Črna kronika

Umorjeni Policijo sam poklical na pomoč, osumljeni skušal prikriti sledi

Ljubljana, 11. 04. 2024 12.29 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija je končala kriminalistično preiskavo kaznivega dejanja umora na območju Policijske postaje Škofja Loka. 64-letnik je v gozdu opravljal dela in pri tem opazil 52-letnega moškega, ki je začel streljati proti njemu. O tem je obvestil Policijo in povedal, kdo strelja nanj in da ga je že zadel. Na telefonske pozive se žrtev ni več odzivala. Policisti so odhiteli na kraj, kjer so našli osumljenega, ki je nekaj sto metrov stran opravljal gozdarska dela.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vodja kranjskih kriminalistov o ozadju umora v gozdu
    03:47
    Iz 24UR ZVEČER: Vodja kranjskih kriminalistov o ozadju umora v gozdu
  • Izjava Policije o umoru v Škofji Loki
    08:00
    Izjava Policije o umoru v Škofji Loki

 

Izjavo za javnost je podal Primož Donoša, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj.  
 

V ponedeljek so bili gorenjski policisti obveščeni o streljanju na območju Policijske postaje Škofja Loka, na kraj je bilo napotenih več patrulj, v gozdu pa so našli moškega, ki je umrl nasilne smrti. Policisti so eni osebi že v ponedeljek odvzeli prostost. Domnevni osumljenec je bil izsleden in prijet v gozdu, v bližini kaznivega dejanja. Po prijetju osumljenega so policisti kraj zavarovali. 

Kot je intervencijo opisal Donoša, je 64-letnik v gozdu opravljal dela in pri tem opazil 52-letnega moškega, ki je začel streljati proti njemu. O tem je obvestil Policijo in povedal, kdo strelja nanj in da ga je že zadel. Na telefonske pozive se žrtev nato ni več odzivala. Policisti so odhiteli na kraj.  Osumljeni je na žrtev streljal z dolgocevnim orožjem in ga dvakrat tudi zadel. Po dejanju je s kraju tudi odšel. Skušal je zabrisati sledi svojega dejanja, je povedal Donoša.

V času izsleditve se je osumljeni nahajal nekaj sto metrov od žrtve in naprej izvajal gozdarska dela. Policisti so preiskali dom osumljenca, vendar niso našli orožja. So pa kasneje policisti pri preiskavi širše okolice našli skrito orožje, dušilec zvoka, strelivo in daljnogled, in kot je povedal Donoša, upravičeno sumijo, da je bilo uporabljeno za izvršitev umora. 

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov je 52-letni moški utemeljeno osumljen, da je izvršil kaznivo dejanje umora na grozovit in zahrbten način. S kazensko ovadbo je bil včeraj, 10. aprila 2024, priveden k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kranju, ki je zanj odredila pripor.

Streli so odjeknili v vasi Podgora v občini Gorenja vas - Poljane, moškega naj bi umoril sosed. Razlog za takšno grozovito dejanje? Kot predvidevajo domačini, naj bi se umor zgodil zaradi leta trajajočih sporov glede zemljišča. Žrtev naj bi imela 60, strelec pa približno 50 let. Razlog za to grozovito dejanje pa naj bi bil sosedski spor oziroma več sporov. Družini strelca in žrtve naj bi se namreč več generacij prepirali okoli kosa zemlje.