Črna kronika

Uporabljajo celo strupe, zaradi katerih živali izkrvavijo v notranjosti

Maribor, 12. 03. 2016 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

So lastniki psov lahko upravičeno zaskrbljeni? V Celju so trije psi pojedli strupeno snov, prav tako v Mariboru. Veterinarji so jih uspeli rešiti. V Orehovi vasi pa psu več ni bilo pomoči. Kaj policija svetuje lastnikom in kakšne so kazni za storilce? V katerem primeru lahko odgovarja lastnik psa?

V Celju je neznanec na dvorišče stanovanjske hiše odvrgel strupeno snov, ki so jo pojedli trije psički, v Mariboru pa je psička na strup naletela med sprehodom. Vse so uspeli rešiti. Podoben napad na žival v Orehovi vasi pa se je žal končal tragično.

So lastniki psov lahko upravičeno zaskrbljeni? Kako jim lahko pomaga policija? Kako ravnati, če pes poje zastrupljeno hrano?

Je to nekaj, kar se pogosto dogaja?

Na vprašanje, ali res drži podatek, da je treba osumljenca odkriti med samim dejanjem, ker naj bi mu bilo sicer praktično nemogoče dokazati kaznivo dejanje, je Šadl odgovoril, da je kršitelja ali osumljenca mogoče ugotoviti na podlagi zaznave, zbranih obvestil in dokazov.

Tiskovni predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl je za 24ur.com dejal, da so na mariborski policijski postaji letos prejeli dve prijavi tovrstnih zastrupitev živali.

Eno 6. marca, ko se je ženska s psom sprehajala po poti na Kalvarijo, po vrnitvi s sprehoda pa je opazila, da je psiček utrujen, začel se je tresti in bruhati, zaradi česar ga je odpeljala k veterinarju. Slednji meni, da je bil psiček zastrupljen z živčnim strupom. V veterinarski kliniki so mu nemudoma dali infuzijo in ga tako rešili.  

Drugo prijavo pa so prejeli v četrtek. Ženska se je s psičko sprehajala po poti, ki vodi na Piramido. Med sprehodom je v vinogradu opazila, da je psička zavohala nekaj, kar je bilo v obliki pogače in opečnate barve. Del te pogače je pojedla. Ženska je psico odpeljala k veterinarju, ki meni, da je bila žival zastrupljena s strupom za polže. Z infuzijo so ji dali protistrup.

Šadl nam je zaupal, da so policisti v obeh primerih zaznali kaznivi dejanji, ki ju še preiskujejo.

Kako je bilo lani?

V takšno strupeno vabo je psička ugriznila na Piramidi. "Bodite zelo previdni pri sprehajanju vaših psov na tem območju", opozarjajo v Društvu za zaščito živali Maribor, ki je fotografijo objavilo na svoji Facebook strani.
V takšno strupeno vabo je psička ugriznila na Piramidi. "Bodite zelo previdni pri sprehajanju vaših psov na tem območju", opozarjajo v Društvu za zaščito živali Maribor, ki je fotografijo objavilo na svoji Facebook strani. FOTO: Društvo za zaščito živali Maribor/Facebook
Strupena vaba za pse
Strupena vaba za pse FOTO: Društvo za zaščito živali Maribor/Facebook

Lani so policisti zabeležili dve tovrstni zastrupitvi, in sicer 19. in 20. januarja. Takrat so človeka pri dejanju celo ujeli. Zoper njega so uvedli kazenski postopek, ki pa je bi kasneje zavržen. Postopek se je v obeh primerih nadaljeval z izdajo odločb o prekršku na policiji. Ti sta že postali pravnomočni.

Kaj točno se je zgodilo? Za katere strupe je šlo? Šadl je razložil, da je kršitelj na območju Mariborskega parka nastavljal strup, pomešan s koščki mesa. Gre za strup, ki se uporablja za zatiranje podgan in miši. Pri glodavcih in ostalih živalih preprečuje strjevanje krvi, zaradi česar zastrupljene živali izkrvavijo v notranjosti. 

Kaj svetuje ljudem, ki podajo prijavo? Je treba fotografirati psa? Morda domnevno strupeno snov? 

Šadl svetuje, da je smiselno ob sumu takoj s kraja poklicati policijo. Ali pa da to storite v najkrajšem možnem času. "Zelo pomembno je, da je policija o dogodku zaradi zavarovanja dokazov obveščena čim prej, saj se s tem povečuje možnost uspešnega zaključka preiskave tega dejanja," opozarja naš sogovornik.

Lastnikom svetuje, da psi niso spuščeni in naj jih imajo na povodcu, saj bodo le tako imeli nadzor nad njimi.

Če pa opazijo, da je pes pojedel kakšno strupeno snov ali jo je le ugriznil, naj jo primerno fotografirajo in obvestijo policijo. 

V primeru, da so se že pojavili znaki zastrupitve, pa je zaradi dokazovanja treba pridobiti analizo zaužite strupene snovi.

Za uspešno dokazovanje storitve kaznivega dejanja je vsekakor treba storilca zalotiti na kraju kršitve oziroma pridobiti podatke o morebitnih pričah, ki bi z gotovostjo lahko potrdile, da je kršitelj oz. storilec nevarno snov na kraju tudi nastavil, ter analizo nastavljene snovi, ki bi jo policisti in kriminalisti lahko ob kasnejši hišni preiskavi tudi našli, pravi Šadl in dodaja, da so enaki dokazni standardi potrebni tudi v postopkih o prekrških.

"Pri vsem tem pa je treba ljudi seznaniti, da imajo ljudje vrtove, vinograde, ki niso ograjeni in jih tudi niso dolžni ograditi. Zaradi večjega pridelka in zatiranja vseh škodljivcev (polžev slinavcev) prav tako nastavljajo strupe, ki ga lahko prosto sprehajajoč pes, ki je brez nadzora lastnika, tudi zaužije. Prav tako lahko pes, ki ni na povodcu, poje tudi tako okuženo oz. poškropljeno travo, zaradi česar sam lastnik vinograda, vrta ipd. ni ne kazensko in ne prekrškovno odgovoren," pravi Šadl. Razložil nam je, da po veljavnem zakonu o zaščiti živali za tak prekršek odgovarja lastnik psa, ki iz zavestne malomarnosti psa ni imel na povodcu, s čimer bi lahko, če bi ravnal z ustrezno skrbnostjo, preprečil takšno zaužitje snovi.

Kakšne so kazni za storilce?

Lahko gre ali za kaznivo dejanje Mučenje živali po 341. členu Kazenskega zakonika ali pa za prekršek po 45. členu Zakona o zaščiti živali. V obeh primerih je policija neposredno pristojna za obravnavo takšnega dejanja in uporabo pooblastil iz Zakona o kazenskem postopku oziroma Zakona o prekrških.

Za prekršek je za fizično osebo predpisana globa v znesku od 800 do 1.200 evrov, za kaznivo dejanje pa je predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta. Če je kaznivo dejanje storjeno v hujši obliki, je za storilca predpisana kazen zapora do dveh let.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anonim.
15. 03. 2016 09.11
+2
Žalostno je da glede na to da nimam kastriranega psa in da ogromno voha na sprehodu, naj zaj pol metra od nejga vstran stojim pa gledam da nebo česa strupenega zaužil....je na povodcu "6m" .Upam da bodo kdaj te javno razglasili... pa da mu jaz potem dam malo strupa da ga malo zastrupim...
urmek
15. 03. 2016 09.02
+1
Nekdo je v parku stopil na pasji drek ,pa je živce izgubil tam nekje?
Erin Straus
15. 03. 2016 19.25
+1
Tanja Tanja
13. 03. 2016 09.17
+2
1000 plusov bi ti dala , ce bi bilo možno AdamRavbar.Zelim lepo nedeljo naprej
JezusJahvarjunski
13. 03. 2016 08.17
+43
Nekoč sem se skozi neko vas peljal z avtom zelo počasi, 40 na uro. Pa mi je pred kolo skočil maček in sem ga povozil. Več dni sem se žrl, čeprav nisem imel kaj storiti, da bi se mu izognil. Pa še eno zgodbico vam prišepnem: živim v naravi in neko obdobje smo imeli precej kač okoli hiše. Običajno sem vsako prijel z delavsko rokavico in jo odnesel proč. Pa se je zgodilo, da sem bil neki dan živčen in sem eno počil po glavi z metlo. Potem sem se celo pot v mesto živciral, ker sem jo kresnil po glavi, saj mi ni nič hotela, le hrano je začutila. No, ko sem se vrnil domov, je ni bilo več, ker je na srečo nisem ubil. Kaj želim povedati? Nikakršno nasilje ni rešitev. Vse se da urediti z lepo besedo in potrpežljivostjo. Največja zver na tem planetu je človek in če nas ne bi bilo, bi bila Zemlja čudovit planet, na katerem bi ostala bitja živela v sožitju in harmoniji, Mati Narava pa bi poskrbela za ravnovesje. Ne krivite živali za kakce, za laježe. Kakršen lastnik, takšen pes. To vem iz lastnih izkušenj, saj sem deset let delal z ljudmi na različnih področjih. Vsem želim lepo nedeljo, naj vam jo vreme ne pokvari.
CastrumFF
12. 03. 2016 20.27
-56
Ce pes laja zvecer,ponoci ali zgodaj zjutraj je PRAV da se ga zastrupi!
Brus123
12. 03. 2016 20.29
+15
da ne bo sovražni govor raje ne bom komentiral!
mimic
13. 03. 2016 18.53
+9
če človek kr naprej dela bedarije , bi ga tud zastrupil?? pol kr začni pri politikih, pokvarjenih gospodarstvenikov, zanič sindikalistov , leni državni upravi ...itd. pol pa ostanejo samo brezdomci, delavčki za 600e, borzijanci in emigranti!! kaj pa potem?
SeEn
12. 03. 2016 19.11
+6
Kolikšne kazni so potem dobili ti lastniki psov, ki so tako ogrozili življenja svojih psov, ker iz zavestne malomarnosti niso imeli psov na povodcu?
jutri bolje bo
12. 03. 2016 19.01
+19
Nedopustno kaj se gredo brezvestneži in ni opravičila za taka dejanja. Tudi ni opravičila za nepobiranje pasjih iztrebkov s strani lastnikov psov. Otroci si delijo travne površine z živalmi. Ne pozabiti.
Sentis
12. 03. 2016 18.34
+28
Premile kazni. Če ga jaz dobim ne bom klical policije. On pa tudi ne bo več nastavljal strupov. Ker ga bo sam požrl.
zelenica
12. 03. 2016 19.08
+2
kar pa jaz prebiram na pasjih straniščih pa točno piše ,da je treba pasje ljubljenčke imeti na povodcu in kakce pobirat če imaš psa na povodcu točno vidiš ali bo kaj pojedel ali ne .pes na povodcu v prisotnosti lastnika strupa ne more pojesti ker bo najbrž lastnik opazil strup
zelenica
12. 03. 2016 19.18
-6
plotter123
13. 03. 2016 15.43
+0
zelenica V tole ne drži moj drugi je bil na povodcu pa je pojedel mesno kroglico
mk-a
12. 03. 2016 17.01
+9
Žalostno, kaj smo postali ljudje.. Drug drugemu sovražnik. In sovražnik še do šibkejših bitij. Čeprav imam še upanje za nas, ko pride do kakšne katastrofe, smo pa še vendarle pripravljeni priskočiti na pomoč. Dajmo biti malo bolj milostni tudi do živali. Ni pes kriv, če ima napačnega lastnika, saj si ga ni sam izbral. Napačen lastnik si bo vedno lahko omislil še več psov, pa ne glede koliko strupov boste nastavili... Dajte se tisti, ki vas moti pasji kakec na napačnem mestu obrniti/pogovoriti z lastnikom, ponavadi ta nima vse pošlihtano v glavi. Tako pa s svojimi zvijačami, strupom, postajate tem lastnikom podobni oziroma ste še slabši od njih, ker postajate (naklepni) morilci.
Vedezvevse
12. 03. 2016 22.42
+4
zelenica
12. 03. 2016 16.35
-6
lastnike psov je najprej treba kaznovati pse vozijo na sprehode da se pokakajo pobere pa malokdo, mislim pasji kakec,samo da se doma ne pokaka,kot je rekel oni DOMA IMAMO RADI ČISTO
mk-a
12. 03. 2016 16.39
+18
Daj govori zase, da malokdo pobira, imam psa in vedno poberem. Nekateri res ne pobirajo, samo ne nas vse lastnike psov metati v isti koš... Če res ne bi noben pobral pasjih kakcev, bi potem res živeli v samem pokakanem svetu, kar pa roko na srce, že živimo, samo ne od pasjih kakcev ;)
zelenica
12. 03. 2016 16.45
-5
zelenica
12. 03. 2016 16.46
-11
mk-a
12. 03. 2016 16.49
+3
Se ne strinjam, da malokdo pobira. Mislim, da že kar precej ljudi pobere, malokdo je pa tak pacek, ki pa ne pobere. Kaj pa ko se ti kak mali otrok zunaj po grmu/travi polula, ker mu je pač sila? Se bodo nastavljači strupov potem takem tudi na otroke spravili?
mk-a
12. 03. 2016 16.50
+0
meni tvoji minusi nič ne pomenijo... jih ne zbiram, prav tako ne plusov...
zelenica
12. 03. 2016 19.02
-3
ti lahko prideš do mene lahko ti dam naslov pa bova šla malo na sprehod po polju pa ti bom piokazala kako se kakci pobirajo jih bova midva pa bova imela cel dan dosti dela
mk-a
12. 03. 2016 20.12
+5
In po polju kakajo samo psi? A imaš kamere nastavljene, da si tako ziher? Še vedno sem mnenja, krivi so lastniki, ne psi. In zaradi neumnih lastnikov ne rabi nasrkati pes.
fdgfdg
14. 03. 2016 18.16
+3
zelenica daj utihni rajsi pa si ne delaj vec bruk. Če mam psa na vasi pa da po poljih kaka, kar naj. Kaj mislis da si druge divje zivali tu okoli pobirajo iztrebke in jih zavijajo v plastične vrečke. V mestih pa malokdo ne pobere, tako da si lahko samo tiho.
Hugh_Mungus
12. 03. 2016 14.24
+25
"Uporabljajo celo strupe, zaradi katerih živali izkrvavijo v notranjosti" ... Dokler tako umirajo miši, podgane in druge male živali, ni nobenega problema za vašo vest, ko gre pa za psa ali mačko, je pa konec sveta? Te barbarske metode bi bilo treba že davno prepovedati.
ninchy19
12. 03. 2016 14.10
+14
lahko razumem da folk moti da nekateri pustijo da psi kakajo/lulajo vse povsod. toda ne razumem pa zakaj se je potrebno zato spraviti na nedolzno zival ki pri tem ni cisto nic kriva. krivec je edino. lahko lastnik in noben drug. mislim je tako tezko vzeti s seboj ksno vrecko in pospraviti za svojim kuzkom? sama imam 2 psa in mi to ni bilo nikoli problem narediti
laznivec
12. 03. 2016 12.37
+35
Motoristom nastavljajo žice, po toboganih žiletke, živalim strupe.... Narod strahopetnih morilcev....
vstajnik1941
12. 03. 2016 12.30
+2
Sprehajajte cucke po svojem in ne po tujem, pa ne boste imeli problemov
zelenica
12. 03. 2016 16.35
-4
izi11
12. 03. 2016 23.04
+3
vstajnik1941
12. 03. 2016 12.30
-3
Sprehajajte cucke po svojem in ne po tujem, pa ne boste imeli problemov
vstajnik1941
12. 03. 2016 12.28
-14
Ups, zej pa bomo jedli pasjih zrezkov!
vstajnik1941
12. 03. 2016 12.27
-13
Ups, zej pa bomo jedli pasjih zrezkov!
silberblack
12. 03. 2016 11.45
+24
Mojo mlado spičko je sosed na našem dvorišču zastrupil, pa nikom ništa. Ponoči ji je v uto vrgel zajčje meso s strihninom. Si lahko mislite, kako je trpela, ko jo je razžiralo celo noč. Ampak on je oče politika in se mu ni nič zgodilo. Je pa zato čebelar in ljubitelj živali???
luckyss..
12. 03. 2016 11.52
+27
Daj mulcem za "gajbo piva" pa ga naj naučijo človečnosti...Ti pa mu nesi v imenu psičke cvetje na poškodbeni oddelek vaše bolnišnice..
vstajnik1941
12. 03. 2016 12.29
-5
Kva si pa pustila da bevska drugim pod oknom
Vedezvevse
12. 03. 2016 22.43
-1
silber black verjetno je zelo naglas lajala ponoč...?
KrofKrof
12. 03. 2016 11.34
+33
To je zame najbolj strahopetno početje. Zakaj pa mora nedolžna žival nastradati, če so pa lastniki neodgovorni? Naj lastniku pove, kar mu gre, ne pa da na najbolj strahopeten način zastrupi, če ne celo ubije psa, ki ni nič kriv. Bolno!
Antropozofija
12. 03. 2016 11.45
+4
Se popolnoma strinjam s tabo. Najbolj bolano je pa to, da ljudje, ki imajo sami pse zagovarjajo tovrstna dejanja.
J.A.
12. 03. 2016 11.14
+8
Ja, kjer so vinogradi je treba biti previden. Moj pes je pred časom pil lužo, ki je bila med trtami in ga je čez kakšno uro tako zvilo, da je driska (zelena) kar špricala naokrog in ni zgledalo, da bi se kaj kmalu umirilo. Pri veterinarju je potem dobil neko injekcijo in je bil ok.
Antipolitik
12. 03. 2016 11.24
-1
Kwa pa hodi med vinogradi od drugih ljudi. Pelji ga na travnik.
J.A.
12. 03. 2016 11.31
+8
Pot gre mimo vinogradov.. Prosim ne me učit kje naj psa peljem, ker ne veš nič o meni in kje živim.