Črna kronika

Razbili kriminalni združbi in kazensko ovadili 44 oseb, ki so storile 94 kaznivih dejanj

Ljubljana/Koper, 07. 10. 2016 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š.K./STA/K.H.
Komentarji
427

Slovenska policija je v sodelovanju z drugimi državami in Europolom razbila mednarodni hudodelski združbi. 44 ovadenih sumijo tihotapljenja ljudi, prekupčevanja z drogami in orožjem ter ponarejanja denarja, saj so v Bolgariji odkrili tiskarno in ponarejene evrske bankovce. Gre za velik uspeh policije in tožilstva.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ubežnika iščejo tudi prek Interpola
    02:15
    Iz SVETA: Ubežnika iščejo tudi prek Interpola
  • Iz SVETA: Povezava med Slovenijo in Bolgarijo
    01:50
    Iz SVETA: Povezava med Slovenijo in Bolgarijo
  • Iz SVETA: Nekateri so zaposleni
    02:36
    Iz SVETA: Nekateri so zaposleni
  • Iz SVETA: Kako nevarni so?
    00:57
    Iz SVETA: Kako nevarni so?
  • Iz 24UR: Razbili so dve združbi
    02:23
    Iz 24UR: Razbili so dve združbi
  • Iz 24UR: Izolske kobre
    02:21
    Iz 24UR: Izolske kobre
  • Iz 24UR: Med osumljenci tudi delavca koprskega komunalnega podjetja Marjetica
    01:15
    Iz 24UR: Med osumljenci tudi delavca koprskega komunalnega podjetja Marjetica
  • Iz 24UR ZVEČER: Kriminalne združbe v Sloveniji
    06:00
    Iz 24UR ZVEČER: Kriminalne združbe v Sloveniji
Ena kriminalna združba se je ukvarjala s preprodajo drog in orožja ter tihotapljenjem prebežnikov, druga pa poleg že omenjenega tudi s ponarejanjem denarja.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada in koprski kriminalisti so uspešno zaključili kriminalistični preiskavi organizirane kriminalitete, ki sta potekali v torek v več mestih po Sloveniji. Razbili so dve kriminalni združbi. Skupaj so ovadili 44 oseb, ki jih sumijo storitve 94 kaznivih dejanj, med drugim trgovanja s prepovedanimi drogami in orožjem, izsiljevanja, ponarejanja denarja ter organiziranja, navideznih porok in nezakonitih prehodov meje. Med hišnimi preiskavami so zasegli več kot 160 kilogramov kokaina in heroina, 133 kilogramov konoplje, poživila, več kosov orožja in več kot dva milijona ponarejenih evrov. 

Podrobnosti so na novinarski konferenci predstavili Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, na novinarski konferenci pa so sodelovali še Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper, Tomaž Peršolja, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije in Mateja Jadrič Zajec, okrožna državna tožilka iz Specializiranega državnega tožilstva.

Policija in tožilstvo sta poudarila, da gre za velik uspeh.
Policija in tožilstvo sta poudarila, da gre za velik uspeh. FOTO: 24ur.com

Peršolja je uvodoma pojasnil, da večina kriminalnih družb s področja organizirane kriminalitete deluje mednarodno, zato se policija pri preiskovanju povezuje tudi z drugimi državami. To sodelovanje je uspešno, je dejal Peršolja. Opozoril je, da je ključno sodelovanje z Europolom. Povprečno policija obravnava letno okoli 400 kriminalnih dejanj s tega področja, je še dejal Peršolja.

Tožilka pa je pojasnila, da so morali uporabiti tudi prikrita preiskovalna sredstva. Z uporabo teh sredstev so ugotovili, da se je ena oseba z območja PU Ljubljana povezovala tudi z osebo na območju PU Koper, kar je razširilo preiskavo tudi na območje Obale. S pomočjo prikritih sredstev so izsledili tudi tiskarno ponarejenih evrov v Bolgariji, vrednosti ponarejenega denarja pa so večmilijonske.

V obsežni akciji zasegli droge in orožje, fokus je bil na odkritju tiskarne v Bolgariji

Člani hudodelske združbe so s kaznivimi dejanji pridobili za najmanj 250.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Preiskovalci so podali kazensko ovadbo zoper 21 oseb, starih med 23 in 64 let zaradi suma storitve 45 kaznivih dejanj. Preiskovalni sodnik je zoper vse odredil pripor.

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič je pojasnil podrobnosti ene od dveh kriminalističnih preiskav, ki je potekala tudi v Bolgariji. V tej so preiskovalci NPU skupaj s tujimi policijami in Europolom preiskovali mednarodno hudodelsko združbo, ki jo je sestavljalo najmanj 21 identificiranih članov, ki so kazniva dejanja opravljali v Sloveniji, na Kosovem, v Albaniji, Bolgariji in drugih državah EU. Kot je dejal Majhenič, so se ukvarjali s tihotapljenjem prepovedane droge, v Sloveniji pa so preprodajali drogo in orožje. Med preiskavo so slovenski policisti zasegli 131 kg konoplje, 130 ampul neznane snovi ter tri kose orožja, ki je izhajalo z Balkana. Med drugim puške kalašnikov, različne pištole z dušilcem in drugo orožje, ki je bilo vredno od 200 do 800 evrov po kosu.

Združba pa se je ukvarjala tudi s ponarejanjem denarja, in sicer preko kriminalnih povezav v Bolgariji. V času preiskave so v Sloveniji zasegli 415 ponarejenih bankovcev po sto evrov. Bolgarska policija pa je odkrila tiskarno za ponarejanje denarja in pri tem odkrila 1,8 milijona ponarejenih bankovcev za 50 evrov.

Člani hudodelske združbe so organizirali tudi nezakonita preseljevanja tujcev v Slovenijo, pri čemer so sklepali navidezne zakonske zveze in pridobivali delovna dovoljenja, je pojasnil Majhenič. Samo v letu 2015 so nezakonito bivanje v Sloveniji omogočili 50 tujcem.

Člani združbe so se ukvarjali tudi s tihotapljenjem ljudi, s čimer so na ozemlje Slovenije pritihotapili najmanj 21 oseb.

Akcijo so zaključili v torek, ko je v preiskavah sodelovalo 145 kriminalistov ter policistov posebne policijske enote in specialne enote, predkazenski postopek pa je usmerjalo specializirano državno tožilstvo. Izvedli so 20 hišnih in deset osebnih preiskav pri desetih osumljencih.

Interpolova tiralica za 27-letnim Shqipronom Hoxhajem.
Interpolova tiralica za 27-letnim Shqipronom Hoxhajem. FOTO: Interpol

Jurič: Združbo na Obali vodili bratje Hoxhaj

Drugo preiskavo pa so vodili koprski kriminalisti. Del organizirane kriminalne združbe je namreč deloval na območju PU Koper. Drogo, ki so jo nabavljali v nekdanjih jugoslovanskih republikah in v Španiji, so preprodajali predvsem na območju Obale in Italije. Kot je pojasnil Jurič s PU Koper, je združbo na Obali vodil Valon Hoxhaj, ki je v priporu od junija letos. 

Prekupčevanje z drogami je vodil kar iz zapora, so pojasnili policisti. Sicer je policija Valona spremljala vse od leta 2014. Valonu Hoxhaju sta pomagala tudi dva brata. Eden od njiju je še vedno na begu, in sicer Shqipron Hoxhaj. Na Brniku so ta teden aretirali še tretjega brata, ki je v Slovenijo pripotoval iz Kosova. Danes so ga privedli pred preiskovalnega sodnika.

Takole so na sodišče pripeljali enega od bratov Hoxhaj.
Takole so na sodišče pripeljali enega od bratov Hoxhaj. FOTO: Kanal A

Člani združbe, ki je delovala na Obali (imenovali naj bi se Kobra), so poleg drog in orožja tihotapili tudi ilegalne prebežnike. Gre predvsem za državljane Albanije in Kosova, za vsak prehod pa so računali okoli 900 evrov, s čimer so si pridobili okoli 19.000 evrov premoženjske koristi.

V zaključni fazi obsežne policijske akcije je sodelovalo okoli 170 pripadnikov policije, je še dejal Jurič, ki pa ni potrdil, ali je med osumljenimi tudi nogometaš Guberac, saj o konkretnih imenih ne sme govoriti. Med preiskavo so zbrali dokaze za podajo kazenskih ovadb zoper 23 storilcev, od tega 18 znanih. Po besedah Juriča je zoper tri osumljence razpisano tudi iskanje. Med njimi je 27-letni Shqipron Hoxhaj.

V zaključni fazi preiskave, ki je na Obali dvignila veliko prahu, je sodelovalo okrog 170 kriminalistov in policistov PU Koper, ki so jim pomagali tudi policisti iz drugih policijskih uprav in specialne enote. Hišne preiskave so opravili v enajstih stanovanjskih in dveh poslovnih objektih ter zaporniški sobi koprskega zapora. Tam je namreč v priporu 29-letni državljan Kosova, ki je bil po podatkih policije vodja kriminalne združbe.

To preiskavo je usmerjalo koprsko okrožno državno tožilstvo, tisto v Ljubljani in Celju pa specializirano tožilstvo. Mateja Jadrič Zajec s specializiranega tožilstva je danes pojasnila, da so s prikritimi preiskovalnimi ukrepi ugotovili, da je bil eden od storilcev v tej združbi povezan s storilci z območja Kopra.

Primorske novice: med osumljenimi tudi nogometaš Guberac

Med preiskavo na Obali so zbrali dokaze za podajo kazenskih ovadb zoper 23 storilcev, od tega 18 znanih.

Primorske novice poročajo, da naj bi bil med osumljenci tudi nekdanji kapetan koprskega nogometnega kluba Ivica Guberac. Odvetnica Guberca je potrdila, da so kriminalisti hišno preiskavo opravili tudi na njegovem domu v Kopru. "Lahko potrdim, da je med osumljenimi tudi Ivica Guberac. Trenutno je v Rusiji, kamor je zaradi igranja nogometa odšel pred slabim mesecem. Od takrat se ni vračal v Slovenijo. So pa kriminalisti v torek preiskali njegovo stanovanje in kletne prostore," je včeraj za Primorske novice potrdila njegova odvetnica.

V stanovanju Ivice Guberca naj bi odkrili pol kilograma heroina.
V stanovanju Ivice Guberca naj bi odkrili pol kilograma heroina. FOTO: Damjan Žibert

Guberac je septembra zapustil Slovenijo in odpotoval v Rusijo, kjer trenutno igra pri ruskem drugoligašu Himkiju. Policisti in kriminalisti so v torek preiskovali njegovo stanovanje, klet in menda celo njegov avto. "Sistemski ključ, ki odpira tako njegovo stanovanje kot garažo in klet, je namreč imel tudi njegov prijatelj iz otroštva, ki je prav tako osumljen v tej preiskavi," je povedala odvetnica.

Po informacijah Primorskih novic naj bi pri Gubercu tako v stanovanju kot v kleti našli drogo. V stanovanju zelo majhno količino, v kleti pa celo pol kilograma heroina. Glede na to, da ga ni doma že mesec dni in da je ključ očitno dal svojim prijateljem, bo Guberac svojo obrambo najverjetneje gradil na tem, da ni vedel za drogo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (427)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
31. 08. 2018 16.31
upam, da bodo kdaj politično elito ujeli ... ( UPAM ) ....
gusar.
11. 10. 2016 18.16
+1
Res je vse zelo glasno, vendar me zanima koliko bo nazadnje plačala ta država tem ljudem odškodnine????
kapljač1
10. 10. 2016 11.27
+2
"Tako gr d o jih imate oni so prišli pa v Slovenijo samo pošteno delat."
LLLEPI
10. 10. 2016 20.30
+3
Center kriminalnih zdruzb je v nasem parlamentu tam sedijo sefi vseh sort kriminala ki ga lepo vodijo iz parlamenta ob pomoci zakonov in pravosodja
LLLEPI
10. 10. 2016 20.39
+2
tILE KI SO SEDAJ PREJETI SO SAMO PODIZVAJALCI DEL
?UMBUS
09. 10. 2016 22.19
+1
A je kaj od 1400 ukradenih auromobilov(samo u tem letu).Samo tri najdena-sramota.
LLLEPI
10. 10. 2016 20.31
+2
Tudi policija pobira procentazo od te rabote in zaman pricakujetre da sami sebe zaprejo
samuray1
09. 10. 2016 18.36
+6
Hoxhaj je novi kandidat za predsednika teroristične deržave UCK-Kosove,enako kot Hasim Tachqi in podobni mudeli .Že jutri bo ameriški ambasador primazal kakšno vzgojno klofuto direktorju policije in ostalim .
LLLEPI
10. 10. 2016 20.32
+2
Tudi nas ne zaostaja za njim le da se skriva za zakoni
Maja Kajza
09. 10. 2016 16.06
+7
Velik uspeh za Policijo, odvisno za koliko dni ! Škoda ker jih pošiljajo na Slovensko sodišče, bi bilo ceneje za nas, če bi jih odpeljali k sosedom.
Jovo Maksimovic
09. 10. 2016 11.52
+14
nič niste razbili čez par dni bodo vsi odzuni tako kot ponavadi tak da ne se hvalit
LLLEPI
09. 10. 2016 14.02
+8
Se strinjam najvecji Slo kriminalci so zaposleni v Slo parlamentu in pravosodju ki vodijo taksne zadeve ali pa jih dopuscajo zaradi svoje nesposobnosti
LLLEPI
09. 10. 2016 14.08
+5
Kriminalna zdruzba bo razbita ko bo 90% nasih parlamentarcev za zapahi
LLLEPI
09. 10. 2016 14.09
+5
Tega pa Slovenski narod ni pripravljen storiti in rajsi dela za minimalca in je brezposeln in prosi za pakete na karitasu
maijster
09. 10. 2016 09.25
+9
..čujte ste dokaze pravilno pridobili ? da nebo vse padlo zopet zaradi takšne kozlarije kao nepravilno pridobljeni dokazi he,he,he,he,...
LLLEPI
09. 10. 2016 14.03
+2
NISO ker so za to prejeli podkupnino in bo potrebno izplacat se odskodnino za napad na ^postene drzavljane Slovenije
Mauzahecmauzares
08. 10. 2016 18.27
+52
Hehe kok me nasmejijo tile novodobni kriminalci....zlat Escalade vs okiten v zlato, dobr da ni stojnco sred portoroza postavu pa vsem na oceh prodajal drogo, orozje.... Pogledas stare Sicilijance pa te novodobne kazace s tablo okol vratu in napisom jst sm kriminalec....to je bl burlezka
funi
08. 10. 2016 16.43
+17
PA SE JIM SPET OBETAJO ODŠKODNINE. ČE NE MOREM TEPIHOVAT SLOVENIJE ,JO BOM PA EKONOMSKO UNIĆIL SI SIGURNO MISLI GDO NA POLOŽAJU
Brabus
08. 10. 2016 16.10
+35
Aja, pa lepo trenerko ima, belo, waoo.
Ajmomali
08. 10. 2016 16.41
+5
Teci bolj počas, sej si boš še noge polomu, ej ! Takole, kot jaz - počasi.......zapomni si !
Brabus
08. 10. 2016 16.09
+17
Kam jih bodo zaprli, sej ni placa v zaporu? Za ši.ca bodo napisal črko v imenu narobe in bomo spet plačali odškodnine.
Ajmomali
08. 10. 2016 16.42
+2
A, tule pa se lahko komentira. No, nej jim bo.
FesterAdams
08. 10. 2016 20.43
-1
Kaj imaš kaka cenzorska nagnjenja ali kaj...?
Kozorog123
08. 10. 2016 16.00
+14
Sam... kaj ko bo pa naše sodstvo na koncu vse te izpustilo brez kazni... ker nimajo hrbtenic in se bojijo svoje lastne sence...
povanpireni
08. 10. 2016 15.25
+9
Hrvaška jim je saj v športu pokazala kdo je gospodar na fuzbalskem tereno, a nje ????????
Slava Rodu
08. 10. 2016 12.52
-1
TAKOLE JURČKE BODO ZAPRL, KRAVATARJE PA NAGRADIL! KURĆANISTAN, 150 MILJARD JE PA KJE.. SVEČKARJI IN FANATIČNI LEVAKI, VI SE PA ŠE NAPREJ DELITE IN PODPIRAJTE TO. BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
LLLEPI
08. 10. 2016 13.06
+12
nasi najvecji kriminalci sedijo v parlamentu
LLLEPI
08. 10. 2016 13.06
+7
drugi so le majhne ribice in v vecini primerov delujejo po navodilih nasih voditeljev
murinar
08. 10. 2016 11.41
+43
Dobro južni molzejo Slovence in to na vseh področjih!
ODSLUŽILDOB
08. 10. 2016 12.42
+7
ToJeToZaZdaj
08. 10. 2016 12.45
+9
Kaj pa so v tem primeru molzli? To ,da do SLO odvisniki preko njih dozo nabavljali?
Brus123
08. 10. 2016 19.22
+7
ne, na koncu bodo pobrali še odškodnine od države, ker jih je protipravno zadržala...
Aijn Prenn
08. 10. 2016 11.18
+52
S kakšnim športom pa se ukvarjajo tile trenirkarji?? Vsi v trenirkah, sami športniki. ;-))
ggzz
08. 10. 2016 11.31
+18
z zanimivim športom. in grem stavit da so vsi na sociali
ToJeToZaZdaj
08. 10. 2016 12.49
+10
ggzz...mal se motis. Tile fantici imajo tolk kesa, da kupijo tebe, mene pa sosede zraven. Socijalna pa so bili oni. Seveda z obrestmi. Podobno kot drzava, razlika samo v tem, da drzava caka da se stegnes pa pobere svoje. Torej lahko potegnemo vzporednico...
primoyde
08. 10. 2016 11.11
+40
kokrkol pogledam je v večino kriminalcev povezanig z drogo,orožjem,izsiljevanjem itd..tujcev oziroma južnakov!!
Aijn Prenn
08. 10. 2016 11.20
+67
Saj to je po svoje logično... Ti ljudje so prišli v slovenijo zato, da izkoristijo privilegije, zaslužijo denar tako ali drugače. Veš, da se ni priselil iz Kosova k nam zato, da bo hodil delat za tekoči trak za 650€/mesec. In padla jim je sekira v med, ker tako zblojenega pravosodnega sistema ni nikjer drugje kot pri nas.
murinar
08. 10. 2016 11.29
+17
Annis
08. 10. 2016 12.11
+7
ja kaj ces kazniva dejanja goljufije, prevare,korupcije pedofilije in podobna zlahtna kaznivih dejanja ne prides na vrsto od vas slovencev
NiVseRes
08. 10. 2016 12.48
+2
Pa samomori..to si pozabil..pa strahopetja..pa negostoljubnosti..pa skrtosti...
LLLEPI
08. 10. 2016 13.31
+6
Krivosodje deluje po navodilih politike in podkupnin
Kaoswakii
08. 10. 2016 16.08
+10
Prišli so v deželo "kekcev" in nas imajo dobesedno za ene velike bedake, nazaj sterat od koder so prišli al pa v Trbovlje v rudnike delat
LLLEPI
10. 10. 2016 20.34
+1
Glede na nase obnasanje nas ni potrebno imeti za bedake ker to tudi smo
Uporabnik458403
08. 10. 2016 11.05
Uporabnik458403
08. 10. 2016 11.08
+5
Na sodiscih pa ze imajo sestanke in se dogovarjajo kolilo bo kateri kasiral podk........ iscejo ze kako obiti zakon.......
Uporabnik458403
08. 10. 2016 11.09
+9
Politiki so itak ze uzakonili, da sodniki ne odgovarjajo za nic in da vse skupaj moramo placati davkoplacevalci
?ampl
08. 10. 2016 10.39
+26
Sadje in zelenjava kobra....na obal se ze 10 let ve kaj pomenijo siptarska posla....kaj vse so pripeljal med paprikam zadnja leta?! Pa med policaji so mel veziste