Črna kronika

FOTO in VIDEO: V Ankari najmanj 34 mrtvih, Slovenec priča dogajanju: Bil sem približno 200 metrov stran, v mestu vlada zmeda

Ankara, 13. 03. 2016 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz Ankare poročajo o novem napadu. Neuradno je eksplodiral avtomobil bomba, in sicer na cesti ob osrednjem mestnem parku. Poročajo, da je mrtvih najmanj 34 ljudi, 125 pa poškodovanih.

Več videovsebin
  • Razmere v središču Ankare
    00:52
    Razmere v središču Ankare
  • Kaotično stanje na ulicah Ankare
    01:22
    Kaotično stanje na ulicah Ankare

V središču turške prestolnice Ankara je odjeknila silovita eksplozija. Kot poročajo predstavniki varnostnih sil, je počilo na osrednji mestni ulici Ataturk Bulvari, in sicer zelo blizu Ankarinega glavnega trga Kizilaj. 

Premier Ahmet Davutoglu je po eksploziji sklical izredni sestanek. Mestne oblasti pravijo, da je šlo za teroristični napad z avtomobilom bombo. Potrdili so, da je v napadu umrlo najmanj 27 ljudi, 75 pa je ranjenih. 

Število žrtev naj bi sicer kasneje še naraslo, in sicer na najmanj 34 mrtvih in 125 ranjenih.

Kot dogajanje opisuje ena od prič, je bilo ob avtobusni postaji na omenjeni ulici približno 40 ljudi. Ko je avtobus pričel ustavljati, je mimo pripeljal avtomobil, nato je odjeknila eksplozija. 

Na fotografijah na družbenih omrežjih je videti ognjene zublje in večje število reševalnih vozil.

Odgovornosti zaenkrat še ni prevzela nobena skrajna skupina. 

Na napad se je odzval generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. "Ti kruti teroristični napadi so napadi na naše evropske vrednote - na vse nas," je dejal.

S slovenskega ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) pa so sporočili, da po do zdaj dostopnih informacijah slovenskega veleposlaništva v Ankari in MZZ ni podatkov, da bi bili med žrtvami napada v Ankari tudi slovenski državljani. Prav tako se doslej na ministrstvo ni obrnil noben slovenski državljan s prošnjo za kakršnokoli pomoč v povezavi z dogodkom.

Eksplozija v Ankari - 2
Eksplozija v Ankari - 2 FOTO: AP

Dogajanju je bil priča naš bralec Matjaž"V centru je eksplodirala bomba. Bil sem približno 200 metrov od kraja, in sicer v vzporedni ulici. Verjetno je veliko mrtvih, ker je to središče Ankare in je bilo zunaj veliko ljudi," je dejal. Kot pravi, je zapustil kraj dogodka, saj da tam trenutno vlada vsesplošna zmeda. Pravi, da je na ulicah ogromno policistov, mesto preletavajo helikopterji.

Slab mesec od zadnjega napada, ko je umrlo 28 ljudi

Turčijo je 17. februarja pretresla podobna eksplozija. Izkazalo se je, da je šlo za teroristični napad v središču Ankare. Počilo je namreč nedaleč od generalštaba vojske, medtem ko je mimo peljalo vojaško vozilo. Oblasti so potrdile, da je bil tarča napada konvoj vojaških vozil. Umrlo je 29 ljudi, 60 pa je bilo ranjenih. Turški premier Ahmet Davutoglu je krivdo pripisal kurdskim borcem v Turčiji in Siriji. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja