Črna kronika

'Podtaknili so nama!'

Akra/London, 13. 07. 2007 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski najstnici, ki so ju aretirali v Gani zaradi tihotapljenja kokaina trdita, da so jima vse podtaknili.

Ganski cariniki so zelo previdni
Ganski cariniki so zelo previdni FOTO:

Jasemin Vatansever, 16-letni hčerki ciprskih imigrantov, in Jatunde Dija, 16-letni britanski državljanki z nigerijskimi koreninami, grozi najmanj 10 let ječe zapora, če bosta spoznani za krivi tihotapljenja kokaina. Dekleti so 2. julija aretirali na letališču v Akri, ko sta se želeli vkrcati na letalo za London. Kasneje so ju prepeljali na sodišče za mladostnike zaradi suma tihotapljenja mamil.

Namesto v Francijo, v Gano

Staršem sta rekli, da gresta na šolski izlet v Francijo. Novinarjem pa sta povedali, da sta v Gano prileteli 26. junija. Enotedensko potovanje naj bi jima plačal neki moški, ki sta ga spoznali v Londonu. Bil naj bi Ganec, ki sta ga klicali J. Prosil naj bi ju, če mu lahko v London prineseta dva nahrbtnika za prenosni računalnik. Povedali sta, da sta se v Akri srečali z dvema mladima Gancema, ki sta pazila nanju dokler nista odšli na letališče, kjer pa so ju aretirali.

''Sva žrtvi''

Kokain prihaja v Evropo iz Afrike
Kokain prihaja v Evropo iz Afrike FOTO:

Jasemin je v telefonskem pogovoru iz zapora v Akri povedala, da so jo izkoristili. Trdila je, da sta jima nahrbtnika dala dva moška in da si nista niti predstavljali, da je notri droga. Rekla sta jima naj gresta v Veliko Britanijo in tam nahrbtnika izročita nekemu fantu, ki ju bo čakal na letališču. Prenosnih računalnikov v nahrbtniku ni bilo, v vsakem se je skrivalo ''le'' po tri kilograme kokaina.

Ničesar nama nista povedala in nič si nisva mislili, ker sva nedolžni. Ničesar ne veva o drogah, ničesar ne veva. Jasemin Vatansever, aretirana britanska najstnica

Vodja policijske operacije Westbridge, Tony Walker, je potrdil, da je izkoriščanje 16-letnih najstnic brezobzirnost narkomafije.

Nova pot droge

Najstnici so aretirali pripadniki ganske Uprave za nadzor mamil, ki sodelujejo v akciji pod imenom Operacija Westbridge, ki so jo začele britanske in ganske oblasti, da bi preprečile tihotapljenje droge v zračnem prometu iz Akre v Veliko Britanijo in druge evropske države.

Strokovnjaki za narkotike iz Združenih narodov, ZDA in Evrope so nedavno vzdignili veliko prahu, ker zahodna Afrika postaja nova tihotapska pot kokainske mafije iz Latinske Amerike. Ti preko nje oskrbujejo celoten evropski trg.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
14. 07. 2007 13.54
"Saj veste, ropar ni samo tisti, ki v žakelj meče temveč tudi tisti, ki ga drži!" Lupo bolje se res ne bi mogel izraziti. Mimogrede, je komu znano kam je izginil članek: Največji rop vseh časov. Kaže je tudi tukaj cenzura, se mi je zdelo da stem ropom ni vse vredu.
civitasstain@gmail.com
14. 07. 2007 06.57
Ja, ja, podtaknili. Tako naivni pri 16 letih ????? Sigurno jima je bilo mnogo denarja obljubljenega, pol bi pa morale vedet, da tu nekaj ni v redu.
paparoach@volja.net
14. 07. 2007 01.13
hecate
13. 07. 2007 18.46
mah pr 16ih si loh glih dovolj prtegnjen da še verjameš v dobro ljudi in je možn da sta tamale misnle da ju je un pač sam povabu na plačan izlet v zameno bi pa sam kompe mogle odnest in kšnim 16 letnim mulam brez dnarja bi se to zdel fajn ideja
kriss714@amis.net
13. 07. 2007 18.32
Edino prav. Zdaj na ju pa še obesijo. Bojo punce videle, kako je če ti podtaknejo.
nx56rt28kk290056
13. 07. 2007 18.28
... ja ja ja.. in božiček res obstaja ... pa jeleni tudi... aha... če povzamemo... šli sta na izlet v Francijo, pristali pa v Gani... moški so stražili nahrbtnika... v Londonu pa jih je čakal kurir... in potem naj človek verjame to fabulo... aha... tako kot svizec, ki zavije čokolado... Dečvi sta prekleto dobro vedeli za kaj gre, to je prva in.... prav z lahkoto bi že v Londonu rekli NE, če s temi narkiči ne bi imeli nobene veze. Zame je primer povsem trivialen in v tej trivialnosti sta tidve krivi vsaj prenosa, če že ne preprodaje opojnih substanc. Saj veste, ropar ni samo tisti, ki v žakelj meče temveč tudi tisti, ki ga drži!
McMxL
13. 07. 2007 15.52
Naivni ste vi, prebirite si malo bol obširno novico na tujih spletnih straneh in ne pišite tja v tri krasne!
Ramzess
13. 07. 2007 14.06
Ja saj, tudi sam ne razumem kako da ne preveri kaj je v tuji prtljagi, če jo že nese. Morda sta res samo kurirki, in to zelo naivni. Zdaj ju bo to stalo 10 let ječe, saj sodišče zanima samo dejstvo da pri njiju našli mamilo, kar je po zakonu protizakonito, kurirki ali ne to njih itak ne zanima. To ni težko razumeti. Pa četudi sta res samo kurirki in izdata vir in cilj, jima to kaj dosti ne more pomagat. Malo prepozno je, žal. Res pa je, da narkomafija izkorišča vedno mlajše za tihotapljenje droge, ker mislijo da jih na mejah ne pregledujejo. Vendar vsak, ki pozna svetovne razmere, ve da po 11. septembru ta miselnost ni več primerna, saj zdaj preverjajo že mlajše, celo najmlajše, ni meja in ovir za oblasti.
Digger
13. 07. 2007 13.40
Sej ne, da je (ne)jemanje tuje prtljage prva stvar, na katero opozarjajo na večini letališč...
karmy_love@hotmail.com
13. 07. 2007 13.32
nisem vedela da obstajajo še tako zabiti ljudje...
Travar
13. 07. 2007 12.58
Meni so enkrat podatklni 3 kg koke v nahrbnik ko sem bil na dopustu v Kolumbiji. Mater je blo veselo ko sem prsu domov... Sam je žal že zmankal. Ti smola.
ironmaiden@siol.net
13. 07. 2007 12.12
Če so jima res podtaknili, ne vem kako je lahko nekdo tako neumen.
OldSkul
13. 07. 2007 12.07
Se spomnim filma, ki je šel na podobno foro. Podtaknili so nam... no v filmu so jim res.