Črna kronika

Ministrica o dogodku, ki je pretresel državo: Naklepni umor me je iskreno in globoko prizadel

Ljubljana, 06. 07. 2015 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica za notranje zadeve Györkös Žnidarjeva je spregovorila o tragičnem dogodku, v katerem je en policist umrl, drugi pa je bil poškodovan. "Za to dejanje ni opravičila," je poudarila ministrica in dejala, da jo je dogodek globoko prizadel.

Več videovsebin
  • Ministrica: Naklepni umor me je iskreno in globoko prizadel
    02:29
    Ministrica: Naklepni umor me je iskreno in globoko prizadel
  • Kako naprej po tragediji?
    12:13
    Kako naprej po tragediji?
  • Iz SVETA: 43-letni povzročitelj
    00:56
    Iz SVETA: 43-letni povzročitelj
  • Iz SVETA: Policista nista imela možnosti umika
    02:51
    Iz SVETA: Policista nista imela možnosti umika
  • Iz SVETA: Petrovič o tragediji
    03:35
    Iz SVETA: Petrovič o tragediji
  • Iz 24UR: Tvegano delo policistov
    03:01
    Iz 24UR: Tvegano delo policistov

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je danes spregovorila o sobotnem tragičnem dogodku v Ljubljani, v katerem je med opravljanjem rednega dela en policist umrl, drugi pa je bil poškodovan. Moški se je namerno zaletel v policijsko vozilo.

"Naklepni umor me je iskreno in globoko prizadel – tako kot človeka kot ministrico," je dejala. Še enkrat je svojcem in najbližjim ter sodelavcem umrlega policista izrekla sožalje. Kot je pristavila, je umrl odličen policist, ki se je v svoji karieri večkrat izkazal.

"Vsaka izguba življenja je tragična. Če pa se to zgodi na tako premišljen in krut način, je to še bolj tragično, nerazumljivo in nesprejemljivo. Za to dejanje ni opravičila," je poudarila ministrica.

Njegovemu kolegu, ki je nesrečo preživel, želi čimprejšnje okrevanje. Ministrica se zaveda, da bo preživeli policist celo svoje življenje zaznamovan s to tragedijo, a upa, da bo to kruto izkušnjo premagal, pri tem pa mu bodo sami pomagali po najboljših močeh, je dodala.

Kako naprej?

Dogodek je močno pretresel državo. Policisti sicer nadaljujejo s preiskavo trčenja na Ižanski cesti, ki ga obravnavajo kot kaznivo dejanja umora policista in poskusa umora policista. Na policiji tečejo tudi interni postopki, povezani s psihosocialno pomočjo zaposlenim, stiki s svojcem umrlega policista in pripravami na pogrebne slovesnosti.

Odziv policijske skupnosti na tragičen dogodek je po njenem mnenju pričakovano intenziven in kaže na nepravilne odločitve iz preteklosti.

Tokratne tragedije sicer niti najboljša oprema in vozila ne bi mogla preprečiti, a to po ministričinih besedah ni tolažba, še manj pa opravičilo za še vedno slabo stanje opreme v policiji. Nasprotno, utrdil jo je v prepričanju po nujnosti ukrepanja, da zaustavijo stagnacijo v policiji.

V zadnjih letih se v policijo namreč ni vlagalo dovolj, bila je podvrednotena, nepremišljeno se je zmanjševalo proračun in število zaposlenih, je dejala Györkös Žnidarjeva, ki bo med drugim zahtevala redno nadomeščanje kadrov.

Zadnji dogodek je namreč potrdil, da je delo policije tvegano, dolžnost države pa je, da policistom zagotovi dobre delovne pogoje in primerno nagrado za to, da za ostale v skupnosti tvegajo, tudi svoja življenja.

Nekaj korakov za izboljšanje stanja v policiji so že storili, je spomnila ministrica in pri tem med drugim omenila sklep vlade za dodatne zaposlitve ter dodatnih 10,5 milijona evrov, ki bodo šli tudi za nakup nove opreme in obnove voznega parka. A to je šele začetek odpravljanja napak, pravi.

Prav zdaj intenzivno pripravljajo pregled prioritet za proračunska pogajanja. V naslednjih dneh bo vladi predstavila osnovne izračune za nujno opremo in to bo minimum, pod katerega ne bo pristala, je napovedala.

Na ministrstvu bodo nadaljevali s pripravo sprememb zakona o organiziranosti in delu v policiji, med drugim bo šel v smeri zaščite pravic policistov in vzpostavljanja kariernega sistema. V državni zbor bi ga po pričakovanjih ministrice lahko poslali že do konca julija.

Premierja Mira Cerarja in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja je seznanila z nekaterimi zatečenimi zavezami glede nagrajevanja policistov in odpravljanja anomalij. To se po njenem mnenju lahko reši bodisi skozi pogajanja vlade s sindikati bodisi v področnem zakonu.

Prav tako pa je ministrica policiji naložila, naj ugotovi, ali je kakor koli treba dopolniti zakon o nalogah in pooblastilih policije.

Kaj se je zgodilo?

Na kraju, kjer je napadalec namerno trčil v policista.
Na kraju, kjer je napadalec namerno trčil v policista. FOTO: I.J.

V soboto okoli 11. ure sta na Ižanski cesti trčila policijsko in osebno vozilo, policisti pa so ugotovili, da je bilo trčenje povzročeno namerno.

Policista s Policijske postaje Ljubljana Vič sta bila med patruljami, ki so bile na nujni vožnji zaradi kršitve javnega reda in miru v zasebnem prostoru na Igu, saj je prijavitelj lažno najavil intervencijo na naslovu, kjer bivajo starši njegove bivše partnerke, češ da gre za 'masaker v družini'. Nato je 43-letnik z osebnim avtomobilom na Ižanski cesti v zasedi počakal policijo. Ko je opazil njihovo vozilo, je izsilil prednost vozniku, ki je pripeljal za njim, in s pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo v smeri proti policistom, nato pa čelno trčil vanje.

Policijsko vozilo je vrglo s cestišča na travnik, osebno vozilo pa je ostalo na cestišču. 33-letni policist, ki je vozil službeno vozilo, je ostal ukleščen v vozilu in je poškodbam na kraju dogodka podlegel, drugi policist pa je sam zlezel iz vozila in je lažje telesno poškodovan.

Napadena policista s postopki proti storilcu nista bila povezana.

43-letni napadalec je bil v nesreči hudo poškodovan in je v smrtni nevarnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3