Forenziki na računalniku v ljubljanskem UKC našli podatke o Radanovem bolniku

Na nevrološki kliniki UKC so na računalniku našli podatke o zadnjem bolniku, ki je umrl decembra 2014 in za katerega je Ivan Radan obtožen, da ga je umoril. Izvedenec za računalniško forenziko vseeno iz podatkov v takšni obliki ne more prikazati življenjskih funkcij bolnika.

Ivan Radan

Ivan Radan (Foto: POP TV)

V enem od računalnikov na nevrološki kliniki UKC Ljubljana so našli podatke o zadnjem bolniku, ki je umrl decembra 2014 in za katerega je Ivan Radan obtožen, da ga je umoril. A je izvedenec za računalniško forenziko Janko Šavnik dejal, da iz podatkov v takšni obliki ni mogoče prikazati življenjskih funkcij tega bolnika.

Šavnik je danes na sodišču povedal, da je na trdem disku računalnika našel dnevniške zapise glede omenjenega bolnika. Vendar pa ti zapisi niso v takšni obliki, da bi jih lahko uporabili pri dokazovanju npr. srčnega utripa.

Poskusili bodo še z drugačno obdelavo dnevniških zapisov

Zato je sodni senat sklenil, da vprašajo proizvajalca naprave, s katero merijo življenjske funkcije bolnikov in so na podlagi ene od teh naprav nastali tudi dnevniški zapisi omenjenega bolnika, ali je mogoče dnevniške zapise obdelati tako, da bi lahko prišli do podatkov o življenjskih funkcijah bolnika.

Je pa Šavnik danes povedal, da ga je ena od zdravnic na nevrološki kliniki Simona Šteblaj opozorila, da se na teh napravah lahko spremeni datum in čas. Tako se tudi spremeni sistemski čas zapisa podatkov.

Ko je on pregledoval napravo, je sistemska ura zamujala za tri minute. Ne more vedeti, ali je bila spremenjena ura tudi v času zapisa teh podatkov. Tako Šavnik dopušča možnost, da ura zapisa podatkov omenjenega bolnika ni pravilna. Sicer pa ob pregledu računalnika ni ugotovil, da bi te podatke kdo spreminjal, čeprav je priznal, da se podatki, ali je bila sistemska ura spremenjena, ne beležijo.

Pri omenjenem bolniku - gre za 83-letnega bolnika, ki naj bi prejel morfij in kalij - so namreč že prej razpolagali z EKG posnetki okoli deset minut pred njegovo smrtjo. A je avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll aprila na sodišču povedal, da ta EKG posnetek ne kaže, da bi prejel kalij, kar pa ni mogel trditi z gotovostjo, saj bi za to potreboval neprekinjen posnetek delovanja bolnikovega srca deset minut do smrti.

Dan pred tem pričanjem Krölla pa je sodni senat sklenil, da bo preiskovalni sodnik izvedel postopek zasega računalnika v UKC Ljubljana, na katerem naj bi bile zabeležene življenjske funkcije bolnikov s 16. decembra 2014, torej dneva, ko je umrl omenjeni 83-letni bolnik.

Šavnik je danes tudi opozoril, da preiskovalna sodnica ni dovolila forenzične kopije trdega diska računalnika, tako da je podatke o omenjenem bolniku iskal na računalniku na kliniki, pri čemer pa ni mogel iskati tako podrobno, kot če bi imel kopijo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 29
Multipratik 15.12.2016 14:51:47
Še vedno ne razumem, kaj ima javnost s tem primerom. Nihče od nas ne pozna dejstev, omogočeni komentarji pa dovoljujejo sodbo v imenu ljudstva brez sodišča. Nihče, pa res nihče od nas niti ne more, niti nima pravice soditi nekomu brez poznavanja dejstev, le na podlagi tračev in ali je človek nekomu simpatičen, ali ne!
Več komentarjev