Črna kronika

Pot iz Slovenije v svet: odpreš podjetje, nato pa ...

Koper, 27. 08. 2014 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koprski kriminalisti so odkrili vrsto prevar z delovnimi dovoljenji. Določena oseba je odprla eno ali več podjetij in jih takoj prodala tujcem, ki so si tako lahko uredili delovna dovoljenja. Več podjetij je imelo sedež prijavljen na istem naslovu, podobne so bile tudi pogodbe o zaposlitvi.

Koprski kriminalisti so v zadnjem obdobju zabeležili očiten porast kaznivih dejanj, povezanih z zlorabami delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje s strani tujcev. Samo letos so zoper 30 oseb podali 39 kazenskih ovadb zaradi suma overitve lažne vsebine ali prepovedanega prehajanja meje.

Koprski kriminalisti so v letu 2014 v primerih ugotovljenih zlorab delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje zoper 30 oseb, ki so tujcem na omenjen način pridobivali dovoljenja, podali 39 kazenskih ovadb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj overitve lažne vsebine ali kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Ovadeni so si z očitanimi kaznivimi dejanji skupno pridobili najmanj 39.000 evrov protipravne premoženjske koristi, dodajajo na policiji.

Koprski kriminalisti so v sodelovanju z upravnimi enotami, zavodom za zaposlovanje, davčno upravo in drugimi celovito pristopili k preiskavi tovrstnih kaznivih dejanju.

V vseh obravnavanih primerih so ugotovili, da je določena oseba ali več oseb v krajšem časovnem obdobju v Sloveniji registrirala več podjetij, ki so jih nato v roku nekaj dni prodali tujcem – državljanom Kosova, Srbije, Rusije, Ukrajine. Tujci so si nato na zavodu za zaposlovanje uredili delovno dovoljenje, čeprav prosilci niso nameravali delati in prebivati na območju Slovenije, so danes sporočili iz koprske policijske uprave.

Kot so ugotovili v preiskavah, so imele pogodbe o zaposlitvi vseh tujcev isto oz. zelo podobno vsebino. Podobni so si bili zneski plač, tujci za ustanovitev podjetij niso vložili lastnega kapitala niti niso razpolagali z osnovnim orodjem za opravljanje dejavnosti. Na določenih bivalnih naslovih je bilo prijavljenih več sedežev podjetij, čeprav je šlo za manjše stanovanjske hiše. Poleg tega je ista oseba ustanovila več podjetij na dan, ustanovljena podjetja pa so že v nekaj dneh prodali tujcem.

Tujci – predvsem je šlo za državljani Kosova in bivših republik Jugoslavije – so ob prejemu dovoljenja za prebivanje prijavili začasno prebivališče na območju Slovenije, vendar niso nikoli živeli na prijavljenih naslovih niti niso imeli urejenega socialnega zavarovanja.

Ustanovljena podjetja sicer niso poslovala, a so tisti, ki sojih ustanavljali, z njimi kljub temu služili.
Ustanovljena podjetja sicer niso poslovala, a so tisti, ki sojih ustanavljali, z njimi kljub temu služili. FOTO: Thinkstock

Ustanovljena podjetja poleg tega niso poslovala, temveč so tujci takoj po pridobitvi dovoljenja za prebivanje odšli na območje drugih držav, kot so Švica, Nemčija, Francija, Italija in Belgija. Iz tega izhaja, da so bila podjetja ustanovljena zgolj fiktivno z namenom pridobitve ustreznih dovoljenj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni