Črna kronika

Smučarja umrla zaradi poškodb glave

Kranj, 15. 02. 2011 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rekreacija na belih strminah se je za dva smučarja, stara 54 in 34 let, končala tragično. Oba sta umrla zaradi poškodb, ki sta jih dobila pred dnevi. Policija poostreno nadzira upoštevanje predpisov na smučiščih.

Smučanje se je za 54- in 34-letnega moškega končalo tragično.
Smučanje se je za 54- in 34-letnega moškega končalo tragično. FOTO: Miro Majcen
Na slovenskih smučiščih se vsako leto poškoduje skoraj 1000 ljudi in ne mine leto, da ne bi imeli smrtnih žrtev. Čeprav se varnostni ukrepi na slovenskih smučiščih izboljšujejo, se nam kažejo zaskrbljujoča dejstva statističnih podatkov, da število hospitalizacij zaradi smučarskih poškodb narašča. Policija

Včeraj popoldan sta zaradi hudih poškodb umrla kar dva smučarja, so sporočili kranjski policisti. Za 54-letnega Tržičana je bil usoden petkov padec na smučišču Senožeta v Srednji vasi pri Bohinju, 34-letni Ljubljančan pa je umrl zaradi poškodb, ki jih je v začetku februarja utrpel na smučišču Krvavec. Policisti bodo o obeh nesrečah seznanili pristojno državno tožilstvo.

34-letnik je padel med smučanjem, pri tem pa si je poškodoval glavo in izgubil zavest. Poškodbe so bile usodne, čeprav je uporabljal ustrezno smučarsko opremo ter zaščitno smučarsko čelado. 54-letnik pa se je ponesrečil med tekmo podjetja iz Kranja. Ob koncu tekmovalne proge je padel in se udaril v glavo. Zaščitne čelade ni nosil. Oba ponesrečenca so odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer sta včeraj umrla.

Pazljivo na belih strminah!

Naj še enkrat ponovimo, da mora biti skrb za varnost na smučišču vedno na prvem mestu. Tudi na belih strminah so zato obzirnost, previdnost in odgovornost nepogrešljive.

Ker se približujejo zimske počitnice, ko bo na naših smučiščih spet gneča, se bodo tja odpravili tudi policisti. Do 27. februarja bodo poostreno nadzirali spoštovanje predpisov in preverjali psihofizično stanje smučarjev. Tistega, ki bo smučal pod vplivom drog, alkohola ali psihoaktivnih snovi, bodo kaznovali, kazen pa ne bo ušla niti tistim, ki bi s svojim početjem ogrožali druge.

Nikoli ne pozabite na varnost!
Nikoli ne pozabite na varnost! FOTO: Miro Majcen

Še nekaj nasvetov, ki jih najdemo na spletni strani Policije:

- Hitrost in način smučanja prilagodimo svojem izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram.

- Posebej bodimo pozorni na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajmo pa le na označenih in urejenih smučarskih progah. Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.

- Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle.

- Smučanje pod vplivom alkohola ali mamil je skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje ter življenje drugih na smučišču.

Preberite še več nasvetov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatjanalj
18. 02. 2011 18.25
...nekako razumem tiste, ki so odlični smučarji in imajo radi hitrost....si mislim, da smo za njih ostali (majn vešči) 'moteči'.....vsekakor sem pa prepricana, da ste taisti strokovnjaki (četudi namišljeni) pozabili, da ste tudi vi bili enkrat začetniki....................
Tomozuki
17. 02. 2011 11.58
Sploh se mi ne da več hodit smučat. Vsaj pri nas ne. Karta je draga, prometa je preveč (ni neke omejitve), proge so polne kucljev... da ne govorim o tistih jutranjih pripravah, preden prideš do smučišča. Sem rad smučal, zdaj pa ne čutim več nobene potrebe.
blazz85
17. 02. 2011 11.50
eno uro pred njim sem si pa jst nogo zlomu na istem smučišču...krvavec
Igor Metez 1
16. 02. 2011 20.20
Jest se hodim smučat v tujino, ker v SLO neznajo smučat po pameti pa prode v tebe pa bum.
svegel
16. 02. 2011 19.45
@Me_Jellyfish Za najvec nesrec so krivi objestnezi na drugem pa so tisti ki jih ti pripisujes. Nevesci smucarji pa krivijo nas dobre in obvadljive smucarje in s prstom kazejo za nami, ces LEJ JIH DIVJAKE.
Tonček Balonček
16. 02. 2011 16.36
Pač sta imela smolo! Na cestah vsak dan kdo umre (v povšrečju), pa noben šofer ne nosi čelade! Sam smučam že več kot 50 let, bile so sezone, ko sem bil na dilcah po nekaj mesecev, pa se na srečo nisem nikoli resno poškodoval, pravzaprav le enkrat! Če sponderiralo število ensreč in število jadralnih padalcev ter zmajarjev ugotovimo, da je to najbolj rizični šport. Pri desettisočih planincev, smučarjev itd imajo reševalci največ dela prav s temi padalci in jadralci!
Me_Jellyfish
16. 02. 2011 08.20
sem smučarka, in tako bom rekla, smučam že 15 let in noben nebo reku, da so krivi borderji ali mi smučarji. ampak, ko gledam ljudi, ki si kupijo celotno smučarko opremo za 2000 eur in ni smučal že 5 let!!! ne znajo carvat, vozijo se iz levega roba do desnega, ko muhe na drek, držijo se tako, da misliš, da se bo zlomu zraven mislim, spravite se na baby proge in se naučite, al pa idite v tečaj, vsi smo se učili, ampak, ne moreš na cesto z avtom, če ne znaš ovinkat!!!!!! NISTE SE RODILI PAMETNI!!!!! :P:P
tantal
15. 02. 2011 23.51
Da še povem svoje mnenje. Moje sožalje svojcem. Sama smučam že odkar sem se prvič postavila na noge... Smučam dobro, uporabljam čelado in v največji meri upoštevam smučarska pravila. Sama sem imela 3 leta nazaj, veliko srečo, da sem jo odnesla brez poškodb. V Kranjski gori, sem prvič smučala na tekomvalni progi vVitranc. Mislila sem, da bom kljub svojemu dobremu znanju smučanja kos tudi na tej progi. Ampak sem se zelo motila. Skoraj smuh z vso hitrostjo v dolino bi me lahko stal zelo velike poškodbe. Tisti občutek adrenalina, ko ne veš ali boš speljal zavoj tako kot je treba ali te bo kaj. In je prišel tisti padec... Padla sem, Podrla sem dvojno zaščinno ograjo in pristala v betonski top, ki je bil ustrezno zaščiten ob progi. Takrat še nisem imela čelade. Ljudje okoli mene so že klicali reševalce. Ampak meni kot po čudežu ni bilo nič. Niti modrice. Od šoka se sicer še nisem mogla pobrati nekaj minut. Vendar k sreči mi ni bilo nič. Letos sem začela bordati, in kot vsak začetnik si zelo previden pri zavojih in zaradi ne zadosti znanja se voziš čez večji del progre. In moram reči, da nismo borderji tisti, ki delamo ''zgago'' na smučiščih, ampak so tudi taki arogantni smučarji, ki mislijo, da je cela proga njihova. In ti začetnika bordanja ali smučanja že na daleč vidiš, da se komaj pelje in da ga lahko obvoziš na daleč. Ker ko si začetnik, še komaj sebe paziš ne da boš še druge. Varno smuko oz. bordanje želim vsem...
starsplash
15. 02. 2011 23.26
ne vem kako si predstavljate da bi naredil proge še za deskarje.že tko ni prostora in pol bi delal še dodatne proge? sem pa 100% da več nesreč povzročijo smučarji Sožalje svojcem
Jost Mlinaric
15. 02. 2011 23.13
Kako eni ljudje ne znajo spostovati drugih. Kako lahko nekoga nekaj obsodiš, če pa nimaš niti malo pojma o stvari. Če imaš že tako primitivne komentarje jih raje zadrži za sebe in svoj krog prijateljev.
00246
15. 02. 2011 21.15
nespoštovanjesmučarjev do sosmučarjev smo bli z prijatelji na krvavu pa sem smučal zadnji prijatelja sta bla spredaj pa me en smučar prisilil da sem mogu odpeljat čisto na rob proge on je mel pa prostora za en avtobus na levi strani tak da čas je da ukrepa policija k ljudje sploh ne spoštujejo samega sebe kaj bi še druge sam je že zadost če bi pobral karto
McSurfer
15. 02. 2011 21.06
Iz zanesljivih virov. Nesrečni Tržičan je med vožnjo doživel možgansko kap.Ni umrl zaradi divjanja,neznanja etc.Bil je vrhunski smučar,nekdanji reprezentant. Počivaj v miru,Peter.
Ulikses
15. 02. 2011 20.51
ElanFAN 15.02.2011, 16:22 6 Hmm... Vidim, da vas velika večina omenja čelado na smučišču... čelada je še kako pomembna. včasih so bile hitrosti med rekreativnim smučanjem bistveno nižje kot danes, današnji materijali pa hitro potegnejo do 70, 80km/h, tako da je čelada nujna. poleg tega je res tisto kar si napisal: slovenska, pa druga smučišča so vse bolj natrpana in je možnost kontakta med ljudmi bistveno višja. je pa res tudi to, da v sloveniji folk ne šteka, kaj je to rdeča in črna proga. v tujini je res manj gneče na zahtevnejših progah, pri nas pa vsi glih na najtežje rinejo, ker se hočejo pač dokazovat.
revanšist
15. 02. 2011 20.46
spock MOLČI a bi morda objavil če bi bil nesrečnik tvoj brat? da ne bo pomote se mi niti ne sanja kdo je sem iz čisto drugega konca slovenije ampak malo spoštovanja do umrlih prosim
spock
15. 02. 2011 20.23
STARIVODOVODAR -Jaz ga poznam, pa ne vem če je za objavt
revanšist
15. 02. 2011 20.09
starivodovodar čez par dni pojdi na pokopoališče pa boš izvedel verjetno boš opazil polno svežih rožin sveč firbec samo prebereš na marmorju
svegel
15. 02. 2011 19.57
@STARIVODOVODAR Ga dobro poznam, so me ven brisali
svegel
15. 02. 2011 19.55
Matija Perko
15. 02. 2011 19.43
ALI MOGOČE KDO VE ZA PRIIMEK NESREČNIH SMUČARJEV .PREDVSEM TRŽIČANA.
24bumbarka
15. 02. 2011 19.39
hitrost ubija tudi na smučiščih ... žal dandanes je vse hitro prehitro. Sožalje