Slovenija

Novo deževje prineslo nov strah pred plazovi, vrstijo se evakuacije

Ljubljana/Maribor/Murska Sobota, 05. 04. 2013 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./G.G./STA
Komentarji
15

Petčlanska družina iz vasi Ciglence je morala zaradi plazu zapustiti dom, drugi družini so prenočišče ponudili sosedje. Na Goričkem ogroženim postavljajo bivalne kontejnerje, število plazov pa se veča iz dneva v dan.

Srhljiv prizor je posnela ena od štirih hčera lastnika hiše na Koroškem.
Srhljiv prizor je posnela ena od štirih hčera lastnika hiše na Koroškem. FOTO: Kanal A

Fotografije in videoposnetki plazov, ki zdaj grozijo že več hišam po Sloveniji, so iz dneva v dan bolj zastrašujoči. Kot smo se lahko prepričali s posnetkov iz Koroške, je le nekaj sekund dovolj, da gmota rjave prsti uniči dom. Kot so včeraj pojasnjevali člani družine Žaže, so pristojne že pred velikonočnimi prazniki opozarjali, da so ogroženi, a pomoči ni bilo. Kot je razvidno z zgornjega posnetka, ki ga je posnela hči lastnika, je plaz v nekaj trenutkih zrušil prizidek z delavnico. Zdaj zemljo zadržujejo železni podporniki, občina pa je obljubila pomoč.

Zaradi razmočenega terena številni plazovi ogrožajo tudi domove v drugih delih Slovenije. Še vedno je hudo v občini Duplek, kjer je včeraj petčlanska družina v Ciglencah z grozo spoznala, da mora zapustiti svoj dom, saj so bile razpoke vse večje, prizidek hiše pa je praktično že porušen. Kot pojasnjuje tamkajšnji župan Mitja Horvat, jim je občina preko stanovanjskega sklada priskrbela začasno stanovanje v Mariboru, kjer so prespali minulo noč. Neki drugi družini v istem naselju so odsvetovali, da noč preživi na svojem domu. Streho nad glavo so jim ponudili prijazni sosedje.

Prava drama tudi na Goričkem

O novih težavah s plazovi poročajo tudi iz Pomurja. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje v občini Puconci, natančneje v naselju Bodonci, zemeljski plaz, ki meri več kot 200 metrov, ogroža stanovanjsko hišo. Z enakimi težavami se spopadajo v Šalamencih. Kot je za 24ur.com dejal tamkajšnji župan Ludvik Novak, so že naročili bivalne kontejnerje, da bodo vanje namestili ogrožene ljudi. Trenutno je v občini evidentiranih kar 71 plazov, za sanacijo pa bo po njihovih ocenah treba odšteti milijon evrov.

Gasilci so popoldne plaz v Šalamencih prekrili s folijo, s tem pa preprečili dostop padavin v drsečo maso. Gasilci so plazove s folijo prekrili še v Pečarovcih, v Bodoncih, na Radenskem Vrhu in v Kocjanu ter na teh mestih uredili odvod vode.

V občini Grad naj bi plazovi ogrožali več hiš, zaradi česar so evakuirali šest oseb, dve v Kovačevcih ter štiri osebe na Dolnjih Slavečih. Na občini so nam potrdili, da so tudi oni ravno danes namestili bivalne kontejnerje za ogrožene prebivalce.

Gasilci pa so imeli veliko dela tudi s črpanjem vode iz kletnih prostorov stanovanjskih objektov.

Plaz v Lendavi
Plaz v Lendavi FOTO: Neurje.si

Kje vse zemlja še drsi?

V občini Gornja Radgona se je v teh dneh sprožilo več kot 26 plazov, trenutno pa je ogroženih šest hiš in devet gospodarskih poslopij. V Policah je plaz pretrgal vodovod, dva javna vodovoda pa sta še ogrožena. Plazovi so zasuli tudi lokalne ceste. Na Radenskem Vrhu bodo pristojne službe nadzorovale razpoke na stanovanjski hiši, ki jih je povzročil plaz, in pri večjih premikih eno družino izselile v dijaški dom. Iz občine Lendava poročajo o več deset plazovih, a pravijo, da imajo situacijo pod nadzorom. Plaz, ki se je sprožil na meji med naselji Lendavske Gorice ter Lendava, ogroža po eno hišo v obeh naseljih. Po ogledu geologa so ga prekrili s folijo, organizirano pa je tudi 24-urno dežurstvo.

Plaz se je v preteklih dneh sprožil tudi v naselju Lešniški Vrh v občini Ormož, a ne ogroža objektov. V Brežicah je pred dnevi zemeljski plaz odtrgal del cestišča v izmeri okoli 15 metrov v dolžino in dva metra v širino na relaciji Pišece–Orehovec.

Voda zalila več kot 600 poslopij

V Podravju visoka podtalnica še naprej poplavlja številne kletne prostore. Na območju Ptuja je ta zalila od 500 do 600 objektov, zlasti na območju Dornave, Ptuja, Gorišnice, Ormoža, Središča ob Dravi in drugih krajev ter njihove okolice. Na območju mariborske izpostave so od sobote prejeli prijavo o nekaj zalitih kleteh v Slovenski Bistrici in Hočah ter o dveh plazovih na območju Mestne občine Maribor. Gasilci se na vso moč trudijo z izčrpavanjem vode in z nameščanjem protipoplavnih vreč, škoda je ogromna.

Poplave v Pomurju
Poplave v Pomurju FOTO: POP TV

Na Agenciji RS za okolje so danes zaradi novih padavin obnovili opozorilo pred poplavami. Kot pravijo, so na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov še vedno prisotna poplavljanja podzemnih voda. "Pretoki rek se bodo danes zmerno povečali, zato se bo visoka gladina podzemnih voda ohranjala še v prihodnjih dneh,'' na žalost pravi napoved.

Kot še pravijo, Ljubljanica in Krka še vedno poplavljata na območjih vsakoletnih poplav, poplavljena območja na Ljubljanskem barju, ob spodnjem toku Krke ter na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa pa se bodo ohranjala še v prihodnjih dneh.

Jutri bo še deževalo, šele nato si bomo lahko malce oddahnili

Danes bo oblačno in deževno, meja sneženja bo med 500 in 800 metri nadmorske višine. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem okoli 10 stopinj Celzija. Jutri bo pretežno oblačno, ponekod bo občasno še deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem do 9, najvišje dnevne od 5 do 10, na Primorskem do 14 stopinj Celzija. Sonce bodo morda v nedeljo dočakali le na Primorskem, drugje pa bo pretežno oblačno. V ponedeljek bo delno jasno.

Kako ukrepati, ko zaznamo plaz?

Kot je pojasnil Komac, se posledice zemeljskih plazov rešujejo lokalno. "Oseba, ki jo je plaz prizadel, pokliče civilno zaščito ali gasilce, ti pa lokalne geologe, ki ocenijo stanje in predlagajo sanacijske ukrepe," pravi. Potreben čas za odpravo posledic plazov je odvisen od količine sredstev in tega, kako hitro se občina sanacije loti. Prvi kratkotrajni ukrep zoper drsenje plazu je, da pristojne službe plaz pokrijejo s folijo. Kot pravi Komac, tako preprečijo dostop padavin v drsečo maso. Tudi dolgotrajnejši ukrep je podoben. Treba je izdelati drenaže, tako da se voda, ki se nabira nad plazom, odvaja stran od plazu prek površinskih ali podzemnih kanalov oziroma odtočnih sistemov, zato da ohranja plazino suho.

Komac še ocenjuje, da bo povečana vrednost pojavljanja plazov trajala še kar nekaj časa glede na to, da so tla zaradi taljenja snega precej razmočena, hkrati pa so stalno prisotne nove padavine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
05. 04. 2013 18.10
+6
TEM LJUDEM BI MORALA POMAGATI VLADA SLOVENIJE .AMPAK IZ TEGA NEBO ZAL NIC 24 UR KER KRADEJO IN LAZEJO ZE 22 LET ZAKAJ SLOVENSKI NAROD PODPIRA TE LOPOVE ZE 22 LET NASTRADAJO PA NAVADNI LJUDJE .DOVOLJ JE TEGA POLITICNEGA GNOJA KI GLEDA SAMO NA SVOJE RITI
Suckhead
05. 04. 2013 16.48
-2
Vse druge omenjate hiše na koroškem se pa rušijo !!
Jožajoža
05. 04. 2013 16.07
+14
Poplave v Pomurju. to piše pod sliko. zelo sem ganjen, ko vidim, da gasilci pomagajo ljudem v stiski in v ozadju je star gasilski avto IMV, ki je še dovolj dober za prevoze..tu se vidi skromnost in pripadnost. in še čut za soljudi brez medijskega pompa.
pravica00
05. 04. 2013 14.34
-4
Mal si poglej kje so cerkve,v znozju hriba ziher ne....
Glundža
05. 04. 2013 14.23
+2
Rad bi povedal ,da še nisem slišal da bi kakšno cerkev plaz odnesel,pa so stare po 500 let ,in niso imeli takše tehnologije kot jo imajo zdaj ,ne moreš graditi tam kjer bi si izmislil ,narava samo vrača.
Jacko
05. 04. 2013 14.41
me zanima, če se ti sam tega držiš, ker cerkve so praviloma na vrhu hriba in ne sredi brežine ali pod hribom.
Dobri Ivek
05. 04. 2013 14.23
+8
... potem ti pa še geolog priporoči, da skočiš na bankomat po kakih 400.000 € za sanacijo plazu, ker občina pač nima tega denarja!
Glundža
05. 04. 2013 14.20
+4
Mislimda je tukaj kriva država ki izdaja gradbena dovoljenja kakor se jim zazdi pa je to kmetijsko zemljišče ali gozd jim je vseeno samo da lahko kaj pokradejo.,če bi se zavzeli malo za to državo bi bilo čisto drugače .
minimaxi1
05. 04. 2013 17.29
+4
minimaxi1
05. 04. 2013 14.01
+25
strga se ti lahko ko v sekundi izgubiš tisto za kar krepko plačuješ 25 let... prav na jok mi je šlo, ko sem videl ta posnetek, zraven pa še slišal parajoče srce dekleta, ki izgublja svoj dom...
yamaha_
05. 04. 2013 15.32
glavno je zdravje, potem je pa vse ostalo. pač, tako je
Komentator2000
05. 04. 2013 13.44
+23
Važno da POPTV služi z reklamami na račun tragičnega posnetka.
Gagg
05. 04. 2013 13.39
+9
Tole butasto vreme nam samo še škodo dela...to ni več normalno. Si niti ne predstavljam kaj preživljajo te uboge družine.
hanss
05. 04. 2013 13.20
+30
Ubogi ljudje nekaj si ustvarijo v življenju v trenutku pa izgubijo vse!
hanss
05. 04. 2013 13.18
+24