Črna kronika

Veliko dela za reševalce in gasilce: na pediatriji sprejeli šest otrok z alkoholom v krvi, gorelo je zaradi pirotehnike

Ljubljana, 01. 01. 2018 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Gasilci in reševalci ob prehodu iz starega v novo leto niso mirovali. Zaradi poškodbe s pirotehničnimi sredstvi so dve osebi prepeljali v bolnišnico. Na pediatriji so zaradi alkohola v krvi sprejeli šest otrok, eden je imel v krvi 1,8 promila. Nekajkrat je zagorelo v zabojnikih za komunalne odpadke, gorelo je tudi na prostem, povečini zaradi pirotehnike.

Prehod iz starega v novo leto je gasilcem in reševalcem prinesel kar nekaj dela.

"Dežurni zdravniki na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana so v minulih 24 urah v sprejemni ambulanti obravnavali 20 otrok, od katerih so jih 11 sprejeli na Pediatrično kliniko UKC Ljubljana. Šest otrok je bilo obravnavanih zaradi akutnega alkoholnega opoja in/ali uživanja drog, najvišja vrednost etanola v krvi je bila 1,8 promila," je povedala Anamarija Meglič, strokovna direktorica Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana je bilo v preteklih 24 urah obravnavanih 55 bolnikov, od tega v noči na 1. januar 26 bolnikov. To noč je bilo veliko CT preiskav, dve osebi sta potrebovali pomoč zaradi alkoholna opoja, so sporočili iz UKC Ljubljana.

V Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana so v zadnjih 24 urah pregledali in oskrbeli 153 poškodovancev. Od tega jih je bilo 21 hospitaliziranih.Čez dan so obravnavali 13 težkih poškodb, ponoči tri, ter 72 lažjih poškodb čez dan in ponoči 44. 17 pacientov so oskrbeli v mavčarni. Obravnavali so tudi dva pacienta, poškodovana s pirotehničnimi sredstvi, štiri poškodovane v pretepu, enega z vbodno rano ter tri poškodovane v prometni nesreči.

Gorelo je zaradi pirotehnike

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je nekajkrat zagorelo v zabojnikih za komunalne odpadke, gorelo pa je tudi na prostem, predvsem živa meja. Ogenj je zajel tudi nekaj gospodarskih objektov.

"Včeraj okoli 19. ure zvečer je v Mojstrani petarda poškodovala dve okni na stanovanjski hiši, danes ponoči pa je zelo verjetno zaradi nepravilno odložene uporabljene pirotehnike (baterij) na območju Železnikov zagorel starejši kozolec," je sporočil Bojan Kos Policijske uprave (PU) Kranj.

Policisti o tem še vodijo postopka.

Na Ptuju je zagorela živa meja.
Na Ptuju je zagorela živa meja. FOTO: Bralec Jan

Tudi za mariborske policiste je noč minila v znamenju nepravilne rabe pirotehničnih sredstev.

"Opravili smo oglede kar šestih požarov. V večini primerov je bil vzrok požara najverjetneje povezan z nepravilno rabo pirotehničnih sredstev. V Zgornjem Gasteraju je zagorelo gospodarsko poslopje. Zaradi požara je po nestrokovni oceni nastalo za okoli 10.000 evrov materialne škode. Okrog pol enih zjutraj smo bili obveščeni o dveh poškodbah zaradi pirotehničnih sredstev. Bolnišnico sta morala obiskati 30-letnik s poškodbo roke in 22-letnik s poškodbo očesa," je povedala Alenka Kovačič Čelofiga s PU Maribor. 

Nesreča s pirotehničnimi sredstvi se je ob polnoči zgodila v Ojstriški vasi v občini Tabor. Poškodovano osebo je na kraju nesreče oskrbel zdravnik, reševalci pa so jo prepeljali v celjsko bolnišnico.

Za gasilci na Gasilski brigadi Maribor je mirna noč, so pojasnili, medtem ko so imeli njihovi kolegi v Ljubljani nekaj več dela. Posredovali so v štirih intervencijah, predvsem zaradi požarov pirotehničnih sredstev v komunalnih zabojnikih. Malo pred 2. uro pa so posredovali tudi v prometni nesreči osebnega vozila na južni ljubljanski obvoznici pri počivališču Barje. Poškodovanih ni bilo.

V občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah so po podatkih uprave za zaščito in reševanje malo po polnoči zagorele bale sena v gospodarskem poslopju. Požar so pogasili gasilci, vzrok požara in višino gmotne škode pa ugotavljajo pristojne službe. V naselju Dolenja vas v občini Železniki je zagorel kozolec. Gasilci so požar pogasili, objekt zalili z vodo in na prosto iznesli del skladiščenega lesa. Kozolec je zagorel tudi v občini Trbovlje, v naselju Gabersko. Že pred prihodom gasilcev so ga pogasili domačini.

Število požarov po polnoči naraslo

Število požarov na prostem pa se je po podatkih uprave za zaščito in reševanje povečalo po polnoči, ko so številni proslavili prihod novega leta s pirotehniko. V občinah Celje, Makole in Starše je zagorelo nekaj metrov žive meje. Ciprese so zagorele tudi v občini Trbovlje in na Ptuju. Suha trava v bližini stanovanjskih objektov pa je na površini okoli 120 kvadratnih metrov zagorela v Zgornjih Pirničah v Medvodah. V Luciji v občini Piran je zagorela palma, a so manjši požar pogasili mimoidoči še pred prihodom gasilcev.

Ponoči je zagorelo tudi več zabojnikov s komunalnimi odpadki, ki so jih gasilci uspešno pogasili. V Novi Gorici se je z dveh gorečih zabojnikov ogenj razširil tudi na osebno vozilo, parkirano v bližini.

Malo pred 2. uro so v kraju Dečno selo v občini Brežice zagoreli gospodarski objekt, kombinirano vozilo in del fasade na stanovanjski hiši. Gasilci so požar pogasili in pregledali s termo kamero ter obvestili pristojne službe.

Še pred začetkom praznovanja prihoda novega leta je okoli 19. ure v nedeljo zagorelo ostrešje barake ob Ulici oktobrske revolucije v Izoli. Gasilci so po podatkih uprave za zaščito in reševanje ogenj hitro omejili in tudi pogasili. Ogenj je uničil okoli deset kvadratnih metrov ostrešja. Okoli 20. ure pa je na Markovcu v občini Koper zagorela baraka v velikosti okoli sto kvadratnih metrov. Gasilci so požar pogasili, a je baraka v celoti pogorela. Poginilo je tudi osem kokoši, poškodovan pa je še zabojnik za komunalne odpadke, ki je stal v bližini.

"Ker bodo nekateri pirotehnična sredstva najverjetneje uporabljali tudi danes, jih pozivamo k pravilni in uvidevni rabi. Ob tem poudarjamo, da je uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le še danes. Pri uporabi pirotehničnih sredstev ni prostora za alkohol in objestnost," je zaključila Alenka Kovačič Čelofiga s PU Maribor. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flum
10. 01. 2018 16.44
V takih primerih ovaditi in kaznovati starše
brezveze13
03. 01. 2018 20.02
večina zakonov spisanih v namen reševanja in sankcioniranja določenih prekrškov je ostala zgolj na papirju . če vzamemo zgolj alkohol se ta toči in prodaja v potokih na vsakem koraku in vsakomur. po zakonu se alkoholiziranemu ali mladoletnemu ne toči.to v praksi ne drži. Važen je samo denar. Večkrat grem v Maribor na kramarski (boljšji sejem) tam se toči pijača ni da ni v potokih. Ne vem kaj počnejo inspekcijske in sanitarne službe da tega ne opazijo. TO JE PROSTOR ZA PRODAJO KRAME NE PA ŽIVIL. V prodajalnah in lokalih poustvarjajo ravno te inspekcijske službe nevzdržne pogoje za obratovanje nekega lokala, na teh sejmih pa se živila prodajajo kar med odpadno izrabljeno robo in to večina na črno- Za tovrstne prodajalce bi moral organizator sejma imeti zato posebej namenjen in pokrit prostor prodajalci alkohola bi smeli prodajati samo svoje proizvode in to ne na drobno oz točiti, kupi liter in si ga nesi domov tukaj se prodaja na drobno večina brez računa ,lahko bi sejem kar preimenovali v vinski sejem. Tako mimogrede še točaj nudi kakšen prigrizek da se laže pije.Ne morem si predstavljati da se na tem istem mestu kjer se prodaja razna iztrošena krama večina neočiščena odvisno od prodajalca, občasno še kdo izproba kako deluje kakšna motorna žaga in ne kaj vse potem pride za ta šank pobere prigrizek in en špricar gre naprej do naslednjega prodajalca zopet otipava sadje ali kakšna druga živila sem v 60 letih odkar pomnim je zakon o načinu prodaje živil in točenju alkoholnih pijač, vendar na tem mestu je ta zakonodaja zatajila. Prišel sem na semenj okoli 8,30 do 12 h ko sem se vračal sem videl par oseb ki so bili pri istem točilnem pultu se pravi 3- 1/2 ure in v tem času je sigurno vsak spil najmanj liter in pol na črno prodanega vina po drugi strani pa inspekcija lovi delavce ki bi si radi po službi dodatno zaslužili kakšen € k svoji mizerni plači, ne vidi kje denar leži in ga je treba samo pobrat z izvajanjem zakonodaje, ne vidi ali noče videti?
Frane Šajn
03. 01. 2018 18.31
+1
Svinjske glave na Kidričevem spomeniku se za čuda ne sme komentirat, zato ker jo je dvojček od te glave seveda na dveh nogah jadrno ucvrl , ker se mu je zazdelo , da ga pokojni Kidrič s posmehom opazuje. Dejanje vredno pomilovanja žal se ta osebek tega niti ne zaveda. Pač delaš kot razumeš kaj si moreš! Navaden lole pač!
dipe
02. 01. 2018 19.31
+2
Pijančkov sicer ne prenesem, okajene punce so drugač SUPER.
RdecaZvezda
02. 01. 2018 17.50
+1
Rad bi doživel dan,ko bo nekdo ustavil to podivjano hordo otrok in mladcev s petardami
nikita50
02. 01. 2018 17.22
+0
Cigaretni zakon je dodelan do nule, nikjer ne smeš več kaditi, alkoholni zakon pa je samo črka na papirju, alkohol je poceni (pa še domači zvarki se prodajajo, nobeden ne kontrolira) na javnih krajih se popiva od otrok do najstarejših, posledice alkohola oziroma bolezni že vsi poznamo, pa še nasilja v družinah in v družbi je zaradi alkohola ogromno, pa se nobeden ne premakne, da podražil alkohol, prepovedal piti na javnih krajih, zgleda, da ima ta industrija močan lobij v državi, da se ne more na tem področju ničesar urediti, vsi samo gledamo kaj alkohol dela nobeden pa ne ukrepa. Vzamite si za zgled Švedsko, kako so v družbi zmanjšali alkohol in kakšne so kazni, enostavno so zelo podražili alkohol in dvignili zelo dvignili kazni za kršitelje na vseh področjih, kjer je prisoten alkohol. Eno samo črpanje na mrtvo opitega zdravstvo stane okoli 400 EUR, vendar ga opiti ne plača temveč zdravstvena zavarovalnica, to pomeni da vsi plačujemo za onega ko se ga je na mrtvo opil. Pa še to koliko spremljam in vidim opite in se kasneje pogovarjajo o svojih pijanskih podvigih se nobeden ne zgraža celo so še večji frajerji.
iwilliwillhacku
02. 01. 2018 18.58
+1
po novem zakonu izstavijo položnico za črpanje... tko da ne skrbet poleg mačka imajo tudi manj na računu...
brezveze13
03. 01. 2018 13.50
resnično se je za vprašat (sploh na koga naslovit vprašanje) kar zadeva našo zakonodajo in izvajanje le te, vse kaže, da je ta le na papirju.Od kar pomnim
enakatalena
01. 01. 2018 22.46
+5
Kako žalostno je to, da otroci končajo v bolnišnici zaradi alkohola! In kako žalostni so komentarji tistih, ki sodijo njihove starše. Očitno sami nimajo otrok ali pa mislijo, da so le-ti vsemogočni.
dipe
01. 01. 2018 20.59
+5
Bolje biti pijan nego star.
srecnii
01. 01. 2018 19.47
+10
Zdej starši pijanih otrok iščejo probleme drugje, da bodo lahko krivdo zvalil na druge
enakatalena
01. 01. 2018 22.48
+4
Očitno je, da nisi roditelj. Ker sicer ne bi pisal takih komentarjev.
felix58
02. 01. 2018 14.45
haloo, zaki pa jaz nisn taki in pa moja otroka....ker smo normalno vzgojeni....zakaj jaz nisem nikoli opazil, kdaj se ga je oče nacukal...haloooo no
enakatalena
02. 01. 2018 16.42
+3
@felix58, jaz tudi nisem taka, niti moji otroci. Vendar poznam starše, ki so v vzgojo vložili ogromne količine energije, pa je njihova hči pred leti ravno tako končala na pediatriji... k sreči se je vse dobro končalo in tamala je zdaj prav super mlada ženska. Njena mama in oče pa si ne bosta verjetno nikoli popolnoma opomogla od skrbi za hčerko, ki so jo nezavestno komaj spravili nazaj v življenje.
ssbobo
01. 01. 2018 19.07
-1
Nič bat..... kot pravijo dobijo skrbniki 500€ po položnici..... morebiti jim pa socijala povrne stroške za račun al pa bodo tastari moral par airbegov preprodat..... ali pa se to sploh ne bo poznalo na družinskem proračunu
novakirena
01. 01. 2018 20.03
+1
Zal ne dobijo nobene poloznice. In ne rabijo placat zdravljenja ker mamo javno zdravstvo ki ga lahko vsi izkoriscajo
WAYNE.ROO
01. 01. 2018 22.48
+0
Mama je zdravnica in pravi da je bilo se nedolgo nazaj tako da je bilo prvo izpiranje zastonj, zdaj pa ne vec.tako da bodo dobili poloznice kar je cisto prav
vstajnik1941
01. 01. 2018 18.55
-6
A je pahorju tud razneslo pasjo bombico v rokah?
dr.dare
01. 01. 2018 18.50
-8
A zdaj se pa deca še malo poveselit ne smejo?
pbjr
01. 01. 2018 17.32
+9
In kaj ste pričakovali v tem trenutku (času)? To je stanje duha v svetu in igra velikega svetovnega kapitala v vseh oblikah svoje sprevrženosti. Pri nas (v Sloveniji) pa si levi desni in rkc tem problemom izogibajo, kajti oni imajo druge cilje. Pri tem pa ostaja mladina brez perspektive in možnosti za svoj razvoj. Žalostno!
MaunelNeuer
01. 01. 2018 17.12
+4
kam smo prišli? otroci pjani....jaz do 20.leta nism vedel kaj je alko
žlikrofi
01. 01. 2018 18.18
+2
jaz tud na sam demokracija janšizem pusti vse za svoje glasove tud zdravje otrok sam da pride na piramido zla
WAYNE.ROO
01. 01. 2018 22.49
+1
prince of persia
01. 01. 2018 16.51
+13
Če je mladoletnik "smrtno" pijan, potem bi tukaj morali policisti ovaditi starše zaradi zanemarjanja in takoj vključiti pristojni CSD
novakirena
01. 01. 2018 17.19
+2
Res je! In takih primerov je v Lj vsak petek!
Haralmaan
01. 01. 2018 22.37
+3
slomati
02. 01. 2018 19.49
+1
Mogoče pa samo pogovor in bolj trda vzgoja,CSD je že prevečkrat zasral
BogiEmil
01. 01. 2018 16.21
+8
To bi morali mladini vse povedati o alkoholu kako se ga pravilno pije, na polni želodec pa da se ne meša pijača pa take stvari zato pa je bilo tega toliko, če bi jim starejši ali pa v šoli razložili, da se pravilno pije samo eno pijačo in da potem jo lahko spiješ še več na fino podlago hrane, da se prirpavijo, se je bolj mastna hrana, da se lahko več spije in potem ne bi otroci tako ležali po bolnicah, bi mogoče pač imeli mačka ampak ne bibilo hujšega pa še neko socialno skrb bi pridobili s tem, neko socialno veščino, tako je pa vse narobe ker mešajo in nič ne jedo ....
Heretik1
01. 01. 2018 16.26
+19
Preden ga greš pit, ne smeš jesti banan, ker po bananah lahko bruhaš!
Zeljenski
02. 01. 2018 08.37
+1
Heretik1
01. 01. 2018 15.22
+16
Hvala bogu da je bil alkohol in da ni bila indijanska konoplja! Mamila so hudič!
fljfo
01. 01. 2018 15.41
+8
Nikoli nisem razumel, kako spravijo tisto zelenje v injekcijo...;))))))
Maddox
01. 01. 2018 15.42
+3
mertseger
01. 01. 2018 14.17
+25
Kaj je za vas otrok? nekdo star 10 let let ali 17. Ker včeraj sem v centru Lj videl vsaj ducat koma pijanih 15-18 let pa ne bi rekel da so otroki ampak mladostniki.
staridida
01. 01. 2018 14.54
+5
novakirena
01. 01. 2018 15.07
+0
Do 18 leta so za otroka/mladostnika odgovorni starsi. Upam da bodo starsi morali placat resilca, zdravljenje, in kazen vsak po 2000€. Ce ne ves kje je tvoj otrok in kaj pocne je to pac kazen
suey
01. 01. 2018 15.29
+13
Oh dej, kaj si se ti rodila že stara? Si takoj vedela kje je tvoje mesto in kje je tvoj limit?
Brus123
01. 01. 2018 16.06
-6
MaunelNeuer
01. 01. 2018 17.13
+1
ti lopov se sploh zavedaš kaj pišeš? a ti veš kaj pomeni bit pjanček?
novakirena
01. 01. 2018 17.17
+2
suey morda vendar v bolnisnici so to noc bili otroci in novorojencki ki zares potrebujejo pomoc medicinskega osebja ker so bolni in niso tam po svoji lastni neumnoati in neumnosti svojih starsev! In tem otrokom ti starsi in njihovi otroci odzirajo pozornost medicinskega osebja medtem ko mora le to se borit z bruhanjem zaradi alkohola.
BerlinTomek
01. 01. 2018 14.11
-13
js sm od pol 10 do 1 skos poko megatresk med polnocjo sm spusto par veliki baterij boli me prst od streljanja bilo je fajn SRECNO NOVO LETO 2018!!!
YiuYiu
01. 01. 2018 15.48
+6
?asjeza
01. 01. 2018 13.57
-12
Bravo gospod Jankovič, odkar ste župan mesto živi!!! Res smo en čuden narod, pri uspešnih na vsak način želimo najti nekaj slabega in brskamo in brskamo namesto, da bi uspešne podprli. Srečno vsem v letu 2018!
felix58
01. 01. 2018 14.11
+6
felix58
01. 01. 2018 14.12
+24
veš kaj bo rekel zadnji slovenec čez 30 let....jaz vem: JA SAM POSLEDNJI
Hellsrael
01. 01. 2018 14.46
-4
Haralmaan
01. 01. 2018 15.03
-2
Heretik1
01. 01. 2018 15.20
+3
Janković je ravno toliko Slovenec kot Jan Plestenjak.
MaunelNeuer
01. 01. 2018 21.36
+0
res je-eden in drugi sta polovična Slovenca
RdecaZvezda
02. 01. 2018 17.55
feliks58,ne bo treba tako dolgo čakat,še kakih 20 let