Črna kronika

'Ponoči razmišljam, ali kje na svetu kdo izkorišča mojo identiteto za zločine!'

Ljubljana/Luxembourg, 26. 02. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Nina Jurinčič
Komentarji
31

Spletne prevare so vse pogostejše. Pogovarjali smo se z žrtvijo prevare, ki so ji ukradli identiteto in v njenem imenu goljufali pri prodaji nepremičnin. V Švici in Nemčiji so policisti izdali tiralico zanjo, prejemala je tudi grožnje. Preverili smo, kako se lahko pred tem zaščitimo.

Storilcu, ki prevzame identiteto druge osebe ali z obdelavo njenih osebnih podatkov izkorišča njene pravice, si na njen račun pridobiva premoženjsko ali nepremoženjsko korist ali prizadene njeno osebno dostojanstvo, grozi zaporna kazen od treh mesecev do treh let. 4. alineja 143. člena Kazenskega zakonika

Čeprav varnostni organi neprestano opozarjajo na nevarnosti, ki prežijo na spletu, se velikokrat zgodi, da ljudje verjamejo prevarantom. Včasih lahko postanemo tarča prevare pri stvareh, ki se nam sicer ne zdijo sumljive.

Prav to se je zgodilo A., mladi zaposleni, ki se je selila v Luksemburg, in je svojo zgodbo delila s 24ur.com. Kot je povedala, je poskušala najeti stanovanje v Luksemburgu prek spleta. Pred nastopom na delo namreč osebno ni mogla v mesto, da bi tam poiskala nastanitev. Na eni od številnih spletnih strani, kjer so zbrani oglasi za nepremičnine na evropskem trgu, je našla oglas, ki se ji je zdel primeren. Cena garsonjere se ji je zdela sprejemljiva in konkurenčna v primerjavi z drugo ponudbo, zato je pisala lastnici.

Lastnica garsonjere je bila zelo prijazna in na elektronsko pošto je odgovarjala hitro. Razložila pa je, da za najem in pogodbo potrebuje kopijo potnega lista najemnika. Ker je dekle že prej izvedelo, da to ni neobičajna praksa, ni pomislilo, da je zahteva nenavadna. Da ni nič narobe, je menilo tudi zato, ker ji je najemodajalka sama poslala skenirano kopijo svojega potnega lista. Torej, A. je skenirala svoj potni list in kopijo poslala prek elektronske pošte.

Včasih ponoči razmišlja, ali kje na svetu kdo izkorišča njeno identiteto za zločine, je povedala sogovornica.
Včasih ponoči razmišlja, ali kje na svetu kdo izkorišča njeno identiteto za zločine, je povedala sogovornica. FOTO: Thinkstock

Ko je A. dobila pogodbo, jo je lastnica garsonjere prosila tudi, ali ji lahko nakaže varščino za stanovanje. A. je to tudi storila in bila prepričana, da jo bo ob prihodu v Luksemburg čakala lepa garsonjera in prijazna najemodajalka.

Nekaj tednov pozneje pa ji je najemodajalka poslala sporočilo, v katerem je zapisala, da gre v London obiskat mamo. Zagotovila je, da se bo vrnila v Luksemburg pravočasno. Nekaj dni pozneje je najemnica dobila še eno elektronsko sporočilo, v katerem je prevarantka zapisala, da je njena mama zbolela in da je ves denar, ki ga je dobila kot varščino, porabila za zdravila. Izgovarjala se je, da je ostala brez denarja in se tako ne more vrniti pravočasno v Luksemburg. A. je zgrabila panika, saj je to pomenilo, da na dan prihoda v Luksemburg ne bo dobila ključev stanovanja. Lastnico je vprašala, kako bosta zadevo rešili. Lastnica ji je odgovorila s prošnjo, naj ji posodi denar za letalsko vozovnico v Luksemburg. A. je odvrnila, da tega ne bo storila.

"Bila sem žrtev prevare"

Dobila sem številna sporočila, ki niso bila le nesramna, ampak so me tudi prestrašila. Nekateri so mi pisali, da moram denar vrniti, sicer me bodo našli in sami prišli po denar. Nadlegovali so tudi mojega očeta, pisali so mu sporočila. Nekateri so navedli tudi zneske, ki naj bi jim bila dolžna. Zneski so bili veliki, okoli 100.000 evrov, tudi več. Postalo mi je jasno, da sem vpletena v nekaj velikega.

"Potem se je začelo. Spremenila je odnos. Pisala mi je sporočila in zahtevala, naj ji posodim denar. Postala je zelo nesramna in žaljiva," nam je v pogovor zaupala A. Na spletu je našla forume, na katerih so ljudje opisovali, kako so bili žrtve prevar. Ugotovila je, da je tudi sama nasedla prevari. O dogodku je obvestila urednike spletne strani z oglasi, ki so oglase prevarantskega uporabnika izbrisali. A. je sicer izgubila varščino, a mislila je, da je vsega konec. V Luksemburgu je dobila drugo garsonjero, se tja preselila in že skoraj pozabila na dogodek.

"Motila sem se. Po nekaj tednih sem začela dobivati sporočila prek Facebooka, ki so mi jih pošiljali neznani ljudje in me spraševali, zakaj ne odgovarjam več na njihove klice ali elektronska sporočila. Sporočila sem jim, da mi je žal, a da nisem pravi naslovnik. Nato so mi poslali skenirano kopijo mojega potnega lista in me vprašali, ali drži, da sem to jaz. Zapisali so, da so bili v stiku z mano glede najema in mi nakazali varščino. Zagotovila sem jim, da nimam njihovega denarja, in jim pojasnila, da se nekdo drug izdaja zame," je povedala.

Žrtvi opisane prevare so ljudje, ki so bili prav tako prevarani, grozili, pošiljali so ji sporočila, da bodo sami prišli po denar, če jim ga ne vrne.
Žrtvi opisane prevare so ljudje, ki so bili prav tako prevarani, grozili, pošiljali so ji sporočila, da bodo sami prišli po denar, če jim ga ne vrne. FOTO: Thinkstock

Vsak dan je dobivala več sporočil. Šlo je tako daleč, da so ji nekateri ljudje začeli groziti. Trdili so, da so nakazali varščino na njen britanski bančni račun in da jim ona ni izročila ključev najetega stanovanja. A. se je opravičevala, da o tem ne ve ničesar, da nima njihovega denarja, da sploh nima računa v Veliki Britaniji in da naj se obrnejo na policijo, saj so bili očitno prevarani.

A. je kmalu ugotovila, da je vpletena v zelo veliko spletko, zato se je obrnila na policijo. Posredovala jim je vse podatke, nekaj tednov pozneje pa so ji s policije sporočili, da je iskana oseba v Švici. Kmalu je tiralico izdala tudi nemška policija. Nekdo je namreč uporabljal A. potni list za prodajo stanovanj in hiš v Švici. Še vedno je tudi dobivala grožnje, ki pa jih je zdaj preusmerila naravnost na policijo, tako da jih ni dobivala več na svoj Facebook profil ali elektronski naslov. Policija je prek teh sporočil stopila v stik z drugimi oškodovanimi osebami.

"Dodatno sem zaščitila svoj Facebook profil in moj oče je spremenil telefonsko številko. Potem nismo več dobivali sporočil. No, vsaj jaz jih nisem … Ne vem, mogoče so še kje ljudje, ki mislijo, da sem jim jaz ukradla denar. To je grozen občutek, dolgo časa me je bilo zelo strah. Vedno, ko sem slišala trkanje na vratih ali pa me je kdo poklical, se mi je skoraj ustavilo srce. Vedno me je bilo strah, da je kdo res prišel pome zaradi ukradenega denarja," se spominja naša sogovornica. "Zdaj, po treh letih ne mislim več na to vsak dan. Jasno pa je, da ne morem pozabiti. Kdaj ponoči še razmišljam, ali kdo kje po svetu uporablja mojo identiteto za kriminalna dejanja …"

Prevaranti so s ponarejenim potnim listom odprli račun tudi v Veliki Britaniji.
Prevaranti so s ponarejenim potnim listom odprli račun tudi v Veliki Britaniji. FOTO: Reuters
Naša sogovornica je v pogovoru tudi opozorila, da je čudno, da lahko nekdo kar s pomočjo kopije potnega lista odpre bančni račun v Veliki Britaniji. Predvideva, da so prevaranti izdelali duplikat njenega potnega lista. Kot je povedala, ji je nekdo tudi poslal skeniran potni list, na katerem je bila večina podatkov njenih, spremenjena pa sta bila ime in fotografija. Zato predvideva, da je za vsem skupaj stala večja kriminalna združba.

Prevzem identitete kaznovan z zaporom

A. zgodba spominja na filmski scenarij, a to se lahko zgodi komur koli. Prav zato smo se obrnili na slovensko policijo in se pozanimali, ali so že imeli opravka s podobnimi primeri in kako naj ravnajo ljudje v primeru, če so žrtve prevarantov.

Kaznivega dejanja "tatvine identitete" slovenski Kazenski zakonik ne pozna, je za 24ur.com pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi za področje kriminalitete na Generalni policijski upravi Drago Menegalija. Tatvina identitete je namreč običajno pripravljalno dejanje za kaznivo dejanje ali pa posledica že izvršenega kaznivega dejanja, kot sta na primer vlom, med katerim so ukradeni dokumenti, ali vdor v računalniški sistem z evidencami. Tatvino lahko izvrši posameznik ali pa tudi upravljavec evidenc, namen storilca pa je pridobiti čim več osebnih in zaupnih podatkov lastnika, s katerimi si lahko pridobi korist. "Storilec, ki s svojim ravnanjem izpolni navedene znake, stori kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov, ki je določeno v 143. členu Kazenskega zakonika," je razložil Menegalija.

Po podatkih GPU je število obravnavanih primerov zlorabe osebnih podatkov raslo v zadnjih letih. Tako so jih leta 2008 obravnavali le 83, leta 2010 pa že 160 in lani 663. Primeri kaznivega dejanja Zlorabe osebnih podatkov po kriminalističnih označbah (posredovanje brez osebne privolitve) pa so vrhunec dosegli leta 2010, ko so jih obravnavali 98. Številka je v naslednjih letih upadla, leta 2011 na 32, leta 2012 pa je nekoliko zrasla, in sicer na 46.

Menegalija je pojasnil, da čeprav se s krajo identitet soočajo tudi v Sloveniji, obseg ni takšen kot v drugih evropskih državah in ZDA. Opozoril pa je, da se moramo kljub temu zavedati nevarnosti oziroma negativnih posledic tega pojava, na kar opozarjajo izkušnje domačih in tujih preiskovalcev. "Pri kraji identitete storilci na različne načine pridobijo in zlorabijo osebne podatke oseb (datum rojstva, naslov, davčno številko, EMŠO, številko potnega lista in drugih identifikacijskih listin, telefonske številke, številke plačilnih kartic, številke transakcijskega računa, naslova spletne strani in podobno) ter tako prikrijejo svojo identiteto in zlorabijo podatke pri izvršitvi drugega kaznivega dejanja," je razložil.

Identiteta drugega se lahko nezakonito pridobi na različne načine, pripravljalna dejanja obsegajo različne vrste dejanj: kraja denarnice z osebnimi dokumenti, prestrežena elektronska sporočila, računalniški virus, t. i. phishing, pharming, pridobitev določenih podatkov s prevaro, celo z iskanjem osebnih podatkov, odvrženih v smeti itd., opozarjajo na policiji. Menegalija

Računalniki olajšali delo prevarantom

V Slovenji so bile v preteklosti kraje identitete bolj priložnostna kazniva dejanja, z uporabo računalniške tehnologije pa se je povečala nevarnost za možne izvršitve teh kaznivih dejanj, je povedal Menegalija in dodal, da je zato treba tako varovanju kot odkrivanju zlorab posvečati ustrezno pozornost. "V Sloveniji je najpogostejša zloraba v obliki goljufije ali tatvine s pomočjo interneta, kjer storilec v imenu oškodovanca kupi določen izdelek. Nekaj primerov je bilo tudi prevzema digitalnega certifikata, kar je imelo za posledico, da so storilci v imenu oškodovanca prenakazali denar na drug račun. Bil je že tudi primer odprtja poštnega predala na pošti ali transakcijskega računa na banki kot pripravljalno dejanje za drugo kaznivo dejanje," je naštel primere predstavnik policije.

S pomočjo sodobne tehnologije je osebne podatke možno hitreje in lažje zlorabiti ter jih ob pravi kombinaciji narediti preprosto uporabne za krajo identitete, zlorabe bančnih računov in kreditnih kartic. Računalniški kriminal je prevzel številne oblike sodobnega elektronskega poslovanja od elektronskega bančništva do nakupovanja preko spleta, opozarja Menegalija.

Kaj storiti, če sem žrtev?

Na GPU svetujejo ljudem, ki postanejo žrtve, naj primer prijavijo slovenski policiji. Če bo treba pridobiti podatke iz tujine, bo steklo tudi mednarodno policijsko sodelovanje s tujimi varnostnimi organi. Podobno velja, če je državljan oškodovan v tujini. Zlorabo je treba prijaviti tamkajšnji policiji in potem še slovenski. Če je sum kaznivega dejanja potrjen, policija izvede vse potrebne ukrepe v skladu s pooblastili za preiskovanje kriminalitete.

Če se zgodi, da občan izgubi ali mu ukradejo dokument in nato ugotovi, da storilci njegovo identiteto izkoriščajo za izvrševanje kaznivih dejanj, se mora nemudoma zglasiti na najbližji policijski enoti, kjer bodo začeli postopek. Občana bodo na policiji fotografirali, vzeli mu bodo prstne odtise, podatki o novem izdanem osebnem dokumentu pa bodo shranjeni na uradu Sirene. To je treba storiti, zato da se lahko, če bi bila oseba s temi podatki kontrolirana kjer koli na schengenskem območju, hitro preveri, ali gre za osebo, ki zlorablja identiteto, ali osebo, katere identiteta je bila zlorabljena.

Na policiji opozarjajo še, da je pri kraji identitete posebej pomembno, da pri tem ne gre samo za izgubo denarja in premoženja, ker se posledice tega dejanja kažejo tudi kot poseg v druge osebnostne pravice oziroma osebno dostojanstvo.
Na policiji opozarjajo še, da je pri kraji identitete posebej pomembno, da pri tem ne gre samo za izgubo denarja in premoženja, ker se posledice tega dejanja kažejo tudi kot poseg v druge osebnostne pravice oziroma osebno dostojanstvo. FOTO: Thinkstock

In preventiva?

Menegalija je opozoril, da je treba z osebnimi podatki ravnati previdno. "Torej, ko nekdo od nas zahteva določene podatke, nam mora biti jasno, zakaj te podatke posredujemo (zaradi posla, zaradi pridobivanja določenih pravic ...). Nikdar in nikoli zaupnih, samo nam znanih podatkov ne posredujemo preko telefona ali interneta. Odgovorno moramo ravnati tudi z osebnimi in drugimi dokumenti, kjer so izpisani osebni podatki. Te dokumente moramo imeti pri sebi oziroma na takem mestu, kjer niso dosegljivi vsakomur."

Preden zavržemo izpiske, plačilne liste, obvestila, kartice s podatki lastnika in podobne dokumente, ki vsebujejo osebne podatke, jih moramo uničiti do neprepoznavnosti. Takšna obvestila vsebujejo dovolj informacij, ki jih je mogoče zlorabiti. Pomembno je tudi, da osebnega gesla (PIN) in kartice ne spravljamo na isto mesto, oblika prevzema identitete je namreč tudi nepooblaščen dvig z bančnega avtomata. Bančna obvestila oziroma obvestila upravljavcev kartic moramo sproti spremljati.

Na računalnike, ki jih uporabljamo, moramo namestiti in sproti posodabljati protivohunske, protivirusne in ostale programe, s katerimi zaščitimo podatke na računalniku. "Treba je preveriti, ali spletno mesto uporablja zaščito (preveriš na URL-naslovu, kjer je začetek HTTPS in zaprta ključavnica-obešanka – na katero se klikne in si lahko ogledaš varnostni certifikat, kateri se mora v polju izdano ujemati s stranjo, ki jo obiskujete …)," je razložil Menegalija. Glede gesel svetuje, da se vedno, ko končamo delo, odjavimo, glede računalnikov pa, da ob prodaji izbrišemo celoten disk in ne le datotek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

levi5
26. 02. 2013 13.23
+3
Ne vem kako je lahko ženska odprla račun na Britanski banki z kopijo potnega lista? Saj bančni račun pa ne moreš odpret kar preko spleta. Pa še podpis rabiš. Grafolog bi takoj ugotovil, da podpis ni originalen. Pa takšne kraje niso nič novega. Pred leti sem izgubil osebno in jo je nekdo našel ter na sejmu kupil neko stvar in se predstavljal pod mojim imenom. Plačal je prvi obrok potem pa nič več. Nato sem dobil domov obvestilo, da moram poravnat obroke. Poslali so mi kopijo mojega podpisa in sem dokazal da ni moj. Potem nisem imel več problemov.
divus
26. 02. 2013 15.17
+1
exbannedAgainstPolicy
26. 02. 2013 12.04
-1
Te kraje identitete...smešna zadeva. Recimo. Nekdo v Nemčiji ukrade moje ime in priimek ter ostale osebne podatke. Zakrivi zločin. Preko interneta ali fizično. Ni pomembno. Izda se tiralica. Začnejo preganjati mene. Se predam, ker nisem nič kriv. Imam alibi. Sem razrešen vseh sumov. Nimam problemov. Problem bi bil samo, če bi ta, ki mi je ukradel identiteto, izvajal kriminal v mojem imenu s drugimi kriminalci. Seveda bi me ti teoretično po mojem imenu in priimku lahko poiskali in mi grozili, me ustrahovali ali celo kaj hujšega. Možnost: 1:5 000 000 000. Torej gre samo za medijsko paranojo in propagando, da bodo začeli "vojno" proti spletnemu kriminalu...simpl, ko pasulj. Podobno, kot vojna proti terorizmu. Ali drogam.
Ramzess
26. 02. 2013 12.44
-5
Ramzess
26. 02. 2013 12.45
+3
\"Začnejo preganjati mene. Se predam, ker nisem nič kriv. Imam alibi. Sem razrešen vseh sumov. Nimam problemov.\" Preveč idealno rečeno, ...preden kaj dokažeš mine, in se marsikaj zgodi.
Ramzess
26. 02. 2013 11.13
+0
Naslov je malo pretiran, zveni paranoično. Dama jo je kar dobro odnesla, saj ni videti, da bi bila sama predmet preiskave in obtožb, ...že res da je treba zadevo prijaviti policiji, ki te potem kljub temu zvleče postopek, in vplete še neko Sireno. Zanimivo ime, vemo kdo so bile Sirene in kaj so počele. Članek je spisan optimistično, a žal je teorija eno, praksa pa drugo, ...če že greš zadevo prijaviti policiji, je dobro imeti zagotovljen alibi, da sam ne postaneš predmet preiskav in obtožb, v kolikor slednje zadeve ne prehitijo tvoje prijave. Ni lahko namreč dokazovati nasprotno. Članek kaže le eno plat zadeve.
scipio
26. 02. 2013 10.50
+0
kraja identitete? osnovno eksistenčno vprašanje je še vedno: KDO SEM JAZ? ja le kdo si: biološko bitje vrste homo sapiens, eden ali ena od sedem milijard primerkov na tem planetu, če si v Sloveniji, po kvaliteti življenja šteješ itak v zgornjih 10% vse te mase, le da tega nočeš vedet. In imaš administrativno pripisano pravico, da si lahko umišljaš, da so ti z ustavo in zakoni zagotovljene neke pravice posameznika. Kar lepo sanjaj še naprej. Srečo imaš le, da si namesto kanonfuttra, kar so bili tvoji dedje in dedov dedje, zdaj pač postal komercialfutter. ("...we're just two lost souls swimming in a fish bowl, year after year..." - p.p. Pink F) za vse nas je že zdavnaj prepozno, odrešitve ne bo vse do II.prihoda našega Gospoda J.C.-ja, pa še to bo za marsikoga le dokončna poguba, ker bo "in silico" ostalo o nas vse zapisano kar je slabega, od vozniških kazenskih točk do denarnih dolgov. poleg tvoje fizične pojavnosti namreč obstajaš v raznih državnih in policijskih arhivih, pa v številnih komercialnih arhivih ki kdo ve kako in komu prodajajo tvoje ime in naslov, da o FB, Yahooju in drugih socialmrežah (kar te dobesedno tudi so, ker te ujamejo kot ribo v mrežo) NITI NE RAZPREDAM. in ko fizično umreš, ostaneš "in silico" še dolgo časa, mogoče za vedno. mogoče je pa to tisto, nebesa, pekel..., odvisno od tega, v katerem oblaku(!) končaš.... velki brat te gleda po orwellovsko že od 1984 naprej in vsak dan bolj. misliš da bi ameriška vojska dala zemljanom na uporabo internet in GPS tako na lepe oči, če ne bi bilo vmes računice za obrat kapitala, takole s hudimi obrestmi?
Ramzess
26. 02. 2013 11.28
+2
Kaj bo šele z vprašanjem identitete, ko se bo ta sistem laži in iluzij zrušil, identiteta ljudi zgrajena na tem, pa ravno tako.
mikeTHEbike
26. 02. 2013 10.38
-2
Kaj pa če je vse res??????
kiboko
26. 02. 2013 10.09
+9
Policija je premalo aktivna pri preiskovanju potencialnih zlorab. Ko človek postane žrtev, je že prepozno. Potrebno je ukrepate na prve znake goljufije.
Komandant Stane
26. 02. 2013 10.07
+4
To je tipična SCAM prevara - - - Sicer se pred njo z lahkoto zaščitimo če gremo na forume, preberemo vse te zgodbe in proučimo stil, na kakšen vse način se te prevarje izvajajo. Pa se človek izogne takim prevaram :) Sicer pa so si ljduje po večini sami krivi, da nasedajo na take prevare. Sploh pa razno razni portali kot so FB in podobno so tudi idelni kraj za tovrstne prevarante. Prav tako je pametno osebo s katero se nekdo nekaj dogovarja - - preveriti po googlu, njihov email ( So internetne strani, na katerih so navedeni emaili prevarantov in scamerjev ). Veliko mehanizmov je s katerimi se lahko zaščitimo. - - - - google dostikrat razkrije možnost da nas nekdo hoče na suho ( Saj veste kaj ) - - dobra stran za preverjanje in iskanje ljudi je tudi stran "pipl" - - to odtipkajte v brskalnik in preko te strani lahko izvedete poglobljeno search osebe po celotnem spletu - - zastonj in brez komplikacij - - Če tu ne najdete osebe na netu, potem obstaja velika možnost, da ta oseba ne obstaja - - - -
Ramzess
26. 02. 2013 11.48
+2
'pipl' je videti zanimiva zadeva, a 'cel' splet zanj očitno ne obstaja, ...hkrati pa najde kar nebi smel, oz. kjer nebi smel.
rdeč alarm
28. 02. 2013 06.57
+2
pipl ne najde 90% zadetkov ki sem jih vnesel 123poeple in yasni.de sta jih pa nasla..
Tom46
26. 02. 2013 09.19
+4
Pri zadnjem stavku bi dodal, da je najbolje disk vzeti iz računalnika in ga fizično uničiti. Navadno brisanje diska ne pomeni nič, razen če je brisan s posebnim namenskim programom za to. Zato zelo previdno preden se disk proda ali zavrže!
Slovenec-slovencu=pes
26. 02. 2013 09.27
+7
Tudi brisanje s programom ne pomaga. Del podatkov se vseeno lahko dobi ven. najbolje je macola pa udrihat po njemu. In še to obvezno po notranjih diskih ne pa zunaj po ohišju.
smolapataka
26. 02. 2013 10.03
+5
Flex v roke, al pa 5 kg hamer, preverjeno pomaga.
Krimsky
26. 02. 2013 10.05
+5
Včasih smo diskete z virusi kar prekuhali, kakšne pol ure v vreli vodi ...
Ramzess
26. 02. 2013 11.23
+3
Da, disk je treba fizično uničiti, za ta namen baje obstajajo celo aparati, vanj vržeš disk in ta ga bojda uniči. Tom46, verjetno so znane raziskave študentov, v tujini, ki zbrali veliko odvrženih diskov, tudi znanih podjetij in jih pregledali, zanimivo je bilo videti kaj vse so našli na njih, od osebnih do poslovnih podatkov, in še kaj.
Slovenec-slovencu=pes
26. 02. 2013 08.52
+8
Mene pa zanima kako je z hoteli, ki zahtevajo kopje tvojega poasoša oz. dokumenta.
Tonček Balonček
26. 02. 2013 08.59
-1
Včasih je bilo mše bolje, kelnarrji so tvojo kartico kar odnesli nekam v zadnej prostore. Sivcer so pa ljudje že obsedeni od zbiranja tehg kartic. Ko zbereš podatke iz vseh kartic (bančne, nakupovalne, knjižničarske, urbane, SIM, zdravstvene, kreditne itd.) imaš o človeku več podatkov kot vsaka UDBA na tem svetu. Celo koliko kondomov porabiš povprečno, koliko bencina tankaš, kkje se gibašp, kaj .bereš itd.
Ramzess
26. 02. 2013 11.19
+3
Ramzess
26. 02. 2013 11.20
+0
Zakaj bi komu dajal kopije, če ne znajo zaupati, je to njihov problem, ne naš.
zemljemerec
26. 02. 2013 08.19
+12
Sem hudo presenečen nad SOVO? Mojo ženo je FBI izledil in ukinil na FB že pred leti zaradi "varnostnih razlogov" ker sva si dopisovala, ko sem služboval v arabsko govorečih državah in imel neangleško tipkovnico.Sodelavcu pa so celo uničili projekt na PC. Danes, da ne znajo izslediti goljufe, ja pajade, morda na Sovi, ker so zaposleni brez ustreznega znanja ? FBI je že zmotil kulinarični recept od Aiše... Nikoli nisem uporabljal interneta za plačevanje česarkoli.Meni je internet zgolj informacijski časopis.Banka pa za plačilne transakcije.
Ramzess
26. 02. 2013 11.18
+5
Se strinjam, eno kao da ne znajo, drugo pa še preveč dobro. S takim početjem take službe zgolj kažejo, komu v resnici služijo in kakšen je njihov namen.
zabica_mala
26. 02. 2013 07.54
+37
Glede na to,da po navadi kritiziram clanke: dober clanek! Predvsem pa koristen.
oxy.elite
26. 02. 2013 07.48
+18
Dober prispevek. Za tiste ki morda ne veste: v primeru zlorabe identitete, kjer vam to dokažejo je v Sloveniji predvidena zaporna kazen od 3 mesecev do 5 let. Tuki moram Natašo Pirc Musar pohvalit, da imamo našo zakonodajo dobr pripravljeno, tko da se ne igračkat s takšnimi in podobnim stvarmi.
sonassonas732@yahoo.co.uk
26. 02. 2013 07.47
-1
mi smo nasedli enkrat z najemom avta preko spleta! ob prevzemu so hoteli še rezervacijo denarja na naši master kartici za zavarovanje v primeru nesreče, kljub temu, da smo preko neta plačali vse! avto pa je itak bil star toliko kot mi! smo rekli NE in najeli drug avto!
windmaster
26. 02. 2013 07.20
+31
Če že moraš kopirat osebne dokumente, takoj čez kopiran dokument napiši "KOPIJA"! Lahko tudi večkrat. Meni se je zgodil podoben primer ko sem pred davnimi leti kot voznik tovornjaka puščal kopije potnega lista, praktično povsod. Na špedicijah, carini, policiji.... Nekega dne so me obiskali kriminalisti in me obvestili da poteka preiskava zoper mene, ker sem večkrat navidezno peljal čez mejo, iz Slovenije na Hrvaško, elektronsko opremo, ki pa je bila nato prodana v Sloveniji. Se pravi je nekdo pokasiral davek kao da je računalnik izvozil, v resnici ga pa ni. Kasneje je zadeva čudežno potihnila, se pravi so bli v prevaro verjetno vpleteni policaji ali carniki namejnem prehodu, ki so imeli moje podatke.
modrival
26. 02. 2013 08.01
+6
Ja in kaj naj bi pomagalo, če čez kopijo za katero se itak vidi, da je kopija napišeš čez kopija? Nisi dojel poante, če nekdo razpolaga z vsemi tvojimi podatki jih lahko zlorabi na razne načine.
zemljemerec
26. 02. 2013 08.23
+0
točno tako, to so prevozniki po gradbiščih v tujini vedno počeli.
Tonček Balonček
26. 02. 2013 09.02
+5
Kopije potnih listov so brez zveze podate, vsak receptor v hotelu lahko skopira za par avtobusov potnih listov na dan!