Črna kronika

Polne roke dela za ekipo helikopterskega reševanja v gorah. Reševali planinko in planinca, ki sta omagala zaradi bolezni

Kranj, 16. 08. 2017 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko je ekipa helikopterskega reševanja v gorah hitela na pomoč poškodovanima jadralnemu padalcu in kajakašu, so dobili klic na pomoč obnemogle planinke v Zgornji Krmi. Ta se je v gore odpravila kljub bolezni. Zaradi bolezenskega stanja je obnemogel tudi planinec, ki se je vzpenjal na Planino Konjščica.

Najpogostejši vzrok nesreč v gorah je zdrs, sledi nepoznavanje terena oziroma slaba priprava na turo, nato slaba telesna in duševna pripravljenost.
Najpogostejši vzrok nesreč v gorah je zdrs, sledi nepoznavanje terena oziroma slaba priprava na turo, nato slaba telesna in duševna pripravljenost. FOTO: iStock
Ekipa helikopterskega reševanja v gorah je s policistom gorske policijske enote na praznični torek posredovala kar v štirih primerih. Prvič v primeru poškodovanega jadralnega padalca, nato v nesreči kajakaša na reki Soči. Oba sta bila s helikopterjem prepeljana v ljubljanski klinični center. Je pa ekipa med premeščanjem obeh iz helikopterja v stavbo kliničnega centra sprejela še tretji klic na intervencijo.

S PU Kranj so sporočili, da je v planini Zgornja Krma zaradi bolezenskega stanja omagala planinka. Ekipa je onemoglo planinko na kraju oskrbela in jo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v jeseniško bolnišnico. Popoldan okoli 16. ure pa je pri vzponu na Planini Konjščica zaradi zdravstvenih težav obnemogel še en planinec. Tudi ta je bil na kraju oskrbljen in s helikopterjem prepeljan v jeseniško bolnišnico. Tudi v tem primeru je vzrok bolezensko stanje.

Zagotavljanje varnosti v gorah je na vsakem posebej, ki naj skozisvoje sposobnosti in izkušnje vsakič prouči s tem povezana morebitna tveganja ter se odloči premišljeno in preudarno. To naj velja tudi pri adrenalinskih športih. Policija

Kot opozarjajo policisti in na Planinski zvezi Slovenije, se v gore vedno odpravimo pripravljeni, primerno opremljeni in v dobri telesni kondiciji. Nikoli bolni ali utrujeni. V gorah, ki so kraji ekstremov, je vročina zelo nevarna. Če je pozimi problematičen mraz, je poleti enako nevarna vročina. Zato naj bo izbira ture premišljena in prilagojena dejanskim in realnim zmožnostim posameznika in njegovemu zdravstvenemu stanju. Kot navajajo na PU Kranj, je treba hoditi po označenih poteh, uživati dovolj brezalkoholnih tekočin ter turo prekiniti in poklicati pomoč, če nastanejo zdravstvene težave. Večje tveganje za poškodbe in nesreče pomeni tudi drugi del ture, ko se planinci in pohodniki vračajo s hribov in so že utrujeni. Takrat velikokrat prihaja do padcev, zdrsov, usoden pa je lahko vsak spotik. Zato se za sestop izbira lažje poti. Prav tako velja, da kdor je preutrujen, naj ne tvega, ampak naj si na varnem mestu odpočije in se nato vrne v dolino še pred temo, v nevihti pa naj si poišče varno zavetje.

Vsako leto znova pristojni opozarjajo, da mnogi premalo resno jemljejo gore in se nanje odpravljajo preslabo pripravljeni. Preberite več o nasvetih za varno pot v gore in opremi, ki jo potrebujete, ter jih tudi upoštevajte!

Ta konec tedna dež in ohladitev

Tudi pred prihajajočim koncem tedna velja opozorilo. Gore so v poletnih časih zelo mamljive, žal pa so za ta konec tedna napovedane padavine, predvsem nevihte v soboto popoldan in v noči na nedeljo, ko se bo tudi občutno ohladilo.

Več o vremenski napovedi pa na naslednji povezavi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BaGr67
16. 08. 2017 18.38
+11
Lej nč me ne moti, če mi nad blokom frčijo reševalci "policije "ali "vojske"...ampak moti me to, da že vsak Kljukec hodi v hribe, klub temu, da na to sploh ni pripravljen!!!DEJTE JIM TO INTERVENCIJO ŽE KONČNO RAČUNAT..!!!!
oježeš
16. 08. 2017 17.22
+4
In, ne morete verjeti, sredi najvišje sezone, na Kredarici in Triglavu sneg. Kako se hitro spremeni vreme, nekateri takih sprememb ne morejo dojeti, s tem pa se možnost za nesrečo bistveno poveča.
akmt
16. 08. 2017 16.30
+19
Bolani v hribe, pijani v hribe, neprimerno obuti ali neprimerno obleceni, z dojencki v hribe. Samo nastavite blagajno, vi se pa res ne znajdete.kasirajte na polno!!!!
rati
16. 08. 2017 15.47
+7
A je šla h gorskemu zdravniku na pregled pa je prej omagala xD
srecnii
16. 08. 2017 13.54
+27
Taki pacienti mečejo slabo luč na vse tiste odgovorne planince, ki se trudijo da ne pride do nesreče in s popolno opremo.
zombie 1
16. 08. 2017 16.03
+2
relos
16. 08. 2017 13.44
+15
To so običajne zadeve ... to se dogaja in dobro je, da imamo reševalno službo, ki ji lahko zaupamo. Velika HVALA GRS v imenu vseh planincev in aktivnih v naravi. Trudili se bomo naravo čimmanj po nepotrebnem izzivati v izogib nesrečam.
KKej
16. 08. 2017 13.39
+21
Če se odpraviš v hribe za en dan, boš srečal toliko ljudi, ki so neprimerno opremljeni, ki se norčujejo, kaj vse naredijo za "hude" slike, selfije... In če pomislim, da morajo potem te osebe reševati in tvegati še svoje življenje gorski reševalci.... SRAM NAJ BO neodgovorneže! Na Viševniku je ena gospodična skakala v zrak, njen spremljevalec jo je moral slikat. Samo zatiskala sem si oči, ker sem se bala, da bom videla, kako bo padla čez. Lani smo šli proti Triglavu, ko nas dohitijo trije fantje. Zadnji od njih v tekaških čevljih, nič tekočine in vidno "prekurjen", potem pa še izjavi: "Pa nee no, men so rekli, da gremo na Šmarno!"
odkimasin
16. 08. 2017 13.59
-13
oježeš
16. 08. 2017 17.30
+4
Za tiste, ki jih je potrebno reševati, še premalo. Ostalim pa tudi ne škodi, da se zavedajo, da gore niso sprehajalni poligon, ampak jih je treba vzeti resno.
rovte
16. 08. 2017 13.29
+19
Kako se lahko bolna oseba odpravi na zahtevno turo v hribe? Kje jim pamet? Pa če hočete stokrat izbrišite!!!
jesenvoyo
16. 08. 2017 13.18
+6
Predpisati vsaj obvezno opremo in postaviti ustrezne table na začetkih zahtevnih poti (jasno, tudi v tujih jezikih). Na začetkih teh poti tudi izvajat kontrolo, kršitelje kaznovati in poslati nazaj. Tako pa (predvsem tujci) brez vode, v tenis copatih na Triglav - brez komentarja. Še sreča, da težav ni več, tako kot se dogaja.
Inhumed
16. 08. 2017 15.25
+11
Ne rabiš kontrolirat. Na tablo napišeš obvezno in priporočeno opremo, če pride do reševanja in se ugotovi da obvezne opreme planinec ni imel, on krije stroške.
Inhumed
16. 08. 2017 15.26
+1
Je pa res, da glede na količino poti, ki so na določenem območju, bi bili slovenski gozdovi precej nasičeni s tablami :)
oježeš
16. 08. 2017 17.36
+1
Saj jih ne bi bilo treba nabijati po drevesih. Prejšnji dan sem bil na Krvavcu, ko se predhodne dni prirejali kolesarsko tekmo ali neka takega. Kar nekaj tabel in vsa pohvala organizatorju. Vse table na železnih drogovih v vkopane ob cesti. Res bi bil skrajni čas, da se neha zastonj reševati. Strošek reševanja, zavarovanje ali direktno iz žepa. Ker ljudem ni možno prepovedati hoditi na izlete, enako pa marsikomu ni možno dopovedati, da je bolje, če ostane v nižini, kot, da leze tja, za kamor ni pripravljen.
odkimasin
16. 08. 2017 13.04
+1
Na sliki je prikazano zelo neprofesionalno reševanje!
MEDIORAZ
16. 08. 2017 13.21
+6
odkimasin
16. 08. 2017 13.36
+2
Očitno, če je pa v naslovu beseda reševanje, naj bi bila tudi slika od reševanja!