Črna kronika

Osumljenec naj bi bil kemik, ki so ga z inštituta odpustili iz krivdnih razlogov

Ljubljana, 22. 12. 2014 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA/N.D.
Komentarji
117

Policija je prijela osumljenca v povezavi z umorom direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Osumljenec naj bi bil Milko Novič, bivši zaposleni na inštitutu. So bile v ozadju umora stare zamere?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: So priprli strelca?
    00:54
    Iz SVETA: So priprli strelca?
  • Iz 24UR: Jamnikov umor: pridržali osumljenca
    03:21
    Iz 24UR: Jamnikov umor: pridržali osumljenca
  • Iz 24UR: Kaj kaže statistika? Je bilo letos več umorov in ubojev?
    02:11
    Iz 24UR: Kaj kaže statistika? Je bilo letos več umorov in ubojev?

Policija je v povezavi z umorom direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika pridržala eno osebo. "Na podlagi določil zakona o kazenskem postopku, zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanem kaznivem dejanju, so preiskovalci enemu osumljencu tudi odvzeli prostost, ki bo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržan," so sporočili z Generalne policijske uprave.

Ga je umoril zaradi starih zamer?

Neuradno smo izvedeli, da naj bi policija pridržala kemika Milka Noviča, ki so ga leta 2009 z inštituta odpustili iz krivdnih razlogov, on pa je nato istega leta zaradi odpovedi na delovno in socialno sodišče v Ljubljani vložil tožbo zoper Kemijski inštitut. Že leta 2008 je Nović sicer tožil inštitut zaradi neizvolitve v naziv znanstveni svetnik.

Po drugi strani pa je inštitut zoper Noviča podal kazensko ovadbo, v kateri ga dolžijo, da si je prisvojil opremo, ki je bila v lasti inštituta. Novič je na sodišču predlagal, naj inštitut kazensko prijavo umakne, on pa bi, če bi mu plačali pet tisoč evrov, umaknil tožbo zaradi neimenovanja v naziv znanstveni svetnik. Novič tožbe zaradi odpovedi delovnega razmerja ni bil pripravljen umakniti, razen če se je inštitut pripravljen pogovarjati o odškodnini, je glede spora med Novićem in inštitutom pred časom poročal časnik Delo.

Preiskavo vodi in usmerja Specializirano državno tožilstvo, preiskujejo pa sum storitve kaznivega dejanja umora, za katerega je zagrožena kazen zapora najmanj 15 let.
Preiskavo vodi in usmerja Specializirano državno tožilstvo, preiskujejo pa sum storitve kaznivega dejanja umora, za katerega je zagrožena kazen zapora najmanj 15 let. FOTO: Blaž Garbajs

Preiskava se nadaljuje, policija preverja različne osumljence

Preiskovalci NPU v sodelovanju z ljubljanskimi kriminalisti in strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija intenzivno nadaljujejo s preiskavo umora. Kriminalisti na podlagi zbranih obvestil in analize najdenih sledov na kraju kaznivega dejanja preverjajo različne motive in osumljence. Izvajajo tudi preiskovalna dejanja, v okviru katerih iščejo sledove še na drugih krajih, ki so lahko povezani s kaznivim dejanjem, še navaja policija v sporočilu za javnost.

Usodna sta bila dva strela v glavo

Jamnika je napadalec ustrelil v torek zvečer pred lokalom na Viču.
Jamnika je napadalec ustrelil v torek zvečer pred lokalom na Viču. FOTO: POP TV

Jamnik je v petek umrl v bolnišnici za posledicami strelnih ran, ki jih je dobil po napadu v torek zvečer na parkirišču v bližini gostinskega lokala na območju ljubljanskega Viča.

Prve ugotovitve kažejo, da je Jamnika neznani storilec od blizu dvakrat ustrelil v glavo, ko se je pripeljal na parkirni prostor, vozilo zaklenil in se odpravil proti gostinskemu lokalu. Hudo poškodovanemu so nudili nujno zdravniško pomoč in ga prepeljali ljubljanski klinični center.

Jamnik je Kemijski inštitut vodil od leta 2008, z njim pa je sodeloval že vrsto let prej - od leta 2006 je vodil tudi znanstveni svet inštituta. V avli Kemijskega inštituta je danes odprta žalna knjiga, v sredo ob 12. uri pa bo v veliki predavalnici inštituta tudi žalna seja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1