Črna kronika

'Policist izgubil življenje samo zato, ker je nosil modro uniformo in želel pomagati'

Ljubljana, 30. 06. 2016 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stoodstotne varnosti policistov ne moremo zagotoviti, lahko pa dosežemo, da je njihovo tveganje čim manjše, je po napadu na policista dejal generalni direktor policije Marjan Fank. Pojasnil je, da je bil napadalec duševni bolnik in da je v torek želel prečkati mejo s Hrvaško, vendar mu zaradi neustreznih dokumentov niso dovolili vstopa v sosednjo državo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Duševni bolnik in odvisnik
    01:37
    Iz SVETA: Duševni bolnik in odvisnik
  • Iz SVETA: Fank o smrti policista
    03:21
    Iz SVETA: Fank o smrti policista
  • Iz 24UR: Napadalec je bil narkoman
    03:04
    Iz 24UR: Napadalec je bil narkoman
Prizorišče umora 30-letnega policista
Prizorišče umora 30-letnega policista FOTO: DolenjskaNews

V odzivu na smrt policista, ki ga je včeraj zabodel nemški državljan, ki je nato sodil še sebi, je generalni direktor policije Marjan Fank dejal, da so vsi zaposleni zgroženi nad tem, da je že tretje leto zapored umrl policist. "Vemo, da obstajajo tveganja, vendar takšni dogodki v policijo globoko zarežejo. Težko si jih je razložiti in jih sprejeti - tako za nas kot svojce."  Takšen tragičen dogodek pusti posledice pri drugih policistih, je dodal.

"Vsi zaposleni v policiji smo globoko pretreseni zaradi tragičnega dogodka, v katerem smo ponovno izgubili mladega policista," je povedal.

Kot je dejal Fank, jih skrbi, da se takšne tragedije dogajajo ob posredovanjih, ki načeloma ne predstavljajo nevarnosti in se nanje torej ni mogoče pripraviti. 

Kot je pojasnil, so v sredo slovenski policisti stopili v stik z nemškimi kolegi, ki so jim posredovali podatke o 22-letnem nemškem državljanu, ki naj bi bil duševno bolan, nagnjen k samomoru in odvisen od drog. Podatkov o morebitni kriminalni preteklosti napadalca nemški policisti še niso posredovali, bi pa naj zaradi narave svoje bolezni storilec pogosto zapuščal dom, imel naj bi samomorilne težnje. 

Fank je še razkril, da je Nemec, ki naj bi že večkrat odšel od doma, tudi tokrat pa so ga svojci pogrešali, v torek na avtobusu želel prečkati mejo s Hrvaško, vendar mu zaradi neustreznih dokumentov niso dovolili vstopa v sosednjo državo.

Generalni direktor policije je zatrdil tudi, da so takoj po tragičnem dogodku nudili pomoč vsem vpletenim policistom, zakonodaja pa v takih situacijah omogoča tudi pomoč svojcem. Kot je dejal, se je srečal s svojci umrlega policista, njegovim kolegom pa nudijo psihološko pomoč: "Takšno dejanje prizadene policiste, prepoznali so, da bi se lahko na mestu umrlega znašel vsak izmed njih. Dobro pa je, da znamo v najtežjih trenutkih stopiti skupaj."

V oddaji SVET je povedal, da je težko stopiti pred svojce in sodelavce in povedati, da je policist izgubil življenje samo zaradi tega, ker je nosil modro uniformo in želel pomagati.

Še posebej ga skrbi dejstvo, da je policija najhujše posledice doživela med rutinskimi postopki, ki nimajo nobene stopnje tveganja. "Na take dogodke se je nemogoče pripraviti," je dejal. Ob tem je sicer ocenil, da se policisti zavedajo poslanstva in tveganja, ki jih prinaša njihov poklic. "Stoodstotne varnosti policistov ne moremo zagotoviti, lahko pa dosežemo, da je njihovo tveganje čim manjše", je dejal.

Fank je še poudaril, da je nerazumljivo, da predlogi, s katerimi policija poskuša zagotoviti dodatna pooblastila, dodatna orodja za policiste, da bi svoje delo opravljali čim bolj varno, na žalost niso upoštevani. "Razumemo, da tisti, ki odločajo o utemeljenosti naših predlogov, ocenjujejo to utemeljenost v svojih varnih pisarnah in realnosti teh groženj, s katerimi se vsakodnevno soočamo, ne dojemajo tako kot mi. Seveda pa pričakujemo, da bi prepoznali in pa tudi znali slediti argumentom naših predlogov. In najmanj, kar si želimo, je to, da bi bil argument življenje policista," je še poudaril generalni direktor policije.

Prizorišče umora 30-letnega policista - 2
Prizorišče umora 30-letnega policista - 2 FOTO: DolenjskaNews

Opravljal poklic, ki se ga skuša razvrednotiti

Združenje policistov Slovenije je ob umoru policista v bližini Brežic strogo obsodilo izgubo sodelavca, "ki je opravljal delo, ki ga javnost prevečkrat skuša razvrednotiti". Poudarja, da se v prihodnje ne sme zgoditi, da bi se sistemsko uničevalo poklic in delo policista ter njegov prispevek v družbi.

Kot je v izjavi opozorilo združenje, smo v zadnjem času prevečkrat priča napadom na policiste, ki se končajo s smrtjo. Ob tem so izrazili ogorčenje nad ravnanjem posameznikov, ki rušijo integriteto, varnost in položaj slehernega policista v Sloveniji.

"Žalostni dogodek ni primeren čas za polemiziranje o napakah in krivicah, ampak je treba stremeti k popolnosti v prihodnosti," menijo v organizaciji. Opozarjajo pa, da se pozablja na standard, ki je potreben za vsakodnevno varno in dobro opravljanje policijskega dela. V zadnjem času sicer opažajo izboljšanje položaja policista in so optimistični, da bodo vse njihove želje in potrebe uresničene.

"Policistu nihče ne more odvzeti pripadnosti, saj je ta pri nas večna. Kljub vsem tegobam, ki pretijo na nas v času krize, slabši opremi in rahljanju odnosov v kolektivih, vedno in povsod s ponosom opravljamo svojo dolžnost in službo," so zapisali v Združenju policistov Slovenije.

Policisti so včeraj dopoldne dobili obvestilo domačinov, da se po vasi Žejno nad Čatežem ob Savi potika neznan mladenič, ki išče delo, govori pa angleško. Policijska patrulja je moškega, pozneje se je izkazalo, da gre za 22-letnega nemškega državljana, izsledila. Ko je policist pristopil do njega, je ta nenadoma zamahnil z nožem in ga zabodel. Policist je umrl v bolnišnici, napadalec pa je storil samomor.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1