Črna kronika

Pet let po železniški nesreči na Jesenicah: strojevodjo oprostili, tožilstvo prepričano, da je spregledal rdečo luč

Kranj, 26. 08. 2016 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tožilstvo je prepričano, da je strojevodja 26. avgusta 2011 spregledal rdečo luč in iz malomarnosti povzročil trčenje s tovornim vlakom na Jesenicah. Po dveh letih je sodišče strojevodjo oprostilo. Krivde ni priznal, temveč je dejal, da mu je svetil znak za dovoljeno vožnjo.

Na kranjskem okrožnem sodišču so danes oprostili Andreja Ponikvarja, strojevodjo potniškega vlaka v železniški nesreči pred natančno petimi leti na Jesenicah. Sam je odločitev sodišča komentiral z besedami, da se je dokazalo, kar je ves čas trdil, tožilstvo, ki je za Ponikvarja predlagalo dve leti in pol zapora, pa že napoveduje pritožbo.

Trčenje vlakov - 10
Trčenje vlakov - 10 FOTO: Bralec -ZaGoR-

Železniška nesreča se je zgodila 26. avgusta 2011, v njej se je sedem ljudi težje poškodovalo, 27 pa lažje. Tožilstvo je prepričano, da je Ponikvar spregledal rdečo luč in tako iz malomarnosti povzročil trčenje s tovornim vlakom.

Obtoženi krivde ni priznaval in trdil, da signalnega znaka "stoj" ni prevozil, ampak mu je svetil znak za dovoljeno vožnjo. Sojenje je trajalo več kot dve leti, sodišče pa je naposled odločilo, da obstaja takšen dvom o obtoženčevi krivdi, da je mogoča le njegova oprostitev.

V nesreči je nastalo tudi za milijon evrov škode. Zdaj, ko je Ponikvar oproščen, je sodišče Zavarovalnico Triglav s svojim premoženjsko-pravnim zahtevkom napotilo na pravdo.

Trčenje vlakov - 6
Trčenje vlakov - 6 FOTO: Bralec -ZaGoR-

Tožilstvo napovedalo pritožbo

Sodba sicer še ni pravnomočna, tožilstvo je po izreku sodbe napovedalo pritožbo. Kot je po odhodu s sodišča dejala tožilka Marija Marinka Jeraj, je dokazni postopek nedvoumno pokazal, da za krivdo ni sence dvoma in da je okrožno sodišče sprejelo zmotni zaključek. Zato je prepričana, da bo višjemu sodišču lahko ustrezno argumentirala svojo pritožbo.

Ponikvarjev zagovornik Franc Rojko pa je ocenil, da jim je uspelo dokazati, da obtoženi ni prevozil rdeče luči. A kot je opozoril, se v postopku sploh ni ugotavljalo, kaj se je dejansko zgodilo v nesreči oziroma kdo drug jo je zakrivil. "Očitno se dogajajo neke nepravilnosti v delovanju teh signalno-varnostnih naprav," je menil.

Po njegovi oceni bi moralo tožilstvo pretehtati tudi dejstva, ki so obtoženemu v korist, zato ne ve, ali ima tožilstvo prave razloge za pritožbo.

Sodnica Andrijana Ahačič svoje odločitve danes ni podrobneje razlagala, to bo storila v pisnem odpravku sodbe. Na kratko je pojasnila le, da Ponikvar na jeseniški postaji, kjer se je zgodila nesreča, ni zaviral, ampak pospeševal, kar bi utegnilo kazati na to, da je dobil signal za dovoljeno vožnjo. In čeprav je postavitev na postaji takšna, da nista možni dve vozni poti in torej dva vlaka ne moreta hkrati imeti enakega dovoljenja, so priče povedale, da je z manipulacijami to možno.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bossanoga
26. 08. 2016 12.14
-27
Strojevodja JE KRIV, vendar zaradi črne mafije oproščen. Na žalost je resnica takšna, da za napake strojevodij lažejo tudi njihovi šefi, potem pa skupaj mečejo krivdo na tehniko. To pa zato, ker so šefi velikokrat udeleženi v dogodkih, ampak nočejo priznati svoje krivde, zato podpirajo laži strojevodij.
V SHESHELJ
26. 08. 2016 12.53
+7
smotra
26. 08. 2016 13.31
+5
bossanoga ne ločiš med rdečo in rumenu zato raje študiraj na zeleno katere je sploh ni bilo
JosipBrozDrugi
26. 08. 2016 13.58
+16
Nič ni kriv. Ne vem, zakaj niso vzeli v precep prometnika, ki je podrl postavljen izvoz že izvažajočemu potniškemu vlaku in postavil uvoz nasproti vozečemu tovornemu vlaku. Lobi vlakovnih odpravnikov je močan . . .
JosipBrozDrugi
26. 08. 2016 14.04
+5
smoter, zelena je bila in nad njo je utripala rumena
Kajetan
26. 08. 2016 14.24
+5
Ko poderes ze postavljeno vozno pot ti preskoci stevec. Ce vlak zapelje skozi vsece avtostop. Ja imas pa moznos da postavljas pot na zaseden tir in to če je kaj narobe in kaze lazno zasedenost. Pa se tu preskoci stevec.
smotra
26. 08. 2016 14.45
+0
josipbrozdrugi če je tako bilo kot ti praviš kar pomeni omejitev hitrosti pričakuj prosto in lobi prometnikov bo kar primer zastaral dokler pridejo do števcev na prometni mizi.žalostno ampak mogoče samo v made in slovenija
Darko32
26. 08. 2016 17.58
+12
bossanoga Še danes vidim, da niso razjasnili zakaj niso delale snemalne naprave na JESENICAH in zakaj je vse tiho okrog tega. To je zato, ker so zamočili in uničili snemalno napravo samo zato, da so podtaknili temu STROJEVODJI. Zato bi morala tožilka spremeniti pregon in porufati še PROMETNIKE; šefe in ostale, kateri so nadzirali delovanje naprav.