Črna kronika

Očim nesrečne jeseniške deklice: Jaz nisem bil oče in kar se mene tiče imam čisto vest glede skrbi za deklico

Jesenice, 14. 04. 2017 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mati in očim nesrečne jeseniške deklica valita krivdo za trpljenje in končno smrt deklice drug na drugega. Potem ko je njena mati trdila, da ji partner ni pustil, da bi deklico, ki je izgubila zavest, peljala k zdravniku, zdaj on trdi, da je partnerica deklico zanemarjala, on pa da jo je imel rad.

Zgodbi obtožencev se razlikujeta kot dan in noč.
Zgodbi obtožencev se razlikujeta kot dan in noč. FOTO: Thinkstock

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje mami in očimu, ki sta obtožena, da naj bi lansko poletje na Jesenicah tako poškodovala dveletno deklico, da je ta umrla. Potem ko je njena mati v ponedeljek krivdo zvalila na očima deklice, je ta v današnjem zagovoru trdil prav nasprotno.

Očim je danes nadaljeval z odgovori na vprašanja tožilke Tine Lesar in svojega zagovornika Damijana Pavlina. Povedal je, da najmlajša hčerka njegove partnerice ni bila zaželena v svoji družini in je bila vsem odveč, on pa, da jo je imel rad. Dejal je, da je vseh sedem mesecev skupnega bivanja partnerico pozival, naj se obrneta po pomoč na center za socialno delo.

Izpostavil je, da je partnerico tudi večkrat prosil, da bi jo odpeljala k zdravniku. Spomnil je na dogodek iz sredine junija, ko je deklica ob igri izgubila zavest. Vendar je po njegovih  besedah dekličina mati dejala, da zdravniška oskrba ni potrebna. Njegova partnerica je sicer v zagovoru prav nasprotno zatrdila, da ji on ni dovolil, da bi jo peljala k zdravniku.

Na vprašanje tožilke, kako se pusti dveletnega otroka samega, je  povedal, da ni imel druge možnosti, saj je moral hoditi v službo in da nihče drug ni hotel poskrbeti zanjo, zato je bila deklica večkrat sama doma. "Ta otrok ni imel potrebne ljubezni in varnosti, niso ga peljali k zdravniku, niso se zanimali zanj. Jaz nisem bil oče in kar se mene tiče imam čisto vest glede skrbi za deklico," je dejal.

Prav tako je zavrnil navedbe dekličine matere, da ji je grozil in da se ga je bala. Kot je poudaril, z njegove strani ni slišala žal besede in sta imela dober odnos ter se nista niti prepirala. Tožilka mu je zastavila tudi več vprašanj glede dokazov, ki nakazujejo, da je bila deklica hudo poškodovana že 30. junija in ne šele 2. julija, ko sta obtožena poklicala reševalce.

Zagovor očima je danes trajal pet ur, začel pa se je v ponedeljek, vendar so ga po uri in pol prekinili. Kljub temu njegov zagovor še vedno ni končan, predvidoma se bo nadaljeval 24. aprila, ko bo vprašanja zastavljala še zagovornica matere Darja Roblek.

Kot je po današnjem naroku dejala Roblekova, je bila izpoved očima pričakovana. Vendar pa Roblekova pričakuje, da bodo materino zgodbo podprli njeni otroci in pa tudi bivša žena očima, ki naj bi pričala o tem, kako je bil že do nje nasilen. Grozil naj bi ji tudi iz pripora, da naj pazi na to, kako bo pričala.

Da je prav očim krivec za smrt deklice, je prepričan tudi oče deklice, ki se je tudi v času današnjega naroka mudil v bližini sodišča. Ob tem je novinarjem dejal, da je očim velik lažnivec. Povedal je, da je bila njegova nekdanja partnerica, ki ima še tri hčere, novorojenega sina pa ji je prejšnji mesec odvzel center za socialno delo, prej dobra mama. Ne verjame, da bi bila sposobna narediti kaj takega svoji hčerki.

Težko pa je reči, kaj se je dogajalo za štirimi stenami. "Samo obtožena vesta, kaj se je dogajalo," je dejal zagovornik očima, ki ga različni zgodbi obtožencev prav tako nista presenetili. "V tem postopku moramo odgovoriti še na kar veliko število vprašanj," je sklenil.

Tožilka pa je izpostavila, da ima obtoženi vso pravico, da ne govori resnice. "Sledil bo dokazni postopek, izvedli in ocenili se bodo dokazi, sodišče pa bo na koncu videlo, kaj je res in kaj ne," je dejala Lesarjeva, ki meni, da je dokazov za obsodbo dovolj.

Tožilstvo materi in očimu očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje ter več kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij, med drugim posebno hude telesne poškodbe, ki je vodila v smrt deklice. Tako mama umrle deklice kot njen partner sta že februarja na predobravnavnih narokih krivdo zanikala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3