Črna kronika

Po nesreči so še štirje v bolnišnici

Ljubljana, 29. 08. 2011 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzrok hude železniške nesreče še preiskujejo tako na policiji kot na Slovenskih železnicah. Od 34 poškodovanih so trije v ljubljanskem kliničnem centru, eden pa v jeseniški bolnišnici. Nihče ni v smrtni nevarnosti.

V trčenju potniškega in tovornega vlaka z 18 vagoni se je v petek poškodovalo 34 oseb, med njimi pet tujcev. Največ je bilo poškodb glave, obraza in vratu. Ranjene so sprva sprejeli v jeseniški bolnišnici, od koder so huje poškodovane prepeljali v ljubljanski klinični center.

V jeseniški bolnišnici je trenutno še en pacient s hudo telesno poškodbo, vendar njegovo življenje ni ogroženo. Ker je tuj državljan, ga bodo v prihodnjih dneh prepeljali na zdravljenje v domačo državo.

V ljubljanskem kliničnem centru so konec tedna oskrbeli in operirali pet poškodovancev. Trije so imeli poškodbe obraznih kosti in so jih operirali kirurgi specialisti s kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo kirurške klinike. Dva sta še vedno hospitalizirana na oddelku za travmatologijo. Nihče ni v smrtni nevarnosti.

Vzrok še ni znan

Policisti še ugotavljajo vzroke hude nesreče, po kateri preverjajo signalizacijo, tire, tehnično brezhibnost vlakov, komunikacijo med zaposlenimi, morebitno prisotnost alkohola in tako dalje. Prav tako opravljajo razgovore z očividci. Preiskavo opravljajo tudi na Slovenskih železnicah, kjer bodo pregledali tudi oba vlaka. Preiskava mora biti končana v 60 dneh. Neuradno naj bi sicer nesrečo zakrivil strojevodja potniškega vlaka, ki naj bi prehitro speljal proti Kranju.

Na delu več ekip zdravstvenega osebja

Po trčenju vlakov so v bolnišnici oskrbeli 34 poškodovanih.
Po trčenju vlakov so v bolnišnici oskrbeli 34 poškodovanih. FOTO: Bralec -ZaGoR-

Po klicu o železniški nesreči, ki so ga prejeli v petek ob 14.40, so v Splošni bolnišnici Jesenice po protokolu o posredovanju ob množičnih nesrečah sklicali več ekip medicinskega osebja, ki so takoj začele oskrbovati prispele poškodovance. Skupina za posredovanje ob množičnih nesrečah v Splošni bolnišnici Jesenice je po besedah vodje posredovanja Petre Rupar delovala usklajeno in hitro, vsi sodelujoči so svoje delo odlično opravili.

Najhujša železniška nesreča v Sloveniji leta 1986

Za najhujšo železniško nesrečo na območju Slovenije sicer velja tista iz leta 1986 v Divači. Na postaji je stal potniški hitri vlak na relaciji Beograd–Pulj, ko se je vanj zaletel tovorni vlak, ki je spregledal ukaz o ustavitvi. V trčenju je umrlo 31 ljudi, 34 jih je bilo ranjenih. Na sojenju je bil strojevodja tovornega vlaka spoznan za nedolžnega, ugotovili pa so, da je k nesreči največ prispevala odsotnost varnostnih naprav na železniški progi.

Še ena od večjih nesreč pa se je zgodila konec februarja, ko je v Zalogu v Ljubljanico iztirila dizelska lokomotiva in trije vagoni. Interna preiskava še vedno poteka, zato vzroki za nesrečo še vedno niso znani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
30. 08. 2011 05.53
Tako malo železniških tirov imamo, pa še te ne moremo obvladat. Zdaj pa razumem zakaj prednjačimo mi Slovenci pri prometnih nesrečah na cestah. Kratko, malo. Prepametni smo mi Slovenci, pa prezatreskan. To pa ne gre skupaj.
haarpo
29. 08. 2011 17.57
MATOZ se že smeji....
oaza7
29. 08. 2011 17.16
Pa se eno informacijo glede na to kako pametni so teli nasi novinarji na 24 ur. VLAK NI SPELJAL V SMERI KRANJA AMPAK V SMER NOVE GOICE. Ce ze nekaj pisete, pisite saj tako kot je bilo...
oaza7
29. 08. 2011 17.14
Pa se eno informacijo glede na to kako pametni so teli nasi novinarji na 24 ur. VLAK NI SPELJAL V SMERI KRANJA AMPAK V SMER NOVE GOICE. Ce ze nekaj pisete, pisite saj tako kot je bilo.
tepee
29. 08. 2011 15.37
....se kr rojevajo,da bodo dobili odškodnio.
skalar
29. 08. 2011 13.51
Nihče pa ne omeni reševalce iz gorenjskih reševalnih postaj, ki so bili prvi na kraju nesreči in opravili ogromno dela. V medijih je pa samo hvalisanje s strani bolnišnice Jesenice, kako so sprejeli poškodovance.
feferoncek
29. 08. 2011 13.33
Če že navajate neke informacije, jih lahko vsaj malo prej preverite. Nesreče vDivači je bila l. 1984 Drugače pa srečno vsem poškodovancem in naj bolečine čim hitreje minejo.