Črna kronika

Obtožena sta 'asocialna, socialno in čustveno nezrela in nižjih inteligenčnih sposobnosti'

Krško, 24. 07. 2017 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obramba enega od obtoženih za na Facebooku objavljeni napad skuša dokazati, da je usodne zadarce žrtvi zadal drugi obtoženi. Klinična psihologinja je medtem oba označila za asocialna, socialno in čustveno nezrela in nižjih inteligenčnih sposobnosti. Obtožena pa naj bi se med ogledom posnetka napada na sodišču celo smejala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prištevna ter zadovoljna ob nemoči žrtve
    02:35
    Iz 24UR: Prištevna ter zadovoljna ob nemoči žrtve
  • Iz SVETA: Eden od obtoženih posnetkov ni želel ponovno gledati, ker 'spet ne bo mogel spati'
    03:03
    Iz SVETA: Eden od obtoženih posnetkov ni želel ponovno gledati, ker 'spet ne bo mogel spati'

Na Okrožnem sodišču Krško se je z zaslišanjem prič danes nadaljevalo sojenje 20- in 29-letniku, ki ju obtožnica bremeni, da sta pri Podbočju februarja brutalno pretepla 26-letnika, zaradi česar je ta kasneje umrl, in napad objavila na družbenem omrežju Facebook. Obramba je danes nadaljevala v smeri zmanjšanja 29-letnikove odgovornosti.

29-letnikova obramba skuša namreč dokazati, da je usodne udarce žrtvi zadal drugi obtoženi. Ključno pri nadaljevanju obravnave pa je bilo pričanje izvedenca za sodno medicino Boruta Štefaniča, ki je ob predvajanju posnetkov napada pojasnil, da je do večine usodnih poškodb prišlo pred 29-letnikovim vpletanjem v pretep.

Ta je sicer v pričanju ob začetku obravnave dejal, da je žrtev nekajkrat brcnil v hrbet in glavo, potem ko je z njo opravil drugi obtoženi. Vendar pa je po današnjem ogledu posnetka in po 20-letnikovih vnovičnih zatrdilih, da se je 29-letnik žrtve s pestmi in brcami lotil že pred tem, to tudi priznal.

Tožilka Mateja Roguljič zato, kot je povedala v izjavi za medije po sojenju, vztraja, da gre za dejanje v sostorilstvu in da sta zanj odgovorna oba obtoženca. Da bi tožilstvo spremenilo obtožnico, je zato "zelo malo verjetno", je dodala.

Med ogledom posnetka napada je tudi sodni senat opozorila, da sta se obtoženca ob njegovem gledanju smejala, kar sta oba takoj zanikala.

Obtoženca sta se ob predvajanju posnetkov celo smejala.
Obtoženca sta se ob predvajanju posnetkov celo smejala. FOTO: POP TV

Obtožena 'okolico doživljata na fiziološki ravni in se odzoveta brez premisleka'

Pred sodišče je poleg prič, ki so pričale predvsem o značaju vpletenih v pretep, danes stopila tudi izvedenka za klinično psihologijo Sanja Šešok, ki je ocenila, da sta si osumljena osebnostno dokaj podobna, a je 29-letnik "nekoliko podredljiv" in je pri pretepu sodeloval zaradi poistovetenja z drugim osumljenim.

Nadaljevala je, da sta po njenem mnenju oba "asocialna", "socialno in čustveno nezrela" ter da imata "nižje inteligenčne sposobnosti". "Ne čutita odgovornosti in za svoja dejanja krivita druge", nezmožna sta ustaljenega moralnega presojanja, "osredotočata se bolj nase in lasten svet", za oba pa je značilno, "da okolico doživljata na fiziološki ravni", "da se odzoveta brez premisleka" in "da je agresivno vedenje zanju sprejemljiv način obnašanja".

'Ker sta vajena pitja, alkoholiziranost zanju ni opravičilo'

Njuno dejanje sicer naj ne bi bilo načrtovano. Šlo naj bi za buren odziv, ki se je nadaljeval zaradi njunih osebnostnih značilnosti, hkrati pa za povračilo zaradi žrtvine žalitve 20-letnikove matere, vendar pa naj bi bila obtoženca med napadom sposobna oceniti žrtvino stanje in s tem prenehati. Ker sta vajena pitja, pa alkoholiziranost zanju ni opravičilo, je še ocenila Šešokova.

Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je nadaljevanje glavne obravnave razpisala za 13. september. Takrat je pred sodišče kot priča vabljen forenzični izvedenec informacijskih tehnologij Tadej Strgar.

Obtožnica jima sicer očita, da sta v noči na 13. februar pri Podbočju brutalno pretepla omenjeno žrtev, se pri tem dlje izživljala in ji pri tem s poškodbami po vsem telesu povzročila hude bolečine, predvsem pa poškodbe glave in možgansko krvavitev, zaradi katere je žrtev dan pozneje tudi umrla.

Vse skupaj sta snemala s telefonom in prenašala na Facebook omrežju, za kar jima tožilstvo očita tudi neupravičeno slikovno snemanje. Za slednje je zagrožena do enoletna zaporna kazen, medtem ko jima za kaznivo dejanje umora grozi od 15 do 30 leta zaporne kazni. Obtoženca krivdo zanikata.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni