Črna kronika

Preiskovalni sodnik se ni odločil za ukrep prepovedi približevanja sodnici

Maribor, 26. 06. 2019 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mariborski kriminalisti so v povezavi z napadom na sodnico Danielo Ružič podali kazensko ovadbo zoper moškega, ki je osumljen poskusa umora. Neuradno gre za sodničinega partnerja, za katerega so policisti predlagali tudi ukrep prepovedi približevanja žrtvi. Motiv za napad izhaja iz sodničinega zasebnega življenja, v ozadju naj bi bila ločitev. Policija je potrdila naše informacije, da se preiskovalni sodnik ni odločil za ukrep prepovedi približevanja sodnici. 

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po napadu na sodnico ovadili partnerja
    02:54
    Iz 24UR: Po napadu na sodnico ovadili partnerja
  • Vodja mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl o napadu na sodnico
    00:21
    Vodja mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl o napadu na sodnico
  • Iz SVETA: Je osumljen partner mariborske sodnice na prostosti?
    02:48
    Iz SVETA: Je osumljen partner mariborske sodnice na prostosti?
  • Iz 24UR ZVEČER: Napad zasebne narave
    03:44
    Iz 24UR ZVEČER: Napad zasebne narave

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije (SKP) Policijske uprave (PU) Maribor so v ponedeljek podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru zoper moškega, ki je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja poskusa umora, s tem, ko je 16. junija v nočnem času pred stanovanjsko hišo v okolici Maribora hudo telesno poškodoval mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič. Neuradno gre za njenega partnerja.

Policija je v primeru napada na okrožno sodnico Danielo Ružič vložila kazensko ovadbo zoper enega moškega, ki je osumljen poskusa umora.
Policija je v primeru napada na okrožno sodnico Danielo Ružič vložila kazensko ovadbo zoper enega moškega, ki je osumljen poskusa umora. FOTO: 24ur.com

"Poskusa umora sodnice je osumljen moški, ki naj bi 16. junija okoli 00.30 pred vhodom v stanovanjsko hišo v temi pričakal žrtev in ji poskušal na zahrbten način vzeti življenje, tako da jo je večkrat udaril s trdim predmetom," je pojasnil Andrej Kolbl, vodja SKP PU Maribor.

Dosedanje ugotovitve po njegovih besedah kažejo, da motiv za napad izhaja iz sodničinega zasebnega življenja. V ozadju napada naj bi bila ločitev. "S tem, ko je oškodovanka nesporno nakazala, da se bo dokončno odselila in zahtevala določena finančna sredstva iz skupnega razmerja, je bil izkazan motiv za izvršitev tega dejanja s strani osumljenca," je razložil Kolbl in dodal, da policija pri osumljenca v preteklosti še ni obravnavala. "Pri takih primerih, ko razlogi za dejanje izhajajo iz domačega okolja, je ključno sodelovanje vseh vpletenih oseb in odkritje vseh okoliščin, ki so lahko kakor koli povezane z motivom in načinom izvršitve kaznivega dejanja," je pojasnil Kolbl.

Ružičeva medtem ostaja na zdravljenju v bolnišnici, policisti je ne varujejo več, so pa za osumljenca v ponedeljek - ko so prekinili varovanje - predlagali ukrep prepovedi približevanja. Na Policijski upravi Maribor so potrdili naše neuradne informacije, da je sodišče predlagani ukrep zavrnilo. Na policiji odločitve sodišča niso želeli komentirati.

"Za zdaj ni razlogov, da bi zoper osumljenega predlagali pripor,"  pa je povedal Kolbl in dodal, da so z žrtvijo, ki jo je osumljeni v bolnišnici sprva tudi obiskoval, opravili več razgovorov. Na vprašanje, kako se je osumljeni v času pridržanja zagovarjal in ali je podal, kakšne izjave, pa prvi mož mariborskih kriminalistov ni mogel odgovoriti, saj je to "stvar predkazenskega postopka".

Okoliščine in podrobnosti napada mariborski kriminalisti še ugotavljajo, po potrebi bodo ovadbo kasneje še dopolnili, so pa v sklopu obširne preiskave izvedli številne operativne ukrepe. Nacionalni forenzični laboratorij je zavaroval več sledi, pridobili so tudi izpis prometa mobilnega telefona. "Preiskava je bila zelo zahtevna in zastavljena široko, saj je bilo treba preiskati več različnih možnosti," je še dejal Kolbl.

Kaj je še znanega?

V petek, pet dni po napadu, je na domačem naslovu sodnice Ružičeve od popoldanskih ur potekala tudi obširna hišna preiskava, ki se je zavlekla pozno v noč in v kateri je sodelovalo več kriminalistov in strokovnjakov iz nacionalnega forenzičnega laboratorija. Na vprašanje, zakaj šele pet dni po napadu, pa Kolbl odgovarja, da je bila preiskava opravljena po pridobitvi odredbe, v fazi presikovanja pa so morali kriminalisti zbrati dovolj dokazov, oziroma pridobiti utemeljene razloge za sum, da so lahko pridobili odredbo.

Celotno območje so zavarovali s policijskim trakom. Preiskovali so notranjost hiše, okolico in osebni vozili, parkirani pred hišo, v kateri sicer živita sodnica in njen partner. Kriminalisti so opravili tudi več pogovorov s sosedi, sorodniki in njenimi sodelavci.

Po naših informacijah naj bi slovenjgraško sodišče mariborsko sodišče prosilo za prenos pristojnosti, glede na to, da gre za njihovo sodelavko.

"Na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu je bila opravljena preiskava stanovanjske hiše in dveh vozil na naslovu osumljenca," so nato povedali policisti. V preiskavi so iskali predmete in sledi, ki bi lahko bile povezane s kaznivimi dejanji. Eno osebno vozilo so pri tem zasegli, predmeta, s katerim je storilec žrtev napadel, pa kljub intenzivnemu iskanju še niso našli.

Policija je ob tem pridržala eno osebo, osumljeno napada, ki pa so jo po preteku 48 ur izpustili na prostost. Niso sicer želeli potrditi, da gre za partnerja sodnice, saj indentitete oseb v fazi predkazenskega postopka ne smejo razkrivati, a je bil po naših zanesljivih informacijah pridržan prav partner Ružičeve. O motivu je še preuranjeno govoriti, ne izključujemo ničesar, so ob tem še dejali na policiji.

Petkova hišna preiskava je na domu Ružičeve potekala več ur, skoraj do 1. ure zjutraj.
Petkova hišna preiskava je na domu Ružičeve potekala več ur, skoraj do 1. ure zjutraj. FOTO: POP TV
Policija napad na sodnico obravnava kot kaznivo dejanje poskusa umora po 116. členu kazenskega zakonika v povezavi s 34. členom. Intenzivno preiskavo so mariborski kriminalisti vodili v sodelovanju z okrožnim sodiščem v Mariboru, Nacionalnim forenzičnim laboratorijem in Inštitutom za sodno medicino.

Policija je že kmalu potrdila, da ne izključujejo možnosti, da bi bil napad lahko povezan z zasebnim življenjem sodnice, a so dodali, da že od samega začetka vodijo preiskavo napada tako v smeri sodničinega zasebnega življenja kot njenega dela.

Danielo Ružič, sodnico mariborskega okrožnega sodišča (deluje na gospodarskem oddelku), so v noči s sobote na nedeljo, 16. junija, pričakali pred njenim domom v Pekrah in jo s predmetom, neuradno naj bi šlo za kij, napadli in brutalno pretepli.

OKC je bil o dogodku obveščen ob 1.15. Hudo poškodovano so prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, kjer naj bi jo zaradi resnosti poškodb ob prihodu oživljali. Po neuradnih podatkih je utrpela hude poškodbe glave – imela naj bi večkrat počeno lobanjo, zlomljenih več obraznih kosti in polomljeni obe roki. Ružičeva naj bi bila zunaj smrtne nevarnosti, njeno zdravstveno stanje naj bi bilo resno, a stabilno, so pretekli konec tedna sporočili mariborski policisti.

Policisti so o napadu takrat obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika ter državno tožilko, ki sta prišla na kraj dogodka. Sprva sicer niso želeli razkriti, ali je bil napadalec eden ali več, so pa ves čas pozivali vse, ki bi imeli kakšne informacije ali kar koli vedeli o tem napadu, da pokličejo na telefonsko številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

Napad so takoj obsodili v sodstvu, predsednik vrhovnega sodišča in predsednica okrožnega sodišča v Mariboru, na napad so se odzvali tudi številni slovenski politiki.

Nasilni napad je enotno obsodil vrh slovenske politike, ključni akterji v pravosodju in varuh človekovih pravic. Mnogi so napad označili oziroma razumeli kot napad na pravno državo in celoten pravosodni sistem.

Ružičeva je sodila v odmevnih primerih, med drugim v tožbi DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki, gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov ter v odškodninskih tožbah podjetja KND in Občine Duplek proti avstrijskemu Verbundu zaradi škode v poplavah Drave leta 2012.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (644)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
02. 07. 2019 21.34
A Maribor? Potem je pa bil Kangler!
felix58
30. 06. 2019 12.48
Kako se naj odloči preiskovalni, ko pa je v Zlovestanu menda kar nekaj Drašov?
leond1
30. 06. 2019 11.54
+2
bo vse rešila debela musarjevače kot ponavadi
PIKAS
28. 06. 2019 16.36
Jimi1
27. 06. 2019 17.03
+5
Sem imel posla z sodnim "izvršiteljem", ko mi je kar hotel v moji odsotnosti samovoljno vdreti v hišo in rubiti za dolgove , ki jih je mater s svojim =ba,čem naredila po vsemu kar je že prej uničila... Pogovor je bil zelo "kratek " na temo, kako sem pripravljen ubraniti mojo lastnino... No slednji jugo-vič je le dojel, da smo nekdanji (500 let nazaj) begunci iz juga, po generacijah obdržali one gene, ki nas ločijo od poslušnih nerazgledanih copat v Butalah.... Drugače ne dvomim, da bi tudi slednji "svoje poslanstvo" bil pripravljen v "dobro družbe" opravljati z kijem in podobnimi balkanskimi "prijemi in metodami", samo stranka bi z njim naredila, podobno kot je Krpan z Brdavsem !!!
bema1201
27. 06. 2019 15.48
+4
Kmalu se bo vse pometlo pod preprogo, vsaj če vse to drži kar piše v Požarreportu.
resslovenka
27. 06. 2019 13.09
+2
Mal berem, tu in tam 😁. In glej ga zlomka, na to temo se je v Reporterju oglasila tudi brezmadežna Slovenka gospa Angelca Likovič. Ona je tožnica in sodnica svojega stila. 😁 O komentarjih krepostnih Slovenk je škoda zgubljat besed. 🤣
Zmaga Ukrajini ...
27. 06. 2019 15.09
+3
A se ti res zdi "krepostna"? Meni se zdi zmešana, pr'žgana, ..., ta njena zadnja izjava pa je odkrito "žleht".
resslovenka
28. 06. 2019 08.35
+1
Malo natančneje preberi moj komentar, če že odgovarjaš nanj. OK. Bom razložila 😊 ; gospo Angelco sem omenila, ker je vtaknila nos v zadevo po mojem pojmovanju na grd način. Nikoli nisem marala ljudi, ki imajo "visoka" moralna načela, kar se drugih tiče. Ker se jih življenje drugih popolnoma nič ne tiče. Ta pa vedno nekaj reglja in nam vsiljuje svoj pogled na svet. Meni osebno je to odvratno. No in na njen komentar so v Reporterju odgovarjale"krepostnice". Po domače vaške opravljivke. Mi daje asociacijo na tiste, ko brž ko se konča maša in stopijo iz cerkve, staknejo glave in.... opravljalo. Sedaj razumeš? 😊
BUONcaffee
27. 06. 2019 13.03
+1
30 LET ZAPORA BO DOBIL.
Zsolt1
27. 06. 2019 13.09
+1
felix58
30. 06. 2019 12.48
30 x 3....eh zaokrožimo na okroglo stotko
Bassettt
27. 06. 2019 11.57
+4
Je bil takrat v momentu na kaksnih substancah ali preko vez, da ni potrebna dodatna zascita med (pred in po) obiski ter ko bo bolje in se lahko sprehajala po bolnici ter domov... Maahhh, ce ve, da gre v zapor ze zaradi tega, bo se kaj uspicil, ali ne, so se custva in bizarnost kar polegli?!?!
BUONcaffee
27. 06. 2019 10.36
-2
Dva dni nazaj smo praznovali zmago nad komunizmom na naših tleh. Hi, hi,.....
prašek
27. 06. 2019 10.31
-5
Če tranzistorju dodaš eno elektronko, postane general !!!!
BUONcaffee
27. 06. 2019 10.33
-2
He, he, he,....kaj ima elektronk z tranistorjem skupnega, ha, ha,..... nimaš pojma o elektroniki. Kumprfška šola ni učila tega, ha, ha,...... V gozdu ni osvežitve zate, da se malo ogladiš????
Malinha
27. 06. 2019 10.42
-1
Medo, tranzistorji so dandanes absolutno zastareli, tako, kakor svečke. Obstoje tako drobni čipi, velikosti še manj kot četrt mravljičine glavice, da je stvar še za mravljico samo čisti dolgčas.
prašek
27. 06. 2019 10.44
-2
Missa ...... Poznam vse, ampak ta tranzistor je še na elektronke ....
prašek
27. 06. 2019 10.44
-1
Saj mislim, da nikoli noben tranzistor ni imel elektronk .....
Malinha
27. 06. 2019 11.01
-1
Pazi, ker morebitno poslušanje tovrstnih aparatov grozi, da te spravijo v krohot. :)
BUONcaffee
27. 06. 2019 12.54
-2
prašek
27. 06. 2019 10.30
-4
Spodaj sem prebral , kako se socialni p0roblem hvali, da mu je žena pobrala 50.000€. Sploh ne ve, kako ta denar sploh izgleda ........ Pa tudi tega ne ve, kako ženske izgledajo .........
BUONcaffee
27. 06. 2019 10.34
-1
Misliš YU dinar kako izgleda??? Hahahahaaaaaaaaaaaaaaaa.
langaš 1
27. 06. 2019 10.29
+1
Napad na svobodo medijev. Ni jim uspelo...
prašek
27. 06. 2019 10.26
-1
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam prav dober dan !
Malinha
27. 06. 2019 10.26
+2
prašek
27. 06. 2019 10.27
+4
Ne vem, kdo je ta partner, sodnica pa ve. Prepričan sem, da bo že sama to uredila ! Ampak partnerja pa jaz ne bi spuščal k njej !
BUONcaffee
27. 06. 2019 10.35
-3
BUONcaffee
27. 06. 2019 10.19
+1
Pametna ženska vzame nepremičnino, neumna pa avto.
Jimi1
27. 06. 2019 17.23
+0
V ZDA dajejo tornadom ženska imena ! Menda zato ker je podobnost med žensko in tornadom precej velika.... Oba prideta tiho in od začetka neopazno k hiši, se tam razbesnita in ko odideta ti vzameta hišo in avto....
BUONcaffee
27. 06. 2019 10.16
-8
Angleški pregovor pravi nobeno kosilo ni brezplačno, in to vedno drži. V vednost vsem moškim, osvajačem, romantikom in ne vem še kako vas bi poimenoval, niste nobeni lepotci , frajerji, gentelmeni z vašim nežnim spolom. Ste z ženskami, ker one imajo od tega korist. Poroka oziroma skupno gospodinjstvo je podpis pogodbe z hudićem. Na koncu zveze pa vam bo ženska izdala račun. Ne rabite se truditi in plesati okoli nje, da vas nikoli nebi zapustila. Ko bo čas in se sama odločila bo to tudi naredila, pa čeprav se boste trudili zvezo obdržati do konca vaših dni. Obsojam tega nasilneža, če je že bi moral sedaj požret in ji izplačat kot veleva zakon, tudi če ona v nepremičnino ni vložila nič. Pravila so pravila, če se je znal slinit na njej naj sedaj poravna račun. Malo poglejte svet okoli sebe, če se vam ne da berite novice tu na 24 ur pa boste videli kdo pobira najlepše ženske in na koncu kako se konča. Revež plača v nekaj desettisočakih, pogataš v milijonih. Mene je bivša spravila ob minus 50000 eur čez noč, pa ne vem zakaj, a tako je! Od nje nikoli nisem dobil niti centa ker sem delal le jaz. A sem si rekel, če sem bil frajer prej, bom frajer tudi sedaj. Obsojam nasilje nad ženskami, pravila piše civilizacija. Raje se začnimo borit za enakopravne pravice, da bomo moški bolj enakopravni, potem izkoriščanja ne bo. Večkrat ko so bili tekme nogometa sem želel z puncami debatirati o tem, a nogomet jih nikoli ni zanimal. A VERJAMEM DA DENAR NOGOMETAŠEV JIH ZELO ZANIMA. Na koncu pa si vzamejo del tega za zasluge romantičnih zaslug.
Zmaga Ukrajini ...
27. 06. 2019 14.33
+1
Ojoj, Tranzistor, ... kar solze so mi stopile v oči. Kakšna tragedija te je doletela. In mimogrede - imaš popolnoma zgrešene predstave o partnerski skupnosti. V pravnem smislu pa je zelo preprosto - vse premoženje se deli na polovico, razen, če ne dokažeš, da je tvoj "kapitalski" delež večji. In četudi je bila tvoja ženska brezposelna, je tako ali drugače tudi ona vlagala v vajino skupnost (te prala, peglala, kuhala, pospravljala,..., skratka igrala vlogo razočarane gospodinje). In to sodišča upoštevajo, ... zato se nehaj cmizditi nad "krivico", ki naj bi te menda doletela.
Jimi1
27. 06. 2019 17.18
+1
Kar se "plačevanja" zadeva, se s tem stališčem po doživetem v naši družini povsem strinjam... Ker ponovitve očetove kalvarije ne bi želel še enkrat sam doživljati sem raje ostal sam, v mirnem življenju in z družbo, kakršna mi trenutno ustreza... V Nemčiji je zakonodaja, da ženske od moških iztržijo poleg lastnine še solidne mesečne "preživnine" se vozijo po 40tem v dragih avtomobilih in lovijo mlade gasterbaiterje po mestih, medtem, ko rogonosci cele dneve garajo, da jih vzdržujejo... Če začno še naša sodišča z nemško prakso, bo v Butalah zopet postalo moderno "kurjenje coprnic na grmadah"... Fu...k je draga zabava, še najcenejši je v bordelu, samo, da se tega "frajerji" ne zavedajo, dokler jih rogatih lepša polovica ne začne vlačiti po sodišču... Takrat pa je prepozno za jok, stok in reklamacije.... pa si nekateri dajo duška z kiji, noži,mesaricami in ostalimi "pacifističnimi pomagali".... Preveč znancev je že zaradi takšnega družinskega delovanja pristalo za rešetkami zadnje desetletje... Kdo želi, naj ima!
jesenvoyo
27. 06. 2019 10.00
+11
Ni malo tistih ki imajo nagobčnike na gobcih, zato pa se o primeru tako piše, a seveda brez konkretnih informacij. Na žalost niti za žrtev ni primerno poskrbljeno.
aylar
27. 06. 2019 09.58
+14
On je na svobodi, če bo pa Franček ukradel štruco kruha bo pa takoj za dve leti šel v zapor
wolfterier
27. 06. 2019 09.48
-4
Ob pol enih se domov privleče,mož jo pa zbunka.No,ja.Ampak če bo pa še odškodnino zahteval od zavarovalnice bo pa nastradal !!!
Mira Longer
27. 06. 2019 09.43
+10
Iz Pozarreporta je razvidno.da ni bivši državni sekretar. Je pa čudno. da ni priprt.da jo obiskuje.
Uporabnik443897
27. 06. 2019 09.53
+5
V Sloveniji je vse čudno, samo pokojnine so velike 😏