Črna kronika

Policija: Mislite tudi na druge

Ljubljana, 19. 12. 2008 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri vozniku z 0,8 promila alkohola v krvi je verjetnost, da bo povzročil nesrečo, štirikrat večja kot pri treznem vozniku.

Nikoli ne pij in vozi, opozarja policija.
Nikoli ne pij in vozi, opozarja policija. FOTO: Reuters


Policija v tem predprazničnem času znova opozarja na nevarnosti alkohola in vožnje pod njegovim vplivom. Alkohol namreč najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasni odzivi, motnje pri ravnotežju in zoženo vidno polje. V organizmu ostane tudi 12 ur ali več po zaužitju, naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač pa še vedno nismo popolnoma sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno, opozarjajo na policiji.

Vodja sektorja prometne policije Robert Sušanj je dejal, da se v drugi polovici decembra stanje na cestah zaradi praznovanj lahko hitro poslabša, zato bodo nadzori policije intenzivni in dosledni, možnost, da bo vinjen voznik ustavljen, pa je po njegovih besedah velika.

Majda Zorec Karlovšek z Inštituta za sodno medicino je opozorila, da obstaja pri vozniku z 0,8 promila alkohola v krvi štirikrat večja verjetnost, da bo povzročil nesrečo, pri vozniku z 1,4 promila v krvi pa je ta verjetnost kar 15-krat večja kot pri treznem vozniku.

Opozorilom o nedopustnosti vožnje pod alkoholom se je pridružil tudi Peter Mankoč, vrhunski športnik, zaposlen na policiji. Dejal je, da šport ni združljiv z alkoholom: "Srčno upam, da bodo naša opozorila vplivala na čim več ljudi. Vinjen lahko povzročiš škodo nedolžnim. Ne mislite le nase, temveč tudi na druge."

V okviru novinarske konference so policisti z uporabo posebnih očal v praksi pokazali, kako močno okrnjene so vozne sposobnosti osebe, kadar vozi pod vplivom alkohola. Očala tistemu, ki si jih natakne, dajo občutek, da je pod vplivom alkohola, saj popačijo vid in tako vplivajo na njegovo ravnotežje in motorične sposobnosti.

Nesreč na naših cestah je v primerjavi z lanskim letom manj.
Nesreč na naših cestah je v primerjavi z lanskim letom manj. FOTO: Radio Krka

Prometna varnost se je sicer v Sloveniji letos izboljšala. Kot je povedal Sušanj, je v decembru na slovenskih cestah za posledicami nesreč do danes umrlo devet oseb, v istem obdobju lani pa 13. Na letni ravni je do danes umrlo 207 ljudi, lani v istem obdobju pa 281. Še posebej je izpostavil upad števila prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki. V teh je letos umrlo 45 ljudi manj kot lani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni