Črna kronika

Poročilo o nesreči helikopterja že v rokah tožilstva

Beograd, 21. 03. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija, ki je preiskovala strmoglavljenje vojaškega helikopterja v Srbiji, v katerem je umrlo sedem oseb, med njimi komaj pet dni star dojenček, je poročilo že predala tožilstvu. Vsebina še ni znana, premier Vučić pa vztraja, da bodo krivci morali odgovarjati.

Višje tožilstvo v Beogradu je v petek prejelo poročilo komisije, ki je preiskovala strmoglavljenje vojaškega helikopterja v bližini beograjskega letališča Nikola Tesla, v katerem je umrlo sedem oseb, med njimi komaj pet dni star dojenček.

Komisija, ki jo je oblikoval načelnik generalštaba srbske vojske, je preko ministrstva za obrambo poročilo posredovala namestniku višjega državnega tožilca v Beogradu.

Vsebina poročila javnosti še ni znana, s tožilstva pa so sporočili, da bodo analizirali podatke v skladu z Zakonom o kazenskem postopku, zatem pa bodo sprejeli odločitev, o kateri bodo pravočasno obvestili tudi javnost.

Na vprašanje novinarjev, kdo bo odgovarjal za nesrečo, je srbski premier Aleksandar Vučić odgovoril: "Tisti, ki so krivi za nesrečo, bodo morali odgovarjati. Če sem med njimi, bom prvi. Vem, da vas bi to najbolj razveselilo in ne skrbite – kot vidite, sem tu, ne bežim nikamor."  Tistim, ki špekulirajo o vzrokih za nesrečo in morebitnih krivcih, je sporočil, da od tega ni nobene koristi in da tudi on osebno čaka, da vidi, kaj bo pokazala preiskava.

Kot je znano, je vojaški helikopter prevzel novorojenčka v inkubatorju iz reševalnega vozila na ibarski magistrali, ki zaradi zemeljskega plazu na cesti ni moglo priti do bolnišnice v Kragujevcu. Nato je iz za zdaj še neznanega razloga strmoglavil blizu beograjskega letališča Nikola Tesla. Pri tem so umrli pripadniki vojske 44-letni Nebojša Drajić, Ivan Miladinović ter Milovan Đukarić, zdravstvena delavca iz mesta Novi Pazar – 41-letni Dževad Ljajić in 42-letni Miroslav Veselinović ter komaj pet dni star dojenček iz mesta Novi Pazar na jugu Srbije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3