Črna kronika

FOTO: Rekorden zaseg petard. Odkrili so jih tudi pri mladoletniku, ki ga je že pred leti poškodovala petarda

Kranj, 27. 12. 2016 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./D.L.
Komentarji
0

Ljubljanski policisti so prišli na sled 16-letniku iz Logatca, ki je nevarno pirotehniko prodajal šolarjem. Ugotovili so, da je petarde kupoval pri 30-letniku iz okolice Domžal. Policisti so pri njem zasegli kar 600 kilogramov pirotehnike. So pa petarde zasegli tudi pri mladoletniku, ki mu je pirotehnika pred leti hudo poškodovala roko.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Petarde: očitno nič ne zaleže
    02:20
    Iz SVETA: Petarde: očitno nič ne zaleže
  • Iz SVETA: Nevarne posledice petard
    02:08
    Iz SVETA: Nevarne posledice petard
  • Iz SVETA: Recite petardam ne!
    01:42
    Iz SVETA: Recite petardam ne!
  • Iz 24UR: Zasegli 150 tisoč petard
    03:10
    Iz 24UR: Zasegli 150 tisoč petard
  • Iz 24UR: Črni trg s petardami cveti
    01:33
    Iz 24UR: Črni trg s petardami cveti
  • Iz 24UR ZVEČER: Niti opozorila ne zaležejo
    06:25
    Iz 24UR ZVEČER: Niti opozorila ne zaležejo
Našla petardo in jo razstavila, ko je nenadoma počilo
V petek zvečer so bili policisti PU Ljubljana obveščeni o poškodbi mladoletnika s pirotehniko v okolici Kočevja. Policisti so ugotovili, da je mladoletnik čez dan našel večjo petardo, jo odnesel s seboj in jo doma skupaj s še enim mladoletnikom razstavil. Pri tem je eksplodiralo, v eksploziji pa sta bila lažje poškodovana dva mladoletnika.

Ljubljanski policisti so minuli teden zasegli več kosov nevarne pirotehnike. Očitno opozorila pred nevarnostjo ne zaležejo. Primere več zasegov nevarne pirotehnike sta predstavila Ludvik Kastelic, inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Ljubljana in Dejan Košir, komandir Policijske postaje Domžale.

Vse se je začelo z odkritjem petarde pri šolarju na eni od osnovnih šol v Logatcu

Kot je pojasnil Kastelic, jih je o najdbi petarde minuli teden obvestilo vodstvo ene izmed šol na območju Logatca. Po preiskavi so policisti ugotovili, da je pirotehniko v šolo prinesel učenec, ki je pirotehniko nato prodal tudi sošolcu in sošolki. Policisti so skupno pri dveh mladoletnikih zasegli 166 kosov pirotehnike. Ugotovili so še, da je mladoletnik pirotehniko kupil pri 16-letniku iz Logatca. Pri njem so zato 22. decembra opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli še 348 kosov pirotehničnih izdelkov, pri enem od mladoletnikov pa še 399 kosov pirotehničnih izdelkov. 

Šolarjem petarde prodajal 16-letnik, ki jih je kupoval prek spleta od 30-letnika

Zasežena pirotehnika v Logatcu.
Zasežena pirotehnika v Logatcu. FOTO: PU Ljubljana

Policisti so ugotovili še, da je 16-letnik petarde prodal še dvema mladoletnikoma z območja Logatca, katerima so zasegli še 253 kosov pirotehničnih izdelkov. Prav tako je petarde prodal tudi mladoletnikoma z območja Cerknice, pri katerih so policisti zasegli še 61 petard.

16-letnik je pirotehniko prodajal tudi na gorenjski konec, in sicer mladoletniku z Jesenic in mladoletniku z območja Tržiča, kar so obravnavali policisti PU Kranj, podrobnosti zasega pa si lahko preberete v drugem delu te novice.

Ugotovili so še, da je 16-letnik pirotehniko kupoval preko spletnega foruma od 30-letnika z območja Domžal. Med osebami, pri katerih je bila zasežena pirotehnika, pa je bil tudi mladoletnik, ki se je pred leti zaradi napačne uporabe pirotehnike huje poškodoval, a ga očitno nevarnost ni izučila.

Kočevski policisti pa so na mejnem prehodu Petrina pri 29-letnem slovenskemu državljanu zasegli 277 kosov pirotehničnih sredstev, ki jih je kupil v prosti prodaji na Hrvaškem. Odkrili so jih ob pregledu avtomobila s psom.

Skupaj so tako zasegli okoli 1300 kosov pirotehnike, v večini prepovedane petarde. Zoper vpletene mladoletnike bodo policisti na pristojna sodišča podali obdolžilne predloge.

Pri 30-letniku z območja Domžal zasegli kar 600 kg pirotehnike

Policisti so opravili hišno preiskavo tudi pri 30-letniku, ki je prodajal pirotehniko prek spleta in pri njem odkrili in zasegli skoraj 150.000 kosov različne pirotehnike v skupni teži 600 kilogramov. Pirotehnična sredstva je hranil v priročnem skladišču v objektu stanovnanjske hiše. Policisti so sporočili, da gre za enega največjih zasegov do sedaj, zoper 30-letnika pa bo uveden prekrškovni postopek.

Policisti s preiskavo nadaljujejo, saj želijo ugotoviti, kje je 30-letnik dobil omenjena pirotehnična sredstva. Prav tako želijo identificirati še druge kupce. Kot je dejal komandir PP Domžale, bi lahko zasežena pirotehnika na črnem trgu dosegla vrednosti čez 100.000 evrov.

Pri 30-letniku so policisti zasegli skoraj 150.000 kosov različne pirotehnike.
Pri 30-letniku so policisti zasegli skoraj 150.000 kosov različne pirotehnike. FOTO: PU Ljubljana
Do 23. decembra letos so policisti na območju celotne države zasegli kar 7.657 kosov pirotehničnih izdelkov, od tega 6.400 kosov pri mladoletnikih.

Policija znova opozarja pred nevarnostmi, ki jih za uporabnika predstavlja uporaba prepovedane pirotehnike. "Opozarjamo vse, da gre v primeru nedovoljene in napačne rabe pirotehnike za zelo nevarne situacije, ki imajo lahko zelo hude posledice. Zate se rabi pirotehnike odpovejte in jo preprečite, s pirotehniko ali s podobnimi stvarmi pa tudi ne eksperimentirajte. Največ pa lahko k preprečevanju nedovoljene in nevarne rabe pirotehnike svojih otrok storijo starši,"  navajajo ljubljanski policisti. 

16-letnik pirotehniko prodajal tudi na Gorenjsko

Gorenjski policisti so konec tedna sprejeli več prijav o nevarni rabi pirotehnike. Skupina otrok naj bi petarde v Kraju metala blizu vrtca in pred ljudi, na Šenturški gori naj bi se pirotehnika množično uporabljala med praznovanjem, v Radovljici naj bi neznani uporabnik petardo prijavitelju vrgel pod noge, prijave kršitev pa so policisti obravnavali še na Šucevi ulici v Kranju, na Jesenicah in v Ševljah, kjer je bilo močnejše pirotehnično sredstvo vrženo v smetnjak, kar je povzročilo manjše razdejanje, so sporočili s PU Kranj.

Vse to kaže na objestno rabo pirotehnike in povzročanje nevarnih situacij, ki imajo lahko in so že imele resne posledice, zato je tako početje prepovedano in nevarno, zabava nekoga pa se lahko in se tudi za marsikoga že je končala z zelo slabo in grozljivo življenjsko izkušnjo. Zadnji zelo hud primer se je zgodil pred tednom dni, ko je pirotehnila eksplodirala v rokah 14-letnika in ga tako hudo poškodovala, da je ostal brez obeh rok, prav tako ima poškodovan sluh in vid.

14-letniku so morali amputirati obe roki v predelu zapestja.
14-letniku so morali amputirati obe roki v predelu zapestja. FOTO: UKC Ljubljana
V dogodku, kjer je bila povzročena materialna škoda policisti preverjajo tudi znake kaznivega dejanja.

V še dveh primerih so policisti v Tržiču in na Jesenicah zasegli okoli 500 kosov nedovoljene pirotehnike, kar sta letos samo dva od mnogih zasegov pri mladoletnikih, ki sodijo v kategorijo najpogosteje poškodovanih uporabnikov pirotehnike.

Policisti še opozarjajo, da je pri toliko zasegih in prijavah
kršitev več kot očitno, da sta učinek in zabava predvsem za mlade bistveno bolj pomembna kot varnost ali karkoli drugega.

Preberite še, kako nevarna je pirotehnika tudi za živali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja