Črna kronika

Operacija Replica: zasegli 1,2 milijona ponaredkov in 130 milijonov cigaret

Ljubljana, 07. 10. 2014 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V skupni mednarodni carinski operaciji Replica so zasegli več kot 1,2 milijona ponarejenih kosov blaga in 130 milijonov cigaret. Slovenija je v operaciji sodelovala prek Carinskega urada Koper, kjer so zasegli 20.800 ponaredkov različnih blagovnih znamk in devet milijonov cigaret.

Operacija Replica, ki jo je koordiniral Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf), je bila usmerjena v uvoz ponarejenega blaga po morju, carinski organi pa so opravili fizične in rentgenske preglede več sto izbranih zabojnikov. Odkrili so številne ponarejene izdelke, od cigaret, parfumov, nadomestnih delov za avtomobile in kolesa do igrač, modnih dodatkov in električnih naprav, so sporočili s Finančne uprave RS (Furs).

Carinski urad Koper je opravil 30 delnih fizičnih pregledov zabojnikov, 14 podrobnih pregledov ter z mobilnim rentgenom preslikal 115 zabojnikov. Odkrili so številne ponaredke, med njimi brivnike, baterijske metle in polnilce baterij, zvočnike, slušalke, torbice, toaletne vode in devet milijonov kosov cigaret različnih znamk.

torbica
torbica FOTO: Finančna uprava RS

Samo zasegi cigaret so preprečili izgubo 25 milijonov evrov carinskih dajatev in davkov. Po ocenah Evropske komisije izgube v proračunih držav članic in Evropske unije zaradi tihotapljenja cigaret znašajo kar deset milijard evrov letno. Skupno vrednost ponarejenega blaga, zaseženega med operacijo, glede na vrednost, ki bi ga imelo enakovredno originalno blago, ocenjujejo na več kot 65 milijonov evrov.

Lani so v vsej EU v 87.000 primerih začasnega zadržanja blaga odkrili skoraj 36 milijonov kosov ponaredkov v ocenjeni vrednosti več kot 768 milijonov evrov, so še navedli na Fursu.

cigarete
cigarete FOTO: Finančna uprava RS
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Eitipatapa
07. 10. 2014 19.56
+4
Replika in ponaredek ni eno in isto. Oni so iskali ponaredke in ne replike. In ponaredkov praktično ni. Vse je iz iste proizvodnje. Eno ima pač ceno x50 za petične stranke ,ki jim je pod častjo kupovati poceni izdelke, drug del je pa za rajo, ki si ne more privoščiti luksuznih produktov in posega po "ponaredkih".
tali?ni tom
07. 10. 2014 19.52
+5
če neb vse tovarne na kitajsko sfilal , bi delal v evropi in replik neb blo! enostavno! da pa kdo misli da bom kupil adidas le zato ker je adidas in drag ko sto marel , ta se moti da se bolj ne more! kzupim slovensko a,i če ni najceneje tuje! za blagovne znamke oblek,čevljev,očal,telefonov in ostale krame me pa boli! bi bilo pa drugače če bi imel nemško ali vsaj slovensko poslansko plačo! za 600 evrov pa ,no manny no funny
dugi159
07. 10. 2014 21.20
+2
Ponaredki so bli tud k so tovarne ble v evropi ali zda
Gavrane20
07. 10. 2014 17.46
+10
Vcasih dobis bolso repliko kokr pa original hah
Gavrane20
07. 10. 2014 17.46
+4
kao original itak pa kako mi bo pa nekdo rekel da je original samo zato ker je kupil v trgovini naj bi bilo le to avtomaticno original ?