Slovenija

Priznanje: plačal 20.000 evrov, da bi umirajoča partnerica prej prišla na vrsto

Ljubljana, 17. 01. 2019 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na prvem predobravnavnem naroku v zgodbi s podkupovanjem za preskakovanje čakalnih vrst v UKC Ljubljana sta pred sodnico stopila dva od desetih obdolženih dajanja podkupnin. Iztok Požar, ki je prakso podkupovanja tudi razkril, je krivdo priznal, odvetnica pa se s predlagano kaznijo ni strinjala. "Obtoženi je sesul sistem podkupovanja v zdravstvu, zdaj naj gre pa v zapor?" je vprašala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Preskakovanje vrst
    02:41
    Iz 24UR: Preskakovanje vrst
  • Iz SVETA: Preskakovanje vrst
    03:10
    Iz SVETA: Preskakovanje vrst
  • Izjava odvetnice Špele Mesesnel o domnevnem prejemanju podkupnin
    01:31
    Izjava odvetnice Špele Mesesnel o domnevnem prejemanju podkupnin
  • Izjava tožilke Bojane Podgorelec o domnevnem prejemanju podkupnin
    01:41
    Izjava tožilke Bojane Podgorelec o domnevnem prejemanju podkupnin

Na prvem predobravnavnem naroku v zgodbi s podkupovanjem za preskakovanje čakalnih vrst v UKC Ljubljana sta pred sodnico stopila dva od obdolženih dajanja podkupnin. Iztok Požar je priznal plačilo 20.000 evrov podkupnine, medtem ko Aleš Miletić danes krivde ni priznal. V prihodnjih dneh bodo pred sodnico stopili še drugi soobtoženi.

Odvetnica je danes sodnemu senatu predlagala, naj Požarju izreče "le" pogojno kazen. Izpostavila je smrt partnerke in da danes sam skrbi za najstniško hčer.
Odvetnica je danes sodnemu senatu predlagala, naj Požarju izreče "le" pogojno kazen. Izpostavila je smrt partnerke in da danes sam skrbi za najstniško hčer. FOTO: Gregor Ravnik

Sodnica Nina Drozg Draganič bo Požarju kazen izrekla 31. januarja. S tožilstvom se Požar in njegova odvetnica Špela Mesesnel nista uspela dogovoriti o kazni. Tožilka Bojana Pogorelec je namreč Požarju ponudila deset mesecev zaporne kazni, ki bi jo odslužil z družbeno koristnim delom, ter denarno kazen, kar je po prepričanju odvetnice Mesesnelove prestroga kazen, glede na to, da je razkritje prakse podkupovanja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zasluga Požarja.

'Obtoženi je sesul sistem podkupovanja v zdravstvu, zdaj naj gre pa v zapor?'

Odvetnica je danes sodnemu senatu predlagala, naj Požarju izreče "le" pogojno kazen. Izpostavila je smrt partnerke in da danes sam skrbi za najstniško hčer. Tožilstvu je očitala licemerstvo in dodala, da "ko gledaš bližnjega, ki ti umira, bi naredil vse, da bi ga rešil, čeprav veš, da je nekaj kaznivo". Ravnanje svojega klienta je pripisala nedelovanju zdravstvenega sistema, zaradi česar so ljudje sploh iskali načine, kako hitreje priti do zdravnika.

Smiljič je sicer po poročanju medijev v sodni preiskavi zanikal nezakonitosti. Zatrdil naj bi, da mu nikoli nihče ni obljubljal nagrad, pa tudi sam da je ni ne zahteval ne dobil.

"Namen kaznovanja gotovo ni ta, da bi osebe, ki prijavijo kaznivo dejanje, še same utrpele take posledice, kot če tega ne bi storile. To ni namen države, s tem se storilce odvrača od prijavljanja kaznivih dejanj. Obtoženi je sesul sistem podkupovanja v zdravstvu, zdaj naj gre pa v zapor," je vprašala odvetnica.

Tožilka: Upoštevati je treba tudi človeška življenja, ki niso imela možnosti vplivati na vrstni red zdravljenja

Kot na to odgovarja tožilka Bojana Pogorelec, je treba upoštevati predpise, tukaj so tudi drugi pacienti, ki so čakali in se redno prijavljali: "Upoštevati je treba tudi ostala človeška življenja, ki niso imela možnosti kakorkoli vplivati na vrstni red zdravljenja."

Na očitke o predlagani višini kazni pa je odgovorila, da je tožilstvo upoštevalo dejstvo, da je obtoženi podal prijavo na policijo, a ta ni bila edina in  njegova prijava ni bila edina podlaga, da je lahko stekel kazenski postopek v tem primeru. Tožilstvo je zato predlagalo alternativno izvrševanje kazni zapora, je še pojasnila tožilka. 

Miletić ni priznal krivde

Krivde pa danes ni priznal Aleš Miletić, ki mu Specializirano državno tožilstvo očita, da je prvoobtoženemu v tej zadevi Urošu Smiljiču njegovo podjetje izdelalo kaljena stekla za prijatelja ter steklo za kuhinjsko omarico zanj. V zameno naj bi Smiljič nekdanji partnerki Miletića uredil pregled pri želeni zdravnici v UKC Ljubljana. Miletić je danes krivdo zavrnil, češ da ni šlo za podkupnino, saj da njegovo podjetje večkrat podarja odpadno steklo.

Prvoobtoženi Smiljič naj bi v UKC Ljubljana več let veljal za nekakšno sivo eminenco, ki lahko uredi kar koli. Kot so po hišnih preiskavah oktobra 2016 poročali mediji, naj bi skladiščnik, ki se je predstavljal tudi kot strokovnjak za računovodstvo ali celo kot pomočnik direktorja, med ljudmi veljal za nekoga, ki lahko vse uredi, tudi obravnave mimo čakalnih vrst v zameno za nagrade.

Obtožnica navaja več primerov, ko naj bi Smiljič zahteval in prejel podkupnine od različnih ljudi v zameno za to, da jim je uredil hitrejše preglede, posege ali zdravljenje pri točno določenih zdravnikih. Podkupnine naj bi bile tako v denarju kot tudi v materialnih dobrinah, od piščancev in jajc do kuhinjske omarice.

Specializirano tožilstvo je v tej zadevi obtožnice vložilo zoper deset oseb in dve podjetji. V preiskavi se je sicer znašlo tudi več pripadnikov policije, ki naj bi v zameno za Smiljičeve usluge slednjemu med drugim uredili več poletov s policijskim helikopterjem za različne osebe ter priskrbeli informacije iz policijskih evidenc o različnih osebah.

Obtožnica med koristniki Smiljičevih uslug navaja tudi nekdanjega direktorja uprave za policijske specialnosti Roberta Sušanja, komandirja policijske postaje Gornji Petrovci Viljema Trplana, vodjo letalske enote policije Damjana Bregarja ter nekatere zaposlene v tej enoti. Naštetih ni med soobtoženimi, osebe s posebnimi pooblastili namreč preganja oddelek specializiranega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Tako ni znano, kdo izmed njih se bo morda še zagovarjal pred sodiščem.

Je pa tožilka danes sodišču kot dokaz predlagala še nekatere listine, ki izhajajo prav iz preiskave posebnega oddelka tožilstva, med drugim dnevnik letov helikopterjev, tedenski razpored dela pilotov za konkretno obdobje, sklepe o izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi Sušnju ter opomine trem policijskim pilotom, pa tudi poročilo o nadzoru nad delom letalske enote policije. Kot so za STA pojasnili na posebnem oddelku tožilstva, je bila v navedeni zadevi na Okrožno sodišče v Ljubljani vložena zahteva za preiskavo.

Predobravnavni naroki se bodo nadaljevali prihodnji teden, ko naj bi se zvrstili še ostali soobtoženi.

Prvoobtoženi Uroš Smiljič naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana več let veljal za nekakšno sivo eminenco, ki lahko uredi kar koli. Danes se sicer ne bo pojavil na sodišču.
Prvoobtoženi Uroš Smiljič naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana več let veljal za nekakšno sivo eminenco, ki lahko uredi kar koli. Danes se sicer ne bo pojavil na sodišču. FOTO: POP TV

Smiljič je sicer po poročanju medijev v sodni preiskavi zanikal nezakonitosti. Zatrdil naj bi, da mu nikoli nihče ni obljubljal nagrad, pa tudi sam da je ni ne zahteval ne dobil. Temveč da je želel le pomagati ljudem, saj je imel tudi sam izkušnje z zdravljenjem svojcev. Tudi ostali obtoženi razen Iztoka Požarja so kazniva dejanja zanikali. Med tistimi, ki so policiji naznanili domnevno nečedne posle preskakovanja čakalnih vrst, je bil tudi kirurg na Onkološkem inštitutu Ljubljana Erik Brecelj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pesnitev
18. 01. 2019 16.29
+2
Zdravnik mojega očeta je sprejel denarno "nagrado" od naše družine, da bi na očeta bolj gledal, a je oče dva dni zetem umrl (poanta je v tem, da je zdravnik prav gotovo vedel za slabo zdravstveno stanje mojega očeta pa je kljub temu sprejel "nagrado"...)
direstraits
18. 01. 2019 07.18
+26
A od Vilfana, Jankovićevega prijatelja, pa ne smete več pisat?? Al. je Serpentinšek plaču davek, ko je klovna špilu in na roke, al pa v ta zadnje žepe, dnar kasiru..... se je hvalil, koliko tisoč nastopov je imel, v skoraj devetih letih ......no novinarji al bi šlo... al urednik ne dovoli??
Frane Šajn
17. 01. 2019 22.55
+22
Kak vlomilec je tale denar kajnede, jih ni vrat, da jih ne odklene!
NoviceResnice
17. 01. 2019 20.13
+82
Cela 3 milijardna kraja iz zdravstvenega sistema od kar je SLO samostojna se bo sedaj zvalila na skladiščnika ki je dubu šipce za očala...marš banda pokvarjena skorumpira...kva vas elite nategujejo že 29 let in vedno iste izvolite
Uporabnik1552103
17. 01. 2019 22.01
+44
ja s tega vidika je krivica, z vidika, da je sodeloval pri tem, da je od moža umirajoče pobral denar, da je vedel kakšna je situacija...torej vedel je ...tip pride k meni...žena umira...dejmo ga oskubit...tu dragi moji se pa svet konča...oprostite, za njega in botre...ne vem ....slabši ne moreš biti in temu primerna naj bo kazen..
nikandra
17. 01. 2019 19.49
+90
Seveda ni prav, da koga podkupiš. Vendar bo tudi tokrat kaznovan tisti, ki je v stiski pristal na plačilo podkupnine, Smiljič seveda ni kriv nič, da o zdravnikih, ki so podkupnino prejeli, se pa sploh ne sme govoriti. To je naša Slovenija.
mackon08
17. 01. 2019 19.48
+32
Zaradi podkupovanja je pa mogoče nekdo prišel na vrsto pozneje kot bi mu pripadalo, mogoče je zaradi tega nekdo umrl, kaj pa na to pravite tist,i ki podpirate te rabote. Podkupovanje in sprejemanje podkupnine je pokvarjena zadeva kakorkoli obrneš.
odlekiran
17. 01. 2019 19.43
+15
Včasih se je vedelo. Nekaj močnega med oči. Konc neplodne debate.
Kruh+sol!
17. 01. 2019 19.38
+53
Ce ne bi bilo obupnih cakalnih vrst ne bi prislo do tega.
pesnitev
18. 01. 2019 16.34
+1
Točno, kruh +sol. Uboga rakava pacientka je morala predolgo čakati... sramota za naše zdravstvo, rakavi pacienti so tako že kar naprej odpisani s temi predolgimi čakalnimi dobami. Tudi smo na dnu lestvice po številu ozdravljenih rakavih bolnikov. Kako ne bi partner te bolnice poiskusil še zadnjo možnost:preskočiti vrsto...
Uporabnik1385495
17. 01. 2019 19.14
+69
Ce ne bi imel komu dati,pac ne bi dal.Ne se...e.Zaprite ze enkrat tega kriminalca in UKC,pa se koga poleg,take ljudi pa pustite pri miru.A so sodniki sploh normalni?Posiljevalec iz Kopra je tudi dobil 10 mesecev.To je resnicno mozno le pri nas.
Wahl
17. 01. 2019 19.34
+15
za bojši jutri
17. 01. 2019 19.58
-35
Vsak bi vzel. Vprašati se je pa treba od kod tej barabi 20.000 €
Wahl
17. 01. 2019 20.05
+27
Ni nobena baraba, ima avtovleko, tudi vleko za tovorna vozila in ti imajo vedno dovolj dela.
optimist11
17. 01. 2019 20.25
+14
20000 pa že moraš našparat , če si zaposlen.
tali?ni tom
17. 01. 2019 19.13
+91
pa jaz bi dal podkupnino za svojega bližnjega ,sploh če je na smrt bolan samemu tajflu,ne samo dohtarju! če bi bili neka urejena država,denarja odvedemo za zdravstvo ogromno davkoplačevalci,čer bi sistem deloval tako kot mora,nebi blo treba nikogar podkupovat! in dat kazen nekomu ki za svojega ljubljenega nardi vse,da ni sram tožilstva te nesposobne veje zakonodaje! kriminalce pa spuščajo z fintami"nepravilno pridobljeni dokazi,zastaranje,pomanjkanje dokazov in podobne fore!" pa kdo je tu nor?
pesnitev
18. 01. 2019 16.36
+1
Wahl
17. 01. 2019 19.07
+36
A za časa Požarjeve zaporne kazni bo pa njegovo avtovleko vodila Pogorelčeva, za volanom bodo pa izpuščeni, nič krivi, soobtoženi iz UKC-ja?? Erik Brecelj je pri tem izpuščen, ker trdno verjamem, da je poštenjakar.
Andree
17. 01. 2019 19.06
+22
Torej kaj smo se naučili. Bodimo si dobri z hišniki nikoli ne veš kdaj ga rabiš
za bojši jutri
17. 01. 2019 18.50
+22
Večja kazen za tistega, ki je podkupnino dal, kot pa tistemu, ki jo jo vzel. Zaradi te barabe so umirali drugi
Wahl
17. 01. 2019 18.42
+38
Pa dobr, kdo pod Hipokratov prisego je potem prejel denar???
Sputnik
17. 01. 2019 19.35
+10
omg še vedno s to prisego trajbate?? prisega denarju ne hipokratova. ne vem kje ti živiš ampak hipokrata so že davno pozabili. šuške dišijo prisega pa ne
Wahl
17. 01. 2019 20.08
+1
Pod tvojo streho in tvoje stroške zagotovo ne.
Too7
17. 01. 2019 18.34
+89
naj se tukaj javi tisti, ki ne bi poskusil narediti vsega, kar je v njegovi moči, da njegov partner/partnerica prej pride do zdravljena?...
HaryGolt
17. 01. 2019 18.38
-31
trgft
17. 01. 2019 18.40
+27
Naj se tukaj javi tisti,ki bi vzel 20 jurjev,beda od človeka, na račun bolnega!
Too7
17. 01. 2019 18.33
+63
jaz bi dal vse kar imam, da moji prej pridejo na vrsto!!!
Sputnik
17. 01. 2019 18.26
+34
dobro plačanega zdravnika moraš podplačat zato da naredi svoje delo?? ko bi vsaj meni dajali podkupnine da se zganem. bi na dan zaslužil 3 plače v enem mesecu pa krepko čez 20.000€ žalostno je da za svoje plačilo lenarijo
Antropozofija
17. 01. 2019 18.14
+105
Ko bereš tak članek ti zdrava pamet odpove. Krivi so tisti, ki so v življenski stiski podkupovali zdravnike. Torej so še vedno naši zdravniki popolnoma nedotakljivi.. Kako prozorno..
abc123def456
17. 01. 2019 17.51
+26
zdravo zzivljenje, in stran od bolnic in zdravnikov - edina ressitev na kratki rok. na dolgi rok so pa vedno zzale.
glava2
17. 01. 2019 17.29
+30