Črna kronika

Policija: Zaseženo orožje je bilo namenjeno hudodelskim združbam Zahodnega Balkana za najhujša kazniva dejanja

Ljubljana, 18. 06. 2018 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Več sto kosov orožja, ki ga je slovenska policija v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi zasegla mednarodni kriminalni združbi, je bilo namenjeno hudodelskim združbam Zahodnega Balkana za najhujša kazniva dejanja. Hišne preiskave so istočasno potekale tudi na Hrvaškem in v Španiji.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Trgovina z orožjem
    02:22
    Iz SVETA: Trgovina z orožjem
  • Iz 24UR: Razbili eno največjih hudodelskih zbružb pri nas
    02:25
    Iz 24UR: Razbili eno največjih hudodelskih zbružb pri nas

Policisti so na tiskovni konferenci predstavili podrobnosti o tem, kako so v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi razbili mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s preprodajo orožja.

"V preteklih dneh so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) skupaj s policisti policijskih uprav Ljubljana, Celje, Kranj, Koper in Novo mesto opravili vrsto preiskovalnih aktivnosti s ciljem utemeljevanja sumov storitve kaznivih dejanj Nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307. čl. KZ-1 in Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. čl. KZ-1. V kriminalistični preiskavi je potekalo sodelovanje s policijskimi oziroma varnostnimi organi Hrvaške, Španije in Italije, pa tudi s predstavniki ameriške varnostne agencije DEA (Drug Enforcement Administration) in Europolom," je  povedal direktor NPU Darko Majhenič.

Od leve proti desni: Mateja Jadrič Zajec, višja državna tožilka na Specializiranem državnem tožilstvu RS, Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, in Robi Ribič iz Uprave kriminalistične policije.
Od leve proti desni: Mateja Jadrič Zajec, višja državna tožilka na Specializiranem državnem tožilstvu RS, Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, in Robi Ribič iz Uprave kriminalistične policije. FOTO: Policija

Pomagali so si s prikritimi preiskovalnimi ukrepi

Preiskovalci so od septembra 2016 naprej na podlagi usmerjanja Specializiranega državnega tožilstva RS (SDT RS) izvajali tako klasične kot prikrite preiskovalne ukrepe.

Najprej so identificirali 65-letnega državljana Slovenije, za katerega so ugotovili, da se ukvarja s preprodajo posameznih kosov orožja na območju Slovenije. Z nadaljnjim zbiranjem obvestil so odkrili še šest sostorilcev, njegovih najtesnejših sodelavcev, starih od 43–70 let. V tem obdobju so zabeležili tudi prve kontakte slovenskih osumljencev z osumljenci s Hrvaške. V preiskavo se je aktivno vključila hrvaška policija s ciljem identifikacije osumljencev z njihovega območja.

Januarja 2017 so opravili prvi zaseg več kosov različnega orožja (avtomatska puška znamke Thompson, repetirna puška, ročna bomba znamke M52, dva nabojnika za avtomatsko puško Thompson in večje število nabojev kalibra 45 in 7.9). Na podlagi ustreznih dovoljenj SDT RS so od julija 2017 do maja 2018 opravili osem navideznih odkupov orožja, dva zasega orožja in na ta način skupaj zasegli preko 40 kosov različnih vrst dolgocevnega in kratkocevnega orožja ter streliva.

49-letnik eden večjih tihotapcev orožja, ki biva pri nas in ima veze v BiH

Izsledki prikritih preiskovalnih ukrepov, opravljeni navidezni odkupi orožja in streliva so pripomogli k identifikaciji še več drugih članov hudodelske združbe, ki so jo večinoma sestavljali slovenski državljani. Hudodelska združba se je na veliko ukvarjala s preprodajo različnih vrst dolgocevnega in kratkocevnega orožja ter streliva.

Po naših neuradnih informacijah je med glavnimi osumljenci Ljubljančan Milorad Draganić. Že leta 2006 so ga aretirali celjski kriminalisti, ker je več lizing oškodoval hiš za dobrih 400 tisoč evrov. Najemal je lizinge za prestižna vozila, nato pa jih je s ponarejenimi dokumenti prodal v tujino. Leta 2008 je bil nato na ljubljanskem sodišču obsojen na osem let zapora, za osem različnih goljufij.

Policisti so med drugim identificirali tudi 62-letnega hrvaškega državljana, ki je skrbel za transport orožja s Hrvaške v Slovenijo preko t. i. zelene meje, ki so ga potem prevzemali slovenski osumljenci. Najpomembnejša pa je bila identifikacija 49-letnega bosanskega državljana s stalnim prebivališčem v Ljubljani, ki je celotni preiskavi dala močan mednarodni vidik. Njegova najbližja sodelavca (sostorilca) v Sloveniji sta bila sorodnika, stara 59 in 60 let. S prikritimi ukrepi so preiskovalci tudi potrdili, da je 49-letni moški preprodajal tudi prepovedani drogi kokain in konopljo. "Omenjeni je po naši oceni eden od večjih tihotapcev orožja, ki prebiva v Sloveniji, z močnimi povezavami pri dobaviteljih orožja z območja Bosne in Hercegovine," so povedali policisti.

49-letnik je deloval tako, da je poiskal (novačil) kurirja, ki se je sam odločil, ali bo za tihotapljenje uporabljal svoje vozilo oz. ali mu bo on najel vozilo. Osumljenec je v vseh odkritih primerih osebno spremljal kurirja tako, da je s svojim vozilom vozil pred njim z namenom, da mu "čisti" pot in ga obvešča o policijskih kontrolah, ki bi se lahko pojavile na poti.

V sodelovanju s hrvaško, špansko in italijansko policijo so preiskovalci ugotovili še, da je 49-letnik organiziral tihotapljenje večjih količin orožja v Milano, Marseille in v Barcelono. Novembra 2017 so zaznali izvedbo transporta neugotovljene količine orožja v Marseille, 19. aprila letos pa so s pomočjo karabinjerjev iz Gorice uspeli prestreči pošiljko orožja. Na podlagi slovenskih podatkov so italijanski varnostni organi v Gorici zaustavili kurirja in zasegli 12 kosov orožja, ki je bilo namenjeno v Barcelono, in sicer hudodelskim združbam Zahodnega Balkana, ki imajo svoje celice praktično v vseh državah Evropske unije in se ukvarjajo s tihotapljenjem velikih količin kokaina iz Južne Amerike v Evropo ter z gojenjem konoplje na območju Španije.

Policisti in kriminalisti so v dolgotrajni preiskavi ugotovili, da je v hudodelski združbi z izrazito mrežno strukturo delovalo najmanj 23 identificiranih članov.
Policisti in kriminalisti so v dolgotrajni preiskavi ugotovili, da je v hudodelski združbi z izrazito mrežno strukturo delovalo najmanj 23 identificiranih članov. FOTO: Policija

Najmanj 23 identificiranih članov hudodelske združbe

Policisti in kriminalisti so v dolgotrajni preiskavi ugotovili, da je v hudodelski združbi z izrazito mrežno strukturo delovalo najmanj 23 identificiranih članov. Sestavljena je bila iz omrežja posameznikov, ki so jo v ožjem jedru sestavljale osebe,  ki so imele bolj povezovalno in ne toliko vodilne vloge. Odločanje je sicer potekalo od vodilne osebe navzven, ni pa šlo za klasično hierarhično odločanje. Razmerja med člani hudodelske združbe niso bila strogo formalizirana, medsebojno pa so bili osumljenci bolj kot ne ohlapno povezani.

Družbo so sestavljali:
•    20 slovenskih državljanov, starih od 29 do 70 let, s širšega območja Ljubljane, Domžal, Litije, Trbovelj, Novega mesta in Jesenic,
•    49-letni državljan BIH, s stalnim prebivališčem v Ljubljani,
•    62-letni državljan Hrvaške, ki prebiva v Ljubljani,
•    24-letni državljan Avstrije, ki prebiva v Ljubljani.

V zaključni akciji je sodelovalo 100 policistov, 60 kriminalistov iz različnih policijskih uprav in 49 preiskovalcev NPU.

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov so preiskovalci pridobili sodno odredbo in 14. junija opravili hišne preiskave na 39 naslovih ter preiskavo 38 osebnih avtomobilov. V okviru hišnih preiskav so zasegli skupaj 21 pištol, dva revolverja, dve plinski pištoli, šest pušk, 3292 nabojev, 23 izstrelkov 40 x 46 mm z barvno glavo, 27 tulcev z netilko, 45 detonatorjev, 48 dimnih vložkov, 19 topovskih udarov, 97 delov šolskih vžigalnikov, model M62, več sestavnih delov neznanega orožja, več bombometov itd.

V nekaterih hišnih preiskavah so našli legalno orožje, ki so ga posedovali osumljenci, oz. orožje, za katerega so imeli ustrezne listine. Zaradi sumov prekrškov po Zakonu o orožju bodo v nadaljevanju izvedli tudi prekrškovne postopke. Poleg tega pa so zasegli tudi več različnih elektronskih naprav za komuniciranje in drugih predmetov, ki bodo služili kot morebitni dokaz v nadaljnjem postopku.

15 pridržanih osumljencev, šest v priporu

V skladu z določili Zakona o kazenskem postopku so pridržali 15 osumljencev, ki so kot člani kriminalne združbe izvrševali kazniva dejanja. 15. junija v večernih urah so preiskovalci privedli k preiskovalnemu sodniku šest osumljencev s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve 78 kaznivih dejanj Nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali streliva in enega kaznivega dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju zoper vseh šest odredil pripor.

Hišne preiskave tudi na Hrvaškem in v Španiji

Istočasno so preiskovalci hišne preiskave opravljali tudi na Hrvaškem in v Španiji. Na Hrvaškem je policija opravila 25 hišnih preiskav zoper 15 osumljencev. Zasegli so avtomatsko puško, dva revolverja, pištolo in večje število nabojev. Zoper šest oseb je bilo na Hrvaškem odrejeno pridržanje in so bili 15. junija privedeni na zaslišanje k pristojnemu preiskovalnemu sodniku. Guardia Civil pa je v Španiji opravila dve hišni preiskavi. Zasegli so telefone in listine.

Vse preiskovalne aktivnosti so del širše evropske strategije, ki so jo razvili varnostni organi kazenskega pregona Evropske Unije, DEA in Europola, in se nanašajo na boj proti hudodelskim združbam organiziranega kriminala na Zahodnem Balkanu, znanemu tudi kot "Balkanski kartel".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
19. 06. 2018 16.36
-2
"za najhujša kazniva dejanja" Kako pa to vedo, na podlagi kakšnih dokazov, ali so si kratkomalo izmislili, da je obtožnica težja.
Samo?lovek
19. 06. 2018 19.13
+4
Prav imaš. Kalašnikov je v bistvu za nabiranje jagod in snemanje češenj z visokih vej.
Samo?lovek
19. 06. 2018 19.15
+2
Kako grdo od policije, da so zasegli sadjarjem orožje. Zdaj pa hitro organizirati protest za pravico do nakupa tenka za lažje potovanje po peščeni plaži. #adijopamet
dirtmcgirt
19. 06. 2018 13.52
+2
največji smeh pa bo ko bodo porabili spet deset let za dokazovanje samo enega desjtva da so bili dokazi pridobljeni nezakonito in da prikriti preiskovalni ukrepi za sodišče niso zakoniti al kaj že, in bo sojenje padlo v vodo, nato pa bodo zlikovci tožili slovenijo za milijone preko evropskega sodišča in tožbe gladko dobili, sej slovenija na tem sodišču izgublja kot po tekočem traku. enostavno povedano, kriminal je v sloveniji dovoljen, pa četudi so nekakšni zakoni, si v celoti kontrdiktirajo, pravna komedija ubistvu.
ooResnicA
19. 06. 2018 07.38
+5
....takulallala zdaj pa v ZOO krokodilom vršt za malico da nebodo v zaporu pokvarili mladino.......
brezcasni
18. 06. 2018 22.29
+17
vsi bivajo v Ljubljani.....zanimivo,ja Ljubljana je res svetovna metropola za barabe,lenuhe ipd....
butalistan
18. 06. 2018 20.54
+7
Kako kaj migranti???? To me bolj zanima???
aple2014
18. 06. 2018 20.50
+4
Kje se bo mozno to kupit? :)
Desade
18. 06. 2018 20.26
+3
Ena od pištol je FB Vis, Poljska izdelava iz druge svetovne vojne. Že kr zbirateljski kos, pomoje sploh iso vedl kaj točno prodajajo.
Bitktamp
18. 06. 2018 20.23
-3
janoszev podmladek
pizzamargerita
18. 06. 2018 20.18
+23
draganic je torej drzavljan BIH, ze drugic bo obsojen. Zakaj takih ne izzenemo?!
Vostro
18. 06. 2018 20.29
-9
kako od kje pa teb ta podatek o draganiču?
pizzamargerita
05. 09. 2018 08.32
+0
tedoVV2HCmedo
18. 06. 2018 20.15
+20
Janković je eden od šefov te mafije.
TOX6
18. 06. 2018 19.59
+21
LYUbljana glavno skladišče švercanega orožja in kokaina . to je že tako množično in vsem na očeh, da so po posredovanju austiske in nemške obveščevalne službe morali ukrepati tudi slo policisti. sicer so ob del podkupnine ampak ni šlo drugač!!!!!!!!!
Pikabalonca
18. 06. 2018 19.50
+5
Slovenci so se samo oborožili leta 91. in sedaj je enaka zgodba, KER levica pomeni SMRT za Slovenski NAROD..
Pikabalonca
18. 06. 2018 19.51
+3
25. Junij je praznik Slovencev LEVICA praznuje še kar 29. NOVEMBER..
Viggen
18. 06. 2018 21.42
-2
Čisto tako za res, orožje slovenske TO so nabavili orto levičarji / komunisti. Da ne bi še kakšne bedarije prijavil/a ... Tudi oficirji slovenske TO so bili večinoma "levičarji" . Zgago pa dela del "desničarjev" ... in ne ti niso nič kaj za Slovenijo, ampak so v resnici veleizdajalci, saj so Slovenijo in Slovence prodali fašistični EU in tujim korporativnim interesom.
Viggen
18. 06. 2018 21.45
+1
Pa še to - tvoj velecenjeni g. Krkovič je baje že leta 1990 dragoceno protiletalsko orožje, ki ga je SLO (TO / MSNZ) kronično primanjkovalo , na svojo pest prodajal na jug ...
JApajaDAja
19. 06. 2018 09.26
+2
za desnico je krkan oče slo, moderne vojske, slo vojska pa s katičko hodi na vsako pasjo procesijo zzb....vir-nora tv!
Tone781
18. 06. 2018 19.40
+14
Vidim samo en pogojno dober kos orožja. Vse ostalo je staro železje za odpad.
Die einemaister
18. 06. 2018 19.38
+17
A ni čudno da prav na balkanu u postsocialističnih državah je največ korupcije in kriminala, kdo bi si mislil
macek_garfield
18. 06. 2018 19.30
+2
st, c in d bi z veseljem imel, pa to skupaj z naboji, pa to
deratizacija
18. 06. 2018 19.23
+13
Kaj pa, če je bilo namenjeno oboroženemu uporu zoper birokracijo, ki pod krinko demokracije zlorablja Evropejce!?
JApajaDAja
18. 06. 2018 19.05
+4
velika kladuša, video "index hr"!
Sončnizahod
18. 06. 2018 19.04
+6
Razpadle stare rezerve vredne manj kot nič
jezekteka
18. 06. 2018 18.57
+0
Zihr ma spet Janša prste umes. ;)
Dbist
18. 06. 2018 18.47
+5
Pa to so samo računari, da medsebojno razračunajo neporavnane račune!