Črna kronika

Policista 'rešil' zastaralni rok?

Celje, 18. 08. 2010 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Celjsko sodišče je zavrglo obtožnico zoper policista Mateja Bobero, ker naj bi storil kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti, ki pa je lani po 10 letih od začetka obravnave zastaralo.

Na vse obravnave je Matej Bobera prihajal zamaskiran, saj naj bi se bal maščevanja Berisheve družine.
Na vse obravnave je Matej Bobera prihajal zamaskiran, saj naj bi se bal maščevanja Berisheve družine. FOTO: POP TV
Za več kot 100 sodelavcev Bobere, ki so ga prišli podpret, je bila danes sodna dvorana premajhna, zbralo se je tudi veliko sorodnikov pokojnega Berishe, ki so upali, da bo Bobera spoznan za krivega in obsojen na ustrezno kazen.

Senat celjskega okrožnega sodišča, ki ga je vodil Martin Jančar, je zaradi spremenjene kvalifikacije kaznivega dejanja zavrglo obtožnico zoper 33-letnega policista Mateja Bobero, ki je aprila leta 1999 v večernih urah na Cinkarniški ulici v Celju med begom ustrelil tedaj 27-letnega Naserja Berisho. Kot je ob obrazložitvi sodbe povedal Jančar, je bilo storjeno kaznivo dejanje, vendar ne očitano kaznivo dejanje umora oziroma povzročitve hude telesne poškodbe, temveč kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti. Ker je kaznivo dejanje lani po 10 letih od pričetka obravnave zastaralo, zoper Bobero ni mogoče izreči sankcij.

Bobera: Bal sem se za svoje življenje

Bobera je v današnjem zaključnem nagovoru spet poudaril, da je na Berisho streljal, ker se je počutil ogroženega in se je bal za svoje življenje. Prepričan je, da je ravnal skladno s policijskimi pooblastili in da je svoje strelno orožje uporabil na popolnoma zakonit način. Na razdalji približno sedmih metrov in v večernih urah naj namreč ne bi mogel ugotoviti, da Berisha, ko je nekaj izvlekel iz žepa, ni imel v roki pištole, temveč mobilni telefon.

'Salomonska rešitev'

Odvetnik svojcev Gorazd Fišer je za 24ur.com povedal, da imajo osem dni časa za napoved pritožbe. Ali jo bodo vložili, bo znano v prihodnjih dneh. Poudaril je, da je sodišče ugotovilo, da policist ne bi smel uporabiti strelnega orožja. Svojci so po njegovih besedah v tem delu zadovoljni. Nadaljeval je, da bi, če se ne bi pritožili, to pomenilo, da je bil Bobera moralno obsojen, kar pa nima pravne sankcije. Sodišče je namreč ugotovilo, da je storil kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti, vendar ga zaradi zastaranja danes ni moglo spoznati za krivega, je pojasnil.

Spregovoril je tudi o odškodninski odgovornosti. Meni, da je za odškodninsko odgovornost dobro, če bo sodba ostala takšna, kot je bila izrečena danes. Ugotovljeno je namreč, da je bila poškodba Berishe povzročena s kaznivim dejanjem, ki je zastaralo. Kljub temu, tako Fišer, je to dober temelj za odškodninsko odgovornost.

Zagovornik Bobere Danijel Planinšec pa je ob izreku sodbe povedal, da je sodišče poiskalo salomonsko rešitev, kljub temu pa je zanj pomembno, da njegova stranka ni bila obsojena.

Goršek spregovoril o grožnjah

Naser Berisha
Naser Berisha FOTO: POP TV

Generalnega direktorja policije Janka Gorška medtem veseli konec dolgotrajnega postopka. Poudaril je, da so bili Bobera in njegovi družinski člani ves čas postopka deležni ne le groženj, ampak tudi različnih oblik neposrednih pritiskov s strani sorodnikov Berishe. Po njegovih zagotovilih je policija skozi sodni postopek Boberi nudila vso pravno in strokovno pomoč, osebno pa bo poskrbel, da bo tovrstno pomoč dobil vsak policist, ki bi jo potreboval.

Svojci prevzeli pregon

Tožilstvo je leta 2004 odstopilo od pregona Bobere, saj je sprejelo odločitev, da je policist pritisnil na sprožilec zaradi zmote oziroma v strahu za lastno življenje, kar so potrdili tudi psihiatrični izvedenci. Svojci Berishe, za katerega je bil pred 11 leti odrejen pripor zaradi več nasilnih dejanj in razpisana tiralica, se z odločitvijo tožilstva niso strinjali. Zato so pred šestimi leti vložili zasebno tožbo za kaznivo dejanje umora.

Njihov pooblaščenec odvetnik Gorazd Fišer pa je že maja letos spremenil obtožnico zoper Bobero, ki tako ni več bil obtožen umora, ampak povzročitve posebno hude telesne poškodbe, ki se je končala s smrtjo med prevozom v celjsko bolnišnico. Za tovrstno kaznivo dejanje je sicer zagrožena zaporna kazen od enega do desetih letih. Kot je ob zadnji obravnavi pojasnil Fišer, se je za spremenjeno obtožnico odločil zato, ker je dokazni postopek pokazal, da Bobera, ki je devetkrat ustrelil proti Berishi, dva strela pa sta bila potem usodna zanj, 27-letnika ni namerno ubil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motofrik
20. 08. 2010 20.54
-13
Prvo kot prvo bi prepovedal takšno maskiranje na sodišču. Amen.
zmedeni
20. 08. 2010 19.54
-5
daniel lepo povedano :) lej sj ni več važn je kar je in na koncu koncev me tud boli k....mene moti samo to ko je meu orožje je biu frajer pa streljau zdej se pa neki skriva pa se dela bogega. no to je biu moj zadnji komentar na to temo! lp
dDaniel
20. 08. 2010 18.33
+8
zmedeni, ne vem kdo bluzi no... Bobera je bil ze pred leti oproscen krivde ker so vse k temu poklicane sluzbe ugotovile da je postopal po PSu ampak ocitno edino ti poznas eno drugacno resnico... To se je slo samo ze civilno tozbo proti njemu, do katere v enem normalnem sistemu sploh ne bi moglo pridet, ampak bi moral tej ... imet moznost tozit edino policijo. Vsekakor ti pa zelim kaksne probleme z aljbanci in takrat prosim ne vpletaj policije, ker vidim da si dovolj pameten da bos brez problemov sam resil vse probleme...
zmedeni
20. 08. 2010 14.56
-4
lej ne bluz!!! bobera je biu priznan za krivega!! pa še priznau je da se je prej z berisho pogovarjal na 4m in se berisha ni hoteu predati se je obrniu hoteu splezati čez ograjo medtem je pa bobera 9krat streljau proti njem (ker je pač smotan) ga je 2krat zadel in to je bilo sodno za berisho!! to je resnica!! vi si pa mislite kar si čete ok
terminator007
20. 08. 2010 09.21
+6
zmedeni..... Bobera NI bil spoznan za krivega. Edina uradna ugotovitev sodisca je, da je ocitano kaznivo dejanje zastaralo. Zaradi tega ni bilo pravne podlage, da se ugotavlja krivda.... Je pa odvetnik Berishe verjetno naredil takticno potezo, ko je prekvalificiral kaznivo dejanje, ceprav je vedel, da bo zastaralo. Predvsem na racun odskodninske tozbe. Jaz, ce bi bil policaj, bi ravnal enako kot Bobera, ne bi cakal, da me bo tip, za katerim je bila razpisana tiralica, bezal, se ustavil v slepi ulici (tema) in izvlekel predmet ter rekel, da me bo ubil. Ne bi cakal na strel z njegove strani......
WikiX
19. 08. 2010 22.17
-1
Mene še zanima, kaj je pokazalo izvedensko mnenje strokovnjaka psihiatrične stroke, v kakšnem duševnem stanju je bil Bobero v času dejanja ter pred in po njem, če je bil pod vplivom nedovoljenih substanc oziroma je bil zmožen ubiti človeka ter ostalih zavržnih dejanj. Menda je jasno, da se Bobero zdaj obnaša točno tako, kot piše v medicinskih knjigah iz psihologije, kot idealna žrtev. Tudi izgleda tako, omogočena mu je popolna zaščita vseh delov telesa, običajno pa snemajo, kako vlačijo zapornike, iz marice na sodišča, tako se običajno začnejo novice o policijskih uspehih. Pri nas v javnosti negujemo nično toleranco do nasilja, za kar naj bi imeli primerno usposobljene represivne organe in kar najvišje kazni ter praktično neomejena pooblastila, da nam lahko zagotavljajo tako visoke standarde. Vsekakor se ob tako nasilnem dejanju, katerih storilci so policisti, sproži cela pravosodna mašinerija, kot smo se lahko prepričali tudi v primeru Barićevič, vendar je le malo znanega o izsledkih te notranje preiskave. Tako ni najbolj razvidno, na kakšni nalogi se je nahajal Bobero, kakšna so bila njegova navodila, kako je potekal preiskovalni zapor, medtem ko so kriminalisti preiskovali kraj zločina, katera pravna sredstva so bila uporabljena in kako so se odzivali ostali pravosodni organi, kot je tožilstvo in dežurni sodnik. Ne razumem niti, če je bil Naser, potem ko je policist dobesedno izpraznil saržer v njega, iz neposredne bližine, po posredovanju bolničarjev še živ in kaj se je dogajalo v bolnišnici. Če je bilo delo Policijske uprave Celje korektno opravljeno, ob vseh teh strokovnih postopkih, potem se lahko upravičeno čudimo oziroma je nesprejemljivo, da je zadeva zastarala. Umrla je namreč nedolžna žrtev, ki ni bila obsojena za nobena kazniva dejanja, ki mu jih očita Policija. Zato pravim, da me tehnično spominja na primer Grozde, čeprav je v tem primeru, nekako neumestno govoriti o pravem krščanskem mučeništvu.
zmedeni
19. 08. 2010 21.47
-5
illilli strinjam se. sam tok da vete bobera je biu obsojen za krivega!!! vendar mu nemorejo soditi ker je zastaralo (bullshit). kje je tu zdej pravica?!
WikiX
19. 08. 2010 20.59
-4
Vsi vemo, kdo je bil Naser Berisha, ne vemo pa, zaradi česa je bil obsojen in zakaj točno je bil izmeček družbe, kot je izraženo na forumu. Vemi tudi, da je bil Albanec, če je pomembno, kjer se rodiš. Ob tem se gre nedolžno vprašati tudi, kakšne nacionalnosti je Bobero, ker če sredi Celja Hrvati streljajo v hrbet Albancem, je to šlo nemara za medrasni konflikt, kot se pogosto dogaja tudi v tujini, med skrajno nasilnimi ter dobro oboroženimi tolpami tujcev, iz roba družbe.
pika poka ježek
19. 08. 2010 20.56
+7
Bobera, Slovenija je s tabo.
U123
19. 08. 2010 18.29
+1
Gangrena666, nic osebnega ampak: Kako so zakoni lahko dobri, ce se jih da obracat kot cevapcice? Kako so lahko zakoni dobri, ce je po nestetih prestopkih bil clovek se vedno na prostosti? Kako so lahko dobri, ce se vsa mularija lahko dela norca iz policajev? Kako so lahko dobri, ce je lahko npr. enmu muloto brez izpita ze 10krat odvzet avto in se kar diha zrak svobode? Zakoni so adijo pamet!! Je pa res, da policija ne potrebuje vec pooblastil ampak bi se morali malo bolj zaceti drzati napisanega v zakoniku in ne imeti neumnih kazni kot npr. od 500EUR do 6 let zapora in potem tako ali tako velika vecina pride cez z denarno kaznijo. Sramota je ze to, da je clovek bil tolikokrat v postopku in se kar je isto delal in se svobodno gibal. Dali bi tega macota za vsako stvar ki jo je zagresil cistiti ulice v Celju in bi se kaj hitro spremenil. Potem pa mogoce ne bi prislo do tega..
franz1988
19. 08. 2010 18.20
+0
Zmedeni, ti si res zmedeni.
franz1988
19. 08. 2010 18.19
+6
Bobera junak. Zasluži si odlikovanje.
Spetsnaz
19. 08. 2010 16.02
fotr32 Strinjam se , vendar mislim, da povecanje pooblastil ni potrebno.Zakoni v Sloveniji so dokaj dobri, ceprav vemo, da se jih da obracat kot cevapcice.Problem je v izvrsevanju zakonov.
gorgoroth
19. 08. 2010 15.51
+6
Ampak tele človekove pravice gredo definitivno predaleč!!! Policist Bobera bi moral dobiti odlikovanje ne pa da ga že 11let vlačijo po sodiščih. 1.) Tip je bežal in imel naj bi kriminalno preteklost 2.) Poslušal bi policistova navodila in bi bil danes še živ 3.) Zagrozil je z pištoli podobnim predmetom da bo streljal (pa najsi bo to mobitel,wc račka ali pa ola guma, ko si poln adrenalina in ko ti nekdo v polomljeni Slovenščini zagrozi da te bo ubil je to edina logična in pravilna reakcija.) Kam pa pridemo če bodo občani grozili policiji in bo kriminalec bolj zaščiten kot pošten državljan? Skrajni čas bi bil da se temeljito pretrese kazenski zakonik in obsežno poveča policijska pooblastila.
Spetsnaz
19. 08. 2010 15.47
+2
djquick Jaz nisem nikoli bezal pred policaji. Ti imas ocitno izkusnje !
Spetsnaz
19. 08. 2010 15.46
+1
zmedeni Tvoj nic name pove vse !
zmedeni
19. 08. 2010 15.01
-2
niko_k sj se mi smliš kk si ti bogi. sam ti plačuješ davke...zakaj si zatiskate oči pred resnico?? nekdo je umru in nekdo mora biti zato kaznovan. slovencal pa ne albanc al pa ne do tega nebi smelo priti! policaj je 9krat ustrelil proti njemu medtem ko je on bežal!!!!! PA KA STE ZMEŠANI VIS MAL TAKMU PSIHOPATU BI DAU 10 LET ZAPORA NAJMAJN!!!!
Erin Straus
19. 08. 2010 14.02
-3
evo spet smo dokazali, da v naši državi nismo vsi enakopravni! tisti z vezami in tisti brez! tega mateja bobero bi morali obsoditi že pred desetimi leti na najmanj 15 let zapora, saj je totalno zahrbtno ustrelil nedolžnega bežečega človeka! kahko nas je sram , da imamo takšno zakonodajo,sodnike,tožilce,kriminaliste in policaje! fuj! res fuj!
dDaniel
19. 08. 2010 13.33
+1
uuu, admin, zdele si ocitno na delu, si me hitro zbrisal, evo, ponovi vajo! :D Matej, kakor me po eni strani veseli da je zadeva (vsaj prvi del) zakljucena, me pa nadvse zalosti odnos ki se je pokazal do policista ki opravlja svoje delo v imenu drzave. ne samo da bi te ze zdavnaj morali spoznat za nedolznega, ze v samem zacetku ta ..... ne bi smela imeti moznosti da te sploh civilno tozi za tvoje dejanje v sluzbenem casu in v imenu drzave. Zame in se za marsikoga drugega si ravnal popolnoma pravilno! Ceprav je sodni sistem se enkrat dokazal da nima j*** in je bilo treba zrtvovat policista ker se nihce noce zamerit c-ganom, pa je vseeno vsaj malo tolazilno prebrat komentarje in ugotovit da vseeno vecina se podpira pravico. Tistih par biserov ki se pa znajedejo med komentraji, pa naj prosim lepo nikoli ne obremenjujejo, ze tako preobremenjenih, policistov na terenu s svojimi problemi, niti kadar bo slo za njihovo zivljenje ali zivljenje njihovih bliznijh. Saj ste tako ocitno najpametnejsi in policije sploh ne potrebujete. Se enkrat, Matej, drzi se, nisi sam, mislim da je bilo to vceraj lepo pokazano. ;)
Niko_K
19. 08. 2010 13.26
+3
@rko Kakšne pohvale bi moral dobiti? Takšne, da je nam davkoplačevalcem (ti očitno med nas ne spadaš, ampak živiš od tega, kar ti JAZ plačujem), prihranil 100€ dnevno, koliko bi ta gnoj od dilerja nas stal v zaporu, ko bi pa prišel ven, bi pa še dalje delal sranje. Ta policist bi moral biti za vzgled drugim!