon s 400 prebivalci ustrelil tri ženske in poškodoval dva moška.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja