Palević, ki je priznal krivdo, opisal podrobnosti

Začelo se je sojenje kriminalni združbi, ki naj bi organizirala prevoz orožja iz Slovenije v Francijo. Šlo je za 17 avtomatskih pušk, 19 pištol, večje količine streliva ter 4,3 kilograma plastičnega eksploziva. Eden je krivdo priznal, četverica pa krivdo zanika.

Kriminalistična preiskava - 3

(Foto: Aljoša Kravanja)

S predstavitvijo obtožnice in zagovorom obdolženih se je na kranjskem sodišču začelo sojenje kriminalni združbi, ki naj bi organizirala prevoz orožja iz Slovenije v Francijo. Gre za del obtoženih, prijetih v lanski obsežni kriminalistični akciji, poimenovani Očistimo Slovenijo.

Od petih obtoženih so danes pred sodnico Andrijano Ahačič stopili štirje člani domnevne kriminalne združbe, ki so jih kriminalisti uspeli odkriti. Iz pripora, kjer so od maja lani, so policisti pripeljali 28-letnega Senada Pavlekovića, 35-letnega Veliborja Popovića in 31-letnega Darka Palevića. S prostosti se brani 47-letni Rade Bubanja. Medtem je bil zaradi nedosegljivosti izločen postopek zoper 33-letnega Črnogorca Miloša Šćekića, ki naj bi vodil združbo za trgovanje z orožjem in drogami.

Česa jih bremeni obtožnica?

Obtožnica obtoženim očita, da so novembra 2011 kot člani organizirane hudodelske združbe, ki je delovala na mednarodni ravni, organizirali prevoz orožja, streliva in vojaške opreme iz Slovenije v Francijo. Šlo je za 17 avtomatskih pušk, 19 pištol oziroma revolverjev, večje količine streliva ter 4,3 kilograma plastičnega eksploziva, ki so jih 17. novembra 2011 v kombiju 35-letnega Denijala Stojanovića na Fernetičih prestregli italijanski policisti.

Prevoz orožja iz Bosne in Hercegovine prek Slovenije v Francijo naj bi naročil črnogorski državljan Popović, ki naj bi ga v Franciji, kjer živi, tudi prevzel. Pavleković in Palević naj bi skupaj s Ščekićem organizirala prevoz orožja, ki naj bi ga na svojem domu v Spodnjih Bitnjah hranil Bubanja.

Palević je krivdo priznal

Dogajanje je danes podrobno opisal Palević, ki je priznal krivdo. Pojasnil je, da je Ščekić prišel k njemu skupaj z nekim Slovencem, ki mu je dolgoval 5000 evrov, njegovega imena pa ne sme razkriti. Ta ga je vprašal, ali pozna koga, ki bi opravil prevoz 30 pištol v Francijo. Palević je tako našel Stojanovića, ki je s kombijem odpeljal orožje iz Slovenije.

Palević je povedal, da Pavleković ni ničesar vedel o poslu z orožjem. Pavleković, ki kazniva dejanja zanika, se je sicer danes prav tako kot na sojenju za trgovino z drogo, ki se je na kranjskem okrožnem sodišču začelo v sredo, znova branil z molkom. Bubanja pa je ponovil, da ni hranil, skrival ali prodajal orožja.

Tudi Popović je danes vztrajal na svojem dosedanjem zagovoru, da nikakor ni povezan s tihotapljenjem orožja in da se dejansko ukvarja s preprodajo vozil. Povedal je, da je prostovoljno prišel iz Francije v Slovenijo, da bi dokazal svojo nedolžnost, ko ga je prijela policija.

Tožilstvo postopek začelo zoper 25 oseb, 13 jih je priznalo krivdo

Kranjsko okrožno državno tožilstvo je sicer na podlagi lanske obsežne majske preiskave preprodaje drog in orožja začelo kazenski postopek zoper 25 oseb. 13 izmed obtoženih je v prejšnjih mesecih že priznalo krivdo, sodišče pa jim je določilo različne kazni, med katerimi je bila najvišja izrečena kazen dveh let in osmih mesecev zapora.

Zoper tri obtožene, ki sodišču niso dosegljivi, je bil postopek izločen, osmerici obtoženih pa se je v sredo začelo sojenje za kazniva dejanja povezana s preprodajo večjih količin kokaina, heroina, konoplje in amfetaminov. Danes je nato v ločenem postopku, na katerega je sodišče pristalo, da bi Popovića manjkrat vozili iz pripora, steklo še sojenje za prevoz orožja. Dokazni postopek bo stekel v petek, za kazniva dejanja trgovanja z drogami pa v sredo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
 
13.03.2013 10:23:09
palevicu a te je odvetnik. napelu na to da priznas. e moj palevicu dej ti raj se zaposli. v jato bice ti bolje. nije to za take pickice .
13.03.2013 10:42:35
janez kovac dej ne prbiji bojo spustil. zgleda da nimas pojma o zasedenosti zapora pa ti se zdi da puscajo domou kr tko. 90% usi dobijo zaporno kazn 10% pa ispustjo ker ni kriu ali pomanjkanje dokazov.
Več komentarjev