Črna kronika

'Kako veste, da si je nadel protezi, šel tja in jo ustrelil?'

Pretoria, 19. 02. 2013 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Zbudil sem se, da bi zaprl balkonska vrata, ko sem zaslišal ropot v kopalnici. Prestrašil sem se. Bilo je temno, mislil sem, da je Reeva v postelji in da je skozi okno splezal vlomilec. Zakričal sem mu, naj pride ven. Ker ga ni bilo, sem streljal," je v izjavi, ki jo je na sodišču prebral njegov odvetnik, zapisal Oscar Pistorius.

26-letni olimpijski junak Oscar Pistorius, ki je ustrelil svoje dekle, 29-letno manekenko Reevo Steenkamp, je danes stopil pred sodnika v Pretorii. Kot poroča Sky News, se je pred sodiščem zbralo okoli 200 novinarjev ter tudi nekaj protestnikov, ki so na transparentih sporočali: "Pistorius, gnij v zaporu!"

Pistorius ob prihodu izjav ni dajal, je pa takoj po prihodu v sodno dvorano planil v jok. Tožilec Gerrie Nel je povedal, da je Pistorius streljal štirikrat, trije streli so njegovo dekle zadeli skozi vrata kopalnice. "Vzel je pištolo, si nadel protetične noge, prehodil sedem metrov, streljal skozi zaklenjena vrata in hladnokrvno ubil svoje dekle. Potem je polomil vrata in žrtev odnesel v spodnje nadstropje," je dejal. Dodal je, da je bil prostor zelo majhen. "Ko je streljal, je moralo biti grozljivo. Nikamor ni mogla pobegniti!"

Oscar Pistorius na sodišču.
Oscar Pistorius na sodišču. FOTO: Reuters

Oscarjev odvetnik Barry Roux pa je odgovoril, da ni dokazov, da je šlo pri streljanju za naklepni umor, saj naj Pistorius ne bi vedel, da je v kopalnici njegovo dekle. "Obstaja razlika med naklepnim in spontanim. Kako veste, da si je nadel protezi, šel tja in jo ustrelil? Obstaja priča? Ne poznamo vseh okoliščin. Vse, kar vemo, je, da se je Reeva zaklenila v kopalnico in da je bila ustreljena," je dejal.

"Načrtovanje ne pomeni mesecev, tednov, ur. Če se oborožim, prehodim razdaljo in ustrelim nekoga, je to naklepno. Vrata so zaklenjena. Prehodim sedem metrov in ubijem. Motiv je: hočem ubiti. To je to," mu je odgovoril Nel.

Sodnik Desmond Nair je poslušal oba govora, nato pa dejal, da bodo Pistoriusu sodili za naklepni umor, zato mora ostati v priporu. Če želijo, da se mu določi varščina, pa bodo morali dokazati, da obstajajo "izjemne okoliščine". Ob tem je Pistorius znova zajokal, med odmorom pa se je družina – na sodišču so ga spremljali brat Carl, sestra Aimee in oče Henke – zbrala v krogu in se tolažila med seboj.

"Močno sem jo ljubil"

Po odmoru je Roux prebral izjavo, ki jo je spisal Pistorius in v kateri zanika obtožbe. "Ne razumem, kako sem lahko obtožen umora, kaj šele naklepnega, saj nisem nameraval ubiti Reeve. Močno sem jo ljubil in ona je čutila enako," je zapisal. Med poslušanjem teh besed je znova planil v jok, sodnik pa mu je dal nekaj minut odmora.

Sodeč po njegovi izjavi, je Reeva 13. februarja želela iti ven s prijateljicami, Oscar pa s prijatelji, a sta si premislila in raje ostala doma. Ob 22. uri sta bila že v spalnici – ona se je ukvarjala z jogo, on je gledal televizijo. Ker je že večkrat prijel grožnje s smrtjo, je imel pod posteljo spravljeno pištolo. "Zbudil sem se, da bi zaprl balkonska vrata, ko sem zaslišal ropot v kopalnici. Prestrašil sem se. Ker nisem imel svojih protez, sem se počutil ranljivega. Bilo je temno, mislil sem, da je Reeva v postelji in da je skozi okno splezal vlomilec. Zakričal sem mu, naj pride ven. Ker ga ni bilo, sem streljal, Reevi pa zaklical, naj pokliče policijo."

Ko se je Oscar vrnil v spalnico, Reeve ni bilo v postelji. Tedaj ga je prešinilo, da bi v kopalnici lahko bila ona. Vrata so bila zaklenjena, zato jih je razbil s kijem za kriket. "Ležala je na školjki, bila je še živa. Poklical sem reševalce in jo poskušal rešiti, a umrla je v mojih rokah. Ne morem razumeti, koliko bolečine sem povzročil. Popolnoma sem zgrožen zaradi smrti moje ljube Reeve." A kot je še zapisal, verjame v njihov pravni sistem in je prepričan, da bodo dokazi pokazali, da ni namenoma ubil Reeve.

Za tem je sledilo še branje izjav Oscarjevih prijateljev, ki so vsi trdili, kako zaljubljena sta bila z Reevo. Sodnik je nato prekinil obravnavo, zaslišanje pa se bo nadaljevalo jutri ob 8. uri.

Oscarjev brat Carl in sestra Aimee.
Oscarjev brat Carl in sestra Aimee. FOTO: Reuters

Dobra ekipa odvetnikov in tožilec, ki le redko izgubi

Južnoafriški mediji ocenjujejo, da je tekač brez nog okoli sebe zbral dobro ekipo odvetnikov, ki mu bodo pomagali sodišče prepričati, da je šlo za nesrečo in da je svoje dekle res zamenjal za vlomilca.

Na čelu Pistoriusove ekipe odvetnikov je Roux, ki ga profesor prava na univerzi Witwatersrand Stephen Tuson opisuje kot zelo sposobnega odvetnika z visokimi moralnimi standardi, ki za svoje stranke opravi najboljše možno delo. V Pistoriusovi ekipi je tudi Kenny Oldwage, ki je bil leta 2010 v ekipi voznika, ki je povozil vnukinjo predsednika Nelsona Mandele, in je dosegel voznikovo oprostitev. Dodatna okrepitev odvetniške ekipe pa je eden vodilnih forenzičnih strokovnjakov v državi Reggie Perumal, ki naj bi s strokovnim znanjem izpodbijal dokaze tožilstva. Med bolj odmevnimi primeri, v katerih je nastopil kot priča, je bilo streljanje 34 stavkajočih rudarjev v rudniku Marikana in skrivnostna smrt zimbabvejskega generala Solomona Mujuruja.

Ti odvetniki bodo dobra protiutež izkušenemu tožilcu Nelu, ki je znan kot odločen in temeljit, ko gre za pripravo primerov. Znan je po tem, da le redko izgubi, zaslovel pa je, ko je v zapor strpal Jackieja Selebija, nekdanjega šefa južnoafriške policije, ki je od mafije jemal podkupnino.

Zakaj naj bi atlet moril, ali je šlo za umor in ne za nesrečo, ni znano, ena od možnosti, ki jo navajajo, pa je, da je zaradi uživanja steroidov in alkohola doživel nenadzorovan napad besa. Če ga spoznajo za krivega naklepnega umora, mu grozi dosmrtna zaporna kazen.

Pred sodiščem se je zbralo nekaj protestnikov, ki so s transparenti Pistoriusu sporočali: "Gnij v zaporu!"
Pred sodiščem se je zbralo nekaj protestnikov, ki so s transparenti Pistoriusu sporočali: "Gnij v zaporu!" FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (308)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roka pravice 1
20. 02. 2013 07.04
+4
Taki postopki sojenja so mi všeč, tipu se ne da časa niti da bi si kaj pametnega izmislu.
asdfghjklqwertz
20. 02. 2013 02.34
+23
Pa kako neumen moreš biti, da verjameš, da se je cel histeričen zadrl "storilcu" za vratami, naj pride ven, ona pa ni ničesar rekla, kot da bi to bila stalnica? Pa še to me zanima, če sta slučajno spala ločeno ali kako, da ni imel pištole pod posteljo kjer je ona spala? Očitno ima orožje doma skrito pod vsako posteljo. Če meni logika kaže, bi verjetno pištolo imel skrito tam, kjer največkrat spi - v spalnici, s svojo ženo. Torej zakaj bi človek imel pištolo skrito v dnevni sobi, na primer, če mu tam nič ne koristi, ko spi? Laže, da sam sebi verjame. Ameriški detektivi (FBIjevci) se verjetno še bolj čudijo vsemu skupaj ali pa novinarji enostavno ne znajo pravilno prevesti potek sojenja?? Redkokdaj je zaumor kriv kakšen drugi dejavnik, rečmo da je alkohol največji krivec, ki se v primeru treznega stanja ne bi nikoli zgodil. Neki steroidi so zame niti malo ne razlog, da so krivi, da jo je ubil. Kriv je in pika. Doma sem imel pištolo, zaradi večkratnega vloma v hišo. Ne bom rekel, da ne bi streljal, če bi bil kakšen lopov v hiši, ki bi se name spravljal, ali da bi bil oborožen ... ampak ga zagotovo ne bi ubil, vsaj upam. Bi ga ustrelil v obe nogi, da nikamor ne bi mogel iti, vsaj tako sem se v vojski učil o samoobrambi. Niti malo mi ni jasno ... če je imel doma partnerico in je slišal ropot, kako ni prvo pomislil, da je ona zaropotala in ne neki vlomilec? V mojem primeru bi se zadrl od daleč, če je žena v redu, če ne bi bilo odziva, ne bi šel po pištolo in kar streljat nekam? Prvo se bi prepričal kje je, kaj je narobe z njo .. Ne znam razložiti, ampak se ve ... Aja ... kaj pa ji je zdrobilo glavo? Špranje in ostanki vrat? Verjetno ji je glavo zdrobilo kar samo od sebe ...
sampi
20. 02. 2013 12.55
+1
Da se je ona zaklenila,vse pove!!! Da se morš zaklepati v partnerjevi hiši in pred samim partnerjem,je dovolj jasno!!!
Gouu
20. 02. 2013 15.35
+2
acmilanpatinhhho
20. 02. 2013 18.19
+3
Kaj pa če govori resnico, pa naj bo res čudna? kaj če je človek strahopetec in ga je zagrabila panika, in zaradi panike ni trezno razmišljal? Ne branim ga, ni prav kar je storil, zgodba mi tudi malce sumljiva, ampak kaj pa če je nedolžen? Če so detektivko vprašali, če katera njegova izjava ne drži? je rekla Ne. Seveda je tragično, da mlada ženska izgubi življenje. Nam je lahko sodit in nekoga obsotit. Vsak človek je nedolžen dokler se mu krivda ne dokaže in še ljudje smo res čudna bitja..Kot nekoč, ko so eno lepo žensko vgrabli ali ker ni kakemu vplivnmeu graščaku dala, so si izmislili da je čarovnica in so jo zažgali na garmadi in ljudje so vsi pol rekli: zakurimo jo, čarovnica je. Pa niso bila kajneda?
renatatomaz
20. 02. 2013 02.33
+11
vlomilec se je zaklenil v stranišče:)), Ona pa ni dala odziva, ko je zakričal,,, "VUN PRIDI", oscar,oscar... tegale ti še naši nebi nasedli:)...takle je blo... ona je hotela vn s "kolegicami", on ji ni pustil, ker je bil ljubosumn, ker se je dajala dol z drugimi, ona je jezno šla do kopalnice se zaklenla in hotela zbežati skozi okno, med tem je on pomislil: uf kaj pa če je vlomilec, je brž odskakljal do protez, ki so mu dale noge in letel do vrat, ki jih je nežno stolkel s kijem, še pred tem je pa 3x vstrelil za vsak slučaj, da ne bi vlomilec pobegnil.... in tako jo je našel na školjki, brez torbe in kolesa :/ ... škoda bila je res prijetna punca ....
dragicat
20. 02. 2013 06.56
+3
Karkoli se je zgodilo po nesreči, kot pravi Oskar, ampak prosim vas lepo, če je že streljal skozi vrata, ker je mislil, da je vlomilec, a jo je udaril s kijem po glavi tudi čez vrata, ker če bi videl njo, ki je kao ni hotel ubiti je tudi s kijem ne bi udaril, če jo res tako ljubi, kot pravi. Smili se mi, da nima nog, ampak žal se bo izkazalo, da laž ima kratke noge, tukaj ni dvoma, ubil jo je, sedaj bi se pa rad izmaknil zaporu, saj ga, če mu bodo dokazali krivdo tam sedel do smrti, kar bi bilo tudi pošteno, če ne more ona živeti normalno življenje, zakaj bi ga on, ki ji ga je odvzel.
rozlee
20. 02. 2013 00.56
+5
Steroide za rast moškosti je jemal,.. učinek je bil pa kontra **(pimpekpao).. pa mu je poču film..
Castro*
20. 02. 2013 00.50
+3
ma dej bolnik lažnjivi. zdej se bo pa še sprenevedu.
Alteist
20. 02. 2013 00.28
+4
Sami genialci ste bili prisotni kot Big Brother in nedvoumno veste, kaj se je zgodilo. ;-) p.s.: Nakladači.
valkirie
20. 02. 2013 00.43
-1
rozlee
20. 02. 2013 00.11
+3
Kaj a je imel tako hudo konkurenco... da je moral ta drek žreti...???
jolc22
20. 02. 2013 00.02
+1
24pišancov
19. 02. 2013 23.41
+15
Fantje jaz grem pod kovter,dost mam teh proteusov in mačjih lazanj Nočko
rozlee
19. 02. 2013 23.45
+3
ja sm vedu, da ni to samo Konj po okusu.... mačke aaa...
mkoshi
19. 02. 2013 23.28
+16
Definitivno je kriv, ne moreš prijeti orožje v roke in streljati ne da bi se prepričal kaj streljaš, tu ni debate. Izstreljenih krogel ne moreš vzeti nazaj, to so nas kot pripravnike za lovce najprej naučili. Če nisi prepričan kaj streljaš v nobenem primeru ne smeš pritisniti na petelina. Punca je res luštna, škoda jo je...
24pišancov
19. 02. 2013 23.33
+13
Veš kaj ti bom jaz povedal,glede na to da je jema steroide ja čist možno,da je bil prepričan,da se je v kopalnico zatekla nevarna divja svinja
Houdor
19. 02. 2013 23.27
+10
Ta Oscar bi lahko bil še nominiran za Oscarja
rozlee
19. 02. 2013 23.16
+5
A baseball je tudi treniral..???
24pišancov
19. 02. 2013 23.28
+5
rozlee
19. 02. 2013 23.33
+3
marap
19. 02. 2013 23.04
+8
Nimam dokazov, ampak mu ne verjamem. Lahko, da je bilo v navalu besa, lahko da je bil pod vplivom steroidov, mogoče mu je zdaj žal...., ampak stavil bi, da laže. Kaj pa detektor laži?! Vem, da ne šteje kot dokaz, ampak kaj bi že razkril.
marap
19. 02. 2013 23.14
-2
hvala za minus. ne vem sicer zakaj sem ga dobil, ampak vsak ima lahko svoje mnenje, tudi ti, ki si mi ga dal/a.
24pišancov
19. 02. 2013 23.21
+1
En minus si dobu pa si živčen,jaz sem jih največ 80 pokasiral pa nisem take panike zganjal
rozlee
19. 02. 2013 23.29
+5
24pišancov
19. 02. 2013 23.34
+1
valkirie
19. 02. 2013 23.03
+3
jst mislm da so tle glavna zgodba komentarji... strogo varovana vrata od sekreta... tip k se pogovarja z vlomilcem, ki na sekretu išče role od papirja... :D hvala za tole komedijo, tud tv ne rabm gledat zdele hahaha
Mario71
19. 02. 2013 23.02
+20
če je bila ona na skretu, pa je on zakričal (pač komurkoli) kaj je bila ona kar tiho? mislim..kera buča, valda bi ona rekla ddd, jaz sem, in če je bila ona res v postelji, bi verjetno tudi ona kaj slišala oz bi vsaj pogledal če je ona v posteljia ne..ampak zanimivo, toliko umorov vsak dan, a točno na tega ste se nalimal. zakaj ne pišete o grozovitih umorih drugod po svetu kjer ljudi žive posiljujejo do smrti, jih režejo in mučijo..tuki pa en ustreli eno, pa po celem svetu k da ja on bog, aha aja, denar, slava, oni imajo lahko pozornost, ostalih par miljard ljudi pa ne
roaddogg
19. 02. 2013 22.51
+4
Ko bo padla 1. sodba (ziher bo še xx pritožb in presoj) bom prebral njegovo zgodbico.. do takrat pa lahko novinarčki vsak dan pisarijo sami sebi ..
Alyaz5
19. 02. 2013 22.39
+7
Ni bilo rečeno nekaj dni nazaj, da bi mu naj partnerica pripravila neko presenečenje za valentinovo? Zaj pa se je kar čudežno sredi noči zbudo in streljal skozi vrata... Tolko napak je v tej njegovi lažni zgodbici, da se mi niti ne da naštevat.
Rolesx
19. 02. 2013 22.05
+13
Vsak dan si izmisli novo zgodbico
Lovetake
19. 02. 2013 22.47
+1
številka89432
19. 02. 2013 22.01
+10
me pa res zanima tista prava resnica zakaj je prišlo do tega..ne pa tista medijska ali sodna. mislim, da ne bomo nikoli izvedeli.
24pišancov
19. 02. 2013 21.59
+15
Jaz se doma še v življenju nism zaklenil v sekret
rozlee
19. 02. 2013 22.45
-2
24pišancov
19. 02. 2013 22.51
+1
rozlee
19. 02. 2013 22.54
+3
paranojo pred zaprtim prostorom.. takoj vsa vrata dol deluje...
rozlee
19. 02. 2013 23.21
+4
24pišancov
19. 02. 2013 23.22
+4
Ja saj velke razlike ni Ta model je mel oboje