Črna kronika

Policijska preiskava: z opozorilnim strelom si je policist rešil življenje

Kranj, 25. 04. 2017 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Preiskava incidenta v Tržiču, v katerem sta dva moška napadla policista, je pokazala, da je prvi osumljenec fizično napadel policista že v rutinskem postopku, zato sta policista uporabila plinski razpršilec. Ker se je napadalec vrnil na mesto dogodka s pomočnikom in napadel policista, pa se je le-ta ubranil napada tako, da je izstrelil opozorilni strel.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zakaj je policist streljal?
    00:31
    Iz SVETA: Zakaj je policist streljal?
  • Iz 24UR: S strelom si je rešil življenje
    02:57
    Iz 24UR: S strelom si je rešil življenje

Po dogajanju v Tržiču na velikonočni ponedeljek, ko sta dva moška napadla tržiška policista, so s PU Kranj sporočili podrobnosti dogajanja. Kot so zapisali, so kriminalisti k preiskovalni sodnici pristojnega sodišča v začetku prejšnjega tedna s kazensko ovadbo privedli dve osumljeni osebi. Moška sta utemeljeno osumljena treh uradno pregonljivih kaznivih dejanj in jima je v tej zvezi odrejen hišni pripor, so navedli v sporočilu na kranjski policijski upravi in dodali, da je eden od njiju osumljen preprečitve uradnega dejanja, oba pa sta osumljena še napada na policista. Njuna aktivnost v kaznivih dejanjih je razdeljena na dva dela, še navajajo policisti.

Plinski razpršilec uporabila oba policista, a v skrajni sili

Policist je bil primoran v uporabo strelnega orožja, saj sta ga moška napadla in mu grozila s smrtjo, ugotavljajo na PU Kranj.
Policist je bil primoran v uporabo strelnega orožja, saj sta ga moška napadla in mu grozila s smrtjo, ugotavljajo na PU Kranj. FOTO: Jani Dolinšek

V preprečitvi uradnega dejanj, kar se prvemu osumljencu očita v prvem delu postopka, se je moški policistoma uprl v povsem rutinskem ugotavljanju njegove identitete in v razgovoru z njim. To je storil že na samem začetku policijskega postopka, njegova dejanja pa so v zelo kratkem času postala zelo intenzivna in so se iz nedostojnega in drznega vedenja stopnjevala tudi v odrivanje enega od policistov in udarce. Zato sta policista uporabila plinski razpršilec. Kot pojasnjujejo na PU Kranj, ga je proti osumljencu naprej uporabil eden, potem pa oba policista. Kljub temu je osumljenec s svojo aktivnostjo policista uspel lažje poškodovati, po dejanju pa je s kraja pobegnil.

Na PU Kranj še pojasnjujejo, da sta v tem delu postopka policista uporabila več pooblastil, med njimi ugotavljanje identitete, zbiranje obvestil, večkrat pa tudi opozorila in ukaze, šele nazadnje pa sta uporabila plinski razpršilec, ko je osumljenec v upiranju policista že odrival in stopnjeval nasilno vedenje. Policista sta pooblastila stopnjevala od najmilejših do strožjih, vendar na osumljenca niso imela učinka.

Osumljenec se je vrnil na kraj dogodka s pomočnikom in napadel policista

Ko je osumljenec pobegnil s kraja dogodka, je poškodovani policist zaprosil za zdravniško pomoč, ki je prišla na kraj in medtem, ko je zdravnica v reševalnem vozilu zaradi učinka rabe plinskega razpršilca oskrbovala drugega policista in je prvi poškodovan policist sedel v službenem vozilu, se je prvi osumljenec s še drugim napadalcem z osebnim avtomobilom vrnil na kraj.

Oba sta zelo hitro obstopila policijski avtomobil in policista v službenem vozilu silovito napadla. "Njun napad je bil zelo intenziven, nasilje sta zelo hitro stopnjevala, vmes sta policistu grozila, da ga bosta ubila in ga s silo tudi vlekla iz vozila, da bi z njim fizično obračunala. Udarcem v napadu, ki so bili podkrepljeni z grožnjami in so bili siloviti, se je policist poskušal braniti s telesno silo. Šele, ko je uvidel, da je
ogroženo njegovo življenje, da ne more računati na pomoč drugih in da napada ne more drugače odvrniti, pa je, po opozorilu, da bo streljal, v edino možno varno smer izstrelil opozorilni strel. Edino to je imelo učinek na napadalca, saj sta z napadom takrat prenehala in s kraja pobegnila,"
 navajajo na PU Kranj.

Preiskava pokazala, da otrok ni bil poškodovan

Plinski razpršilec ni bil uporabljen proti otroku ampak samo proti osumljencu, obstaja pa možnost, da zaradi hlapenja dražilne snovi ali vpliva vetra pride do lažjega draženja oči oseb, ki se nahajajo v bližini uporabe plinskega razpršilca. Pojasnila PU Kranj

Osumljenca sta se vrnila in napadla policista, da bi se maščevala zaradi uporabe plinskega razpršilca v prvem delu policijskega postopka in trditve, da je bil zaradi tega poškodovan otrok, s katerim je bil osumljenec takrat na kraju. Komisija policije je poleg ostalih pooblastil v mejah pristojnosti preverila tudi ta del postopka in ugotovila, da proti otroku v nobenem delu ni potekala nobena aktivnost – ne s strani osumljenca, ne s strani policistov, kar pomeni, da otrok v dogodku ni bil poškodovan.

Na PU Kranj še navajajo, da sta bila oba osumljenca po dogodku prijeta v neposredni bližini kraja, kamor sta se vrnila po dogodku. Zaradi zbiranja obvestil sta bila v skladu s predpisi o kazenskem postopku oba tudi pridržana in s kazensko ovadbo privedena na pristojno sodišče. Napadalca v dogodku nista bila telesno poškodovana, eden od policistov pa je utrpel več ran po glavi, obrazu in drugih delih telesa.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funi
27. 04. 2017 18.53
+1
Vse poslat v izvorno domovino. V svoji Bosni bi bla plaća nižja kot sociala pri nas.
Ciymbalta
27. 04. 2017 14.47
+1
Saj kaj bo policist povedal bo to držalo, proti policistu ne moreš nič ker so zaščiteni. Napadalca sta grozila z smrtjo z čim, Policist je imel pištolo ne napadalca.
ssbobo
27. 04. 2017 19.17
-1
A ti živiš v realnen svetu....... ali bežiš pred njim
ggargamell
26. 04. 2017 22.30
-3
policisti ne izvajajo svojih nalog koti bi jih morali če je bil sum in so dokazi se zrihta nalog in se ga pridrži oziroma v milejših pogojih se ga pokliče in lepo prosi če pride na postajo na razgovor zaradi ropa ...... ne pa da ga iščeš po mestu ko neki gengstar
Armagedon
26. 04. 2017 20.01
+2
Nekako pri celi zgodbi nekaj manjka (več kot očitno namerno). Ne razumem namreč, za kak "rutinski postopek" je to šlo? Oče se sprehaja z otrokom....in kar na lepem se zgodi "rutinski postopek". A bi kdo pojasnil zakaj...kaj je storil tako sumljivega, da se je pričel tak postopek...in še 100 vprašanj....ko to razčistimo, pa gremo naprej z zgodbo.
ggargamell
26. 04. 2017 22.38
-2
llluuullliii
26. 04. 2017 16.47
+2
in barabe bo zastopal čeferin kot vedno in se bojo na koncu smejal in pobral odškodnino....
gangsterist
26. 04. 2017 15.14
+1
če bi žvela v nemščini bi se tudi v čifurščini pogovarjala
JoC13
26. 04. 2017 14.47
+6
Lahko bi dali vsaj podnapise, če že objavljate intervju z osebo, ki govori v tujem jeziku... Al pa sploh ne objavit, bi blo še bolše
picolin
26. 04. 2017 13.41
+3
policiste spoštovat do neke meje .ker eni policisti si preveč dovolijo v naši državi. en primer ; sem enkrat napačno parkiral z starim nissanom pred mano pa enako napačno parkiral en z novim mercedezom ml .bila sva oba v enakem prekršku jaz sem dobil za šipo plačilni nalog in to takoj on z merčko pa ne .in kje je tu pravica
slovenc79
26. 04. 2017 14.28
+1
ti se osredotoči na svoje napake, ne na napake drugih, pa boš imel zadosti dela.
gobbi
26. 04. 2017 16.43
-3
Picolin zase skrbi, da spuštješ zakon, jaz spoštujem policiste in policija dela dobro!
vestalka1
26. 04. 2017 13.04
+20
Policisti imajo nalogo da skrbijo za red in varnost prebivalcev. Vedno so na voljo ko jih pokličemo če smo v težavah. Spoštujmo jih. Kaj če jih več ne bi bilo? Potem bi oblast prevzeli taki nasilneži in neandertalci kot sta ta dva tržičana. Apsolutno podpiram policiste!!!
jesenvoyo
26. 04. 2017 13.34
+4
Seveda imajo naloge, imajo pa tudi nalogo da to dosežejo tudi z fizično silo (obvladoanje strokovnih prijemov, borilnih veščin).
Darko32
27. 04. 2017 08.42
+3
KAko skrbijo za varnosti in varovanje človekovih pravic so lepo pokazali demonstrativno v LITIJI, kjer so celo držali svečo kršitvam in nihče od policajev in njihovih nadrejenih ni niti malo trznil, da bi rekel, da tukaj nekaj ni vredu. ZATO RAJE BODI TIHO IN NE PHVALI, DA SI NEBOŠ NAKOPAL SRAMOTE.
alpino
27. 04. 2017 17.06
+0
@darko32 Policija na zahtevo sodišča ,,MORA,, opraviti asistenco in zagotoviti izvršitev sodnega sklepa . Policija nima pravice razsojati o zakonitosti sodnega sklepa, razen v primeru, ko bi zaradi tega bilo ogroženo človeško življenje. Kaj ti ni jasno, da POLICIJA kar koli bo naredila tebi in ,,butalcem,, ne bo prav. A ker si član butalske skupnosti ti predlagam, da na prvem zasedanju butalske skupščine sprožiš postopek za spremembo obstoječe zakonodaje.
picolin
26. 04. 2017 12.59
-2
ziher sta bila napadalca slovenca . hehe
picolin
26. 04. 2017 13.36
-1
gobbi
26. 04. 2017 16.43
+3
Ja napadalca zihr slovenca Nace pa Anton :)
User398398
26. 04. 2017 12.44
+0
Če bi jaz bil policaj v sloveniji, pištole ne bi niti s sabo nosil. Itak če jo uporabim (pa če tudi da bi rešil svoje ali drugo življenje), bi ga nasankal.
User398398
26. 04. 2017 12.42
+9
Mislm res kam smo prišli. Enkrat na leto se zgodi da eden od policajev ustreli (pa še to v zrak) in se za to sproži cela preiskava. V USA preiskave sploh ne bi bilo, če bi ga policist samo v nogo ustrelil in si s tem rešil življenje. Pa jih ne maram srečat kjerkoli, ampak tudi oni so samo ljudje, ki delajo za tisto ubogo plačo.
vestalka1
26. 04. 2017 13.07
+5
Res je. Več pristojnosti bi morali imeti policisti. Kdo se pa bo še odločal za delo policista, ko pa nosijo vsak dan glave na pladnju.....potem se pa še branit ne smejo.
Principat
26. 04. 2017 12.29
+18
zadnje čase ti , ki so od nekod prišli kar pospešeno stvari v svoje roke prevzemajo in delujejo kot da bodo v kratkem prevzeli za njih na tuji zemlji pravico na njihov način ,, to ne gre in temu se treba zoperstavt , preden duh dobi nadvlado
sodelujem
26. 04. 2017 17.47
+4
ho?emVšolo
26. 04. 2017 10.46
+0
"Slovenci" spet imeli težave.
ho?emVšolo
26. 04. 2017 10.45
+17
Jasno kot beli dan. Kdor se vrne z okrepitvijo, ima le en namen.... - zaprositi za en cigaret :)
Praškovarit
26. 04. 2017 11.26
-5
menda je nečaka odpeljal k bratu, in ker sta bila oba posprejana je oče otroka znoru in zahteval, da grejo nazaj
JoC13
26. 04. 2017 10.14
+8
Chefoors... zdej pa otroka naprej tišijo
JoC13
26. 04. 2017 14.41
+3
MajstaAles
26. 04. 2017 09.32
-9
Mene pa zanima še drua plat te zgodbe! Kaj imata za povedati napadalca? Če bi jaz imel froca zraen, se ne bi spravlal na oboroženega policista kar brez razloga! Še manj bi prišel pomagati kolegu ki se je spravil na oboroženega! Dokler ne slišim še druge strani, ne verjamem ama čisto nič dvema uniformirancema s 6 mesečnim tečajem! To ima vsaka frizerka!
gobbi
26. 04. 2017 16.46
+3
Ti si pa najbrž Dr. znanosti se vidi že po tvojem razmišljanju :)
FesterAdams
25. 04. 2017 22.30
-2
Dajte, ne pretiravajte z rešenim življenjem zaradi strela iz pištole, ki je davkoplačevalce koštal še avtovetrobrana. Če bi radi zveneli profesionalno idite do stigmatiziranih, da še oni povedo svojo zgodbo. Ne vem, koja vam je finta, da vedno poročate popolnoma in izključno enostransko. Nismo vsi ovce iz Kranjčeve v Ljubljani...
Ddd Kkk
26. 04. 2017 00.34
+15
ho?emVšolo
26. 04. 2017 10.49
+1
.jest
25. 04. 2017 20.06
+9
Ko sem napisal, kaj bi moral policaj storiti za svojo varnost, me je admin brisal. Ja, veliko je zagovornikov kriminalcev.
FesterAdams
25. 04. 2017 22.33
+8
Če nehče dovolj dolgo sere po tebi in ti ne da možnosti, da poveš svojo zgodbo, začne okoli tebe smrdeti, pa če si sterilno čist.
zajebant2
25. 04. 2017 19.37
+23
zdaj bojo povedali da je bila cela žlahta na kraju dogotka svetujem policajom, da drugič streljajo v tarčo ne v zrak
janezampaknejanša
25. 04. 2017 20.58
+2