Črna kronika

VIDEO & FOTO: Nočna drama v Kamniku

Kamnik, 02. 02. 2009 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.H./U.Z./B.K.
Komentarji
173

Kdo je kriv za nesrečni zdrs avtobusa v Kamniško Bistrico, bo pokazala kriminalistična preiskava. Na Kambusu pravijo, da je bila cesta neposuta, komunalno podjetje Kamnik obtožbe zanika.

Prometna nesreča, ki se je zgodila v nedeljo nekaj čez 20. uro zvečer v Kamniku, bi se lahko končala tragično. Avtobus podjetja Kambus je bil s šestimi potniki iz Tuhinjske doline namenjen proti središču Kamnika. Ko je zavil desno na Šolsko ulico, se je zaradi spolzkega cestišča zaletel v ograjo mostu, jo prebil in se prevrnil v Kamniško Bistrico.

S hidravličnim dvigalom so avtobus na kopno potegnili okoli pol ene ure zjutraj.
S hidravličnim dvigalom so avtobus na kopno potegnili okoli pol ene ure zjutraj. FOTO: www.kamnican.si

Reševalci so na kraj dogodka prišli deset minut za tem in v pol ure iz ledeno mrzle vode, ki je segala do ramen, rešili vseh sedem ponesrečencev. Štirje potniki in voznik so ostali ujeti v avtobusu, enega so našli pod mostom, ena od potnic pa je padla v vodo in so jo našli 50 metrov nižje. Vse so takoj prepeljali v ljubljanski klinični center, od koder so štiri že odpustili, dva pa sta še vedno tam in bosta domov lahko odšla v naslednjih dneh.

"Sreča v nesreči je, da se je nesreča zgodila še ob relativno zgodnji uri, saj so očividci takoj priskočili na pomoč, v najkrajšem možnem času so bile aktivirane tudi vse reševalne službe," je za 24ur.com povedal župan Kamnika Tone Smolnikar.

Na prizorišču nesreče je bil prvi domačin Janez Štimac, ki je za kamniški spletni portal Kamnican.si nekaj minut po nesreči povedal: "Po končanem turnirju sem stal pred športno dvorano. Videl sem, kako je avtobus zdrsnil v Kamniško Bistrico. Hitro sem stekel na prizorišče, razbil šipo na avtobusu in ven potegnil eno ponesrečenko. Pomagal sem tudi šoferju, takoj za mano je na prizorišče prišel kolega, ki je priskočil na pomoč še trem potnikom. Voda je eno ponesrečenko, potem ko ji je uspelo priti iz avtobusa, odnesla 50 metrov po toku navzdol."

Uničen avtobus
Uničen avtobus FOTO: www.kamnican.si

49-letni voznik avtobusa je utrpel lažje poškodbe, uro po dogodku pa je padel v šok. Popolnoma prestrašen se spominja le spolzke, neočiščene ceste in kako je zato izgubil nadzor. Sedaj bo, tako zatrjuje vodstvo Kambusa, do nadaljnega na bolniškem dopustu. "Voznik je na bolniški, ker je v šoku. Ni težje poškodovan, vendar bo še nekaj časa doma, ker ni sposoben in ne sme iti na vožnjo," je povedala Sonja Zore, direktorica podjetja Kambus. Podobnega primera v podjetju ne pomnijo, so pa veseli, da se je vse končalo srečno.

Kdo je kriv?

Po doslej dosegljivih podatkih je bila za zdrs kriva neprilagojena hitrost na zasneženem cestišču, ki je bilo mokro in spolzko. "Ob osmih zvečer snega še ni bilo veliko, verjetno je avtobusu pri zavijanju odneslo zadnji del. Podrobnosti bo pokazala preiskava. Očitno je šlo za splet nesrečnih okoliščin, vse skupaj pa se je vendarle srečno razpletlo," je povedal župan Smolnikar, ki je bil vseskozi na prizorišču nesreče in je pomagal organizirati ustrezno dvigalo, s katerim so avtobus dvignili iz reke.

Avtobus s šestimi potniki je zgrmel v Kamniško Bistrico.
Avtobus s šestimi potniki je zgrmel v Kamniško Bistrico. FOTO: Rudi Benkovič

Hidravlično dvigalo so pripeljali iz Mengša. Nekaj minut pred polnočjo so zmaličeni avtobus po dveurni akciji (najprej so vozilo obrnili na kolesa) uspešno dvignili iz Kamniške Bistrice. "Reševanje je potekalo brez večjih težav. Paziti smo morali, da ne bi poškodovali mostu, saj avtobus tehta kar 13 ton. Na srečo ni prišlo do izlitja olja ali nafte v reko, tako da se je tudi s tega vidika vse srečno končalo," je zaključil Smolnikar.

Na Kambusu poudarjajo, da ni šlo za neprilagojeno hitrost in pravijo, da bo tahograf pokazal, da je voznik vozil le kakih 10, 20 kilometrov na uro. "Cesta na mostu je bila še neposuta, nesplužena in ledena. Posuli so kasneje, ko je prihajalo dvigalo za reševanje," pravijo. A na komunalnem podjetju Kamnik, ki je zadolženo za ta del ceste, obtožbe odločno zavračajo in pravijo, da so most v desetih minutah pred nesrečo posuli dvakrat. Stanko Petrič, izvršni direktor Cestnega podjetja Ljubljana za nizke gradnje, ki skrbi za vzdrževanje državne ceste iz Tuhinjske doline proti Ljubljani, pravi, da so tudi oni opravili svoje delo in imajo za to tudi dokaz: "Kamioni so opremljeni z GPS, tako da lahko nadziramo, kje in kdaj je kdo posipal."

Kdo je krivec za nesrečni zdrs v reko, bo tako očitno pokazala šele dokončna kriminalistična preiskava.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrt007
03. 02. 2009 19.00
jao, to pa je promocija za javni potniški promet :((
JustinMartin
03. 02. 2009 17.32
Včeraj sem na lokalnem radiju poslušal enega reševalca. Fetić se je pisal, najbolj kar mi je ostalo v spominu: "...ko sem šel proti sredini reke, mi je začelo odnašati kolena. Še sreča, da sem bil oblečen v trenirko in superge, da sem imel lahka oblačila na sebi." :)))) Ne vem kaj gasilci toliko komplicirajo z nekimi Hi-tech neopremskimi oblekami ipd. Superge pa trenirka pa v akcijo!
JustinMartin
03. 02. 2009 17.29
Celoten posnetek je dostopen na www.kamnican.si !
Niko ništa
03. 02. 2009 16.55
avtobus je v ovinek pripeljal od 5 do 10 kmh tako da ne govorimo o tem da naj bi bila cesta splužena. Ponesrečenci pa so že odšli domou.
Lagoya
03. 02. 2009 15.58
Zelo gnilo je od POP TV, da tega ki komentira dvigovanje avtobusa na koncu tako grdo odrežejo. Dober ali slab gor ali dol, hvaležni so mu lahko, da jim je posnetek sploh prodal ali odstpil.
cev
03. 02. 2009 14.19
Glede na to kako suvereno vozijo v teh razmerah vozniki avtobusov in tovornjakov ni parv nič čudnega, da se je to zgodilo. Hitros je potrebno prilagoditi pa tudi če samo na 5km/h.
grofija
03. 02. 2009 13.35
NA ŽALOST SE ZGODIJO TUDI TAKE STVARI. . .GLAVNO JE,DA SO VSI ŽIVI. . .
sladoledcebula
03. 02. 2009 13.09
bosancu admirju jknfauiosviču medaljo za požrtvovalnost
Tomozuki
03. 02. 2009 13.05
PaprikaTiramisu: razlika pa je...? :) Mislim, da je bil "bedak" nepotrebni dodatek. Ljudje žalijo samo zaradi manjvrednostnih kompleksov. katja.milos: hehe, točno :)
JustinMartin
03. 02. 2009 10.58
Vsa čast osebi, ki snema in komentira vso stvar. Gre za neprofesionalnega novinarja, ki ureja spletno mesto kamnican.si, kjer lahko res takoj izvemo vse novice o Kamniku in se lahko kosa s portalom 24ur.com, seveda v obsegu naše občine! Pa še to, na kamnican.si je bilo ob dveh ponoči že vse gor, medtem, ko POP TV in RTVSLO še zdaleč nista imela tolk materiala o nesreči, čeprav so oboji imeli svoje ekipe!
mmbly
03. 02. 2009 10.51
tud gps ne laze, pa vrjemte da za prazn k. se niso posipalci u nedeljo zvecer okol vozil
mojorisin
03. 02. 2009 10.37
snemalca za komemntatorja leta :D car
xes
03. 02. 2009 10.20
Naj se preverijo kaksne gume je imel montirane ta avtobus... vecina vozi z nekimi poceni nalitimi gumami, ki jih je sama plastika, ko pa pridejo na sneg/led je pa veselo....to podrocje bi morali zakonsko uredit kar se tice javnega prevoza... ni vse v milimetrih profila...
zerix
03. 02. 2009 09.54
neočiščene ceste bojo zmagale tahograf ne laže važno pa je da so vsi zdravi da ni smrtnih žrtev
Foen
03. 02. 2009 09.43
PREOSIM DA IZ TEGA NE DELATE ČUDEŽA NA REKI HUDSON 2, OZ. 'ČUDEŽA NA KAMNIŠKI BISTRICI'. VODA SEGA KVEČJEMU DO KOLEN.
kat77
03. 02. 2009 09.39
bravo komentator, tudi slepi so dobili plastični prikaz kaj se dogaja.čestitke
mirijamca
03. 02. 2009 09.35
fak folk pa je usekan
Alexxsaso@yahoo.ca
03. 02. 2009 08.59
Zdaj pa me res zanima kdo bo zmagal. Tahograf ali neociscene ceste...
vbccbcvbc
03. 02. 2009 08.50
"Kamerman je v prostem času športni napovedovalec? :)))"đ Pa to govori kak reševalec, bedak!
Boštjan Bukova Drva
03. 02. 2009 08.06
AVTOBUS SE DVIGA............SELJAK