Črna kronika

Partner Zorice Škrbić: Imela je občutek, da jo nekdo opazuje

Ljubljana, 31. 08. 2017 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Milan Trivković, domnevni šofer, ki mu tožilstvo očita hudodelsko združevanje in sodelovanje pri ugrabitvi Zorice Škrbić, se je tudi v ponovljenem sojenju izrekel za nedolžnega. Obravnave se je udeležil tudi Zoričin partner Dejan Vidmar, ki je povedal, da je v tednih pred ugrabitvijo potožila o občutku, da jo opazujejo.

V Ljubljani se je začelo ponovljeno sojenje Milanu Trivkoviću, ki mu tožilstvo očita hudodelsko združevanje in sodelovanje pri ugrabitvi Zorice Škrbić. Obtoženi, domnevni šofer ugrabiteljev, se je tudi tokrat izrekel za nedolžnega. Zanikal je, da bi po razveljavitvi oprostilne sodbe junija pobegnil, saj da bil je pri sorodnikih v Bosni.

Škrbićevo, dolgoletno partnerico Dejana Vidmarja, ki prestaja zaporno kazen zaradi ropa sefov banke SKB, so ugrabili 26. junija 2014 okoli 18.45 v središču Ljubljane. Združba naj bi od Škrbićeve hotela izvedeti, kje je okoli 20 milijonov evrov iz ropa banke, ki ga je Vidmar s sostorilci izvedel v noči na 1. november 2005.

Odpeljali so jo v gozd na območju ljubljanskega barja, kjer so jo priklenili za drevo ter jo vso noč mučili ter pretepali. Zelo hudo poškodovano so proti jutru odvrgli v Podpeči. Padec je povzročil še dodatne poškodbe, tako da je še pred prihodom reševalcev umrla, je danes povzela tožilka Mateja Gončin.

V ugrabitvi naj bi poleg Trivkovića sodelovali še Željko Petrović, Blagoje Sazdov in Senad Livadić ter še dve za zdaj še neidentificirani osebi, je danes navedla tožilka. V prvem sojenju septembra 2015 so Petrović, Sazdov in Livadić vpletenost v ugrabitev in mučenje priznali že na predobravnavnem naroku ter na podlagi sporazuma o priznanju krivde dobili 15, 14 oziroma dve leti in dva meseca zapora. Le Trivković je krivdo ves čas zanikal, zato so zoper njega opravili celotni dokazni postopek, sodišče pa ga je zaradi pomanjkanja dokazov tedaj spoznalo za nedolžnega. Ljubljansko višje sodišče je oprostilno sodbo letos razveljavilo in odredilo novo prvostopenjsko sojenje.

Kriminalna združba naj bi od Škrbićeve hotela izvedeti, kje je okoli 20 milijonov evrov iz ropa banke, ki ga je Vidmar s sostorilci izvedel v noči na 1. november 2005.
Kriminalna združba naj bi od Škrbićeve hotela izvedeti, kje je okoli 20 milijonov evrov iz ropa banke, ki ga je Vidmar s sostorilci izvedel v noči na 1. november 2005. FOTO: POP TV

Okrožno sodišče bo tako v danes začetem ponovljenem sojenju moralo vnovič ovrednotiti pričanja prič, zaslišati še nekatere nove priče oziroma izvesti nekaj novih dokazov. Med drugim si bodo septembra ogledali kraj mučenja, kar je tožilstvo predlagalo že v prvem sojenju, a temu dokaznemu predlogu sodnica takrat ni ugodila. Tožilka je namreč prepričana, da bi tja znal pripeljati le nekdo, ki je to območje zelo dobro poznal, kar bi za Trivkovića vsekakor veljalo, saj živi v neposredni bližini.

Ker je tokratni sodni senat spremenjen glede na prejšnje sojenje, saj je bila zadeva predodeljena specializiranemu oddelku sodišča in jo je prevzela sodnica Barbara Črešnar Debeljak, je Trivkovićev zagovornik opozoril, da bi bila lahko zaradi te spremembe obtoženemu kršena pravica do naravnega sodnika.

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča je zahtevo za zamenjavo sodnika zavrnil, tako je sojenje danes vendarle steklo.

Dejan Vidmar: Zorica je imela občutek, da jo opazujejo

Obravnave, ki je zaradi povečanega varnostnega tveganja potekala ob navzočnosti večjega števila pravosodnih policistov, se je udeležil tudi Vidmar. Ta je danes kot partner pokojne tudi pričal pred sodnim senatom. Med drugim je na vprašanja sodnice potrdil, da je v dneh po smrti Škrbičeve sam poizvedoval in tudi izvedel imena vseh članov združbe. Kot je izpovedal, je njegovemu znancu to povedala priča.

Podobno kot mama žrtve Nada Škrbič in brat Zoran Škrbić je tudi Vidmar, ki je sojenje ves čas spremljal vklenjen in pod budnim očesom dveh pravosodnih policistov, še povedal, da je v tednih pred ugrabitvijo Zorica potožila o občutku, da jo opazujejo. Vendar, kot so danes povedali vsi trije, je bila prepričana, da ji sledi policija.

Tako mama kot brat žrtve sta povedala, da je bil le dan po tistem, ko je bil Trivković ob zaključku prejšnjega sojenja izpuščen iz pripora, požgan njihov kiosk. Kot sta izpovedala, sicer nimata konkretnih informacij ali dokazov, a vendarle požig pripisujeta prav Trivkoviću. "Stvari so se dogajale, a ne morem trditi, da so povezane prav s tem. Vendar v času pripora Trivkovića ni bilo posebnih dogodkov," je dejal brat Škrbićeve.

Trivković se je na to sicer oglasil in zatrdil, da s požigom "nima nič", niti da ni v nobenem postopku v zvezi s tem. Kot je dejal, ko je po 16 mesecih končno prišel iz pripora, res ne bi šel delat "nekih neumnosti".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
03. 09. 2017 21.36
+2
Kaj tota dva na sliki sta tudi zadremala, kot nekje drugje Bajde...?
flexi22
01. 09. 2017 13.41
+12
vsaj to skrivanje glav bi morali prepovedat
FesterAdams
03. 09. 2017 21.37
+2
Crvena zvezda
31. 08. 2017 20.51
+21
To mora mafija sama poštimat. Sodstvo itak ni sposobno tega rešiti, tako kot ne nobenega primera, Na žalost pri nas vlada odvetniška mafija.
Draža
31. 08. 2017 20.10
+22
Vse bo to na koncu oproščeno,tako kot vsi preprodajalci mamil,zelo slabo sodstvo imamo za takšne,sploh zakona ni za njih,sramota.
VolkBrenin
31. 08. 2017 19.21
+30
Zanimivo kako se potem takšni pacienti poskušajo skriti za mapami in kapucami... pa ne da jih je sram - junake....
ROKSI1970
31. 08. 2017 19.18
+5
veliko oseb se je tu znašlo za porazdelit denar...
VolkBrenin
31. 08. 2017 19.09
+10
Če ima Vidmar " ta prave prijatelje " ...potem se tudi obtoženim ne obeta nič dobrega... ( ali pa če ima recimo dovolj denarja ) ...
Omas1313
31. 08. 2017 15.40
+41
Ne moti me da so oropal banko Itak je banka en velik lopov ,nobenemu niso škodovali pri ropu. Je pa malo beden opčutek ko vidiš da so nekatiri pripravljeni iti čez trupla za denar in pol teh psihičev je še na prostosti .....
sigma1
31. 08. 2017 16.27
+11
Niso oropali banke ampak najemniške trezorje strank.....
macek_garfield
31. 08. 2017 15.11
+34
ce ne bi bila vpletena v mutne posle, se ji ne bi nic zgodilo, ampak to kaj so z njo naredili pa je res prevec in upam, da ta dva vsaj 40 let ne prideta iz aresta, pa da jih kak predsednik cez mnoga leta ne pomilosti pa to
Vostro
31. 08. 2017 21.36
+9