Črna kronika

Obtoženec umora direktorja Kemijskega inštituta ne priznava, njegov odvetnik vztraja, da tožilstvo nima dokazov

Ljubljana, 02. 09. 2015 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Milko Novič, ki je obtožen, da je umoril direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, krivde ne priznava. Na sodišču je dejal, da nima z Jamnikovim umorom nič, tožilstvo pa mu očita umor na zahrbten način iz brezobzirnega maščevanja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Novič krivde ni priznal
    01:56
    Iz SVETA: Novič krivde ni priznal
  • Iz SVETA: Kako bo sojenje potekalo?
    00:34
    Iz SVETA: Kako bo sojenje potekalo?
  • Iz 24UR: Milko Novič: Nisem kriv
    02:27
    Iz 24UR: Milko Novič: Nisem kriv
Milko Novič zanika krivdo.
Milko Novič zanika krivdo. FOTO: POP TV

Nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu Milko Novič, ki je obtožen, da je decembra lani z dvema streloma v glavo umoril direktorja omenjenega inštituta Janka Jamnika, krivde za umor na današnjem predobravnavnem naroku ni priznal. Noviču bodo tako sodili, datum sojenja pa še ni določen. Grozi mu do 30 let zapora.

Novič je danes na sodišču dejal, da nima z Jamnikovim umorom nič, ženi in hčerki pokojnega pa je izrekel sožalje.

Novič je v priporu že več kot osem mesecev, policija ga je aretirala le nekaj dni po strelskem napadu na Jamnika. Slednjega so ustrelili 16. decembra lani, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču, vozilo zaklenil in se odpravil proti lokalu. Storilec je Jamniku prišel za hrbet in ga dvakrat ustrelil v glavo.

Strelec je pobegnil. Hudo poškodovanemu Jamniku so nudili nujno zdravniško pomoč in ga prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je po nekaj dneh umrl.

Janka Jamnika so ustrelili 16. decembra lani, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču.
Janka Jamnika so ustrelili 16. decembra lani, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču. FOTO: POP TV

Tožilstvo mu očita umor na zahrbten način. Obramba prepričana, da so mu zadevo podtaknili

Tožilstvo je obtožnico zoper Noviča vložilo junija. Očita mu umor na zahrbten način iz brezobzirnega maščevanja. V obtožnici piše, da so na rokah, laseh in plašču Noviča našli delce smodnika, odkrili naj bi tudi luknje v njegovem alibiju.

Po drugi strani pa Novičeva obramba dvomi v trdnost dokazov tožilstva. Prepričani so, da je Noviču zadeva podtaknjena. Pod vprašaj postavljajo predvsem najdene delce smodnika. Trdijo, da ti izvirajo iz strelske vaje, saj je Novič član strelskega društva. Prav tako dvomijo v pristranskost balističnega izvedenca Franca Sabliča, tudi direktorja Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), nekoč sestavnega dela notranjega ministrstva.

Tožilka Blanka Žgajnar odgovarja, da ima tožilstvo dovolj dokazov, da Noviču dokaže umor.

Prav ta povezava s policijo in njegovo sodelovanje v predkazenskem postopku (policiji je poslal tehnične podatke o sodelovanju Kemijskega inštituta z NFL) pa sta za obrambo vzrok za sum v Sabličevo nepristranskost, zato predlaga izločitev njegovega izvedenskega mnenja. Sodišče bo o tem odločilo v približno tednu dni, nato so možne še pritožbe. Okrožna sodnica Špela Koleta domneva, da glavna obravnava ne bo razpisana pred začetkom oktobra.

Ker so vsi slovenski balistični izvedenci povezani z NFL, Novičeva obramba predlaga tujega. Ob tem je obramba danes naštela še kopico drugih obrambnih predlogov - od zaslišanja hčerke obtoženega, ki naj bi bila z očetom še 12 minut pred napadom na Jamnika, do izvedencev, ki naj izmerijo, koliko je potrebno od Novičevega bivališča od kraja napada.

Novič namreč po prepričanju obrambe v nekaj minutah ne bi uspel priti do parkirišča restavracije in ustreliti Jamnika, saj je bil ob obisku hčerke doma in je gledal televizijo.

Noviča bremenijo tudi podatki bazne postaje, ki je njegov mobilni signal zaznala v bližini kraja umora, obramba pa meni, da je v tako strnjenem naselju, kot je Ljubljana, nemogoče določiti lokacijo telefona glede na lokacijo bazne postaje, na katero se telefon priklopi. Zato predlagajo, naj se Telekom Slovenije izjasni glede zanesljivosti določitve lokacije signala.

Prav tako obramba želi, da se zasliši nekatere nekdanje Novičeve sodelavce na inštitutu, ki bodo spregovorili o obtoženčevem odnosu do dela in sodelavcev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1