Črna kronika

FOTO in VIDEO: Ravnateljica umrla, ko je poskušala razorožiti napadalca

Newtown, 16. 12. 2012 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V krvavem pokolu, ki se je zgodil v šoli Sandy Hook, je umrla tudi ravnateljica Dawn Hochsprung, ki je poskušala razorožiti napadalca. Na pomoč ji je priskočila šolska psihologinja Mary Sherlach, a napadalčev strel je bil usoden tudi zanjo.

20-letni Adam Lanza je v petek udrl v šolo Sandy Hook v Newtownu in začel streljati. V tragediji je umrlo 12 deklic, osem fantov in šest odraslih žensk. Še pred strelskim pohodom je ubil svojo mater Nancy Lanza. Otroci so bili stari od šest do sedem let, ženske pa so bile stare 27, 29, 30, 47, 52 in 56 let.

20-letnik je žrtve ustrelil večkrat, nekatere so bile ustreljene tudi 11-krat. Streljal je s polavtomatsko puško .223 bushmaster, ki jo je zakonito kupila njegova mati.

Prizorišče pokola bo danes obiskal ameriški predsednik Barack Obama. Srečal se bo z družinami, prav tako bo zbrane nagovoril na spominski maši.

Kdo so žrtve?

Charlotte Bacon 6 let; Daniel Barden 7 let; Olivia Engel 6 let; Josephine Gay 7 let; Ana Marquez-Greene 6 let; Dylan Hockley 6 let; Madeleine Hsu 6 let; Catherine Hubbard 6 let; Chase Kowalski 7 let; Jesse Lewis 6 let; James Mattioli 6 let; Grace McDonnell 7 let; Emilie Parker 6 let; Jack Pinto 6 let; Noah Pozner 6 let; Caroline Previdi 6 let; Jessica Rekos 6 let; Avielle Richman 6 let; Benjamin Wheeler 6 let; Allison Wyatt 6 let; učiteljice Rachel Davino 29 let; Anne Marie Murphy 52 let; Lauren Rousseau 30 let in Victoria Soto 27 let; šolska psihologinja Mary Sherlach 56 let; ravnateljica Dawn Hochsprung 47 let in strelčeva mati Nancy Lanza 52 let.

''Lahko je razsvetlila prostor''

6-letna žrtev Emilie Parker in njen oče Robbie Parker
6-letna žrtev Emilie Parker in njen oče Robbie Parker FOTO: Facebook

Nekateri starši in družinski člani so zahtevali spoštovanje zasebnosti, spet drugi so svojo žalost delili z javnostjo. Oče 6-letne Emilie Parker Robbie Parker je v solzah svojo najstarejšo hčer od treh otrok opisal kot deklico, ki je ''lahko razsvetlila prostor.'' Bila je zelo ljubeča in bila bi med prvimi, ki bi tolažili užaloščene v tragediji, je dejal in dodal, da je z veseljem preizkušala nove stvari – razen pri hrani. ''Moja žena in jaz ne razumeva tega, ne veva, kako naj nadaljujeva. Ne vem, kako naj prestanem to,'' je povedal.

Med žrtvami je tudi 6-letna Ana Marquez-Greene. Njena babica Elba Marquez je pojasnila, da so se v Connecticut iz Kanade preselili pred dvema mesecema, saj sta kraj in šola uživala sloves prijaznega in varnega kraja. Jorge Marquez pa je medijem dejal, da je šolo obiskoval tudi Anin 9-letni brat, a je k sreči ušel tragediji, poroča BBC.

Neil Heslin, oče 6-letnega Jesseja Lewisa, je načrtoval, da bosta skupaj preživela božični čas. V šolo je sina pripeljal ob 9. uri, je za New York Post dejal Heslin in dodal, da je deček veselo odkorakal v šolo. Oče se je tja nameraval vrniti popoldne, saj so imeli načrtovano izdelovanje tradicionalnih lectovih hišic. Deček je imel rad matematiko in konje, bil je v prvem razredu, ki ga je poučevala Victoria Soto, ki je prav tako med žrtvami. Da je nekaj hudo narobe, je oče zaslutil, ko je dobil klic iz šolskega sistema. Odhitel je do kraja tragedije, tam je izvedel, da so otroke evakuirali, njegovega sina pa med njimi ni bilo.

Ravnateljica Dawn Hochsprung je umrla, medtem ko je poskušala razorožiti napadalca.
Ravnateljica Dawn Hochsprung je umrla, medtem ko je poskušala razorožiti napadalca. FOTO: Reuters Video

Izdelovanja lectovih hišic se je veselila tudi Olivia Engel, ki je bila po besedah družinskega prijatelja Dana Mertona zelo vljudna in vzorna deklica, izjemno priljubljena med učitelji. Med mrtvimi je tudi britanski deček Dylan Hockley. Njegova družina se je iz Hampshira v ZDA preselila pred dvema letoma.

Ravnateljica in psihologinja poskušali razorožiti napadalca

Učiteljica Victoria Soto je poskušala zaščititi otroke, nekatere je skrila v kopalnico in omare, je za ABC News povedal njen bratranec Jim Wiltsie. ''Življenje je izgubila pri opravljanju dela, ki ga je imela tako rada,'' je dejal.

''Bilo je najboljše leto njenega življenja,'' pa je za Danbury News-Times dejala mati 30-letne učiteljice Lauren Russo Teresa Russo. Pojasnila je, da je njena hči na šoli več let delala kot nadomestna učiteljica, letos pa je tam dobila zaposlitev. Po njenih besedah je Lauren v petek zvečer nameravala v kino in nato na zabavo.

Po podatkih policije je ravnateljica Dawn Hochsprung umrla pri poskusu, da bi razorožila napadalca. Na pomoč pri tem ji je priskočila tudi šolska psihologinja Mary Sherlach, a napadalčev strel je bil usoden tudi zanjo.

Sožalje izrekel tudi Janša

Obami je ob tragediji na šoli Sandy Hook v svojem in imenu slovenske vlade sožalje izrekel tudi premier Janez Janša, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Obamo je še prosil, naj sožalje prenese tudi družinam žrtev. Janša je v sožalju tudi odločno obsodil ''nesmiselno nasilje nad najbolj ranljivimi, za katero ne more biti nobenega opravičila''.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bondxyz
18. 12. 2012 07.48
+2
janša je izrekel sožalje, ko jih je pa sam dal pobit že kar lepo število :))) ha ha ha
Juba Tipsi
17. 12. 2012 23.51
+1
Jimi1
17. 12. 2012 14.09
+8
R:I:P: otroci in hrabre osebe, ki so strelca poskušale goloroke razorožiti. Žal niso imele same orožja pa jim je to zaradi tega spodletelo... Vsekakor heroji v vsakodnevnih vlogah šolskih delavk.
HALAcR7
17. 12. 2012 08.59
-14
Deset deklic ki je umrlo v afganistanu pa nikjer ne objavljate
IvanaO
17. 12. 2012 10.15
+6
Eos30
17. 12. 2012 08.29
+6
Resnično žalostno :-(
žuga
17. 12. 2012 01.44
-26
Jaz bi med američane podelil še bazuke in tanke ,da se pokoljejo med seboj ,da bo končno naša planeta lahko v miru zadihala
Ramzess
17. 12. 2012 12.04
Vojska ima vse to, in ni i težko uporabiti tega proti ljudstvu, nenazadnje so s tanki šli delat 'red' po Katrini, ...jasno da je iz tega nastal svetovni škandal.
žuga
17. 12. 2012 01.42
-1
Ko je bila tragedija v Beslamu in je bilo ubitih več sto otrok od čečenskih teroristov tu na 24.ur niste posvetili niti 10% časa kot ga namenjate temu ker to je ipak 'Amerika'....žrtve vdrugod niso toliko vredne kot jew samo 1 v 'blagoslovjeni ameriki'
binglec123
17. 12. 2012 07.52
+11
tistemu, ki ti daje denar... kdo je lastnik propljusa?
fiftgear
17. 12. 2012 01.40
+15
zdej je že malce prepozno, preveč reklame ste naredili mediji tem kvazi "hero"-jem, vi ste tisti, ki ste jih dvignili moralno, vi nosite največji del krivde za takšne poboje, lepo vam je freeman povedal in to še kako drži, samo denar je le denar, oziroma prodane naklade, pišete vse mogoče teorije zarote, od katerih po navadi itak nobena ne drži, da se le prodajajo izvodi in dviguje naklada, a ne - treba bi vas bilo civilno tožiti in to za enormno vsoto, da bi drugič petkrat premislili, ne samo dvakrat kaj in kako boste napisali ob takšnih dogodkih. Samo vprašanje časa je, komu vse ste že dvignili moralo, da bo odšel v kakšno porodnišnico in tam izvedel masaker - bravo mediji, vključno z vamu 24 ur, res imate kurje možgane, pa še kura ima bolj razvite, smatrajte to kot kompliment
jager4ewa
16. 12. 2012 22.47
+0
Reklama za film Ubij jih nežno je prav prijetna za ta članek....NOT
concord
16. 12. 2012 22.38
+17
Ko berem nekatere komentarje tukaj, se bojim, da je tudi okrog nas kar nekaj psihopatov brez osnovega občutka človečnosti. Na srečo, nimajo orožja.
povrsniste24kur
16. 12. 2012 22.49
+14
na srečo imajo leseno sodniško kladivce ane in s tistim delajo škodo ljudem
Jimi1
17. 12. 2012 14.11
+1
...in so odgovorni za marsikatero družinsko in osebno tragedijo povzročeno v Sloveniji...
mamaMilka
16. 12. 2012 21.19
+62
Odziv Morgana Freemana' na petkovo dogajanje : "Bi radi vedeli zakaj. Tole bo mogoče zvenelo cinično, ampak tukaj je odgovor: Zaradi načina poročanja medijev. Preklopite na poročila in glejte kako gledamo na strelca na Batmanovi premieri, ali pa v Oregonskem trgovskem centru, kot na zvezdnika. Dylan Klebold in Eric Harris sta vsem dobro znani imeni, ampak ne poznate pa imena niti ene žrtve s Columbine? Moteni ljudje, ki bi sicer samo ždeli v svojih kleteh, vidijo poročila in jih hočejo preseči z nečem še hujšim, in slavno končati. Zakaj osnovna šola? zakaj otroci? Zato,ker si ga bomo zapomnili kot grozovito pošat, namesto žalostnega ničeta. CNN -ov članek pravi, če bo število žrtev "držalo", bo ta pokol uvrščen na drugo mesto vseh pokolov, takoj za Virgino Tech, kot da bi statistika nekako naredila en pokol hujši od drugega. Potem objavijo posnetek intervjuja s 7 letnikom, da bi poročali o vseh podrobnostih, ki so jih otroci videli in slišali med pokolom. Fox News je za ure in ure nalimal morilčev obraz na vse njihove prispevke. Je bil že kakšen članek ali reportaža , ki je osredotočen na žrtve in ignoriral morilčevo identiteto? Jaz ga še nisem videl. Ker se ne prodajajo. Torej, čestitam, senzacionalističnim medijem, uspeli ste prižgati ogenj nekomu, ki bo poskušal biti boljši in bo porušil vrtec in potem porodnišnico. Pomagate lahko tako, da pozabite, da ste kdajkoli slišali za ime tega človeka in se spomnijate imena vsaj ene žrtve. Pomagate lahko z doniranjem za raziskave o duševnem zdravju, namesto da izpostavljate nadzor nad orožjem kot problem. Pomagate lahko s tem, da ugasnete poročila. "
Spiral86
16. 12. 2012 21.50
+11
Se strinjam. Nekdo, ki je duševno tako izkrivljen, bo ob svoji težnji k ubijanju, našel še dodaten motiv, da ga vidijo in slišijo, ter želel presečti predhodnika. Bolna želja, a nažalost povsem realna. Tudi meni ni poznano nobeno ime od žrtev, storilec pa odnese "slavo".
concord
16. 12. 2012 22.28
+16
Absolutno prav! Mediji so krivi, ker storilca dvigujejo na nekakšen nivo "heroja", pišejo o njegovem življenju in delajo nekakšno rang listo kriminalcev. Storilce je treba pozabiti, izbrisati iz spomina, nikoli jih več ne omeniti!
binglec123
17. 12. 2012 07.54
+1
reichspropaganda ministter goebbels je že vedel kako in kaj. mediji so samo orodje za manipulacijo z ljudmi!
mamaMilka
17. 12. 2012 08.21
+4
binglec, do neke mere to drži. Še bolj kot to, pa so mediji ogledalo družbe. Pa ne zato, ker poročajo kaj se dogaja ampak zato, na KAKŠEN NAČIN poročajo. Etika in morala je že dolgo izrinjena iz novinarstva ven. Namesto tega je vedno in povsod v osprednju zaslužek. Poročajo tako, da se bo prodalo, ne glede na posledice. In nasploh družba tako deluje.... pomemben je zaslužek, ne glede na to, kako do njega prideš. To bo težko spremeniti, ne vem kaj se mora zgodit, da se zadeve preobrnejo . Začne lahko vsak sam pri sebi.
pika poka ježek
16. 12. 2012 20.17
+6
Pa tudi ZDA so nastale iz vrst oboroženih civilistov. V času ameriške revolucije američani niso imeli regularne armade, temveč le civilne milice. Redno vojsko so morali še izuriti, kar so izvedli upokojeni angleški oficirji, njihove posebne enote pa je izuril pruski oficir.
pika poka ježek
16. 12. 2012 20.15
+2
Paradoks, američani naj bi bili oboroženi do zob, a jih vedno preseneti kakšen psihopat. Se pravi da niso tako oboroženi, kot se govori.
Jimi1
17. 12. 2012 14.14
+1
V conah brez orožja so lahko kot kaže oboroženi le množični morilci, ki gredo tam "svoj privatni pokol" narediti.... Kjer je množica neoboroženih ljudi je NUJNO potrebno imeti nekaj oboroženih delavcev, ki bi takšne tragedije lahko pravočasno preprecili....
pika poka ježek
16. 12. 2012 20.14
+1
Texačani ne bodo mirno požrli Obamov poskus prohibicije za orožje. Takšna poteza ameriške administracije pomeni neposredno odcepitev Texasa. Texas so ustanovili oboroženi civilisti, ki so premagali Mehičane leta 1834 in 1836. Junaška bitka do zadnjega za misionarsko postajo Alamo v San Antoniu ni zgodba o nastanku ZDA, temveč je zgodba o nastanku suverene države Texas. Tam so padle legende kot so Davy Crockett, William Trawis in John Bowie, Sam Huston pa je zbiral vojsko Texasa za končni obračun z Mehičani. Republika Texas je obstojala 10 let od leta 1836 do 1846, prvi predsednik pa je bil ravno Sam Huston. FREE TEXAS
antitycoon
16. 12. 2012 21.45
+8
ma tut texačani niso tok neumni da se bojo šli odcepit od ZDA...
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
16. 12. 2012 19.12
+13
SOZALJE AMPAK MEDIJI ZE PREDOLGO PISEJO O TEM INCIDENTU V AMERIKI.SAMO AMERIKA AMERIKA IN ZUPET AMERIKA. KOLIKO SLOVENSKIH OTROK NIMA NITI ZA HRANO SLOVENSKE DRUZINE STRADAJO IN TRPIJO ZARADI LOPOVOV IN TAJKUNOV KI VODIJO TO DRZAVO ZE 21 LET,.SEDAJ UKINJAJO SE MALICO .MA LEPO VAS PROSIM MI MORAMO ZACETI RESEVATI NASE OTROKE PRVO SELE POTEM AMERIKA ITD.LEP POZDRAV
Carpaccho
16. 12. 2012 19.06
+5
Pa dobro kako dolgo nas boste še posiljevali z temi američani. Očitno vam zmanjkuje materiala za vaše klike!! Iz ene stvari naredite 10 prispevkov, res ste podn kure frdamane
REX301
16. 12. 2012 19.05
+29
sožalje ameriki,samo kdo omeni nasilje v afriki nad otroki ki jih dnevno pobijejo in pohabijo veliko več,NIHČE
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
16. 12. 2012 19.13
+4
SOZALJE AMPAK MEDIJI ZE PREDOLGO PISEJO O TEM INCIDENTU V AMERIKI.SAMO AMERIKA AMERIKA IN ZOPET AMERIKA. KOLIKO SLOVENSKIH OTROK NIMA NITI ZA HRANO SLOVENSKE DRUZINE STRADAJO IN TRPIJO ZARADI LOPOVOV IN TAJKUNOV KI VODIJO TO DRZAVO ZE 21 LET,.SEDAJ UKINJAJO SE MALICO .MA LEPO VAS PROSIM MI MORAMO ZACETI RESEVATI NASE OTROKE PRVO SELE POTEM AMERIKA ITD.LEP POZDRAV
mamovam
16. 12. 2012 19.05
-6
uha, pomembno! bila je zbiralka in froca vozila na strelišče WTF! se spomnite, ko smo imeli v OŠ obvezno streljanje? kaj pa vojska? jaz bi vsakemu prištevnemu dal orožje v roke in ga naučil streljat.
mamovam
16. 12. 2012 19.04
-7
ne vam kaj pihzdite. čez nekaj dni je konec sveta.
Madkupe
16. 12. 2012 18.49
+53
Očitno nimate svojih otrok,glede na kopico neumnih komentarjev.Otrok je otrok ne glede na nacijo.Vsa čast ravnateljici in psihologinji.Žal jima ni uspelo.
concord
16. 12. 2012 22.29
+7